"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

Flisni për gjuhën shqipe, magjinë e saj, evoluimin, lidhjet e saj me gjuhët e tjera, rreziqet që i kanosen.

Moderators: Hymniarber, bardus

User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Re: SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#76

Post by rrëqebull » Wed Jan 01, 2014 2:47 pm

rrëqebull wrote: Është tërësisht e gënjeshtërt për shëmbull, të flitet për grup gjuhësor "balto-sllavik" pasi elementet baltike, sllavishtja i ka marrë të gatshme; njëlloj si me ilirishten në fillim (e me gjithë kulturën materiale ilire)
Xa ku na i thotë hapur edhe Pokorni:
Baltic lang. were created before Slavic lang. hence the vocabulary shared by Baltic and alb. is of illyr. origin.
Prej kësaj nuk është fare e pavënd të mendohet se Ilirët dhe Baltikët kemi qënë kufitarë, dhe me shtrirje shumë herë më të gjërë se sa mund të mendohet, përpara se të dyndeshin sllevrit dhe të vepronin si gërshërë.
E njëjta gjë që ka ndodhur edhe me Rumunët[pjesërisht Dakë], të cilët kanë ruajtur shumë prej fjalëve tona sepse, përpara hordhive sllave, ata kishim në kufirin verilindor.(madje, Dakë e Getë ishin fise thrakoiliro-veriore)
Sipas Nikolla Jorgës,
"themeli i i këtyre dy popujve janë bërthamat iliro-trako-dakase, që e kanë
banuar tërë Gadishullin Ballkanik, duke kaluar Danubin nën emrin e Getëve
dhe Dakasve, dhe duke u shtrirë pastaj, përmbi tërë platonë e Transilvanisë".
Duke shkruar për fisërimin e gjuhës rumune me Gjuhën Shqipe, redaktori i
revistës Viata Albano/Romna (Jeta Rumuno/Shqiptare), theksonte, më 1910,
përmes pseudonimit Boirevista: "Ndaj, asnjë nga elementet që e përbëjnë
gjuhën tonë të sotme, nuk na mbush me aq shumë mallëngjim, se sa elementet
që i kemi të përbashkëta me shqiptarët, ngase lashtësia e tyre e përshkon një
periudhë prej dyzet shekujsh".


STUDIME ALBANOLOGJIKE 4, Shkup 2011

User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Re: SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#77

Post by rrëqebull » Wed Jan 01, 2014 7:30 pm

rrëqebull wrote: sllevrit gjatë shekujve. Kanë jetuar në shkuerì të përhershme[nomadizëm] dhe pushtimi i tyre ka qënë më shumë me djep se sa me pallë.
Edhe për këtë, Veis Sejkua na jep një shtjellim të përsosur.
Dallimet që ai bën midis pushtuesit romak dhe atij sllav, janë një pikënisje e pamohueshme që secili prej nesh duhet të ketë parasysh, nëse ndërmerr hedhje drite mbi
elementin ilir në Perandorinë Romake; sepse dallimi midis dy pushtuesëve pikërisht në këtë pikë dallon.
Për të bërë një krahasim: Perandoria Romake[me 30+ Perandorë Ilirë!] dallon nga krajli (pothujse) në të njëjtën përmasë që Ali Luan Tepelena dallon nga Sulltani.
Pra, në njërën anë kemi një sundimtar nga e njëjta Vatër Racore, dhe nga tjetra, kemi një armik krejt të huaj dhe të padëshirushëm.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
illyrianboyful
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 286
Joined: Thu May 30, 2013 9:22 pm
Gender: Male

