"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Xhamija e pare ne trojet Shqiptare?

Diskutoni për besimin musliman, mund të ndani me komunitetin e kësaj feje eksperiencat e besimit tuaj.

Moderator: ALBPelasgian

Aleksandër
Regular Member
Regular Member
Posts: 62
Joined: Tue Aug 25, 2009 10:53 pm
Gender: Male
Location: Tiranë

Re: Xhamija e pare ne trojet Shqiptare?

#16

Post by Aleksandër » Thu Sep 24, 2009 9:03 pm

Zyrtarisht turqit kanë shkelur tokën shqiptare në vitin 1385, të thirrur në ndihmë nga Topiajt në betejën e Savrës. Përpara kësaj date kanë shkelur por si mercenarë.

Nuk ka kurrfarë mundësie që Berati të jetë themeluar nga sllavët pasi themelimi i tij shkon përtej dyndjeve të shek të VI. Ndërsa islamizimi is shqiptarve fillon pas pushtimit turk, dmth pas shek XV. Ka patur një numër minimal muslimanësh të cilën përbënin klasën tregtare drejt vendeve arabe. Etnia e tyre mund të ishte arbërore, siç mund të ishte greke, sllave, vllehe e kështu me rradhë.
Nacionalizmi është vullneti për të dashur vetveten

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: Xhamija e pare ne trojet Shqiptare?

#17

Post by alfeko sukaraku » Thu Sep 24, 2009 9:07 pm

Aleksandër wrote:Zyrtarisht turqit kanë shkelur tokën shqiptare në vitin 1385, të thirrur në ndihmë nga Topiajt në betejën e Savrës. Përpara kësaj date kanë shkelur por si mercenarë.

Nuk ka kurrfarë mundësie që Berati të jetë themeluar nga sllavët pasi themelimi i tij shkon përtej dyndjeve të shek të VI. Ndërsa islamizimi is shqiptarve fillon pas pushtimit turk, dmth pas shek XV. Ka patur një numër minimal muslimanësh të cilën përbënin klasën tregtare drejt vendeve arabe. Etnia e tyre mund të ishte arbërore, siç mund të ishte greke, sllave, vllehe e kështu me rradhë.
Kjo eshte e njohur edhe e vertetuar historikisht.Berati pranohet boterisht si qytet 2400 vjecare,ndersa qytetrimi perreth Tomorrit mbetet ende i pazbuluar edhe nga ketu kemi gjurmet autoktone pellazge ne truajet tona me ane te faltores se Dodones rreze malit tomorre.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

Picasso`
Senior Member
Senior Member
Posts: 146
Joined: Thu Aug 06, 2009 12:18 am
Gender: Male

Re: Xhamija e pare ne trojet Shqiptare?

#18

Post by Picasso` » Thu Sep 24, 2009 11:28 pm

Aleksandër wrote: Zyrtarisht turqit kanë shkelur tokën shqiptare në vitin 1385, të thirrur në ndihmë nga Topiajt në betejën e Savrës. Përpara kësaj date kanë shkelur por si mercenarë.

Nuk ka kurrfarë mundësie që Berati të jetë themeluar nga sllavët pasi themelimi i tij shkon përtej dyndjeve të shek të VI. Ndërsa islamizimi is shqiptarve fillon pas pushtimit turk, dmth pas shek XV. Ka patur një numër minimal muslimanësh të cilën përbënin klasën tregtare drejt vendeve arabe. Etnia e tyre mund të ishte arbërore, siç mund të ishte greke, sllave, vllehe e kështu me rradhë.
Mundet te gjindet ne internet ndonje dokument per Turqit si mercenare ne ndihme te topijes?
Ose kur kan shkelur perpara asaj date. Se jam ne nje konfrontim te ashper edhe me duhen keta informacione.

Sturmgewehr
Member
Member
Posts: 42
Joined: Thu Aug 06, 2009 12:02 pm
Gender: Male

Re: Xhamija e pare ne trojet Shqiptare?

#19

Post by Sturmgewehr » Fri Sep 25, 2009 12:18 am

pra prap askush nuk eshte pergjigjur pyetjes se kush e ndertoi Xhamin ne Berat edhe pse Xhamia qendron me e vjeter se pushtimi osman Shqiptar??????

Nese Shqiptaret kan qen Bizantin Lojal ateren si ka mundesi qe te ket pas xhami ne shqipri para pushtimit osman?????

p.s: Pres Pergjigje konkrete direkte.
Last edited by Sturmgewehr on Fri Sep 25, 2009 12:52 am, edited 1 time in total.

Aleksandër
Regular Member
Regular Member
Posts: 62
Joined: Tue Aug 25, 2009 10:53 pm
Gender: Male
Location: Tiranë

Re: Xhamija e pare ne trojet Shqiptare?

