"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

Flisni për gjuhën shqipe, magjinë e saj, evoluimin, lidhjet e saj me gjuhët e tjera, rreziqet që i kanosen.

Moderators: Hymniarber, bardus

User avatar
illyrianboyful
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 286
Joined: Thu May 30, 2013 9:22 pm
Gender: Male

Re: SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#31

Post by illyrianboyful » Mon Jul 15, 2013 5:20 pm

bardus wrote:
illyrianboyful wrote:

më duket se diskutim pa lidhje!
Tani po fillon te rreshkases,nuk te detyron kush te diskutosh,por edhe mos na sjell perralla si Zanati=znati,se anglezeve u mbetet
hatri po tu themi se Know=zanati.
Shiko se edhe turqit kane sanat.
illyrianboyful wrote:
por po e shohë se s'jemi të rangut të njëjtë!
ka problem të perceptimit..ndoshta se postova një ditë, diçka n'lidhje me serbët serboi, srmi, sarmati i cili koment mu fëshi, dhe po mendoni se jam serbë? së pakti tepër jeni skeptik
Per cfare rangu flet ti ketu?
Mund te jesh cfare te duash nuk ka problem,ketu po flasim per ato qe shkruan dhe jo se cfare je.
Tani po fillon te rreshkases,nuk te detyron kush te diskutosh,por edhe mos na sjell perralla si Zanati=znati,se anglezeve u mbetet
hatri po tu themi se Know=zanati.
Shiko se edhe turqit kane sanat.
çka lidhje Know me zanat, është e afërt me NIO-h!
Tani nëse do të thuashë se NA e zanatit dmth NIO-h, këtu për mu është shumë largë qasja, por e mundshme?{}?me pak gjasa, e preferoj atë që është më ngat.
Per cfare rangu flet ti ketu?
Mund te jesh cfare te duash nuk ka problem,ketu po flasim per ato qe shkruan dhe jo se cfare je.
[/quote]

ka problem të përceptimit, fortë më dukeni skeptik, thotë njeri se ju kam bër diçka!?
Last edited by illyrianboyful on Mon Jul 15, 2013 5:25 pm, edited 1 time in total.
Nuk është i forti ai që ngadhënjen njerëzit, por i forti është ai që ngadhënjen vetëvehten!!!

User avatar
bardus
Star Member
Star Member
Posts: 882
Joined: Mon Jan 30, 2012 3:44 pm
Gender: Male

Re: SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#32

Post by bardus » Mon Jul 15, 2013 5:24 pm

illyrianboyful wrote:
çka lidhje Know me zanat, është e afërt me NIO-h!
Tani nëse do të thuashë se NA e zanatit dmth NIO-h, këtu për mu është shumë largë qasja, por e mundshme?{}?me pak gjasa, e preferoj atë që është më ngat.
S`mbushke ti mer dai, know = znati dhe sipas teje zanati,une te thashe shih se eshte huazim nga turkcja sanat 'profesion',
po ti i bike me nje vrime.

User avatar
illyrianboyful
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 286
Joined: Thu May 30, 2013 9:22 pm
Gender: Male

Re: SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#33

Post by illyrianboyful » Mon Jul 15, 2013 5:27 pm

bardus wrote:
illyrianboyful wrote:
çka lidhje Know me zanat, është e afërt me NIO-h!
Tani nëse do të thuashë se NA e zanatit dmth NIO-h, këtu për mu është shumë largë qasja, por e mundshme?{}?me pak gjasa, e preferoj atë që është më ngat.
S`mbushke ti mer dai, know = znati dhe sipas teje zanati,une te thashe shih se eshte huazim nga turkcja sanat 'profesion',
po ti i bike me nje vrime.
auuuuuu, të lutem vetëm turqishtën mos e shtynë, është gjuha që ka marrë më së shumti huazime, dhe kjo qëllimisht.
S`mbushke ti mer dai, know = znati dhe sipas teje zanati,une te thashe shih
jo or jo, s'mbushke ti, kur flasim për etimologji, atëher flasim për etimologji, tani, nëse do të vpërkthejsh Know në sllavisht, po, përkthehet znati, por edhe një herë flasim për etimologji...gëgëëgëgëëgë
Nuk është i forti ai që ngadhënjen njerëzit, por i forti është ai që ngadhënjen vetëvehten!!!