Re: SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#78

Post by illyrianboyful » Wed Jan 01, 2014 7:47 pm

rreqëbull përshëndetje,

rreqëbull wrote
Prej kësaj nuk është fare e pavënd të mendohet se Ilirët dhe Baltikët kemi qënë kufitarë, dhe me shtrirje shumë herë më të gjërë se sa mund të mendohet, përpara se të dyndeshin sllevrit dhe të vepronin si gërshërë.
E njëjta gjë që ka ndodhur edhe me Rumunët[pjesërisht Dakë], të cilët kanë ruajtur shumë prej fjalëve tona sepse, përpara hordhive sllave, ata kishim në kufirin verilindor.(madje, Dakë e Getë ishin fise thrakoiliro-veriore)
Nuk e di a mund të thuhet kjo, por ajo çka është e vërtet, është se niashtu si ne edhe baltikët ruajtën shumë nga gjuha e supozuar e njerëzimit e lashtë protoshqipja.
Unë i kam lëshuar pak sytë mbi atë gjuhë edhe është me të vërtet të habitesh se sa ka ngjashmëri me Shqipen!

Baltic lang. were created before Slavic lang. hence the vocabulary shared by Baltic and alb. is of illyr. origin.
Po, edhe këtu pajtohem, ma merrë mendja se duhet të jetë kështu, por megjithatë besoj se sllavishtja duke marrë parasysh numrin e madhë të këtij populli, duhet të jetë gjithashtu shumë e lashtë, dhe nuk mendoj se është e krijuar vetëm nga popujtë me të cilët jan fqinjësuar, kjo shkaku se pastaj kundërshtohen të thënat, përshembullë nëse themi se sllavët e jugut e morën nga shqipëtarët fjalën "Pokrahina" dmth krahina -- > krah(alb) atëher si u bë që edhe rusët e kan këtë fjalë, rusëve nuk jua dhamë ne! Por unë mendoj se e morrën që atëher kur popujtë nuk ishin popujë por vetëm fise dhe jetojshin që të gjithë përafërsisht në kaukaz apo në malin Ararat në turqi ku zbarkoi Anija e Porfetit NOE

Kurse për pytjen se a jan edhe baltilkët Ilirë duke parë ngjashmërin gjuhësore, këtu ka muhabet, por e mundur. Për shembullë jo se në një skajë tjetër të botës është një gjuhë që ka të ngjashme me shqipen se ata jan Ilirë, por lidhja mes tyre dhe neve është para Ilire, nga atëher kur stërnipat e Jafetit, samit, dhe khanit jetojshin si një familje e madhe kushërinjësh. prandaj edhe nga ku shumë fjalë shqipe dhe ngjashmëri me Aramaikën dhe arabishtën nga e cilla kam sjellë disa fjalë.
Nuk është i forti ai që ngadhënjen njerëzit, por i forti është ai që ngadhënjen vetëvehten!!!

User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Re: SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#79

Post by rrëqebull » Wed Jan 01, 2014 9:43 pm

Përshëndetje,

illyrianboyful wrote:besoj se sllavishtja duke marrë parasysh numrin e madhë të këtij populli, duhet të jetë gjithashtu shumë e lashtë
Nuk e shoh lidhjen midis numrit të një populli dhe lashtësisë së gjuhës që flet.
Në ato që janë shkruar më sipër, nuk thuhet askund që sllavishtja është gjuhë e re, e krijuar këto shekujt e fundit,
por që është shumë herë më e re se sa baltiket, dhe natyrisht se ilir-shqipja, dhe që nga këto të dyja ka përvetësuar shumë lëndë gjuhësore dhe kulturore.
illyrianboyful wrote:dhe nuk mendoj se është e krijuar vetëm nga popujtë me të cilët jan fqinjësuar
Nuk u tha që është gjuhë e lentuar vetëm nga përbërës të huazuar, por që ka huazuar me teprì, edhe për arsyen e tërthortë që është përdorur
fillimisht nga breza jo-sllavë* por dygjuhësh, nipat dhe stërnipat e të cilëve kanë qenë plotësisht të sllavizuar [ngjashëm me çdo përvetim që i ka ndodhur edhe Kombit Tonë,
dhe që vazhdon sot e kësaj dite, ku, në shumë fshatra e treva, Gjuha Shqipe ruhet, turp të jetë kështu, vetëm tek brezat e tretë].
Pra, përbërësit gjuhësor janë përvetuar njëkohësisht me ata gjenetikë.


