"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

ORIENTALIZMI, KEQINFORMIMI DHE ISLAMI (Robert Squires)

Diskutoni për besimin musliman, mund të ndani me komunitetin e kësaj feje eksperiencat e besimit tuaj.

Moderator: ALBPelasgian

Eduart
Regular Member
Regular Member
Posts: 84
Joined: Fri Aug 31, 2012 4:33 pm
Gender: Male

ORIENTALIZMI, KEQINFORMIMI DHE ISLAMI (Robert Squires)

#1

Post by Eduart » Mon Sep 03, 2012 10:40 am

_________________________________________

Robert SQUIRES

ORIENTALIZMI, KEQINFORMIMI DHE ISLAMI

Çdo njeri me gjykim të shëndoshë që i ka vënë vetes detyrë të mësoj rreth Islamit, sidomos nëse për këtë qëllim shfrytëzon libra në gjuhët europiane, duhet të jetë i vetëdijshëm për shtrembërimet dhe keqinformimet që ekzistojnë në shkrimet e jo-muslimanëve mbi Islamin. Të paktën që në Mesjetë, Islami është paraqitur si i rrezikshëm dhe ka qenë subjekt i keqinterpretimeve në Perëndim. Në vitet e fundit të shekulli XX, kjo gjendje nuk duket se ka ndryshuar shumë – edhe pse shumica e muslimanëve janë të mendimit se po bëhen shumë përparime në këtë fushë.

ARGUMENTE TË DISKUTUESHËM DHE INJORANCË E PËRGJITSHME

Një përmbledhje elegante e paditurisë së Perëndimit në lidhje me Islamin dhe arsyet e Orientalizmit mund të shihet në fjalët e gazetarit dhe shkrimtarit Roger Du Pasquier:

“Perëndimi, si ai i krishterë dhe ai i çkrishtëruar, nuk e ka njohur kurrë në të vërtetë Islamin. Sapo e panë të shfaqej në skenën botërore, të krishterët nuk reshtën kurrë së fyeri dhe shpifuri ndaj kësaj feje, në mënyrë që të gjejnë një justifikim për të shpallur luftë kundër saj. Islami ka qenë subjekt i shtrembërimeve groteske, gjurmët e të cilave gjenden ende në mendjen e europianëve. Edhe sot ka shumë perëndimorë, për të cilët Islami mund të katandiset në tri ide: fanatizëm, fatalizëm dhe poligami. Sigurisht, ka njerëz më të kulturuar, idetë e të cilëve mbi Islamin janë më pak të deformuara; e madje ka edhe një pakicë, të cilët e dinë se fjala Islam nuk do të thotë gjë tjetër veçse “nënshtrim ndaj Zotit”. Një simptomë e kësaj injorance është edhe fakti se në imagjinatën e shumicës së europianëve, Allahu është hyjnia e muslimanëve dhe jo Zoti i të krishterëve dhe çifutëve; ata të gjithë habiten kur dëgjojnë, kur dikush merr mundimin t’ua shpjegojë, se ‘Allah’ do të thotë ‘Zot’ dhe se edhe arabët e krishterë e njohin atë vetëm me këtë emër.

Sigurisht, Islami ka qenë objekt studimi për orientalistët perëndimorë, të cilët, gjatë dy shekujve të fundit, kanë botuar një literaturë të gjerë dhe të hollësishme mbi këtë temë. Megjithatë, sado të dobishme të kenë qenë veprat e tyre, veçanërisht në fushat e historisë dhe filologjisë, ata kanë dhënë një ndihmesë shumë të pakët në informimin e qarqeve të krishtera apo post-krishtera, thjesht për faktin se ata nuk kanë mundur të zgjojnë interesin e njerëzve jashtë qarqeve të tyre të specializuara akademike.

Jemi të detyruar të pranojmë se studimet orientaliste në Perëndim nuk janë frymëzuar gjithmonë nga fryma e paanshmërisë që e karakterizon dijetarin dhe është e vështirë të mohohet fakti se disa islamicistë dhe arabistë kanë punuar me qëllimin e caktuar që të ulin vlerat e Islamit dhe ndjekësit e tij. Kjo prirje u vu re, veçanërisht – për arsye që dihen – në kulmin e pushtimeve kolonialiste, por do të ishte i tepruar pretendimi se ajo ka humbur pa lënë asnjë gjurmë.

Këto janë disa nga arsyet pse, edhe sot, Islami paragjykohet aq shumë në Perëndim, ku, për çudi, besime aziatike si Budizmi dhe Induizmi, për më shumë se një shekull, kanë fituar simpati dhe interes të madh, edhe pse Islami është shumë më afër me Judaizmin dhe Krishtërimin, meqenëse rrjedhin nga i njëjti burim abrahamik. Megjithatë, pavarësisht nga kjo, për shumë vjet duket se kushtet e jashtme, sidomos rritja e rëndësisë së vendeve arabo-islamike në çështjet politike e ekonomike botërore, kanë sjellë një shtim të interesit të Perëndimit për Islamin, duke çuar – për disa – në zbulimin e horizonteve të reja dhe deri atëherë të panjohura.
(Marrë nga Zbulimi i Islamit, Rober Pasquier).