User avatar
bardus
Star Member
Star Member
Posts: 882
Joined: Mon Jan 30, 2012 3:44 pm
Gender: Male

Re: SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#34

Post by bardus » Mon Jul 15, 2013 5:55 pm

illyrianboyful wrote:

jo or jo, s'mbushke ti, kur flasim për etimologji, atëher flasim për etimologji, tani, nëse do të vpërkthejsh Know në sllavisht, po, përkthehet znati, por edhe një herë flasim për etimologji...gëgëëgëgëëgë

Per cfaredo qe po flet vetem etimologji nuk eshte,mund te jete bageti dhe bujqesi por jo etimologji.

User avatar
illyrianboyful
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 286
Joined: Thu May 30, 2013 9:22 pm
Gender: Male

Re: SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#35

Post by illyrianboyful » Mon Jul 15, 2013 6:37 pm

bardus wrote:
illyrianboyful wrote:

jo or jo, s'mbushke ti, kur flasim për etimologji, atëher flasim për etimologji, tani, nëse do të vpërkthejsh Know në sllavisht, po, përkthehet znati, por edhe një herë flasim për etimologji...gëgëëgëgëëgë

Per cfaredo qe po flet vetem etimologji nuk eshte,mund te jete bageti dhe bujqesi por jo etimologji.
jp këtë unë dasha të ta themë
Nuk është i forti ai që ngadhënjen njerëzit, por i forti është ai që ngadhënjen vetëvehten!!!

User avatar
illyrianboyful
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 286
Joined: Thu May 30, 2013 9:22 pm
Gender: Male

Re: SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#36

Post by illyrianboyful » Mon Jul 15, 2013 7:05 pm

bardus wrote:
illyrianboyful wrote:
jp këtë unë dasha të ta themë
Disa postime qe ke bere ne FSH i kam lexuar dhe je bere gaz i botes,u shkyen gazit forumistet me ty ,por ketu pse erdhe per tu tallur,
apo per te na mbajtur te zene me keto budallalleqe me thala,kala,fala,apo per te na bere te qeshim edhe ne?
ehehehhe qesh morë ti qeshë, askush nuk të mba, nuri nuk mund të qeshet edhe pse është arabisht, edhe pse për ti o Shqipë.
Nuk është i forti ai që ngadhënjen njerëzit, por i forti është ai që ngadhënjen vetëvehten!!!

User avatar
bardus
Star Member
Star Member
Posts: 882
Joined: Mon Jan 30, 2012 3:44 pm
Gender: Male

Re: SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#37

Post by bardus » Mon Jul 15, 2013 7:50 pm

illyrianboyful wrote:
bardus wrote:
illyrianboyful wrote:
jp këtë unë dasha të ta themë
Disa postime qe ke bere ne FSH i kam lexuar dhe je bere gaz i botes,u shkyen gazit forumistet me ty ,por ketu pse erdhe per tu tallur,
apo per te na mbajtur te zene me keto budallalleqe me thala,kala,fala,apo per te na bere te qeshim edhe ne?
ehehehhe qesh morë ti qeshë, askush nuk të mba, nuri nuk mund të qeshet edhe pse është arabisht, edhe pse për ti o Shqipë.
Prandaj fol kur eshte vendi, atehere kur e solla fjalen nur dhe jo tani ta perdoresh si skuth kur te duhet.

E vertete, fjalen nur e perdorin arabet,turqit nuk e mohoj ,por ja qe e paska perdorur edhe Homeri tek Iliada,
dhe helenishtja e lashte shkoi ne Arabi e kam fjalen qe ne lashtesi,a eshte huazim ne shqip s`ma merr mendja meqe e ka perdorur Homeri
ashtu sikurse edhe shume fjale te tjera shqip,por ndoshta e sollen edhe turqit ketu.

