"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Çlirim Xhunga

Flisni për gjuhën shqipe, magjinë e saj, evoluimin, lidhjet e saj me gjuhët e tjera, rreziqet që i kanosen.

Moderators: Hymniarber, bardus

Post Reply
User avatar
Orakulli
Star Member
Star Member
Posts: 609
Joined: Sun Jun 14, 2009 5:40 am
Gender: Male
Location: USA

Çlirim Xhunga

#1

Post by Orakulli » Sat Nov 28, 2009 1:39 am

Dje me sugjeroi nje miku im blogun e Çlirim Xhunges.I lexova gjithe materialet e tij dhe mendoj se ne to ka shume gjera me vlere ne drejtim te gjuhes sone.
http://www.blogger.com/profile/06912328194498050713


Çlirim Xhunga

Mbi Gjuhën Shqipe dhe Etimologjinë e Gjuhëve
Wednesday, December 10, 2008
Etimologji - Shenime II
Etimologji - Shenime II
Etimologji : vi 1. ai 2. vij (shembuj)

Kemi shpjeguar se nga peremri vetor shqip "ai" vijne dhe ui si te parashtesat dhe parafjalet hol. uit, edhe ou si te angl. out. Keto uit dhe out jane te njejta me parashtesat dhe parafjalet sllavishtet ot dhe od dhe at ne gjuhet balltike. kemi keshtu nje lidhje mes dy rrenjve te Kodit te Shqipes 'ai" dhe at".
Shembulli qe do te sjellim sot ka lidhje me emailet e diteve te meparshme kur kemi folur per angl. bottom dhe frengjishten but. Bottom don te thote fund, dhe but, ne frengjisht ka marre kuptimin qëllim, synim.
Frengjishtja but = shqipen dhe rum. fund (permes shnderrimit t - nd).
Ndersa angl. bottom = hol. bodem = ger. Boden, tokë = isl. botn = sued. botten
Por. danezet gjermanishtes Boden i thone Bund dhe Bund = fund (permes barazimit b = f = p = u = v = w). Keshtu, ngado qe te rrotullohesh ne etimoligjine e fjaleve, do te dalesh po ne te njejten qafe (mali). Gjithcka fillon nga Njeshi, dhe vete Njeshi permban Shumesine (edhe ne filozofi). Ndersa Shumesia eshte / jane menyra / menyrat te shfaqjes se Njeshit, atomit, monades.

Plehrat e Evropes, qe kane mesuar kaq gje, duan qe Qorrat e Erazmit te mos i dine keto, por te mesojne vec plehrat qe dalin nga Dituria e Nikolla Kuzanit dhe Erazmit.

vi 1. ai 2. vij

Dhe ne fund:

Boden = vatan pasi bo = ba, va dhe den = tan, trajta te shqipes "them"

shih emailin e dt. 10/12/08
beschützen
shih
angl. shut, close
beschützen, fern halten

ersparen
Etimologji: ger. ersparen = ger. aussparen

Sa here qe ne zeme ne dore etimologjine, interneti yne ngec. Etimologjia Monarko - Kryekleriket i tmerron.

Etimologjikisht ger. ersparen = ger.aussparen

aussparen < er, au + par

pasi ai, er, Krishti, ringjallet

ger. ersparen > fr. épargner, it. risparmiare

ersparen = risparmi + -are

shih emailin e dt. 9/12/08


Etimologji: ger. verschonen = ger. ersparen, aussparen

ger. verschonen = ger. ersparen, aussparen

ver = par

schon, sun, san, yll sin. ne au, ai dhe er (ger. ai)

Shih dhe emailin e meparshem.
shih emailet po te dt. 9/12/08

Etimologji: angl. hold dhe ger. halten

shih fern halten = ersparen, ausparen

Le te kuptojme se si e kane marre kuptimin "mbaj" foljet:

angl. hold dhe ger. halten

ku d < ten, them

Kuptimi i halten dhe hold vjen nga perdorimi i -hal- dhe -hol- ne shprehje si:

ger. fern haltern = ger. errsparen, aussparen ku

fer te fern = par te ersparen dhe ausparen

ndersa

hal dhe ol te hal dhe hol jane sinonime me aus (si angl. out, sllavishtet ot, od) dhe ers-, e cila eshte nje kopje (kalk) i aus.
shih emailet po te dt. 9/12/08

rescue < res, rex + c', q' + ue, ve, vjenEtimologji: tabut

tabut egjipt

tabut = cenotaph, it. cenotafio
bu, ph < fi < vij
ceno = recent
cen + o dhe re
cen, sen, san, sun, yll

tabu e tabut = tabu e tabula (rasa)

-bula e tabula = vula, vullnet etj..

kujto
epitaph

shih emailin e dt. 9/12/08

kroat. saradnik, suradnik < mak. sorabotnik = cooperator, collaborator

Etimologji: kroat. saradnik, suradnik < mak. sorabotnik = cooperator, collaborator