illyrianboyful wrote:kjo shkaku se pastaj kundërshtohen të thënat, përshembullë nëse themi se sllavët e jugut e morën nga shqipëtarët fjalën "Pokrahina" dmth krahina -- > krah(alb)
atëher si u bë që edhe rusët e kan këtë fjalë, rusëve nuk jua dhamë ne!
As ky shëmbull nuk është përmëndur gjëkundi.
Secila fjalë ka mbëhi për vëmëndjen e duhur.
Fakti që një fjalë e kanë edhe sllevrit e jugut edhe sllevrit e largët, nuk përjashton që ajo fjalë të jetë e huazuar.
Pastaj, edhe rusët nuk kanë qënë kushedi se sa largë, sepse në qindvjeçarin e IX në Kiev e kishin princëratën e tyre, dhe ishin kryesisht luftëtarë/tregtarë svedë*!
Edhe emri rus, fundja është emër gjermanik.
http://www.etymonline.com/index.php?term=Russia


illyrianboyful wrote:Por unë mendoj se e morrën që atëher kur popujtë nuk ishin popujë por vetëm fise
Popujt, nëse e ke fjalën për Kombet, fise janë gjithsesi, fise të mëdhaja.
Popullsitë multi-raciale të mbajtura nën të njëjtët kufij janë sajesa, prandaj dhe perandoritë janë inherentisht premtime për dështim.
illyrianboyful wrote:dhe jetojshin që të gjithë përafërsisht në kaukaz apo në malin Ararat në turqi ku zbarkoi Anija e Porfetit NOE
E pse jo në Malin e Sharrit?
Apo se "profeti Noe" është personazh i një përralle jo-shqiptare..
Përrallat abrahamike janë për popujt abrahamik, ne kemi Tonat, më të bukura, më të lashta, dhe më të sakta.
Këto përfytyrimet "babelike" të një të kaluare ku të gjitha racat jetonin nën të njëjtën qeveri, dhe flisnin të njëjtën gjuhë, janë padyshim
për tu parë si mundime të stërlodhura për të pëligjur globalizimin shkombëtarizues që po trumpetohet gjithandej nga
etnomazokistët, dordolecët politikë dhe mësuesit e zvetënuar që kanë zaptuar
televizionet, kuvëndet e katedrat.

User avatar
illyrianboyful
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 286
Joined: Thu May 30, 2013 9:22 pm
Gender: Male

Re: SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#80

Post by illyrianboyful » Thu Jan 02, 2014 3:36 pmse di si mund të quhet përrallë një histori e mbështetur me fakte dhe libra të shumtë të lashtë, pra sipas teje 4 a 5 miliard njerëz po i besojkan një përralle dhe qenkasn të verbër, e ti qenke më kiartpamësi!

marrja parasysh e kësaj historije është çelësi i të gjitha enigmave mbi historin dhe gjuhën! Ndërsa mosmarrja parasysh e kësaj historije të qon në një rrugë plotësisht të gabuar që kurrën e kurrrës nuk iu gjindet fili.

Nuk e shoh lidhjen midis numrit të një populli dhe lashtësisë së gjuhës që flet.
Në ato që janë shkruar më sipër, nuk thuhet askund që sllavishtja është gjuhë e re, e krijuar këto shekujt e fundit,
por që është shumë herë më e re se sa baltiket, dhe natyrisht se ilir-shqipja, dhe që nga këto të dyja ka përvetësuar shumë lëndë gjuhësore dhe kulturore.
Mund të kesh këndvështrimin tënd, nuk kam problem me k'të.

