Page 2 of 2

Re: MBI ETIMOLOGJINË E EMRIT EMATHIA & Epiteti i Lekës

Posted: Thu Feb 04, 2010 1:13 pm
by Zeus10
Orakulli wrote:flut-uroj=fly=fliegen<<y=iu...volare?????
flut-urim=flight=flug...volo????
flutur=butterfly
Language
Swedish.Fjäril
As author and etymologist David Feldman once asked, “who put the butter in butterfly?” The English common name did originate from the relatively simple combination of “butter” and “fly,” there’s a written old English citation for buttorfleoge, but the literal origin is lost.
Eshte per te qeshur.Sepse "buturfly"eshte shtremberimi i "flutur " dhe 'fluter">vetem gjuha Shqipe dhe gjuha Rumune (nder fjalet e ralla jo latine te gjuhes rumene) mbajne te njeten fjale.Pak si e habitshme.
Ndersa luftoj ndryshon me fluturoj vetem me nje /r/.Ndersa rrenja.luft dhe.flut nuk ndryshon.Ka vetem reshtimin e "f ndryshe.
Une mendoj qe butter-fly, shpjegon shkelqyeshem menyren e fluturimit te flutures, qe eshte nje 'lundrim si ne gjalpe", pra nje FLUTURIM I BUTE, po te marresh parasysh se sa embel fluturon flutura. Vete fjala butter e anglishtes, une mendoj qe ka lidhje me fjalen butë te shqipes, per vete karrakteristikat fizike te gjalpit. Pra ngado qe ta kthesh, lidhja me shqipen eshte e paevitueshme. Vete fjala fly e anglishtes qe gjasme eshte me origjine latine, ne fakt eshte shkeputja e rrenjes flu-turoj te shqipes. Kjo e fundit eshte "vjedhur" dhe ne nje shprehje tjeter e latino-anglishtes:

to fluctuate (third-person singular simple present fluctuates, present participle fluctuating, simple past and past participle fluctuated)
(intransitive) To vary irregularly; to swing.
(intransitive) To undulate.
(transitive) To cause to vary irregularly.

Re: MBI ETIMOLOGJINË E EMRIT EMATHIA & Epiteti i Lekës

Posted: Thu Feb 04, 2010 1:25 pm
by Zeus10
Eshte interesante se ne latinisht ka dy fjale per fluturoj:

Musca, Muscae, Femerore---qe perdoret zakonisht per insektet si psh miza dhe mushkonjat
dhe
fugare--qe perdoret zakonisht per lenien me shpejtesi, sikur iken me vrap, aq shpejt sa ne frazeologjine shqipe perdoret: "ai iku u zhduk, fluturoi' .
Po ta vesh re me vemendje Musca eshte rrenje e fjales Mushkonje, gjithashtu fugare ka rrenje te njejte me foljen shqipe fugoj, qe do te thote iki me vrap me shpejtesi. Sic shihet shqipja ka celesin e ketyre gjuheve te ""huaja"".

Re: MBI ETIMOLOGJINË E EMRIT EMATHIA & Epiteti i Lekës

Posted: Thu Feb 04, 2010 2:20 pm
by Orakulli
나비=flutur ne gjuhen korenane.

E para,si L e madhe e alfabetit tone eshte tingulli.n.E dyta,me nje vize te vogel horizontale perpara dhe dhe T-ne e rotulluar,eshte dyzonshi.ëi.E treta,si gote e mbushur,eshte tingulli.p dhe e fundit,si I-ja e madhe e alfabetit tone,eshte po i-ja.Shqipitimi i kesaj fjale eshte:nëipi.
Gjuha koreane per percaktimin e njesise flutur ka perdorur foljen e gjuhes Shqipe.hip.
Njesia e gjuhes shqipe eshte kodike.Ne shumicen e kodeve cdo njesi shkronje-tingull eshte nje fjale e tere e gjuheve te sotme.Ndersa ne disa prej tyre jepet nji kocept i nderlikuar,i cili me gjuhet e sotme do t'kerkonte fjali te tera.

Re: MBI ETIMOLOGJINË E EMRIT EMATHIA & Epiteti i Lekës

Posted: Sat Aug 08, 2015 12:40 am
by Aleksandri I Madh
Miqte e mi edhe nese aleksandri nuk eshte lindur ne mat ajo nuk do te thote se eshte grek perkundrazi thuhet se aleksandri u lind ne pella eshte ne afersi te selanikut por mos harroni se ateher selaniku ka qene I banuar me shumice shqiptare aleksandri I madh eshte 1 . 000.000.000.000.000.000.000.000.000.% shqiptar

Re: MBI ETIMOLOGJINË E EMRIT EMATHIA & Epiteti i Lekës

Posted: Sun Aug 09, 2015 4:09 pm
by Tomorr
Aleksandri I Madh wrote:Miqte e mi edhe nese aleksandri nuk eshte lindur ne mat ajo nuk do te thote se eshte grek perkundrazi thuhet se aleksandri u lind ne pella eshte ne afersi te selanikut por mos harroni se ateher selaniku ka qene I banuar me shumice shqiptare aleksandri I madh eshte 1 . 000.000.000.000.000.000.000.000.000.% shqiptar
Selaniku i banuar nga shqiptare atehere, ku bazohesh ne kete pohim?

Re: MBI ETIMOLOGJINË E EMRIT EMATHIA & Epiteti i Lekës

Posted: Sun Aug 09, 2015 8:14 pm
by Aleksandri I Madh
Tomorr wrote:
Aleksandri I Madh wrote:Miqte e mi edhe nese aleksandri nuk eshte lindur ne mat ajo nuk do te thote se eshte grek perkundrazi thuhet se aleksandri u lind ne pella eshte ne afersi te selanikut por mos harroni se ateher selaniku ka qene I banuar me shumice shqiptare aleksandri I madh eshte 1 . 000.000.000.000.000.000.000.000.000.% shqiptar
Selaniku i banuar nga shqiptare atehere, ku bazohesh ne kete pohim?
c rendesi ka se ku bazohem keshtu me kan thene pastaj kam pare dhe ne emision mos harro se greqia qe nga lashtesia ka patur shumice derrmuese shqiptare greket jane te ardhur barabar nga egjypti nuk kane asnje lidhje me greket e lashte

Re: MBI ETIMOLOGJINË E EMRIT EMATHIA & Epiteti i Lekës

Posted: Sun Dec 25, 2016 6:40 pm
by IllyrianLegend
Aleksandri I Madh wrote:
Tomorr wrote:
Aleksandri I Madh wrote:Miqte e mi edhe nese aleksandri nuk eshte lindur ne mat ajo nuk do te thote se eshte grek perkundrazi thuhet se aleksandri u lind ne pella eshte ne afersi te selanikut por mos harroni se ateher selaniku ka qene I banuar me shumice shqiptare aleksandri I madh eshte 1 . 000.000.000.000.000.000.000.000.000.% shqiptar
Selaniku i banuar nga shqiptare atehere, ku bazohesh ne kete pohim?
c rendesi ka se ku bazohem keshtu me kan thene pastaj kam pare dhe ne emision mos harro se greqia qe nga lashtesia ka patur shumice derrmuese shqiptare greket jane te ardhur barabar nga egjypti nuk kane asnje lidhje me greket e lashte
Gjithmon ka rendesi ku bazohemi