Mendimin se ekziston një injorancë e përgjithshme ndaj Islamit në Perëndim e mbështet edhe Maurice Bucaille, një mjek francez, i cili shkruan:

“Kur i përmendet Islami një ateisti materialist, ky buzëqesh i vetëkënaqur, gjë që tregon padijen e tij mbi këtë temë. Me shumicën e intelektualëve perëndimorë, të çfarëdo lloj besimi fetar, ky individ ka të përbashkët një koleksion të mahnitshëm nocionesh të gabuara mbi Islamin. Prandaj, në këtë rast, këtij njeriu duhet t’i lejohen dy justifikime. Së pari, pavarësisht nga sjelljet e modës që mbizotërojnë në gjirin e autoriteteve më të larta të krishtera, në Perëndim Islami ka qenë gjithmonë subjekt i të ashtuquajturave ‘shpifje laike’. Kushdo në Perëndim, që ka marrë dije të gjera mbi Islamin, e di se deri në çfarë mase janë shtrembëruar historia, dogma dhe qëllimet e tij. Duhet marrë gjithashtu parasysh fakti se dokumentet e botuara në gjuhët europiane mbi këtë temë (duke lënë mënjanë studimet shumë të specializuara) nuk ia lehtësojnë shumë punën një personi që ka dëshirë të mësojë.”
(Marrë nga “Bibla, Kurani dhe Shkenca” nga Maurice Bucaille)

ORIENTALIZMI: NJË PËRKUFIZIM I GJERË

Dukuria, që përgjithësisht njihet me emrin Orientalizëm është vetëm një aspekt i keqinterpretimeve perëndimore të Islamit. Sot, shumica e muslimanëve në Perëndim do të ishte dakord me faktin se pjesa më e madhe e informacionit të shtrembëruar mbi Islamin vjen nga mediat, si ato të shkruara, ashtu edhe ato elektronike. Duke patur parasysh numrin e madh të njerëzve tek të cilët arrin ky lloj informacioni, është e qartë që mas mediat kanë një ndikim shumë më të madh në pikëpamjet e Perëndimit mbi Islamin, nga ç’kanë botimet akademike të “orientalistëve”, “arabistëve” apo “islamistëve”. Përsa i përket emërtimeve, vitet e fundit, në shumicën e kolegjeve dhe universiteteve në Perëndim, fusha akademike, që dikur quhej “Orientalizëm”, tani është riemërtuar si “Studime Zonale” apo “Studime Rajonale”. Këto terma politikisht të saktë kanë zëvendësuar tashmë fjalën “Orientalizëm” në qarqet akademike, meqenëse kjo e fundit ka marrë në një masë të madhe një ngjyrim imperialist negativ dhe e gjithë kjo falë orientalistëve. Megithatë, edhe pse punimet e studiuesve në këto fusha nuk arrijnë në dorën e publikut të gjerë, ato shpesh bien në duart e studentëve dhe atyre që janë personalisht të interesuar të mësojnë më shumë mbi Islamin. Në këto kushte, çdo student që mëson mbi Islamin – e veçanërisht ata në Perëndim – duhet të jenë të ndërgjegjshëm për dukurinë historike të Orientalizmit, qoftë si studim akademik, ashtu edhe si mjet shfrytëzimi kulturor. Kur përdoret nga muslimanët, fjala “Orientalist” i referohet, përgjithësisht, çdo studiuesi perëndimor që studion Islamin – pavarësisht nga qëllimet që e shtyjnë ta bëjnë këtë – dhe kështu, në mënyrë të pashmangshme, jep një pasqyrim të shtrembër të tij. Megjithatë, siç do të shohim, dukuria e Orientalizmit është shumë më tepër se një studim akademik. Edward Said, një studiues i njohur arabo-kristian dhe autor i disa librave që pasqyrojnë të meta në qasjen akademike, e përkufizon “Orientalizmin” në këtë mënyrë:

“… me Orientalizëm unë kuptoj shumë gjëra, që sipas mendimit tim janë të gjitha të ndërvarura. Emërtimi që pranohet më me dëshirë në lidhje me Orientalizmin është një emërtim akademik që përdoret ende në shumë institucione akademike. Kushdo që jep mësim mbi Orientin, shkruan për të apo zhvillon kërkime në lidhje me të – dhe kjo vlen për antropologët, sociologët, historianët, si dhe për filologët – qoftë në aspektin e përgjithshëm, ashtu edhe në atë të veçantë, quhet Orientalist dhe ajo që bën është Orientalizëm.”
(Marrë nga Orientalism, nga Edward W. Said)

Pra, të flasësh për Orientalizmin do të thotë të flasësh kryesisht, megjithëse jo ekskluzivisht, për një nismë kulturore britanike dhe francaze, një projekt, përmasat e të cilit arrijnë një shtrirje aq të larmishme, që ia kalojnë edhe imagjinatës, duke përfshirë të gjithë Indinë dhe lindjen e largët, tekstet dhe tokat biblike, tregëtinë e erëzave, ushtritë kolonialiste dhe një traditë të gjatë të administratorëve kolonialistë, një përmbledhje e shkëlqyer studimesh, “ekspertë” dhe “duar” të panumërta orientale, një profesorat orientalist, një koleksion i ndërlikuar idesh “orientale” (despotizmi oriental, shkëlqimi, mizoria dhe ndjeshmëria orientale), shumë sekte, filozofi dhe dituri lindore, përshtatur për përdorim lokal europian – lista mund të vazhdojë në pafundësi.”
(Marrë nga Orientalism, nga Edward W. Said)

Ashtu si për shumë gjëra, vetëdija për ekzistencën e një problemi është baraz me gjysmën e zgjidhjes së tij. Sapo një kërkues i sinqertë i së Vërtetës bëhet i ndërgjegjshëm për keqkuptimet dhe armiqësinë mes Islamit dhe Perëndimit – dhe mëson që të mos besojë çdo gjë të botuar – ai do të mund t’i arrijë shumë më shpejt dijen dhe njohuritë e mirëfillta. Sigurisht që jo të gjithë shkrimet perëndimore mbi Islamin kanë të njëjtin nivel paragjykimesh – këto variojnë nga shtrembërimi i qëllimshëm, deri në padije të thjeshtë – madje disa mund të klasifikohen edhe si përpjekje të sinqerta të jo-muslimanëve për të portretizuar Islamin nën një dritë pozitive. Megjithatë, pjesa më e madhe e këtyre punimeve janë të sakatuara nga gabime të paqëllimshme, sado të vogla qofshin, gjë që i detyrohet mungesës së informacionit të autorit mbi Islamin. Për hir të drejtësisë, duhet thënë se edhe disa libra bashkëkohorë mbi Islamin nga autorë muslimanë vuajnë nga të njëjtat të meta, zakonisht për shkak të njohurive, ideve heretike dhe/ose mbështetjes në burime jo musliamane.

