"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

MBI ETIMOLOGJINË E EMRIT EMATHIA & Epiteti i Lekës

Flisni për gjuhën shqipe, magjinë e saj, evoluimin, lidhjet e saj me gjuhët e tjera, rreziqet që i kanosen.

Moderators: Hymniarber, bardus

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: MBI ETIMOLOGJINË E EMRIT EMATHIA & Epiteti i Lekës

#16

Post by Zeus10 » Thu Feb 04, 2010 1:13 pm

Orakulli wrote:flut-uroj=fly=fliegen<<y=iu...volare?????
flut-urim=flight=flug...volo????
flutur=butterfly
Language
Swedish.Fjäril
As author and etymologist David Feldman once asked, “who put the butter in butterfly?” The English common name did originate from the relatively simple combination of “butter” and “fly,” there’s a written old English citation for buttorfleoge, but the literal origin is lost.
Eshte per te qeshur.Sepse "buturfly"eshte shtremberimi i "flutur " dhe 'fluter">vetem gjuha Shqipe dhe gjuha Rumune (nder fjalet e ralla jo latine te gjuhes rumene) mbajne te njeten fjale.Pak si e habitshme.
Ndersa luftoj ndryshon me fluturoj vetem me nje /r/.Ndersa rrenja.luft dhe.flut nuk ndryshon.Ka vetem reshtimin e "f ndryshe.
Une mendoj qe butter-fly, shpjegon shkelqyeshem menyren e fluturimit te flutures, qe eshte nje 'lundrim si ne gjalpe", pra nje FLUTURIM I BUTE, po te marresh parasysh se sa embel fluturon flutura. Vete fjala butter e anglishtes, une mendoj qe ka lidhje me fjalen butë te shqipes, per vete karrakteristikat fizike te gjalpit. Pra ngado qe ta kthesh, lidhja me shqipen eshte e paevitueshme. Vete fjala fly e anglishtes qe gjasme eshte me origjine latine, ne fakt eshte shkeputja e rrenjes flu-turoj te shqipes. Kjo e fundit eshte "vjedhur" dhe ne nje shprehje tjeter e latino-anglishtes:

to fluctuate (third-person singular simple present fluctuates, present participle fluctuating, simple past and past participle fluctuated)
(intransitive) To vary irregularly; to swing.
(intransitive) To undulate.
(transitive) To cause to vary irregularly.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: MBI ETIMOLOGJINË E EMRIT EMATHIA & Epiteti i Lekës

#17

Post by Zeus10 » Thu Feb 04, 2010 1:25 pm

Eshte interesante se ne latinisht ka dy fjale per fluturoj:

Musca, Muscae, Femerore---qe perdoret zakonisht per insektet si psh miza dhe mushkonjat
dhe
fugare--qe perdoret zakonisht per lenien me shpejtesi, sikur iken me vrap, aq shpejt sa ne frazeologjine shqipe perdoret: "ai iku u zhduk, fluturoi' .
Po ta vesh re me vemendje Musca eshte rrenje e fjales Mushkonje, gjithashtu fugare ka rrenje te njejte me foljen shqipe fugoj, qe do te thote iki me vrap me shpejtesi. Sic shihet shqipja ka celesin e ketyre gjuheve te ""huaja"".
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Orakulli
Star Member
Star Member
Posts: 609
Joined: Sun Jun 14, 2009 5:40 am
Gender: Male
Location: USA

Re: MBI ETIMOLOGJINË E EMRIT EMATHIA & Epiteti i Lekës

#18

Post by Orakulli » Thu Feb 04, 2010 2:20 pm

나비=flutur ne gjuhen korenane.