Po si i përvetësoi dhe kur, këtu është çështja, ti mund të mendojsh çfar të duash, por nuk ishin ilirët që shkuan në stepat e rusis për të jua dhënë! Mendimi imë është se i kan marë në lashtësin më të hershme, kur bashkëjetonin andej kah malet e kaukazit para se pëllazgët të vin në trojet e greqis. Dhe mendimi imë është se protoshqipja u fliste nga vetë profeti Noeh( ai që ka niohuri), por jo vetëm shqipja mund të themi edhe Aramaika, dhe deha tjetër e gjuhëve aziatke. sidoqoft gjuhët jan tri degë, Jafetike, semitike, khanite, kaq! nëse jo duhesh të argumentojsh përse i thërrasim kështu!

Të ta themë unë se kujtë i thëjn përrallë!?

përrallë i thëjn, të thuhet se joekzistenca e krijoi ekzistencën, apo se zero krijoi njishin, apo se hiqja krijoi universin!
Nuk është i forti ai që ngadhënjen njerëzit, por i forti është ai që ngadhënjen vetëvehten!!!

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#81

Post by Mallakastrioti » Thu Jan 02, 2014 8:05 pm

Terheq vemendjen besimtareve te "arkave te Noes" si dhe "kullave te Babelit", ti permbahen temes. Ketu flitet per histori-gjuhesi dhe fakte racionale, jo legjenda dhe perralla qe tregohen prane zjarrit te oxhakut prej te vjeterve (biles as prej te vjeterve tane tek e fundit)!
Faleminderit!
Image

User avatar
illyrianboyful
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 286
Joined: Thu May 30, 2013 9:22 pm
Gender: Male

Re: SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#82

Post by illyrianboyful » Thu Jan 02, 2014 9:16 pm

Mallakastrioti wrote:Terheq vemendjen besimtareve te "arkave te Noes" si dhe "kullave te Babelit", ti permbahen temes. Ketu flitet per histori-gjuhesi dhe fakte racionale, jo legjenda dhe perralla qe tregohen prane zjarrit te oxhakut prej te vjeterve (biles as prej te vjeterve tane tek e fundit)!
Faleminderit!
Edhe unë po të tërheq vëmendjen se ti mundesh të rrishë qati ku je, dhe se duhesh të pish edhe pak qumësht, e të ndejsh pranë të urtëve të ogjakut, pak më shumë, tani më mirë po duket se kush jeni! pa marrë parasysh se pretendoni se jeni një patriot, në fakt nuk jeni!
Nuk është i forti ai që ngadhënjen njerëzit, por i forti është ai që ngadhënjen vetëvehten!!!

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#83

Post by Mallakastrioti » Thu Jan 02, 2014 10:05 pm

illyrianboyful wrote:
Mallakastrioti wrote:Terheq vemendjen besimtareve te "arkave te Noes" si dhe "kullave te Babelit", ti permbahen temes. Ketu flitet per histori-gjuhesi dhe fakte racionale, jo legjenda dhe perralla qe tregohen prane zjarrit te oxhakut prej te vjeterve (biles as prej te vjeterve tane tek e fundit)!
Faleminderit!
Edhe unë po të tërheq vëmendjen se ti mundesh të rrishë qati ku je, dhe se duhesh të pish edhe pak qumësht, e të ndejsh pranë të urtëve të ogjakut, pak më shumë, tani më mirë po duket se kush jeni! pa marrë parasysh se pretendoni se jeni një patriot, në fakt nuk jeni!
Arroganca juaj karshi jo vetem anetareve, por edhe stafit drejtues, ndoshta do ju çoj jashte deres se shtepise prej ketu dhe nuk keni per te pare jo vetem oxhakun, por as edhe oborrin e shtepise!
Patriotizmi im nuk vlen per individe si ju!
Te terheq vemendjen per te fundit here. Permbahuni temave sikurse respektoni ne se kerkoni respekt!
NUK DO RIPERSERITEM!
Image

amathia
Regular Member
Regular Member
Posts: 56
Joined: Sat Oct 05, 2013 5:59 pm
Gender: Male