User avatar
illyrianboyful
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 286
Joined: Thu May 30, 2013 9:22 pm
Gender: Male

Re: SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#38

Post by illyrianboyful » Mon Jul 15, 2013 8:16 pm

bardus wrote:
illyrianboyful wrote:
bardus wrote:
illyrianboyful wrote:
jp këtë unë dasha të ta themë
Disa postime qe ke bere ne FSH i kam lexuar dhe je bere gaz i botes,u shkyen gazit forumistet me ty ,por ketu pse erdhe per tu tallur,
apo per te na mbajtur te zene me keto budallalleqe me thala,kala,fala,apo per te na bere te qeshim edhe ne?
ehehehhe qesh morë ti qeshë, askush nuk të mba, nuri nuk mund të qeshet edhe pse është arabisht, edhe pse për ti o Shqipë.
Prandaj fol kur eshte vendi, atehere kur e solla fjalen nur dhe jo tani ta perdoresh si skuth kur te duhet.

E vertete, fjalen nur e perdorin arabet,turqit nuk e mohoj ,por ja qe e paska perdorur edhe Homeri tek Iliada,
dhe helenishtja e lashte shkoi ne Arabi e kam fjalen qe ne lashtesi,a eshte huazim ne shqip s`ma merr mendja meqe e ka perdorur Homeri
ashtu sikurse edhe shume fjale te tjera shqip,por ndoshta e sollen edhe turqit ketu.
jo t'a përdori kur të dua, por as fare nuk e kisha n'dër mend të themë publikisht se është budallaqi, prandaj të thashë në mesagjë privat se është padyshim 100% Arabe, por mbasi që je asi njeri, ja.

Ti që po i quan postimet e mija budallaki, dhe pa vendë, çfar thuashë tani mbasi që qëndrimi imë paska qen budallaki për FALA, tani që zusi thotë se është më e arsyeshme të jetë nga folur se sa fabula e supozuar, mbasi që të gjitha këto jan supozime fundi fundit, që çdo njëri ka bindjen se e tij është më qëndruse.

Ti si moderator turpë është nga ana jote që të përdorish pozicionin në forum për të i sulmuar njerëzit dhe ofenduar.
Nuk është i forti ai që ngadhënjen njerëzit, por i forti është ai që ngadhënjen vetëvehten!!!

User avatar
Hymniarber
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1006
Joined: Tue Jun 02, 2009 5:04 am
Gender: Male
Location: Arbëria

Re: SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#39

Post by Hymniarber » Mon Jul 15, 2013 9:31 pm

Ti si moderator turpë është nga ana jote që të përdorish pozicionin në forum për të i sulmuar njerëzit dhe ofenduar.
Nuk mendoj, se Bardusi e ka perdorur poziten e tij per te sulmuar njeri. Ne nje debat, ku njerezit jane nen masken e anonimitetit , jane te prirur te konfliktohen me ashper, prandaj do ju kerkoja me shume tolerance ne diskutime. Per ceshtje kaq teknike, sic jane etimologjia e fjaleve dhe gjeneaologjia e njerezve dhe popujve, do ju lutesha ti mendoni dy here ato qe shkruani, sepse ne disa raste jane jo vetem te pasakta por dhe qesharake.
Fere libenter homines id quod volunt credunt

User avatar
illyrianboyful
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 286
Joined: Thu May 30, 2013 9:22 pm
Gender: Male