E para,si L e madhe e alfabetit tone eshte tingulli.n.E dyta,me nje vize te vogel horizontale perpara dhe dhe T-ne e rotulluar,eshte dyzonshi.ëi.E treta,si gote e mbushur,eshte tingulli.p dhe e fundit,si I-ja e madhe e alfabetit tone,eshte po i-ja.Shqipitimi i kesaj fjale eshte:nëipi.
Gjuha koreane per percaktimin e njesise flutur ka perdorur foljen e gjuhes Shqipe.hip.
Njesia e gjuhes shqipe eshte kodike.Ne shumicen e kodeve cdo njesi shkronje-tingull eshte nje fjale e tere e gjuheve te sotme.Ndersa ne disa prej tyre jepet nji kocept i nderlikuar,i cili me gjuhet e sotme do t'kerkonte fjali te tera.
Image

User avatar
Aleksandri I Madh
Member
Member
Posts: 19
Joined: Fri Aug 07, 2015 7:14 pm
Gender: Male

Re: MBI ETIMOLOGJINË E EMRIT EMATHIA & Epiteti i Lekës

#19

Post by Aleksandri I Madh » Sat Aug 08, 2015 12:40 am

Miqte e mi edhe nese aleksandri nuk eshte lindur ne mat ajo nuk do te thote se eshte grek perkundrazi thuhet se aleksandri u lind ne pella eshte ne afersi te selanikut por mos harroni se ateher selaniku ka qene I banuar me shumice shqiptare aleksandri I madh eshte 1 . 000.000.000.000.000.000.000.000.000.% shqiptar

User avatar
Tomorr
Senior Member
Senior Member
Posts: 150
Joined: Sat Jul 11, 2009 6:26 pm
Gender: Male

Re: MBI ETIMOLOGJINË E EMRIT EMATHIA & Epiteti i Lekës

#20

Post by Tomorr » Sun Aug 09, 2015 4:09 pm

Aleksandri I Madh wrote:Miqte e mi edhe nese aleksandri nuk eshte lindur ne mat ajo nuk do te thote se eshte grek perkundrazi thuhet se aleksandri u lind ne pella eshte ne afersi te selanikut por mos harroni se ateher selaniku ka qene I banuar me shumice shqiptare aleksandri I madh eshte 1 . 000.000.000.000.000.000.000.000.000.% shqiptar
Selaniku i banuar nga shqiptare atehere, ku bazohesh ne kete pohim?

User avatar
Aleksandri I Madh
Member
Member
Posts: 19
Joined: Fri Aug 07, 2015 7:14 pm
Gender: Male

Re: MBI ETIMOLOGJINË E EMRIT EMATHIA & Epiteti i Lekës

#21

Post by Aleksandri I Madh » Sun Aug 09, 2015 8:14 pm

Tomorr wrote:
Aleksandri I Madh wrote:Miqte e mi edhe nese aleksandri nuk eshte lindur ne mat ajo nuk do te thote se eshte grek perkundrazi thuhet se aleksandri u lind ne pella eshte ne afersi te selanikut por mos harroni se ateher selaniku ka qene I banuar me shumice shqiptare aleksandri I madh eshte 1 . 000.000.000.000.000.000.000.000.000.% shqiptar
Selaniku i banuar nga shqiptare atehere, ku bazohesh ne kete pohim?
c rendesi ka se ku bazohem keshtu me kan thene pastaj kam pare dhe ne emision mos harro se greqia qe nga lashtesia ka patur shumice derrmuese shqiptare greket jane te ardhur barabar nga egjypti nuk kane asnje lidhje me greket e lashte

User avatar
IllyrianLegend
Regular Member
Regular Member
Posts: 91
Joined: Wed Nov 02, 2016 12:55 pm
Gender: Male

Re: MBI ETIMOLOGJINË E EMRIT EMATHIA & Epiteti i Lekës

#22

Post by IllyrianLegend » Sun Dec 25, 2016 6:40 pm

Aleksandri I Madh wrote:
Tomorr wrote:
Aleksandri I Madh wrote:Miqte e mi edhe nese aleksandri nuk eshte lindur ne mat ajo nuk do te thote se eshte grek perkundrazi thuhet se aleksandri u lind ne pella eshte ne afersi te selanikut por mos harroni se ateher selaniku ka qene I banuar me shumice shqiptare aleksandri I madh eshte 1 . 000.000.000.000.000.000.000.000.000.% shqiptar
Selaniku i banuar nga shqiptare atehere, ku bazohesh ne kete pohim?
c rendesi ka se ku bazohem keshtu me kan thene pastaj kam pare dhe ne emision mos harro se greqia qe nga lashtesia ka patur shumice derrmuese shqiptare greket jane te ardhur barabar nga egjypti nuk kane asnje lidhje me greket e lashte
Gjithmon ka rendesi ku bazohemi

Post Reply

Return to “Gjuha shqipe”