"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

VATIKANI DHE DORËSHKRIMI SHQIP I VITIT 1210 I TEODORIT NGA SHKODRA

Flisni për gjuhën shqipe, magjinë e saj, evoluimin, lidhjet e saj me gjuhët e tjera, rreziqet që i kanosen.

Moderators: Hymniarber, bardus

Post Reply
User avatar
Strokulli
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 237
Joined: Fri Oct 29, 2010 12:37 am
Gender: Male
Location: Albanìa/Arbani

VATIKANI DHE DORËSHKRIMI SHQIP I VITIT 1210 I TEODORIT NGA SHKODRA

#1

Post by Strokulli » Sun Jan 18, 2015 2:40 am

A do të nxirret nga Arkivi Sekret i Vatikanit ndonjë herë ky dorëshkrimi?
«Nje doreshkrim ne pergamene, i lidhun me kopertina te forta druni, me 208 flete. 28 x 39.5 cm. Nuk ka damtime, pos qe ka filluo te fshihet ngjyra ne fletet 188, 189 dhe 192. I gjithe doreshkrimi asht me shkronja latine. Ka iniciale shume te bukura, shumica te kuqe, dy blu dhe tri prej florini. Ka edhe tri miniatura, te perpunuome me flori, qe paraqesin momente biblike. Doreshkrimi ndahet ne tre kapituj, ne f. 1r – 97r mbi teologjine; f. 98r – 146r mbi filozofine dhe 147r – 208r mbi historine. Te kapitulli i trete autori citon edhe vepra qe ka konsultuo dhe mbeshtetet edhe ne kronika shqiptare te qyteteve te ndryshme. Ne fleten e fundit me pergamen, f.208, permendet emni "Theodor Shkodrani" dhe data "9 Mars 1210"».Jane shume 100 mije euro qe kerkohen per nje doreshkrim te thjesht 200 faqesh. Po nuk gjeten nje rruge tjeter, rrezik te mos nxirret kurre nga Arkivat e Vatikanit ai doreshkrim.

Post Reply

Return to “Gjuha shqipe”