Duke patur parasysh sa u tha më sipër, nuk është çudi që informimi mbi Islamin në Perëndim – sidomos duke u bazuar në studimet në gjuhët europiane – nuk ka qenë kurrë diçka e lehtë. Vetëm disa dekada më parë, një person anglisht-folës, i cili ishte i interesuar për të njohur Islamin dhe kishte dëshirë të kufizohej vetëm në leximin e librave dhe punimeve të autorëve muslimanë, mund të jetë kufizuar me leximin e një përkthimi të Kur’anit, disa librave të pakët me hadithe, si dhe disa ese. Megjithatë, vitet e kaluar, shtimi i numrit të librave islamikë në dispozicion – të shkruar nga besimtarë dhe ideologë muslimanë – si dhe ardhja e Internetit e ka bërë shumë më të lehtë gjetjen e informacioneve të mirëfillta mbi, pothuajse, çdo aspekt të Islamit. Sot, nuk kalon javë e të mos lajmërohet mbi përkthimin e një vepre klasike islame. Prandaj, do t’i rekomandoja lexuesit që kërkon të mësojë mbi Islamin që të marrë për bazë libra të shkruar nga autorë muslimanë. Ekziston një numër shumë i madh shpërndarësisht të librave islamikë, që mund të gjenden nëpërmjet Internetit.

QËLLIME IMPERIALISTE DHE MISIONARË TË URITUR

Duke i hedhur një vështrim më të hollësishëm pikëpamjeve të shtrembëruara të Perëndimit mbi Islamin në përgjithësi dhe Orientalizmin në veçanti… Edward Said, autori arabo-kristian i veprës monumentale Orientalism, me të drejtë, i referohet Orientalizmit me fjalën “nismë kulturore”. Padyshim që ky nuk është shtrembërim, meqenëse studimet akademike të Lindjes Orientale nga Perëndimi Oksidental janë motivuar shpesh – dhe shpesh kanë bashkëpunuar ngushtë – me qëllimet imperialiste të fuqive europiane kolonialiste. Dhe padyshim, bazat e Orientalizmit gjenden në maksimën “Njih armikun tënd.” Kur “Kombet e Krishtera” të Europës nisën fushatën e tyre të gjatë për kolonizimin dhe pushtimin e pjesës tjetër të botës për interesat e tyre, ata sollën burimet e tyre akademike dhe misionare për të lehtësuar realizimin e qëllimit të tyre. Orientalistët dhe misionarët – që, shpesh, mishëroheshin në një person – ishin rëndom shërbëtorë të një qeverie imperialiste, që përdorte shërbimet e tyre si mjet për të nënshtruar dhe dobësuar një armik, paçka se me finesë:

“Përsa i përket Islamit dhe territoreve islame, për shembull, Britania pretendonte që, si fuqi e krishterë, ishte e drejtë e saj e ligjshme t’i merrte nën mbrojtje. Dhe për të realizuar këto interesa u përpunua një aparat i ndërlikuar. Organizata të hershme si Shoqëria për Përhapjen e Dijes së Krishterë (1698) dhe Shoqëria për Përhapjen e Ungjillit në Vende të Huaja (1701) u pasuan dhe më vonë u nxitën nga Shoqëria Misionare Baptiste (1792), Shoqëria e Kishës Misionare (1799), Shoqëria e Biblike Britanike dhe e Huaj(1804), Shoqëria Londineze për Përhapjen e Krishtërimit tek Çifutët (1808). Këto misione u bashkuan hapur në fushatën ekspansioniste të Europës.”
(Marrë nga Orientalism, nga Edward W. Said)

Kushdo që ka studiuar mbi këtë temë e di që misionarët e krishterë ishin pjesëmarrës vullnetarë në imperializmin europian, pavarësisht nga motivet e pastra apo naiviteti i disa individëve misionarë. Në të vërtetë, vetëm një numër i vogël orientalistësh ishin misionarë të krishterë. Një shembull njohur është Sir William Muir, ka qenë një misionar aktiv dhe autor i shumë librave mbi Islamin. Librat e tij përmbanin studime shumë të njëanshme dhe dritëshkurtra, e megjithatë ato vazhdojnë edhe sot të përdoren si referenca nga ata që duan të sulmojnë Islamin. Nuk është e vështirë të konstatosh që të krishterët kanë qenë burimi i shumë prej gënjeshtrave dhe shtrembërimeve më të këqija mbi Islamin, për vetë faktin se Islami ishte “konkurenti” i saj kryesor në skenën e Feve Botërore. Duke mos respektuar një nga dhjetë urdhëresat, atë që ndalon dëshminë e rreme ndaj fqinjit, të krishterët praktikuan shtrembërimet dhe shpifjet mbi Islamin dhe kjo vihet re më poshtë:

“Është vështirë të pranohet që historia e Orientalizmit të jetë karakterizuar nga studimi i paanshëm i burimeve të Islamit, sidomos nën ndikimin e fanatizmit të Krishtërimit. Që nga shtrembërimet fanatike të Gjonit nga Damasku e deri tek shkrimet shfajësuese (apologjetike) të mëvonshme kundër Islamit, të cilat u mësonin publikut të tyre se muslimanët adhurojnë tre idhuj! Pjetri i Respektuari (1084-1156) ”ka përkthyer” Kur’anin që është përdorur më pas gjatë gjithë Mesjetës, i cili përmbante nëntë kapituj shtesë. Shembulli i tij u ndoq në përkthimin famëkeq të shtrembëruar të Sale, i cili, së bashku me Rodwell, Muir dhe shumë të tjerë sulmuan karakterin dhe personalitetin e Muhammedit. Shpesh, ata përdornin histori apo tregime të sajuara, të cilat vetë muslimanët i quanin të shpikura apo të dobëta, si dhe shtrembëronin faktet duke pretenduar se muslimanët mbanin një pozicion që në fakt nuk e kishin, apo duke përdorur zakonet e vjetra jo islame të muslimanëve dhe duke i përshkruar ato si tabloja e vërtetë e Islamit. Siç shkruan Norman Daniel në veprën e tij Islami dhe Perëndimi: “Fakti që u përdor dëshmia e rreme për të sulmuar Islamin ishte diçka që nuk i kishte aspak hije katoliçizmit… ”
(Marrë nga An Authoritative Exposition – Part 1, nga ‘Abdur-Rahim Green)

