Page 1 of 1

Prej udhetimit te Shen Françeskut ne Shqiperi.

Posted: Sat Jun 25, 2011 11:40 am
by Mallakastrioti
Urdhri i Shen Françeskut eshte ai qe ne te shkuaren si dhe sot eshte quajtur "ordine serafico". Ne Lezhe ky urdher ka qene ndoshta i pari , por gjithsesi nder me te vjetrit. Dokumenti qe po ju sjell me poshte jep disa informacione qe personalisht mendoj se duhet ti dime. Ne Manastirin e Shen Françeskut ne Venecie (CONVENTO DI SAN FRANCESCO DEL DESERTO -Venezia), ku ky frat shenjtor shkoi per here te pare, me vete morri prej Shqiperise dhe pikerisht prej Lezhe, nje dege pishe, te cilen e mbolli. Nga informacionet p.sh duke vizituar faqen zyrtare te Bashkise se Venecies dhe pikerisht informacioneve lidhur ketij Manastiri shkruhet diçka e tille -
"Secondo un’altra leggenda il santo, prima di andarsene, avrebbe piantato qui il suo bastone da viaggio, che si sarebbe tramutato in un pino. Il pino della leggenda che si trovava nel giardino si seccò nel 1701, nonostante le cure dei frati e dal suo tronco si ricavò una statua di s. Francesco che fu posta nella chiesa. In un angolo dell’isola è ancora visibile una piccola edicola in cui sono conservati i resti dell’albero, nel punto esatto in cui si trovava."
"Sipas nje legjende tjeter, shenjti, para se te ikte, mbolli ne toke ketu shkopin e vet te udhetimit, i cili u kthye ne nje pishe. Pisha e legjendes qe gjendej ne oborrin (e Manastirit) u tha ne vitin 1701, edhe pse freterit françeskan kujdeseshin per te, dhe nga trunku i pishes u gdhend nje statuje e sh. Françeskut qe u vendos ne kishe. Ne nje kend te ishullit shihet ende sot ku eshte nje gazeteshitje e vogel ne te cilen ruhen pjese te pemes, pika e sakte ku ndodhej"

---Imazhi dokument eshte shkeputur prej librit:
"Storia dei frati minori dai primordi della loro istituzione in Dalmazia e ...
Donato Fabianich"

(E.C)


Image