#20

Post by Aleksandër » Fri Sep 25, 2009 12:32 am

Mundet te gjindet ne internet ndonje dokument per Turqit si mercenare ne ndihme te topijes?
Ose kur kan shkelur perpara asaj date. Se jam ne nje konfrontim te ashper edhe me duhen keta informacione.
Për dokumente online nuk e di pasi nuk janë edhe aq të besueshme, por ekzistojnë libra. Për sa i përket vitit 1385 është ca si ngjarje historike e ngatërruar. Forcimi i Principatës së Durrësit ishte halë në sy për Principatën e Shkodrës të cilët synonin si gjithë të tjerët sundimin e sa më shumë tokave. Ishte Republika e Venedikut që gjeti rastin dhe nxiti Balshën II kundër Karl Topisë (Balsha kishte edhe përkrahjen e Papës). Lufta midis këtyre dy principatave arbërore filloi në vitin 1382 ku Balsha II pati sukses dhe pushtoi Durrësin. Topiajt të zënë ngushtë iu drejtuan për ndihmë ushtive turke të cilat kishin përparuar gjer në Maqedoni. Me ndihmën e ushtrive turke nën komandën e Hajredin Pashës, Topiajt i thynë Balshët më 18 shtator 1385 në Savër (në jug të Lushnjes) ku në fushën e betejës gjeti edhe vdekjen vetë Balsha II. Kjo fitore i dha Topiajve mbrapsht të gjitha territoret e principatës të pushtuara nga Balshajt përfshirë dhe Durrësin. Gjithashtu edhe otomanët patën rastin të pushtonin Beratin, Krujën si edhe disa qytete të tjera të cilat i mbajtën përkohësisht deri sa ia lëshuan zotëruesve të mëparshëm. Ky është edhe versioni zyrtar i Akademisë së Shkencave.

Përpara vitit 1385 kemi ''Kantakuzenos, IV, 43, Origjinal, greqisht, në Burime të zgjedhura për historinë e Shqipërisë, vëll. II, shek. VIII-XV, f. 188-189'', që flet për mercenarë turq në vitin 1358 të thirrur në ndihmë nga Despoti Niqifor kundër arbërve kryengritës ose më lehtë, tema në fjalë http://www.arberiaonline.com/viewtopic.php?f=38&t=527

Ndërsa nqs do hedhim sytë se kur përdorën përherë të parë turqit si mercenarë dhe kush i solli për herë të parë në Ballkan atëherë citojmë në librin ‘Turqit në Europë’ i Oikonomides, fq 159-62, ''Mbreti serb Milutin në vitin 1305 punësoi turqit (si mercenarë) kundër Perandorisë Bizantine''.
Nacionalizmi është vullneti për të dashur vetveten

Picasso`
Senior Member
Senior Member
Posts: 146
Joined: Thu Aug 06, 2009 12:18 am
Gender: Male

Re: Xhamija e pare ne trojet Shqiptare?

#21

Post by Picasso` » Wed Oct 07, 2009 1:32 pm

The Balkan Peninsula had been an available dwelling space for Turks since the 6th century, but the first Turkish presence in Albanian lands is documented at the outset of the 11th century. At the turn of the 11th century the first Turkish colonies were created around the Lake Ohrid.
The Turkish-Albanian contacts became more common by the 13th century, when Muslim Turks served as mercenary soldiers in the Angevine and Byzantine provincial armies. In 1280-1, Michael VIII Palailogos used Turkish mercenaries to stop the advance of Charles I Angevine (d’Anjou) in Eastern Albania. In 1337, the Byzantine emperor Andronikos III Palailogos subjugated the Albanian nomads living between Kanina and Arta with the help of a Turkish army from the Emirate of Aydın (ca. 1337). The emir of Aydın, Umur beg, was remembered later by Ottoman ghazis as the first Turkish conqueror of the Balkans and was considered as the spiritual leader of the ghaza in Balkans.[...]

http://www.ceeol.com/aspx/issuedetails. ... 3e8e75d98c

User avatar
A.Xhani
Junior Member
Junior Member
Posts: 4
Joined: Wed Mar 21, 2012 1:18 pm
Gender: Male
Location: Italy

Re: Xhamija e pare ne trojet Shqiptare?

#22

Post by A.Xhani » Sun Mar 25, 2012 8:05 pm

Egziston hipoteza tek myslimanet qe kontakti i pare i shqiptareve me Islamin ishte me tregtaret arabe qe lundronin ndermjet shqiperise dhe sicilise rreth shek 11-12 por nuk gjinden prova...

Post Reply

Return to “Feja Islame”