Page 1 of 1

Gezuar festen e Baba Tomorrit gjithe Bektashjaneve

Posted: Mon Aug 23, 2010 8:58 pm
by Arta


Baba Tomori
Baba-Tomor, kish’ e Shqiperise,
mal i larte, fron i perendise,
tek ti vinin njerezit qe moti
per te msuar se c’urdheron zoti...
Tek te lutem dhe u duk’ e qare
te msoj q’thot dhe per shqipetare.
Kane qene trima te levduar
dhe ne lufte s’jane turperuar,
qene trima dhé memedhetare,
besa, feja s’i kishne dhe ndare,
Shkonin jeten me pucke ne dore,
Donin shqipen, s’qene tradhetore,
lulezonte gjithe Shqiperia,
s’e s’kish shkelur si sot roberia,
gra e burra donin Shqiperine,
djem e cupa kendonin Lirine.
Sot qysh gjendet komb’ i Shqiperise!
I permbysur nga zgjedh’ e Turqise,
shqipetaret, si dhe bagetia,
zbathur, zhveshur vdesen nga uria!
Shqipetaret? Sot s’ka shqipetare,
turku, greku na kane perndare!
Prifti, hoxha, kisha dhe xhamia,
Na genjejne... U prish Shqiperia...
Mal i larte, me krye ne diell,
fron i zotit q’eshte mbret ne qiell,
Baba Tomor, o mal’ i uruar,
c’kane ngjare, gjithe c’kane shkuar,
i di vete, s’dubet te t’i themi;
C’do te ngjajne, te lutem rrefemi,
Sot e tutje, c’thote perendia?
Do te heqe shume Shqiperia?
cfaj ka bere, c’gjynahe paguan?
Nga Turqia te tere shpetuan:
Greku, serbi, velau, bullgari,
nene zgjedhe mbeti shqipetari
cthote zoti per kombine tone,
do ta lere pene sulltan qene?
Na shkretoi, na preu, na griu,
na c’nderoi dhe gjakne na piu,
na mundoi, shpirtin na nxori!!1
Fshiu lotet dhe me tha Tomori:
0 shqipetaret e gjore,
Ndegjoni Baba-Tomore:
Kombi tuaj s’vete mbare
se beset u kane ndare.
Besa e bashkon njérine:
Ju pse e ndani perendine?
Si ungjilli dhe kurani:
nuke na dihete fundi;
me qiejte mos u mbani
se nuke mbahen gjikundi.
Te krishter’ e myslimane
gjithe nje perendi kane;
ini nje gjak, mor te ngere,
se nde nje vend kini lere.
Ini gjithe shqipetare,
s’ini greker a tartare,
hiqni dore nga rreziku,
shihi se c’punon armiku
i pabesi dhe i ligu.
Mblidhuni te béni bene,
te kujtoni Skenderbene,
te duani Memedhene,
te mos e lini te shkrete...
Ngrihi ta shpetoni vete,
se u ndin zot’ i vertete,
mos e peshoni Turqine,
mos e besoni Morene
te duani perendine;
te duani Memedhene
Erdhi dita te leftojme
per lirin’ e Shqiperise;
ja te vdesim, ja te rrojme
si burrat’ e trimerise.

Re: Gezuar festen e Baba Tomorrit gjithe Bektashjaneve

Posted: Mon Aug 23, 2010 9:00 pm
by Mallakastrioti
Gezuar:


Re: Gezuar festen e Baba Tomorrit gjithe Bektashjaneve

Posted: Mon Aug 23, 2010 9:17 pm
by Arbëri
Gezuar festen e Baba Tomorrit shqiptarëve Bektashjanë .

Re: Gezuar festen e Baba Tomorrit gjithe Bektashjaneve

Posted: Mon Aug 23, 2010 9:27 pm
by alfeko sukaraku
Ne librarin ne qender tek opera vrejta nje liber qe permbleth zakonet edhe traditat nga Tomorri i Dodones.

Tomorri edhe mbreti yne i lavdishem BABA TOMORRI nuk duhet te lidhen me degen patriote fetare te myslimanizmit-bektashizmin- por duhet te mbetet ai tomorre i Zotit edhe aty duhet te shkojm i ti falemi Perendis se Shqiptarve si te vetmit trashgimtare te fronit te Zotit Pallazgjik.

Gezuar festen e BABA TOMORRIT