Re: SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#84

Post by amathia » Thu Jan 02, 2014 10:56 pm

illyrian boy me ghith nerin ci e kam pr ty, do t'shtoi ni menim se noshta kish me ken mir nese gjat llafit me ken ma zemerghan e ma menieapun per menimet e tiierve dhe jo ghithcka te personalizohet, pernryshe ky lloj i diskutimit ci e ban nuk asht nt'mir tanen e nt'mir tnierzvet ci e shoin kete forum...

me shum ner per ty,

User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Re: SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#85

Post by rrëqebull » Thu Jan 02, 2014 11:47 pm

illyrianboyful wrote:se di si mund të quhet përrallë një histori e mbështetur me fakte dhe libra të shumtë të lashtë
Një përrallë e mbështetur mbi libra "shumë" të lashtë, përrallë mbetet përderisa "faktet" që ata libra përshkruajnë janë jo më shumë të besueshme se sa
"faktet" që jepen si të vërteta në librat apo 'histori çanel-at' e shtypeve dhe televizioneve të sotshme.["Enciklopedia" e IRJM-së e para pak vitesh, për shëmbull, që na përshkruante si ardhacakë në Trevat Tona]
Kur gënjeshtra, sajesa dhe interpretime të gënjeshtërta të historisë vazhdojnë të përçohen gjer edhe sot e kësaj dite, dhe për më tepër,
në lidhje me ngjarje bashkëkohore, le' më pastaj ç'farkëtime gjepurash mund të bënet për ngjarjet më të hershme, sidomos duke pasur bulbëri lëpushkash dhe olivershmitin e radhës nën sqetull. .
Gjithsesi, nëse atë që unë e cilësojte si përrallë, ti e cilëson si fakt, domethënë që paskemi një nojmë[sinjal]
të parë që bashkëfjalosja jonë nuk ka arsye të zgjatet edhe më shumë, nëse synojmë t'i përmbahemi Kodit Kombëtar sipas të cilit
bindjet për të cilat kemi pajtushmëri, kanë gjithnjë përparësi dhe askurrë nuk duhet të cënohen nga fakti që pikëpamjet tona
për çështje dytësore mund të jenë shumë të ndryshme, aq të ndryshme sa që të jetë e kotë t'i bihet fyellit në një vryme.


illyrianboyful wrote:pra sipas teje 4 a 5 miliard njerëz po i besojkan një përralle dhe qenkan të verbër, e ti qenke më kiartpamësi!
Nëse ndihmon, duhen përdorur edhe gishtrinjtë e këmbëve, jo vetëm ato të duarve, për të numëruar,
se duken ca si tepër 4 a 5 miliardë njerëz, që besokan se sllavishtja është nga rrënja e Shqipes pasi që Shqipja ka lindur në Kaukaz apo në Ararat, ku sllevër, ilirë, turq, atlantidas e siriusianë
hidhnin valle së bashku, duke kënduar e kërcyer në të njëjtën gjuhë, me të njëjtat veshje, e me të njëjtat motive, derisa erdhi me jaht kryetari i okb-së së asaj kohe, Nuhu, edhe u shpërndahu fjalore, të mbathura dhe Planin e Ahtisarit.

