"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Gjuha Shqipe- metri

Flisni për gjuhën shqipe, magjinë e saj, evoluimin, lidhjet e saj me gjuhët e tjera, rreziqet që i kanosen.

Moderators: Hymniarber, bardus

Post Reply
Bashkim S.
Junior Member
Junior Member
Posts: 3
Joined: Thu Aug 01, 2013 11:17 pm
Gender: Male

Gjuha Shqipe- metri

#1

Post by Bashkim S. » Sun Sep 15, 2013 11:59 am

Te nderuar forumiste,
do ta pershkruaj nje rast.
Isha duke sqaruar se cilet jane madhesite dhe kisha ne mendje qe te sqaroj edhe per instrumentet per matjen e madhesive . Cdo gje ishte ne regull por kur nisa te sqaroj per instrumentin apo mjetin per matjen e gjatesisie, me shpejtesi te madhe u ndala dhe pasi qe nuk gjeta fjale te pershtatshme per te sqarova se ne gjuhen shqipe nuk kemi fjale qe percakton instrumentin apo veglen per matjen e gjatesise.

I takova koleget qe ligjerojne gjuhe dhe ua pershkruva rastin. Njeri prej tyre tha se nuk eshte me rendesi dhe se me rendesi eshte qe te kuptohet se cka eshte gjatesija dhe se shkenca i ka fajet qe nuk kemi fjale adekuate.

Do te kisha dashur qe te diskutoni edhe ju per kete rast.

faon perrovarri
Honored Member
Honored Member
Posts: 300
Joined: Sat Oct 31, 2009 7:15 pm
Gender: Male

Re: Gjuha Shqipe- metri

#2

Post by faon perrovarri » Sun Sep 15, 2013 2:14 pm

Shume me vend shtrohet ceshtja ,meqe jo te gjithe merremi me madhesite thuana historine e metrit ,dhe po pate mundesine na argumento konczeptin .

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Gjuha Shqipe- metri

#3

Post by Mallakastrioti » Sun Sep 15, 2013 3:43 pm

Nuk kishin nevoje shqiptaret e lashte te masnin me meter, pasi perdornin instrumenta shume me efikase:

KËMBALEC m.
Mjet për të matur sipërfaqen e tokës së punuar, të korrur, të prashitur etj., që përbëhet nga dy shkopinj të mbërthyer në trajtë kompasi. Këmbaleci i normistit.
Mat me këmbalec.

Image

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Gjuha Shqipe- metri

#4

Post by Zeus10 » Sun Sep 15, 2013 4:43 pm

Bashkim S. wrote:Te nderuar forumiste,
do ta pershkruaj nje rast.
Isha duke sqaruar se cilet jane madhesite dhe kisha ne mendje qe te sqaroj edhe per instrumentet per matjen e madhesive . Cdo gje ishte ne regull por kur nisa te sqaroj per instrumentin apo mjetin per matjen e gjatesisie, me shpejtesi te madhe u ndala dhe pasi qe nuk gjeta fjale te pershtatshme per te sqarova se ne gjuhen shqipe nuk kemi fjale qe percakton instrumentin apo veglen per matjen e gjatesise.

I takova koleget qe ligjerojne gjuhe dhe ua pershkruva rastin. Njeri prej tyre tha se nuk eshte me rendesi dhe se me rendesi eshte qe te kuptohet se cka eshte gjatesija dhe se shkenca i ka fajet qe nuk kemi fjale adekuate.

Do te kisha dashur qe te diskutoni edhe ju per kete rast.
Per morfologjine e foljes mas apo mat, ne kemi folur gjere e gjate. Ajo eshte nje folje tipike e gjuhes shqipe si ne strukture dhe ne kuptim. Emri meter ka buruar nga kjo folje, duke ju bindur rregullave te fjaleformimit te shqipes. Folja mat ka lidhje me fjalet i(e) madh apo i(e) math, sepse vete veprimi i matjes ka te beje me percaktimin e madhesise ne numra. Ky i fundit, pra percaktimi i madhesise ne numra, jep ate qe ne e quajme math+e+math-ik, qe do te thote nje vleresim i vazhdueshem i permases, ose largesise, intensitetit dhe shume sendesh apo fenomenesh qe dallohen nga te tjeret, pikerisht zakonisht nga permasat e tyre.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

Mollos
Member
Member
Posts: 20
Joined: Thu Aug 22, 2013 12:57 pm
Gender: Male

Re: Gjuha Shqipe- metri

#5

Post by Mollos » Mon Sep 16, 2013 4:47 pm

Bashkim S. wrote:Te nderuar forumiste,
do ta pershkruaj nje rast.
Isha duke sqaruar se cilet jane madhesite dhe kisha ne mendje qe te sqaroj edhe per instrumentet per matjen e madhesive . Cdo gje ishte ne regull por kur nisa te sqaroj per instrumentin apo mjetin per matjen e gjatesisie, me shpejtesi te madhe u ndala dhe pasi qe nuk gjeta fjale te pershtatshme per te sqarova se ne gjuhen shqipe nuk kemi fjale qe percakton instrumentin apo veglen per matjen e gjatesise.

I takova koleget qe ligjerojne gjuhe dhe ua pershkruva rastin. Njeri prej tyre tha se nuk eshte me rendesi dhe se me rendesi eshte qe te kuptohet se cka eshte gjatesija dhe se shkenca i ka fajet qe nuk kemi fjale adekuate.

Do te kisha dashur qe te diskutoni edhe ju per kete rast.
Te pakten ne popull thuhet ,ma jep metrin,venja metrin,dmth meter eshte instrumenti mates i gjatesise,po ashtu

Ampermeter,Voltmeter mesa mbaj mend ne fizike.

Post Reply

Return to “Gjuha shqipe”