"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Entropia-si vlere universale. Si pasqyron gjuha shqipe

Flisni për filozofinë, sillni përshkrime filozifike, lidhja e saj me fene.

Moderator: Hymniarber

Post Reply
faon perrovarri
Honored Member
Honored Member
Posts: 300
Joined: Sat Oct 31, 2009 7:15 pm
Gender: Male

Entropia-si vlere universale. Si pasqyron gjuha shqipe

#1

Post by faon perrovarri » Sun Sep 11, 2011 7:57 pm

NE gjuhen shqipe perdorim frazat e meposhtme;he ore rrote , o rrush , o qorr , o rradake , o karrabush , o rrofishate , o rrikoshete , ore i rreshkitur , po he ore derman , ore rrafshnalte.
Te gjitha fjalet e siperme ne thelbe konkludojne ne nje gje; Ai te cilit i drejtohen keto fjale , vjen verdalle si puna e rrotes dhe nuk eshte i afte te dale jashte guackes se vete , nuk sheh me large hundes se vete ose me pak fjale, ka aftesi te kufizuara per te reaguar dhe kapercyer ne situata te caktuara

Perkundrazi ne rastin e nje njeriu qe ben gjera te paimagjinushme,te pakapshme dhe te papritura themi ; oo lojti , ia leviz patllakja,o lol,o lumath,o loqe etj.. keto fraza kan thelb levzshmerine pamvaresisht nga drejtimi negativ ose pozitiv i saj .E vetmja fjale e cila permban te dy endjet e mesiperme eshte fjala ''torrollak''
Ketu dua te bej nje vrejtje, si do te mund ti perkthejne keto kontekse frazash fjale per fjale ''translatoret'' e mbi shkrimeve archaike , po sikur ketyre njesive fonetike tu korespondonin njesi te tjera grafike si do te gjenin thelbin ,permbajtjen e nje mbishkrimi? po ju them une , do tia fusin si kau peles,kot ,KUTURRU, vetem te ngjaj pak me nipin e nuses se xhaxhait te dajeshes se babait te halles..............................................

Le te hedhim nje veshtrim mbi harkun kohor dhe pikenisjen e zhvillimit te ketyre dy endave ne etapat e zhvillimit te njohjes dhe nje kohesisht te gjuhes.

Ne gjuhen sot ndeshim pasthirrmat ,DERR ,BERR ,PERR ,TERR , konteksi ne te cilat gjen terren praktikimi i ketyre qiperimeve jane dy.

1-qiperimi(ekfonimi) ne konteksin e asaj qe duam te iniciojme Vetlevizjen e nje ekzistence ,dhe konkretisht te kafsheve dhe njerzve.Kete zhurme ne natyre ose kete tingull me mire e gjejme ne zhvendosjen e gurishteve ,zallishtes, masave te bores,e ndiejme shume embel ne nje perrua ku uji eshte ne shterim e siper etj.

Gjate qiperimit te ketyre njesive bashketingelloret d,b,p,t nuk perdoren me qellim qe te simbolizojne dicka, ose kodifikojne nje dukuri natyrale.Qellimi i futjes te ketyre eshte tonizimi i qiperimit te R-ese dhe te asaj qe cfare ajo kodifikon.Por pikerishte per te tonizuar kerkohet me shume energji, dhe realizimi i ketij kushti behet nepermjet levizjeve Artikuluse te kod d.b.t.p , pra levizjet artikuluse te bashktingelloreve te mesiprme bejne te mundur akumulimin e energjise se nevojshme ,por njekohesishte dhe clirimin e menjehershem te saj . Ne varesi nga situatat dhe kushtet konkrete nepermjet artikulimit labial dhe dental te bashktingelloreve te mesiperme behet i mundur shkallezimi i tonit te pasthirrmave te mesiperme .

Po marr pasth. DERR dhe ia nenshtrojme perpunimit rroise llogjike, e zeme se kemi nje tufe kafshesh para nesh dhe per te trembur ato te mos hyne ne te mbjella therrasim dërrrrrrr.......

ne kete rast njeriu ka si qellim te ndryshoje drejtimin e ROISE ,rrjedhjes ,zhvendosjes te kafsheve ,.Kod.fonetik i ndryshimit te drejtimit te levizjes mund ta konstatojme nepermjet kod.grafik R-e rrr. Meqense kafsha nuk i kupton keto kode zanore ,tedenca fonetike automatikisht e ben te tonizoje shume qiperimin e rrrrr. Levizjet artikuluse labiale ose dentale pengojne daljen e ajrit jashte aparatit artikulativ nga i cili vjen rritja e presionit te ajrit per pasoje kemi rritje te energjise te akumuluar. Energjia e akumuluar dhe ne vazhdim ajo qe barte artikulimi ashte shume me e vogel nga ajo harxhuar nga levizjet motorrike te muskulatures se lemuar te organeve ne kavitetin thorakal.Ne akustike ,ne veshtrimin makroskopik pikerishte keto frakte(pengesa) emertohen bashktingellore n,ne rastin konkret D-ja.Ajo qe me te vertet barte tonin,cliron sasine me te madhe te energjise se akumuluar ,ajo qe percon qellimin per te cilen njeriu e perdor eshte zanorja dhe konkretisht Ë- ja.Clirimi i menjehershem i energjise se akumuluar nepermjet rrjedhjes se ajrit, ne menyre spontane ,te pavetedijshme pasohet nga ''artikulimi'' i Ë-së.Raporti i energjise artikuluse (energ qe duhet per artikulim te nje germe ,te levizjeve artikulative te buzve ,te gjuhes )me energjine qe prodhohet ne teresi dhe duhet per te percuar qellimin ose reagimin ne distance ,eshte faktori qe percakton spontanitetin,por dhe primalitetin e lindjes dhe perdorimit te zanores Ë, o se mund ta konsideroj e natyrshmja ne nivelin absolut ,dhe kur flas per natyralitet te shqipes kete aspekt kam parasysh ne nivelin mikroskopik, molekular,atomik,elektromanjetik. QIPERIMI i zanores Ë nuk ka nevoje per energji artikulative dhe si e tille eshte e lehte per tu artikuluar ,kete e konstatojme shume lehte tek e qara e femijes dhe, me e zakonshme kur qan per nje kohe te gjate si pasoje e shterimit te energjise.

Perdorimi sot i saj ne gjuhen shqipe dhe vlache tregon se ato jane qe ndikuan dhe determinuan evolucionin e te folures ne ballkan ,evrope dhe ne pellgun e mesdheut, Kjo peshtetet dhe nga shperndarja e aplogrupeve.

Pikersht arsyes qe i sherben artikulimi i E-se ne qarje psh kete rol luan dhe perdorimi i R-se ne fund te qiperimit pas E-se.Shume lehte mund te perdorim dhe qip rrrrrr por rezultati nuk eshte i njejte ,prandaj perdorim sipas deshires...............

Post Reply

Return to “Filozofi”