Re: SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#40

Post by illyrianboyful » Tue Jul 16, 2013 8:52 am

Hymniarber wrote:
Ti si moderator turpë është nga ana jote që të përdorish pozicionin në forum për të i sulmuar njerëzit dhe ofenduar.
Nuk mendoj, se Bardusi e ka perdorur poziten e tij per te sulmuar njeri. Ne nje debat, ku njerezit jane nen masken e anonimitetit , jane te prirur te konfliktohen me ashper, prandaj do ju kerkoja me shume tolerance ne diskutime. Per ceshtje kaq teknike, sic jane etimologjia e fjaleve dhe gjeneaologjia e njerezve dhe popujve, do ju lutesha ti mendoni dy here ato qe shkruani, sepse ne disa raste jane jo vetem te pasakta por dhe qesharake.
postimi bardusit
Disa postime qe ke bere ne FSH i kam lexuar dhe je bere gaz i botes,u shkyen gazit forumistet me ty ,por ketu pse erdhe per tu tallur,
apo per te na mbajtur te zene
me keto budallalleqe me thala,kala,fala,
apo per te na bere te qeshim edhe ne?

Në qoft se për ju të i thuashë postimeve të n'dokujt budallaqe, nuk është ofendim dhe tentim për degradim, atëher nuk di me çfar barazpeshe i mbatni gjërat, plus asaj le që kjo qasje e rrethekuar më lartë, nuk është fare pa bazë, minmumi që duhet bër është të kemi rrespekt për mendimet e tjerëve, edhe pse jemi të bindur ndryshe. po s'ka dert, se ne shqipëtarët akoma na duhet edukat.
Nuk është i forti ai që ngadhënjen njerëzit, por i forti është ai që ngadhënjen vetëvehten!!!

User avatar
bardus
Star Member
Star Member
Posts: 882
Joined: Mon Jan 30, 2012 3:44 pm
Gender: Male

Re: SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#41

Post by bardus » Tue Jul 16, 2013 10:52 am

illyrianboyful wrote:

.. mend të themë publikisht se është budallaqi, prandaj të thashë në mesagjë privat se është padyshim 100% Arabe, por mbasi që je asi njeri, ja.
A e verteton dot se nur eshte 100% arabe sepse me duket interesante sidomos edhe pas ketyre pohimeve tua te meparshme.
illyrianboyful wrote:
..unë themë se Arabishtja është me rrënjë nga shqipja.
Portugalishtja>>> Shqipja<<< Arabishtja
Sipas teje nur eshte arabe por arabishtja eshte me rrenje nga shqipja dhe nur i bie te jete shqip.

User avatar
illyrianboyful
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 286
Joined: Thu May 30, 2013 9:22 pm
Gender: Male

Re: SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#42

Post by illyrianboyful » Tue Jul 16, 2013 12:55 pm

bardus wrote:
illyrianboyful wrote:

.. mend të themë publikisht se është budallaqi, prandaj të thashë në mesagjë privat se është padyshim 100% Arabe, por mbasi që je asi njeri, ja.
A e verteton dot se nur eshte 100% arabe sepse me duket interesante sidomos edhe pas ketyre pohimeve tua te meparshme.
illyrianboyful wrote:
..unë themë se Arabishtja është me rrënjë nga shqipja.
Portugalishtja>>> Shqipja<<< Arabishtja
Sipas teje nur eshte arabe por arabishtja eshte me rrenje nga shqipja dhe nur i bie te jete shqip.
pa marré parasyshe pérqindja e kontribuimit té shqipes né gjuhét latine apo semitike, até qé mund té themi se fjalét shqipé qé tani i gjejmé me padyshim jan qindra né maksimumin e rasteve arrijn njé mijé, ndérsa ato gjuhé kan deri 200 000 mijé fjalé, si frengjishtja, Arabishtja éshté nga gjuhét mé té pasura, edhe pse gjejmé fjalé shqipé ashtu siç i kam postuar mé paré né k'té temé, dhe si fjala SHUFE = Shyfe, e cila nuk shpjegohet arabisht, nga rrénja SY e shqipes, natyrisht folja shof, apo shyfe, SY u shndérrua né SHY, >> shyqo, etj. pérqindja mé e madhe e fjaléve nuk shpjegohen shqipé.

