Page 1 of 1

Zbulime te ndryshme ''debate''

Posted: Sat Apr 16, 2011 10:02 am
by Adriana
Dokumentari mbi "kunjat" rihap debatet historikeRe: Zbulime te ndryshme ''debate''

Posted: Sat Apr 16, 2011 10:32 am
by Adriana


Μιχάλης Καλόπουλος (Mihali Kalopulos) nuk beson ne mrekullin e ndezjeve te 33 qerinjeve nga vet Krishti, aji shpjegon nje menyre se si mund te ndizen qerinjt pa e quajtur ate mrekulli, po thjesht nje perpunim me lend kimike, e cila mbase jane njomur fitilat me ate lende kimike qerinjte ndizen vetvetiu brenda 10-15 minutash. Prifti ne studjo mundohet te mos lejoj kete shpjegim, por nuk ja arrin dot qellimit, ky shpjegim solli nje debat te madh ne shtetin grek, mbasi prej vitesh ''flaka e ndezur nga vet krishti te shtunen ne darke nje natte para pashkeve" shperndahet ne te gjitha kishat greke, aty ku mijera e mijera shtetas greke presin te ndezin nje qeri per ta cuar ate flake ne shtepin e tyre.

Re: Zbulime te ndryshme ''debate''

Posted: Fri Aug 07, 2015 1:48 pm
by Bylliones
Viti 384-
Perandori Teodos jep urdher prefektit prektorian Maternus Cynegius, nje te krishteri te devotshem, qe te bashkepunoje me peshkopet vendas ne shkaterrimin e tempujve pagan te Greqise se Veriut dhe Azise se Vogel.

Image

Re: Zbulime te ndryshme ''debate''

Posted: Tue Sep 08, 2015 11:30 am
by Mallakastrioti
Interesante do shtoja qe ne shek. I p. Kr., te shfaqej ky antroponim (emer njeriu) ne Oropos te Atikes, pra Χριστός, Christòs =Krisht. Gjithesesi siç dime eshte nje fjale e cila i eshte pershtatur hebraishtes "mašíaḥ", por ne shek. I p.Kr. nuk ka llogjike te gjendej ne epigrafite e Amfipolis-it te Oropos. Cfare ka ndodhur ne histori lidhur ketij emri hebraik dhe i pershtatur ne greqisht?! (Historianet duhet te japin shpjegime racionale ne kete pike dhe (.) (pike)

Image

Re: Zbulime te ndryshme ''debate''

Posted: Tue Sep 08, 2015 4:23 pm
by Zeus10
Mallakastrioti wrote:Interesante do shtoja qe ne shek. I p. Kr., te shfaqej ky antroponim (emer njeriu) ne Oropos te Atikes, pra Χριστός, Christòs =Krisht. Gjithesesi siç dime eshte nje fjale e cila i eshte pershtatur hebraishtes "mašíaḥ", por ne shek. I p.Kr. nuk ka llogjike te gjendej ne epigrafite e Amfipolis-it te Oropos. Cfare ka ndodhur ne histori lidhur ketij emri hebraik dhe i pershtatur ne greqisht?! (Historianet duhet te japin shpjegime racionale ne kete pike dhe (.) (pike)

Image
Heraklidet dhe Krishti jane dy gjera qe nuk mund te qendrojne bashke, sepse i perkasin dy koheve shume te ndryshme. Heraklidet jane ndjekesit e Yllos birit te Herkulit, iliret byllonas, qe u shnderruan ne helene, kurse krishtin te gjithe e dime ciles periudhe i perket. Prandaj une insistoj:

1. Historite me helene, jane mitike
2. Helenet dhe nese kane egzistuar, nuk kane folur dhe shkruar ne gjuhen attikishte apo greqishte te vjeter.
3. Te gjitha mbishkrimet atike ose greke te lashta, jane mbishkrime bizantine.

Re: Zbulime te ndryshme ''debate''

Posted: Tue Sep 08, 2015 5:02 pm
by Mallakastrioti
Diçka tjeter qe po me ben me te vertet kurioz ne keto mbishkrime eshte fakti qe : si ka mundesi te kene ekzistuar Dardanet (apo Trojanet) ne Hellespont si dhe Bizantet ne te njejten periudhe? Edhe pse Bizanti si qytet supozohet te kete lindur ne shek. VII p.Kr., mbishkrimi qe po sjell nuk eshte i shek. VII, por shume me i vonte (ndoshta shek. III-II p. Kr.)
(Ka diçka qe nuk shkon, pasi Dardanet ishin zhdukur nga faqja historike kur u shfaqen Bizantet).

Image

Re: Zbulime te ndryshme ''debate''

Posted: Tue Sep 08, 2015 6:08 pm
by Zeus10
Mallakastrioti wrote:Diçka tjeter qe po me ben me te vertet kurioz ne keto mbishkrime eshte fakti qe : si ka mundesi te kene ekzistuar Dardanet (apo Trojanet) ne Hellespont si dhe Bizantet ne te njejten periudhe? Edhe pse Bizanti si qytet supozohet te kete lindur ne shek. VII p.Kr., mbishkrimi qe po sjell nuk eshte i shek. VII, por shume me i vonte (ndoshta shek. III-II p. Kr.)
(Ka diçka qe nuk shkon, pasi Dardanet ishin zhdukur nga faqja historike kur u shfaqen Bizantet).

Image
Ne fakt Byzanti eshte nje emer i vjeter Βυζάντιον. Si gjithmone ai cilesohet nje koloni greke, ne tentative te politikave europiane per te rrembyer cdo emer te lashte. Kurse emri Bizantine eshte nje krijim i shek. te 16 :
The first use of the term "Byzantine" to label the later years of the Roman Empire was in 1557, when the German historian Hieronymus Wolf published his work Corpus Historiæ Byzantinæ
Ne fakt ajo eshte Perandoria Romane e Lindjes, ku shkruhej ne gjuhen qe ne e quajme greqisht sot dhe adhurohej Krishti, paradoksalisht shume perpara Keshillit te Nikaese:

Image

Ky perben nje paradoks shume te madh, duke pasur parasysh persekucionin e Romes ndaj te krishtereve, ne nje kohe qe ky mbishkrim eshte i oficereve dhe ushtareve romake dhe i perket viteve 200-220 pas krishtit, pra gati 100 vjete para Keshillit te nikese.

Re: Zbulime te ndryshme ''debate''

Posted: Tue Sep 08, 2015 6:26 pm
by Mallakastrioti
Me se e vertet kjo Zeus10, biles do ishte Kostandini i Madh ai qe ndaloi persekutimet kunder te krishtereve te pare (me teper per llogaritje te tija politike dhe ushtarake), por ja edhe nje antroponim tjeter i cili eshte i datuar po i te njejtes periudhe, pra shek. I p.Kr.

Image