Kjo pikëpamje vërtetohet nga historiani i mirënjohur i Lindjes së Mesme, Bernard Lewis, kur shkruan:

“Megjithatë, bota e krishterë mesjetare e ka studiuar Islamin me qëllimin e dyfishtë për të mbrojtur të krishterët nga lajkat e muslimaneve dhe për të kthyer muslimanët në të krishterë dhe për këtë, studiues të krishterë, shumica e të cilëve ishin priftërinj apo murgj, krijuan një literaturë mbi besimin, Profetin e tij dhe librin e këtij të fundit, literaturë polemizuese dhe, shpesh, gojështhurur, qëllimet e së cilës ishin më tepër mbrojtëse dhe shkurajuese, sesa informuese….” (Marrë nga Islami dhe Perëndimi, nga Bernard Lewis)

Ekzistojnë shumë fakte që dëshmojnë se, kur ishte fjala për të sulmuar Islamin, edhe Kisha Katolike Romake tregohej e gatshme për të pranuar pothuajse çdo gjë të pavërtetë. Dhe ja një shembull:

“Në një periudhë të caktuar të historisë, armiqësia ndaj Islamit, në çfarëdolloj forme, madje edhe ajo që shprehej nga armiq të deklaruar të kishës, pritej me miratimin më të përzemërt nga autoritetet e lartë të Kishës Katolike. Kështu, Papa Benedikti XIV, që konsiderohet si papa më i madh i shekullit XVIII, i dërgoi pa ngurruar bekimet e tij Volterit, në shenjë falenderimi për faktin që ky i fundit i kishte dedikuar atij tragjedinë “Muhammedi ose fanatizmi” (Mahomet ou le Fanatisme) 1741, një satirë e ashpër që çdo kalemxhi i zgjuar do të dinte ta shkruante, mbi çfarëdolloj teme. Pavarësisht nga mossuksesi i fillimit, komedia në fjalë fitoi famë të mjaftueshme për të hyrë në repertorin e Comédie-Française.” (Marrë nga Bibla, Kurani dhe Shkenca, nga Maurice Bucaille)

GËNJESHTRAT E PËRHAPURA DHE KULTURA POPULLORE

Filozofi francez Volter, që u përmend më lart, ishte armik i betuar i kishës. Për të parë se çfarë mendonte ai për të paktën një nga doktrinat kristiane, lexoni pamfletin e tij Anti-Trinitarians. Po kështu, paragrafi i mësipërm paraqet diçka për të cilën duhet të jemi të ndërgjegjshëm: shtrembërimet dhe gënjeshtrat mbi Islamin për shekuj me radhë në Europë nuk janë kufizuar në një numër të vogël studiuesish dhe klerikësh. Përkundrazi, ato ishin pjesë e kulturës popullore në atë kohë:

“Imagjinata europiane ushqehej gjerësisht nga ky repertor : ndërmjet Mesjetës dhe shekullit XVIII, autorë të mëdhenj si: Ariosto, Milton, Marlowe, Tasso, Shekspir, Servantes dhe autorët e Këngëve të Rolandit dhe Poemës së Sidit morën nga thesaret e Orientit për t’i përdorur në veprat e tyre, në mënyra që theksuan konturet e imagjinatës, ideve dhe figurave që ishin pjesë e kësaj pasurie. Për më tepër, një pjesë e madhe e asaj që konsiderohej elitë orientaliste në Europë shfrytëzuan mitet ideologjike, edhe pse dukej se dija po përparonte vërtet.” (Marrë nga Orientalizmi, nga Edward Said)

“Prirja e pandryshueshme për të shpërfillur atë që nënkupton Kur’ani, apo atë që muslimanët mendojnë për kuptimin e Kur’anit, apo atë që muslimanët bëjnë apo mendojnë në rrethana të caktuara, nënkupton domosdoshmërisht që doktrinat kur’anore dhe doktrina të tjera islamike paraqiteshin në një formë sa më bindëse për të krishterët; dhe sa e sa forma ekstravagante patën fatin të pranoheshin me largimin gjithnjë e më tepër të shkrimtarëve e publikut nga kufiri islamik. Dhe hezitimi i publikut ishte i madh kur ishte puna të besonin atë që muslimanët thonin se besonin në të vërtetë. Ishte krijuar një tablo e krishterë, në të cilën detajet (madje edhe nën dritën e fakteve) braktiseshin sa më pak që të jetë e mundur dhe në të cilën, skema e përgjithshme nuk braktisej kurrë. Kishte hije ndryshimi, por vetëm brenda një kornize të përbashkët. Të gjitha korigjimet që u bënë për të rritur saktësinë qenë vetëm një mbrojtje e asaj që sapo kishte rezultuar e cënueshme, një mbështetje e një strukture të dobët. Mendimi i krishterë ishte një fortesë që nuk mund të shembej, as me qëllim që të rindërtohej.” (Marrë nga ‘Islami, Perëndimi dhe krijimi i një imazhi, nga Norman Daniel)

Edward Said, në veprën e tij klasike Orientalizmi, duke iu referuar pasazhit të mësipërm nga Norman Daniel, thotë:

“Kjo tablo e ashpër kristiane mbi Islamin u pasqyrua në mënyra të shumta, duke përfshirë – gjatë Mesjetës dhe Rilindjes së hershme – një shumëllojshmëri të madhe poezish, polemikash dhe paragjykimesh popullore. Në këtë kohë, Lindja e Afërme nuk ishte përfshirë në tablonë botërore të Krishtërimit Latin – ashtu si në Këngët e Rolandit, Saraceni pasqyrohej si adhurues i Muhammedit dhe Apollonit. Nga mesi i shekullit XV, siç tregohet në mënyrë të shkëlqyer nga R. W. Southern, për mendimtarët seriozë europianë u bë e qartë “se duhej bërë diçka në lidhje me Islamin,” që e kishte përmbysur në një farë mënyrë situatën, duke ardhur ushtarakisht në Europën Lindore.” (Marrë nga Orientalizmi, nga Edward W. Said)

“Gjëja më e spikatur është paaftësia e këtyre sistemeve të mendimit [kristiano-europiane] për të dhënë një shpjegim të kënaqshëm të dukurisë që kanë marrë përsipër të shpjegojnë [Islamit]. Në nivel praktik, ngjarjet asnjëherë nuk shkuan as aq mirë, as aq keq sa ç’kishin parashikuar vëzhguesit më inteligjentë: dhe, ia vlen mbase të nënvizohet se ngjarjet nuk shkuan kurrë më mirë se kur gjykatësit më të mirë prisnin një fund të lumtur. A pati ndonjë përparim [në dijet e të krishterëve mbi Islamin]? Për mendimin tim, po. Edhe psee zgjidhjet e problemeve u mbajtën të fshehta, përkufizimi i problemit u bë edhe më i ndërlikuar, më racional dhe më i lidhur me përvojën.” (Marrë nga Pikëpamjet perëndimore mbi Islamin gjatë mesjetës, nga R. W. Southern)

Pavarësisht nga qasjet e njëanshme, të çala – e madje edhe dinake – të disa orientalistëve, edhe këta mund të kenë patur momentet e tyre të çiltërsisë, siç shkruan Roger Du Pasquier:

“Në përgjithësi, fatkeqësisht duhet të pajtohemi me mendimin e një orientalisti si Montgomery Watt, i cili shkruan që ‘nga të gjithë njerëzit e mëdhenj, asnjëri nuk është sulmuar nga aq shumë shpifje sa Muhammedi.’ Pasi ka kryer për një kohë të gjatë studime mbi jetën dhe veprën e Profetit Muhammed, arabisti britanik shton se ‘është e vështirë të kuptohet arsyeja e këtij fakti’, duke gjetur të vetmin shpjegim bindës në faktin se, për shumë shekuj, Krishtërimi e ka trajtuar Islamin si armikun e tij më të madh. Dhe, edhe pse europianët sot e shohin Islamin dhe themeluesin e tij nën një dritë pak më objektive, ‘kanë mbetur ende shumë paragjykime të vjetra.’”
(Marrë nga Zbulimi i Islamit, nga Roger Du Pasquier, – citate nga e Muhamedi në Medina, W. M. Watt, Oxford University Press)

KËSHILLA TË VLEFSHME DHE VËREJTJE PËRMBYLLËSE

Në përfundim, do desha t’i rikthehesha përshkrimit të Orientalizmit nga një amerikan i konvertuar në Islam. Ajo çka thotë ai në lidhje me synimet dhe metodat e Orientalizmit, e sidomos mbi faktin se sa të shtrembëruara duken nga këndvështrimi islam, është shumë sqaruese. Duke përmbledhur pikëpamjet e tij mbi librin e një autori orientalist, ai shkruan:

“… në këtë libër janë paraqitur në mënyrë të saktë emrat dhe datat e ngjarjeve që shqyrton, megjithëse shpjegimet e figurave muslimane, qëllimet dhe vendi i tyre brenda botës islame janë vëzhguar përmes xhamit të mosbesimit (kufr), duke dhënë një imazh të kundërt të shumë prej realiteteve që ai paraqet dhe, mbase duke kërkuar një fjalë që në literaturë është pagëzuar me termin Orientalizëm, apo në mënyrën bashkëkohore, “Studime Zonale”.

Kjo është një pikëpamje ka për qëllim kryesor përshkrimin shkencor të diçkaje të tillë si “Islam Afrikan”. Ky objektivitet përputhet shkëlqyeshëm me përvojën e ndjerë dhe të jetuar të një traditë post-fetare, intelektuale perëndimore në të kuptuarit e fesë; kjo do të thotë që, krahasimi i sistemeve dhe shoqërive kulturore njerëzore në rrjedhën dhe larminë e tyre historike e çon një vëzhgues pa paragjykime në relativizëm moral, meqenëse asnjë vlerë morale nuk mund të zbulohet, gjë që është e vlefshme edhe në nivel ndërkulturor. Këtu, qytetërimet njerëzore, me format e tyre kulturore,fetare, shpresat, synimet, besimet, profetët, shkrimet e shenjta dhe hyjnitë, janë në thelb bimë që rriten nga toka, duke mbirë nga farëra dhe dhera të ndryshme, duke lulëzuar dhe pastaj duke u vyshkur. Puna e studiuesit është t’i dokumentojë këto elementë dhe të propozojë një lidhje të besueshme mes tyre.

Një qasje e tillë, nëse ia vlen të merret parasysh në një punim serioz akademik… është, padyshim jo-islame dhe anti-islame. Duke treguar një moskuptim themelor të Islamit, ajo shtrembëron natyrshëm atë që kërkon të shpjegojë. Në lidhje me çështje qendrore, si Allahu, Profeti (paqja dhe bekimi i Zotit qofshin mbi të), Kur’ani apo hadithi, këto pikëpamje janë shumë larg të vërtetës; ndërkohë që, sa më thellë që përparohet për në periferi, si detaje historike të koncesioneve tregtare, emra sovranësh, pesha monedhash, etj. aq më të pakta janë shtrembërimet. Sidoqoftë, është më mirë që muslimanët të mbështeten tek muslimanët kur janë të disponueshëm burime islame mbi një çështje të caktuar… qoftë edhe për të shmangur shtrembërimet e vogla e të mëdha të veprave jo-islame mbi Islamin. Nuk mund të mos mendojmë që nuk ka asgjë të keqe nëse do të braktisnim zakonin që kanë shumë shkrimtarë muslimanë bashkëkohorë për të shoqëruar veprat e tyre me citate të themeluesve të Orientalizmit, sepse kush fle me qentë gdhihet me pleshta.”
(Marrë nga Siguria e Udhëtarit, Redaktuar dhe përkthyer nga Noah Ha Mim Keller)

