"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

SOKRATI

Flisni për filozofinë, sillni përshkrime filozifike, lidhja e saj me fene.

Moderator: Hymniarber

Post Reply
User avatar
Stilian
Honored Member
Honored Member
Posts: 323
Joined: Wed Dec 07, 2011 10:57 am
Gender: Male

SOKRATI

#1

Post by Stilian » Wed Mar 14, 2012 3:01 pm

Image

Sokrati (greq. Σωκράτης - Sokratēs 470—399 p.e.s.) ishte një filozof i lashtë grek. Ndihmesa e tij më e rëndësishme në mendimin evropian është mënyra e hulumtimit, e njohur si përzgjedhje, që e zbatoi në shqyrtimin kritik të koncepteve themelore morale. Për këtë arsye Sokrati njihet si babai i etikës apo filozofisë morale si dhe filozofisë në përgjithësi.

Thënie të Sokratit:

"Duhet të hahet për të jetuar, jo të jetohet për të ngrënë"

"Kush do të lëvizë botën të lëvizë më parë vetveten"

"Un e di që s´di"

"isha një njeri shumë i ndershëm për të jetuar dhe qenë politikan"

"Këshilla ime për ty është të martohesh; nëse do të gjesh një grua të mirë, do të jesh i lumtur; nëse nuk do ta gjesh do të bëhesh një filozof"

"Padija është zanafilla e të gjitha të këqiave"

"Është më mirë të pësosh padrejtësi sesa të ushtrosh"

"Kujtohu gjithnjë, se çdo gjë është kalimtare; atëherë nuk do të jesh tepër i gëzuar në lumturi dhe jo shumë i pikëlluar në fatkeqësi"

"Kush beson, se është diçka, ka ndaluar, të bëhet diçka"

"Ku s´ka me fjalosje, fillon dhuna"

"Nuk është marre (kori), të mos dish asgjë, por, të mos duash të mësosh kurrgjë"

"Jo sepse është e vështirë, nuk guxojmë, por sepse nuk guxojmë, është e vështirë"

"Unë nuk mund ta mësoj askënd për asgjë ; Unë vetëm mund t'i bëj të mendojnë"
"IN GOLD WE TRUST"

faon perrovarri
Honored Member
Honored Member
Posts: 300
Joined: Sat Oct 31, 2009 7:15 pm
Gender: Male

Re: SOKRATI

#2

Post by faon perrovarri » Wed Mar 14, 2012 4:22 pm

STILIAN! DO TE ISHTE MREKULI TE DISKUTOSHNIM KETU PER DIJEN,FILOSOFINE.
BEN MIRE QE SJELL KETO GJERA.
NJOHSI I MIRE I GJUHES SHQIPE ,ESHTE NE POTENCIAL NJE FILOSOF.

User avatar
Stilian
Honored Member
Honored Member
Posts: 323
Joined: Wed Dec 07, 2011 10:57 am
Gender: Male

Re: SOKRATI

#3

Post by Stilian » Wed Mar 14, 2012 4:43 pm

"as te ditur per diturine e tyre, as injorante per injorancen e tyre"
(Sokrati per artizanët)

"nga pasuria nuk vjen virtyti, por nga virtyti të vjen pasuria"

"E keqja më e madhe që mund ti bëhet një njeriut është që të dëmtoshe shpirtin e tij"
"IN GOLD WE TRUST"

User avatar
Stilian
Honored Member
Honored Member
Posts: 323
Joined: Wed Dec 07, 2011 10:57 am
Gender: Male

Re: SOKRATI

#4

Post by Stilian » Wed Mar 14, 2012 5:02 pm

"nuk është e mundur të veproshë si njeri i drejtë dhe i moralshëm në qoftë se merresh me politik"
(paska qene gjithmone keshtu!!!)

"punët e shtetit janë në duart te njerëz të paaftë dhe injorant"

"politikanet kane nje dituri te supozuar, ju mungon ajo kompetencë teknike dhe morale e domosdoshme per për punën e mirë të shtetit"
"IN GOLD WE TRUST"

Post Reply

Return to “Filozofi”