Përtej rrurëzave. Numri i njerëzve që i besojnë një gënjeshtre, sado i madh, nuk përbën tregues se ajo gënjeshtër është e vërtetë, apo "fakt".
Nëse për shëmbull shtrohet një problem dhe, midis mendimit të 5 miliardë njerëzve me HM [herës mënçuror (angl.: IQ)] 85 dhe mendimit të 5 njerëzve me HM 145,
dikush zgjedh dhe mbështet të parin, nuk do të thotë që zgjidhja e 5 000 000 001 njerëzve është më e sakë se ajo e 5 vetave.
Njëllojtas, 5 milion klerikë që thonë se toka është e sheshtë, nuk janë më të saktë se sa 5 shkencëtarë që thonë se është e rumbullakët.
Nuk shoh, atëherë, përse për çështjet e tjera që s'kanë të bëjnë me astronominë, por kanë të bëjnë me njëmendësinë[realitetin], u dashkan pranuar indoktrinimet [apo gjepurat] e klerikëve.
Kjo natyrisht që nuk përbën pengesë që dikush të flasi për gjuhësinë ashtu siç një klerik fliste apo flet për astronominë, por nuk kamte arsye për të
qënë bashkëfjalùs me të, sepse nuk shoh, tek përçimi i pikëpamjeve të tilla, asgjë të frytshme apo në të Mirën e Kombit, përkundrazi.

illyrianboyful wrote:marrja parasysh e kësaj historije është çelësi i të gjitha enigmave mbi historin dhe gjuhën! Ndërsa mosmarrja parasysh e
kësaj historije të qon në një rrugë plotësisht të gabuar që kurrën e kurrrës nuk iu gjindet fili.
Natyrisht.
E thënë ndryshe, ajo që ke shkruar do ishte kështu: “nëse e pranon këtë "shpjegim", enigma zgjidhet sipas mënyrës që jep vet përralla,
nëse nuk e pranon, enigma ngelet në pritje për një qasje dhe një zgjidhje tjetër, zgjidhje e cila nuk ka si të pranohet nga ata që tashmë kanë përqafuar përrallën”.
Dhe pajtonem plotësisht.
Pra ti e ke zgjidhur enigmën, ose e ke gjetur çelësin për ta zgjidhur, ndërsa disa të tjerëve nuk u mjafton çelësi yt për ta quajtur enigmën të zgjidhur apo të zgjidhshme me atë lloj çelësi.

illyrianboyful wrote:Po si i përvetësoi dhe kur, këtu është çështja, ti mund të mendojsh çfar të duash, por nuk ishin ilirët që shkuan në stepat e rusis për të jua dhënë!
Nuk u tha askund që shkuan ilirët në stepa, edhe pse natyrisht që mund të shfrytëzonin fare mirë gomerët me krahë të Qirilos dhe Metodit.

Ndërsa, si i përvetësoi u qok:
Nuk u tha që është gjuhë e lentuar vetëm nga përbërës të huazuar, por që ka huazuar me teprì, edhe për arsyen e tërthortë që është përdorur
fillimisht nga breza jo-sllavë* por dygjuhësh, nipat dhe stërnipat e të cilëve kanë qenë plotësisht të sllavizuar
Pra, trajtat e marra nga sllavishtja, janë pasojë si dhe tregues të faktit që aty ka ndodhur edhe përvetësim gjenetik.
Për shëmbull: brezi i parë i ilirëve që gjëndeshin në skajet më të largëta të Atdheut, ishin të parët që pushtoheshin numerikisht nga dyndja cigançe e sllevërve.
Tek brezi i dytë i ilirëve, fillonte të shfaqej dygjuhësìa, dhe kjo nënkupton se, veç fjalëve, edhe shumë ndërtime frazeologjike ilire përktheheshin nga vetë ilirët në sllavisht, dhe i mbeteshin sllavishtes
kur ajo pjesë e Kombit ishte tërësisht e sllavishtfolëse dhe jo më dygjuhëshe; ashtu siç i mbeteshin Trojet Tona, me gjithë emrat e lumenjve, krahinave, vëndbanimeve, mjeteve dhe njohuritë teknologjike, etj.

Cilët janë faktet për këto përkthime frazeologjike? JA:
në Sanxhakun e Tregut të Ri [epika] këndohet por jo nga rapsodë boshnjakë por nga rapsodë shqiptarë që flasin sllavishten si gjuhë të dytë.
[...]
Në përgjithësi epika serbokroate është mjaft e ngarkuar me fjalë e ndërtime shqipe të tipit fis dhe fisan për fis dhe i fisëm, betimit për betohem, špotovati për shpotis,
jedem hleba për ha bukë, samšesti për veti i gjashtë etj. Me epikën e Tregut të Ri ndikimi shqip vjen duke u trashur. Në këtë cikël shohim ndërtime shqipe të aplikuara
ad literam
si për shembull ta put për atëherë, otvorit për hap luftë etj.