Çdokush që ka studiuar Orientalizëm e di se, si metodologjia, ashtu edhe qëllimet e tyre janë larg ideales. Vërejtjet e mëposhtme shërbejnë si një përshkrim i mprehtë i qasjes së studiuesve orientalistë perëndimorë ndaj Kur’anit në veçanti dhe Islamit në përgjithësi:

“Nisma orientaliste për studimin e Kur’anit, cilatdo qofshin meritat dhe shërbimet e saj të tjera, ishte pjellë e zemërimit, dështimit dhe ushqehej nga hakmarrja: urrejtja e të fuqishmit ndaj të dobëtit, dështimi i ‘racionales’ ndaj ‘supersticiozes’ dhe hakmarrja e ‘fanatikes’ ndaj ‘jo-konformistes’. Në kulmin e shkëlqimit të famës së tij, njeriu perëndimor, duke bashkërenduar fuqitë e Shtetit, Kishës dhe Akademive, nisi sulmin e tij më të guximshëm ndaj fortesës së besimit musliman. Të gjitha tiparet jo normale të personalitetit të tij arrogant – racionalizmi i tij moskokëçarës, fantasitë për dominimin e botës dhe fanatizmi i tij sektar – u bashkuan në një komplot mëkatar për të çrrënjosur shkrimet e shenjta muslimane nga pozicioni i tyre i ngulitur thellë, si mishërim i origjinalitetit historik dhe moralit të pakundërshtueshëm. Trofeja finale që njeriu perëndimor kërkonte të fitonte në këtë aventurë të tij djallëzore ishte vetë mendja muslimane. Në mënyrë që ta shpëtojë Perëndimin njëherë e përgjithmonë nga ‘problemi’ i Islamit, ai mendoi që ndërgjegja muslimane duhej manipuluar në mënyrë që të humbasë sigurinë e njohjes së mesazhit hyjnor që iu shpall Profetit. Vetëm një musliman i pasigurtë për origjinalitetin historik apo pavarësinë e doktrinës së Shpalljes kur’anore mund të heqë dorë nga misioni i tij i përbotshëm, duke mos përbërë më një sfidë ndaj dominimit global të Perëndimit. Dhe kjo është dhe logjika e fshehtë e sulmit orientalist ndaj Kur’anit.”
(Marrë nga: “Method Against Truth: Orientalism and Qur’anic Studies”, by S. Parvez Manzoor, Muslim World Book Review, Vol. 7, No. 4, Summer 1987, pp. 33-49.)

Ka nevojë të shtojmë gjë tjetër?

Marrë nga linku: http://www.erasmusi.org/afisho_temat.php?f=4

User avatar
Patush
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1360
Joined: Tue Jun 02, 2009 2:12 pm
Gender: Male
Location: With my loved ones, where I belong!

Re: ORIENTALIZMI, KEQINFORMIMI DHE ISLAMI (Robert Squires)

#2

Post by Patush » Mon Sep 03, 2012 4:17 pm

Mos valle kan nevoje Shqiptaret te cilet e perjetuan ''meshiren, bamiresine, kulturen'' islame per 500 vjet te mesojne nga nje njeri, populli i te cilit nuk e ka perjetuar kurre kete mortaje?

Juve turq oriental dhe aziatike jeni, atje e keni shpirtin madje dhe genet me shumice nga andej i keni!
Liri-A-Vdekje
Qui tacet consentit
Heshtja eshte Hjeksi!

Eduart
Regular Member
Regular Member
Posts: 84
Joined: Fri Aug 31, 2012 4:33 pm
Gender: Male

Re: ORIENTALIZMI, KEQINFORMIMI DHE ISLAMI (Robert Squires)

#3

Post by Eduart » Mon Sep 03, 2012 8:31 pm

Patush wrote:Mos valle kan nevoje Shqiptaret te cilet e perjetuan ''meshiren, bamiresine, kulturen'' islame per 500 vjet te mesojne nga nje njeri, populli i te cilit nuk e ka perjetuar kurre kete mortaje?

Juve turq oriental dhe aziatike jeni, atje e keni shpirtin madje dhe genet me shumice nga andej i keni!

Patush mendimet qe ke jane shume mesjetare.

Shikoje pak Europen Plake po plas prej mllefit se refuzoi Turqine te futej ne BE. Cfare ndodhi?
Turqia eshte aktualisht suprfuqia rajonale dhe vazhdon te ngrihet shume shpejt. Te gjitha importet europiane ose jane turke ose kalojne patjeter nga Turqia (te pakten 90% e tyre) Ndersa eksportet europiane sa vijne e pakesohen dhe kane dale jasht mode ne Turqi dhe ne rajonin e mesdheut.
europa ne krize ndersa Turqia vazhdon perpara.
Si ajo vajza qe refuzoi nje djalosh te bukur dhe me shume premisa, ashtu edhe Europa plake eshte penduar si dreqi qe refuzoi kete superfuqi te re dhe vitale te martohej me te. Mirpo tashme Turqine po e lusin tregje te tjera (lindja e msme, afrika veriore, Azia) me pak fjale e ardhmja nuk eshte e Evropes por e Turqise. Ndersa mendimet tuaja as Europianet nuk duan me ti cojne ndermend. Por po nxitojne te perfitojne prej te mirave muslimane qe deri dje i vodhen (Naften, floririn dhe te tjera) me ane te kryqezatave dhe kolonizimeve.
Por ajo kohe ka mbaruar tashme dhe muslimanet po zgjohen dhe shume shpejt peshoret do ndryshojne.
Ne muslimanet e Shqiperise jemi ne trenin e duhur besoj se kshtu jane edhe shume katolike dhe ortodokse te mencur ndersa njerez si ju kane mbetur mbrapa ne mesjete. Jeni akoma ne autobuz. Zbrit nga autobuzi rrangalle ku ke hipur se i ka dale boja dhe eshte prishur.

