Page 1 of 1

Patriku i fese ortodokse officer i ushtrise turke

Posted: Sat Sep 26, 2009 8:15 pm
by arvaniti.korca
Sipas marveshjes per lejimin e patriarkanes krishtere ortodokse ne Istanbul turqi,
patriku duhet te jet nenshtetas turk edhe te kryoj sherbemin ushtarak ne turqi.
Kur presentohet patriku turqit per godoshluk grekve, i japin grada edhe e veshin officer.
Asnje grek nuk do te pranoj ket realitet, bejn sikur nuk digjojn.
Doshta kan edhe te drejt se si ta konceptosh kryepatrikun si agjent turk?

Por ne panoramen e feve kemi realitete nje lloi si te patriarkut.
Popi ne Rome, ish tankist ne vermacht te hitlerit i njohur si Panzer pope;
edhe tjetri i transformuar ne kamikazi neper bananistane.

Si te shpetoj njeriu nga kjo karma per te prokopsur?

Behu shqiptar dhe jeto rahat.
Investo trut ne skencat

Re: Patriku i fese ortodokse officer i ushtrise turke

Posted: Sat Sep 26, 2009 11:20 pm
by Aleksandër
Nën juridiksionin e Patriarkanës përfshiheshin martesat, divorcet, trashëgimia, arsimi. Patriarku shpallej vezir në rangun e një pashai. Ai zgjidhej me ankand, që do të thotë se kush i jepte më shumë sulltanit bëhej patriark. L.Stavrianos, në “Ballkani pas 1453″, f.104, shkruan: “Peshkopët ortodoksë funksiononin në dioqezat e tyre si prefektë edhe si klerikë”. Pra Patriarkana ishte e lidhur kokë e këmbë me Portën e Lartë. Kjo përbën një fakt të pamohueshëm.

Re: Patriku i fese ortodokse officer i ushtrise turke

Posted: Sun Sep 27, 2009 12:04 am
by Arta
Pa diskutim qe ata do lidheshin kembe e koke me 'Porten e Larte', vetem ashtu mund te mbanin gjalle ofiqet e tyre. Nje nga pikat me kryesore qe Gjergj Kasterjot-Skenbderbeg nuk i kerkoi ndihme kishes Ortodokse, por u lidh me Vatikanin dhe Papen mbasi Kisha Ortodokse ishte e lidhur me Porten e Larte, si te gjithe shtetet e tjera qe kishin kete fe.

Me poshte tregon Kryebishopin e Kastorias, duke mireseardhur Ushtrine Otomane.

Image