“MBI ELEMENTET E PËRBASHKËTA NË EPIKËN SHQIPTARO-ARBËRESHE DHE SERBOKROATE”, VEIS SEJKO Bargjini. Tiranë, 2001 f.141
Mbase jo sak e njëjta gjë ka ndodhur midis sllevërve dhe baltikëve apo popujve të tjerë, por pa asnjë mëdyshje kështu qëndrojnë punët e 'marrëmarrjes'(se marrëdhënie nuk e quan dot) së tyre me iliro-shqiptarët.
illyrianboyful wrote:i kan marë në lashtësin më të hershme, kur bashkëjetonin andej kah malet e kaukazit para se pëllazgët të vin në trojet e greqis.
Një gjë e tillë, duket si justifikimi që i jep vetes një shqiptar që ka kryer gabimin e pafalshëm e të martuarit me sllave, edhe nuk gjen dot mënyrë tjetër për ta falur veten
veçse të gënjehet duke u vetëbindur për bashkëjetesën e paqtë midis ilirëve dhe sllevërve në anijen turistike në bashkëpronësi të Nuhut dhe Baroneshës Eshton.
Dhe vërtet është e pafalshme një gjë e tillë, me përjashtim të rastit kur "sllavja" në fjalë është në të vërtetë një nga "malazezet", "boshnjaket" a "fyromaset" gjyshërit a katragjyshërit e së cilës
flisnin Shqip.

illyrianboyful wrote: protoshqipja u fliste nga vetë profeti Noeh( ai që ka niohuri), por jo vetëm shqipja mund të themi edhe Aramaika, dhe deha tjetër e gjuhëve aziatke
Eḗ, e njifte shqipen se ja kishin mësuar skafistopiratët iliro-shqiptarë që dhe e ndihmuan të ndërtonte kopshtin zollogjik lundrues.
Veçse kuptimin e emrit e ka në gjuhën e përrallës e së cilës është personazh:
http://www.etymonline.com/index.php?term=Noah
illyrianboyful wrote:sidoqoft gjuhët jan tri degë, Jafetike, semitike, khanite, kaq! nëse jo duhesh të argumentojsh përse i thërrasim kështu!
Po, tre janë, aq sa velat e jahtit të Nuhut. Më mirë të argumentojmë se kush e ngiste pa'.

illyrianboyful wrote:Të ta themë unë se kujtë i thëjn përrallë!?

përrallë i thëjn, të thuhet se joekzistenca e krijoi ekzistencën, apo se zero krijoi njishin, apo se hiqja krijoi universin!
Po mirë atëherë, është si thua ti: nuk kishte vela, por motora.
Ja, nashti e zgjidhëm dhe ktë punë.

User avatar
illyrianboyful
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 286
Joined: Thu May 30, 2013 9:22 pm
Gender: Male