User avatar
Adriana
Universe Member
Universe Member
Posts: 3194
Joined: Tue Jun 02, 2009 3:34 pm
Gender: Female
Location: Giethoorn (Nederland)
Contact:

Re: ORIENTALIZMI, KEQINFORMIMI DHE ISLAMI (Robert Squires)

#4

Post by Adriana » Mon Sep 03, 2012 11:02 pm

...ndersa Turqia vazhdon perpara.

Po vazhdon perpara duke shkuar ne diaspore te vendosi FAJDE...

Dikur ne hollande kishte nga keto banka por nuk e paten te gjate, sepse ne nje familje ''osmane'' nje punon dhe 5 -6 jane me ndihma sociale ne shtepi si ANALFABET. Ndersa te tjeret punojne pune te zeze ( tek lulet, zarzavatet, etj etj ) pra nuk mund te regjistrohen ne keto banka, sepse edhe pse ishte banka e tyre ''turke'' shteti hollandez u vuri kushte qe cdo antare i bankes duhet te kishte ''sofinumer'' (eshte nje numer qe indetifikohesh qe pagon taksa ), pra keta qe jetonin me ndihma sociale nuk jepnin dote kete numer se u nderpritesh ndihma sociale ne vend, ndersa ata qe punojne pune te zeze po ashtu...... pra te fala ata turkut ......dhe bankat u mbyllen! Nje gje e tille do ndodhi edhe me kete banke qe flitet me poshte ne kete artikull:

Bankë islame


"Ideja është një bankë islame që ndjek parimet e depozitave dhe të fesë islame", thotë Zaid el-Mogadedi, themelues dhe drejtor ekzekutiv i "Institute for Islamic Banking and Finance" (IFIBAF) në Frankfurt në bisedë me Deutsche Welle. Të ndaluara janë ndër të tjera investime në lojërat e fatit, pornografi, tregtinë e armëve apo në firma që prodhojnë dhe tregtojnë mish derri dhe alkool, apo janë të zhytura në borxhe. Të gjitha produktet financiare që ofrohen kontrollohen prej një komisioni etike.


Jo përqindje por fajde

Produktet financiare që ofron një bankë islamike janë të lidhura më fort me ekonominë reale, se sa ato të bankave konvencionale. Sipas Sharisë, pas çdo biznesi financiar duhet të ketë një biznes në mall apo një shërbim. Spekulimet financiare ndalohen, sikurse edhe përqindjet si formë fitimi vetëm mbi paratë e dhëna hua.
Klienti i një banke islamike nuk merr pra një kredi në kuptimin klasik, pra në vend të tij është banka që ble p.sh. një pasuri të patundshme që dëshiron klienti. Klienti ja kthen bankës shumën me këste duke paguar fajde.Deri tani jo ndonjë model suksesi


Në Britaninë e Madhe ka sot një bankë islamike, por ajo duhet të mbështetet tek paratë e bankës nënë. Edhe në SHBA apo Francë produktet financiare që ofrohen konform fesë islame nuk kanë shumë sukses. Fondi i parë islamik i investimeve i regjistruar në maj 2012 pranë Autoritetit gjerman për Mbikqyrjen e Bankave, BaFin, prej sipërmarrjes nga Malajzia CIMB Principal, është në fazën e testimit. Sipas një studimi të Institutit Stresemann, botuar në korrik 2012, "Islamic Finance" është e dështuar në vendet evropiane, sepse klientët myslimanë për shkak të të ardhurave të pakta thuajse nuk kanë fare potencial për investime.
Zaid el-Mogadedi nga "Institute for Islamic Banking and Finance" mendon se shkaku për mungesën e deritanishme të suksesit të produkteve financiare islamike lidhet më tepër me strategjinë e keqe të marketingut. Kjo bankë do të ishte pioniere edhe në tregun global, sepse bankat islamike janë një fenomen i ri edhe në vetë vendet islamike, ku shumica e myslimanëve vazhdojnë të shkojnë ende tek bankat konvencionale.

Data 03.09.2012
dw.deNuk mund te flas per te gjithei slamistet, se nga shume shtetet te tjera kan kulture edhe tradita, punojne dhe jetojne ne nivel te larte, por ''osmanllite'' jane shumica e klienteve ne gjerat e siperpermendura ( me ngjyra ) jan rraca me e flliqur me piset ne europe, edhe pse emrin e keq e kane ''marokinet'' e shkrete, po me mire te dali nami se sa syri. Prandaj dhe shume shqiptare morren rruge te keqe ne diaspore se u lidhen mbas ''arkadashave'' te kulluar dhe kane perfunduar ku kane perfunduar. Edhe tani u mungon qe te vini dhe ju ''edukatoret'' dhe ti fusni nen kthetren tuaja.[/b]
Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!User avatar
Adriana
Universe Member
Universe Member
Posts: 3194
Joined: Tue Jun 02, 2009 3:34 pm
Gender: Female
Location: Giethoorn (Nederland)
Contact:

Re: ORIENTALIZMI, KEQINFORMIMI DHE ISLAMI (Robert Squires)