Ashtu si fjala Nur = drité > NAWARA = ndritoi, > N'ritoi(geg) arrijmé né supozim se RI>ir >Ur mund té ishte emri i drités, por mbetet vetém supozim, pér burim té késaj fjale nga Shqipja qé nga lashtésia e largét, por sa pér sot kjo fjalé nuk ka vendé né fjalorin shqipétar!

Anwaar = emér njeri = enver, munawar, munirah, nurannijjah, etj etj.

Megjithaté, kjo fjalé mund té shpjegohet né etimologji nga shqipja nén(....), por si e tillé éshté fjalé Arabe, e kurrsesi jo e shqipes.
Nuk është i forti ai që ngadhënjen njerëzit, por i forti është ai që ngadhënjen vetëvehten!!!

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#43

Post by Zeus10 » Tue Jul 16, 2013 3:40 pm

illyrianboyful wrote:
Ashtu si fjala Nur = drité > NAWARA = ndritoi, > N'ritoi(geg) arrijmé né supozim se RI>ir >Ur mund té ishte emri i drités, por mbetet vetém supozim,
Nuk mendoj se eshte keshtu. Vete fjala ndricoj ashtu sic e ke thene dhe ti eshte derivat i pare i ndritoi. Kjo e fundit ne fakt, eshte nje zhvillim i : në dritë, sepse vete ndricimi tregon nje gjendje në drite.

ndriçoj<--ndritoi<----në dritë-oj

ë-ja bie, per arsye te pozicionit te saj midis n dhe d

Duke qene nje zhvillim i vonet ne gjuhen shqipe, nuk mund te kete qene si nje baze, per zhvillime leksikore ne dialekte te largeta te shqipes, aq me pak ne gjuhe te tjera.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
bardus
Star Member
Star Member
Posts: 882
Joined: Mon Jan 30, 2012 3:44 pm
Gender: Male

Re: SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#44

Post by bardus » Tue Jul 16, 2013 4:03 pm

Si fjale eshte mjaft e vjeter por smund te thuash eshte arabe,por ndoshta semite,

Akkadian:nīru : light nūru [ZALAG2 : , IZI.GAR : nūr sin * , nūr tīn * : moonlight ; nūr šamši : [Sky → Astronomy → Stars] the sunlight ;nūru : [Human → Senses] light ; daylight / daybreak ; lamp ; urru : light, day

gjithashtu ne Persishten e vjeter :, nur, light (n)

Krahasimi i saj ne gjuhet semite eshte si me poshte dhe arabishtja eshte me larg formes origjinale:
Proto-Semitic : *nūr «fire»
Arabic : noor نور
Syriac : nūrā ܢܘܼܪܵܐ «fire»
Hebrew : nûr נוּר «fire»
Ugaritic : nr «lamp»

ajo qe desha te shtoj eshte se duket te Aramaikja ˀwr "light", nhwr "light" dhe Akkadian urru : light, nūr , ndoshta kemi te bejme me nje formante n` ,nistore n`wr , n`urru dhe kjo formante nuk i mungon gjuhes shqipe ,n`dal ; n`gadale ; n`gridhem ; n`dez ; n`djek ; n`duk ; por seshte e mjaftueshme, mundem vetem te supozoj nje forme n`ar ku *ar? mund te jete origjinalja.
Duke pare se perdoret ne helen.vj.,persisht, prape s`mund te them eshte vetem semite.

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#45

Post by Zeus10 » Tue Jul 16, 2013 4:33 pm

Fjala shqipe zjarr, mund te kete te perbashket ne semantiken e saj me fjalen ar, ngjyren e verdhe perveluese dhe ndricimin. Ne fakt ari shkelqen dhe ngjyra e "ngrohte" e tij, mund ti kete dhene dhe emrin atij. Nur ndoshta eshte zhvillimi i noor, qe ka kuptimin : ne ar, qe shkelqen. Ky eshte nje supozim pa ndonje baze, por mund te jete i vertete, duke u nisur nga konceptet elementare qe kane perdorur te gjithe njerezit, kur linden gjuhet.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

Post Reply

Return to “Gjuha shqipe”