Kuptohet qe kroatishtja saradnik, suradnik eshte nje shkurtim i maqedonishtes sorabotnik

dhe se

sorabotnik = cooperator = collaborator

ku

so = co (col), con

dhe

rabo te rus. работа = oper = labor
rab < per, bor
o, au. al = la

si dhe

tnik < ten + k = tor
Nga rus. работа kane rrjedhur rus. рабочий, serb. & kroat. rada, raditi (zajedno), radnik, sarađivati, saradnja etj.

shih emailin e dt. 9/12/08Etimologji: it. fondo = shqip e rum. fund = truq. taban (shkurt)

it. fondo = shqip e rum. fund = turq. taban (shkurt)

fondo = fund = taban

fon, fun = ban
do = ta

shih 9/12/08

dobro dosli serbisht
< bro + li = liber

Etimologji: angl. fathom (perse Bastardet e Evropes na shqetesojne perdite)

Fathom ne anglisht don te thote:

1. njesi matese prej 1,8 m
2. kuptoj (nje mister etj.)

shih per kete http://dictionary.reference.com/search?q=fathom

Po te http://www.thefreedictionary.com/fathom lexojme se fathom don te thote:
1. njesi matese prej 1.83 m
2. te depertosh ne kuptim e dickaje, te kuptosh
3. te percaktosh thellesine, te matesh me sonde

dhe mesojme se

fathom
Origin:
bef. 900; ME fathme, OE fæthm span of outstretched arms; c. G Faden six-foot measure, ON fathmr;

Kur ne te vertete:

angl. bottom = fathom > hol. vadem dhe ger. Faden (http://translate.reference.com/browse/fathom)

Per angl. bottom, fr. but, shqipet vithe e bythë kemi folur me pare. Ne shqipe ne kemi nje mbiemer i cili shkruhet:

Vithekuqari ose Bythekuqari. Te Bythekuqari eshte sekreti i

angl. bottom, fr. but, vithe, bythë,
angl. bottom dhe fathom, gr. βάθος dhe πάτος, angl. dhe it. base etj.

Vithekuqari e Bythekuqari zberthehen:

by < vi, vij + them + ku, ky + q' + ar + I


Po patet durim lexoni dhe keto budallalleqe qe thuhen te http://dictionary.reference.com/search?q=fathom

fathom (n.)
O.E. fæðm "length of the outstretched arm" (a measure of about six feet), also "arms, grasp," and, figuratively "power," from P.Gmc. *fathmaz "embrace" (cf. O.N. faðmr "embrace, bosom," O.S. fathmos "the outstretched arms," Du. vadem "a measure of six feet"), from PIE *pot-/*pet- denoting "stretching out" (cf. Gk. petalon "leaf," L. patere "to be open"). The v. meaning of "take soundings" is 1607; its figurative sense of "get to the bottom of, understand" is 1625.
Image

User avatar
Orakulli
Star Member
Star Member
Posts: 609
Joined: Sun Jun 14, 2009 5:40 am
Gender: Male
Location: USA

Re: Çlirim Xhunga

#2

Post by Orakulli » Sat Nov 28, 2009 2:01 am

Shikoni me kujdes dhe kushtojini vemendje kesaj pjese.

Çlirim Xhunga
Etimologji: anglishtet work dhe labor, labour (shkurt)

Tani që kurvës Elizabetha e II ia mësuam se nga e ka origjinën nyja e shquar "The", le të shohim e të kuptojmë përse në anglisht kemi dy fjalë për të shprehur emrin punë. Në anglishten e Kryeputanës ne kemi:

Labor, labour = the work

"the" thamë në anglisht ka zëvendësuar nyje latine, të gjuhëve latine që u thënçin, la, me, li, el, lo, etj.. Pra, po të zëvendësojmë "the"-në me "la" kemi përftojmë këtë barazim:

The work > lawor* = labor

Shenimi im(orakulli):Dhe *lawor eshte *lavor-are.Dihet qe:*lavorare dhe me njesite e saj *lavoro,jane njesite baze nga te cilat jane kopjuar.Ketu gjithashtu bie *shkenca qe *w eshte dyfishim i U-se.Ne kete rast ai shkon ne origjine dhe eshte dyfishim i *v-se dhe kalim kodik v>b.
Kjo vjen nga qe perdoren dhe alterohen ne mes Kodiket e nje gjuhe tjeter,e cilia sherben si kod matricor bashkueso-ndares baze.Ketu qendron sekreti.
*The(m) kok(e),theksohet duke e bere ate te shquar.
Duket qarte qe gjuha angleze eshte teper e re dhe e ndertuar ne kete menyre.Le te shikojme (ne anglisht eshte:Let_pa ë-ne fundore qe fonetikisht nuk shqiptohet kur T-ja eshte vetem) nje drejtim te thjeshte;Ajo nuk ka gjini.Kjo eshte cmenduria e ndertuesve te saj.Seksi dhe ndarja ne baze te seksit ka qene nje nga bazat mbi te cilat eshte ndertuar gjuha e vertete e pare baze(gjuha shqipe).Dielli,toka,hena,pemet te gjitha kane te pershkruar ne ndertim sensin seksual te tyre.Dielli eshte mashkull sepse jep(ngrohtesi) por nuk prodhon nga trupi i tij asnje element t'konkrete,materie.Toka eshte femer,sepse merr elemtet mashkullor si veprimin e diellit,shiun,ujin dhe nxjerr nga trupi i saj elementet produkt,materie te re.Po keshtu pemet,lulet,kafshet.
Delja eshte femer,ndersa *dashi eshte mashkulli.*Dashi nuk nxjerr ndonje qingj prej vetes se vet.Po keshtu *pela dhe *kali.
Njeriu ka te pasqyuruar ne gjuhen vetite e objekteve qe ka emeruar.Anglishtja nuk e ka kete.Kjo eshte nje budadallek i ndertuesve te saj.

Çlirim Xhunga ka shume te drejte,pamvaresisht se ne cfare kendi e shikon(pak jo normal per metodikat e sotme,por gjithesesi nje permiresim dhe zgjerim i dukshem i metodave ekziestuese.Nje dicka e re qe permirson dhe con perpara analizen gjuhesore,rrit mundesite zberthyese)
Shtese e shenimit:
let's see

let's see (spoken)
1. I am thinking about this “Do you have any idea how many people will be there?” “Well, let's see – I don't think I could put a number on it.”
Usage notes: used in conversation when you are not sure what to say next
2. I want to discover Let's see how much you want to win this event. Now that we know what your interests are, let's see if we can match you to a job that you'd like.
See also: see
Image

User avatar
Arta
Sun Member
Sun Member
Posts: 1515
Joined: Tue Jun 02, 2009 2:44 pm
Gender: Female
Location: USA

Re: Çlirim Xhunga

#3

Post by Arta » Sun Nov 29, 2009 4:02 am

Kam kohe qe e kam lexuar bllogun e ketij personi, dhe me eshte dukur interesante. Ka edhe shprehje ku shfrehet i indinjuar... :D
"I never gave anybody hell! I just told the truth and they thought it was hell."~Harry S. Truman

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: Çlirim Xhunga

#4

Post by alfeko sukaraku » Tue Dec 01, 2009 9:11 am

Arta wrote:Kam kohe qe e kam lexuar bllogun e ketij personi, dhe me eshte dukur interesante. Ka edhe shprehje ku shfrehet i indinjuar... :D

e njohin nga afer shume miqet tane neper forume.me kane folur shume per te .cuditerisht rrone mbahet nen presion edhe i pambrojtur nga shteti shqiptare.

Xhunga thote se ka zbuluar disa kodik te gjuhes me te vjeter te botes=gjuhen shqipe.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
Orakulli
Star Member
Star Member
Posts: 609
Joined: Sun Jun 14, 2009 5:40 am
Gender: Male
Location: USA

Re: Çlirim Xhunga

#5

Post by Orakulli » Wed Dec 02, 2009 5:08 am

Hyje e foljes dhe emrit te ri lavor,labor eshte nje folje e vetme e gjuhes shqipe,e cila eshte zhvilluar per te krijuar njesi te reja dhe njekohesisht me te,gjuhe te reja;vetem vone ne shekujt moderne afersisht ne te njeten kohe,ne te dy kombet kisha:Italian dhe Anglez.Folja baze eshte folja e gjuhes Shqipe:
Me be,me ba,me bo.
Kjo folje per mua,qe sot shume gjuhetare e shikojne me syzet dogme si forma dialektore fonetike,ka qene e perdorur ne gjuhen Shqipe te larte dhe te pare ne te trija format njekohesisht.
Transformimi i saj fonetik,b-p pranohet,ndersa b-v eshte jo natyror.Kalimi B>V,per mua,eshte thjesht nje truk kodik shkrimor.
Prej saj vijne format:
la+vor;dhe vor-k;la+bor;born;ber;bern
Image

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: Çlirim Xhunga

#6

Post by alfeko sukaraku » Mon Dec 07, 2009 8:11 pm

mundet kush te na sjelli me shume te dhena nga puna e Clirim Xhunges?
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

ragam
Junior Member
Junior Member
Posts: 1
Joined: Wed May 25, 2011 6:18 pm
Gender: Male

Re: Çlirim Xhunga

#7

Post by ragam » Wed May 25, 2011 6:47 pm

Më falni për pyetjen, po si mund ta merrni kaq seriozisht; mgjthse padyshim ka disa njohuri, zotërisë i mungojnë nja dy sinapse objektivisht t rëndësishëm

Post Reply

Return to “Gjuha shqipe”