Re: SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#86

Post by illyrianboyful » Fri Jan 03, 2014 7:36 am

Mallakastrioti wrote:
illyrianboyful wrote:
Mallakastrioti wrote:Terheq vemendjen besimtareve te "arkave te Noes" si dhe "kullave te Babelit", ti permbahen temes. Ketu flitet per histori-gjuhesi dhe fakte racionale, jo legjenda dhe perralla qe tregohen prane zjarrit te oxhakut prej te vjeterve (biles as prej te vjeterve tane tek e fundit)!
Faleminderit!
Edhe unë po të tërheq vëmendjen se ti mundesh të rrishë qati ku je, dhe se duhesh të pish edhe pak qumësht, e të ndejsh pranë të urtëve të ogjakut, pak më shumë, tani më mirë po duket se kush jeni! pa marrë parasysh se pretendoni se jeni një patriot, në fakt nuk jeni!
Arroganca juaj karshi jo vetem anetareve, por edhe stafit drejtues, ndoshta do ju çoj jashte deres se shtepise prej ketu dhe nuk keni per te pare jo vetem oxhakun, por as edhe oborrin e shtepise!
Patriotizmi im nuk vlen per individe si ju!
Te terheq vemendjen per te fundit here. Permbahuni temave sikurse respektoni ne se kerkoni respekt!
NUK DO RIPERSERITEM!
Ju tregoj unë se çfar është arrogancë: arrogancë i thëjn kur nuk rrespekton bindjet e nja 4 a 5 miliard njerëzve, dhe sidomos të bashkatdhetarëve të gjakut të vetë, dhe jua tërheq vërejtjen duke i quajtur përralla.
merrni shënim zotrote se kur duhet ta themë atë që duhet ta themë pa marrë parasysh se çfar do bëhet pastaj, unë e themë, dhe jo vetëm në botën virtuale.

ju këshilloj që të keni rrespektë ndaj besimtarëve, ju mungon fare!
Nuk është i forti ai që ngadhënjen njerëzit, por i forti është ai që ngadhënjen vetëvehten!!!

User avatar
illyrianboyful
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 286
Joined: Thu May 30, 2013 9:22 pm
Gender: Male

Re: SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#87

Post by illyrianboyful » Tue Jan 07, 2014 10:04 pm

Smrt = vdekja

Smrt->s'mrt= mort(neolat) --> mor't(alb) = u mor-t, ->mart-es dhe derivatet e kësaj fjale:
-mrtav = i vdekur
-mrtav-stvo
-mrtv-njak
etj etj
Nuk është i forti ai që ngadhënjen njerëzit, por i forti është ai që ngadhënjen vetëvehten!!!

User avatar
illyrianboyful
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 286
Joined: Thu May 30, 2013 9:22 pm
Gender: Male

Re: SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#88

Post by illyrianboyful » Sat Jan 11, 2014 1:10 am

- Rizik(sll)= rrezik(alb), kjo fjalë ka të njëjtën domethënje si në gjuhën shqipe! Por se edhe një herë nuk shpjegohet dot etimolohgjija në sllavisht, ndërsa në shqipë po, dhe shqipja është gjuha e vetme që shpjegon apo me tjera fjalë jepë një mundësi për zbërthimin e domethënjes së vërtet në rrënjë të saj.

-rrezik(alb)

-rizik(sll)

-riscanto(it)

-rischio(it)

-risque(fr)

-risk(eng)

-risiko(all)

Është e vështir që të jemi të sigurt në argumentim për këtë fjalë që shumë gjuhë kan në leksikun e saj, porse asnjëra prej tyre nuk jepë një mundësi për ta shpjeguar dhe gjetur origjinën e saj pos gjuhës Shqipe sigurisht !

Kjo fjalë ndahet kështu: Ri+sket = rëshket=rëshqet, fjala rrënjë duke qen shket=rëshqet, rësh+qet(rësh+ket), rësh shpreh tingullin që prodhon rëshqitja, ket=qet, qitje, të qet n'kokërr t'shpinës. nga kjo fjalë lindi edhe fjala SKI = skijim = shkitje=skitje ->ri+skitje, cila ju atribohet padrejtësisht gjermanishtës, porse në atë gjuhë ska domethënje!

Apo akoma më thjesht, ashtu siç na ha sytë në të dukur; risiko(all) = rishiko, se të kanoset dëmtim.

apo ; rizik(sll)=rezik(alb) = rrez+ik, ikë se rreze, të djegë, djegësh!
Nuk është i forti ai që ngadhënjen njerëzit, por i forti është ai që ngadhënjen vetëvehten!!!

Post Reply

Return to “Gjuha shqipe”