Page 1 of 1

Ndarja e botës së lashtë nga fetë!

Posted: Wed Jun 02, 2010 8:44 pm
by Phoenix
Dukë parë dokumentarin Zeitgeist Movie dhe shpjegimit që i bëhen feve më ka lindur një pyetje!
Gjithmonë thuhet se popujt e lashtë ishin paganë. Pastaj për arsye në ndryshme, që unë nuk i di mirë, sot kemi disa fe që luten për një zot. Kryejnë rite të caktuara që dallojnë nga njëra e tjetra.
Mua më duket se feja e krishterë është e ndërtuar në bazë të kultit të ATIT ose çfarë simbolizonte dielli në lashtësi. Kryqi dhe shumë simbole të tjera.
Ndërsa falja që bëjnë besimtarët myslimanë me përkuljen e tyre, më duket se është një nderim të Tokën!
Gjithashtu mendoj, pse djalli duhet të jetë i zi? A ka ndikuar kjo për një formë racizmi në historinë e njerëzimit? Mua më duket se fetë në këtë shekull i kanë dhënë të drejtën vetes të vetëquhen si mbikëqyrëse e vlerave jetësore, kur praktika shpeshherë tregon të kundërtën!

Ju si mendoni?

Re: Ndarja e botës së lashtë nga fetë!

Posted: Mon Mar 02, 2015 11:40 am
by Mallakastrioti
" Ti lind i shkelqyer ne horizontin e qiellit, o Aton i gjalle,
qe i ke dhene fillesen jetes.
Kur lind ne horizont,
gjithe tokat mbushen prej bukurise tende.
Ti je i bukur, i madh, i shndritshem,
shkelqen mbi çdo vend te tokes...
Ne se ti vezullon, krijesat jetojne;
ne se ti perendon, ato vdesin:
ti je e njejta gjatesi e jetes
dhe ne jetojme prej teje."
----------
Do ishte pikerisht ky himn i krijuar prej vet dores se Faraonit Egjiptian Amenofis IV, i cili ne shekullin XIV perpara Krishtit dekretoi dhe vendosi monoteizmin dhe adhurimin e vetem nje Zoti, pikerisht kultin e Hyut Aton (Zotit Diell). Faraoni Amenofis IV, i cili i perket Dinastise se XVIII te Egjiptit te lashte, mund te cilesohet i pari Faron (dhe i vetmi) i cili kerkoi te vendosi adhurimin e nje Zoti, pra monoteizmit. Sipas studiueseve, ky besim i ri, apo ky kult monoteist, ka gjasa te kete sjelle nje perplasje te dhunshme, jo vetem midis klerikeve (prifterinje) tradicional politesite egjiptian me ata te kultit te ri mbeshtetur prej Faraonit, por edhe me gjere, krijoi nje lufte perbrenda llojit edhe ne masat e gjera. Perpjekja e Faronit per te vendosur monoteizmin deshtoi vetem mbasi ai vdiq ne rrethana misterioze dhe ende te diskutueshme deri sot (ndoshta eliminimi i tij pikerisht per kete arsye).
Pra, si perfundim, monoteizmi ka rrenje me te lashta se ai i dy mije vjete me pare dhe sipas studiueseve ka krijuar perhere perplasje te dhunshme ne historine njerezore.