"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Këshilli Nderakademik: Gjuha shqipe edhe në Universitet

Flisni për gjuhën shqipe, magjinë e saj, evoluimin, lidhjet e saj me gjuhët e tjera, rreziqet që i kanosen.

Moderators: Hymniarber, bardus

Post Reply
User avatar
Adriana
Universe Member
Universe Member
Posts: 3201
Joined: Tue Jun 02, 2009 3:34 pm
Gender: Female
Location: Giethoorn (Nederland)

Këshilli Nderakademik: Gjuha shqipe edhe në Universitet

#1

Post by Adriana » Thu Jul 10, 2014 3:03 pmTe rinjtë shqiptare nuk dine te shkruajnë dhe flasin gjuhen amtare. Mangësitë e theksuara ne gjuhen shqipe deri ne analfabetizëm funksional, shfaqen ne përditshmërinë e nxënësve, por ne mënyre te theksuar gjate testeve kombëtare, ne provimet e lirimit dhe maturës. Ky fakt tashme i njohur behet edhe me tronditës kur pranohet nga ekspertet e gjuhës shqipe. Këshilli Nderakademik i mbledhur për respektimin e shqipes standarde ne shkolla, pas disa ore diskutimesh, shpalli propozimet ndaj Ministrisë se Arsimit. Kërkesat kryesore te akademikeve janë ndarja e tekstit te Gjuhës nga Letërsia dhe mësimi i shqipes te shtrihet deri ne Universitet.

Propozimet e akademikeve te gjuhës shqipe:

1. Në arsimin, fillor t’i jepet rëndësi praktikës dhe zotërimit të gjuhës
2. Në sistemin 9-vjeçar, Gjuha Shqipe të jetë lëndë dhe provim më vete
3. Në shkollë të mesme, Gjuha Shqipe të mësohet me programe të reja
4. Lënda e Kulturës Gjuhësore të hyjë në Universitet
5. Të shtohen orët e mësimit të gjuhës amtare
6. Trajnim mësuesve të Gjuhës Shqipe

Krahas problemeve te nxënësve, akademiket bene te ditur edhe nivelin e dobët te mësuesve. Sipas 12 eksperteve te Gjuhës, cilësia e arsimtareve dhe përgatitja e tyre ne fakultetet e mësuesisë është e ulet. Duke mos pranuar tkurrjen e mësimit te gjuhës shqipe ne shkolla, akademiket i kërkojnë Ministrisë se Arsimit dhe institucioneve te tjera, masa te menjëhershme për te frenuar paditurinë e te rinjve ne Gjuhen Amtare.
Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!Post Reply

Return to “Gjuha shqipe”