#5

Post by Adriana » Mon Sep 03, 2012 11:23 pm

Leri popullin tim te punoj te qet, te nderoj emrin e shqiptarit, boll me lojrat e osmaneve, dhe duke u kerkuar ndihma ne diaspore, se po ja u merrni shpirtin. Nuk ju kan pare duart pune dhe djerse juve, vetem bla bla blat e ..... !! Po jetoni me djersen e tyre si brenda dha jashte vendit. Le te besojne, le te jene musliman apo cfare te duan ( SE FEJA NUK LIND POR BESOHET ) por lereni te qet. Besimet e tjera jane falas ( edhe pse kane edhe ata intrigen e tyre ) po jan falas, ku gjejne dhe ndihmojne qe te bejne popullin per vete, ndersa ju i trembni me perrallat e juaj, do te ndodh kjo do te ndodh ajo. MASHTRUSA
Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!User avatar
Adriana
Universe Member
Universe Member
Posts: 3194
Joined: Tue Jun 02, 2009 3:34 pm
Gender: Female
Location: Giethoorn (Nederland)
Contact:

Re: ORIENTALIZMI, KEQINFORMIMI DHE ISLAMI (Robert Squires)

#6

Post by Adriana » Mon Sep 03, 2012 11:44 pm

Ja nje histori tjeter per ''edukatorin''


Pak jave me pare fola me nje vajze e kam komshie ne hollande jeton me te jatin dhe dy vellezer ( te jemen ja kan vrare ne kosove serbet ne shtepin e dajes qe kishte shkuar per vizite, dyshohesh per baze uck dhe i vrane te gjithe ). Kan emigruar ne vitin 2000, mbas 5-vjet azile me ne fund krijuan edhe ata nje qoshe per te jetur. Ne bisede e siper i thash nuk do vini per pushime, jo me tha se babes ju desh me pagu nje denim se nuk e mbajti dote ramadanin deri ne fund , dhe hoxha i kishte thene ose ta perserises ose te paguash nga 2 racione ushqim per 180 ''te varfer'', ( gjasme sipas llogarive qe kishte bere hoxha ) duhet te pagonte 1800 euro. . Aji i frikesuar per mos ti ndodhur gje femijeve qe vetem ata i kan mbetur ka paguar ate shume para, duke sakrifikuar qe mos te vij epr pushime.
Ja ky eshte realitet, keto jane mashtrimet qe ju beni, keshtu e rripni popullin ju, dhe jo me ato shkresa qe me sjell ti siper.
Kush ju beson ju qe ato te ardhurat do u shkojne te varferve?
Shtetet islame kane popullesit me te varfera ne bote, mos u mburrni me Kuvajtin apo me kukumjacken, po ti kishit dhene keto te ardhura tek te varferit sot nuk do kishte varferi ne ato shtete. Po kjo eshte edhe detyra juaj, ti mbani analfabet dhe ti perdorni si ne menyre te tille.
Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!Eduart
Regular Member
Regular Member
Posts: 84
Joined: Fri Aug 31, 2012 4:33 pm
Gender: Male

Re: ORIENTALIZMI, KEQINFORMIMI DHE ISLAMI (Robert Squires)

#7

Post by Eduart » Tue Sep 04, 2012 7:07 am

Adriana wrote:
...ndersa Turqia vazhdon perpara.

Po vazhdon perpara duke shkuar ne diaspore te vendosi FAJDE...

Dikur ne hollande kishte nga keto banka por nuk e paten te gjate, sepse ne nje familje ''osmane'' nje punon dhe 5 -6 jane me ndihma sociale ne shtepi si ANALFABET. Ndersa te tjeret punojne pune te zeze ( tek lulet, zarzavatet, etj etj ) pra nuk mund te regjistrohen ne keto banka, sepse edhe pse ishte banka e tyre ''turke'' shteti hollandez u vuri kushte qe cdo antare i bankes duhet te kishte ''sofinumer'' (eshte nje numer qe indetifikohesh qe pagon taksa ), pra keta qe jetonin me ndihma sociale nuk jepnin dote kete numer se u nderpritesh ndihma sociale ne vend, ndersa ata qe punojne pune te zeze po ashtu...... pra te fala ata turkut ......dhe bankat u mbyllen! Nje gje e tille do ndodhi edhe me kete banke qe flitet me poshte ne kete artikull:

Bankë islame


"Ideja është një bankë islame që ndjek parimet e depozitave dhe të fesë islame", thotë Zaid el-Mogadedi, themelues dhe drejtor ekzekutiv i "Institute for Islamic Banking and Finance" (IFIBAF) në Frankfurt në bisedë me Deutsche Welle. Të ndaluara janë ndër të tjera investime në lojërat e fatit, pornografi, tregtinë e armëve apo në firma që prodhojnë dhe tregtojnë mish derri dhe alkool, apo janë të zhytura në borxhe. Të gjitha produktet financiare që ofrohen kontrollohen prej një komisioni etike.


Jo përqindje por fajde

Produktet financiare që ofron një bankë islamike janë të lidhura më fort me ekonominë reale, se sa ato të bankave konvencionale. Sipas Sharisë, pas çdo biznesi financiar duhet të ketë një biznes në mall apo një shërbim. Spekulimet financiare ndalohen, sikurse edhe përqindjet si formë fitimi vetëm mbi paratë e dhëna hua.
Klienti i një banke islamike nuk merr pra një kredi në kuptimin klasik, pra në vend të tij është banka që ble p.sh. një pasuri të patundshme që dëshiron klienti. Klienti ja kthen bankës shumën me këste duke paguar fajde.Deri tani jo ndonjë model suksesi


Në Britaninë e Madhe ka sot një bankë islamike, por ajo duhet të mbështetet tek paratë e bankës nënë. Edhe në SHBA apo Francë produktet financiare që ofrohen konform fesë islame nuk kanë shumë sukses. Fondi i parë islamik i investimeve i regjistruar në maj 2012 pranë Autoritetit gjerman për Mbikqyrjen e Bankave, BaFin, prej sipërmarrjes nga Malajzia CIMB Principal, është në fazën e testimit. Sipas një studimi të Institutit Stresemann, botuar në korrik 2012, "Islamic Finance" është e dështuar në vendet evropiane, sepse klientët myslimanë për shkak të të ardhurave të pakta thuajse nuk kanë fare potencial për investime.
Zaid el-Mogadedi nga "Institute for Islamic Banking and Finance" mendon se shkaku për mungesën e deritanishme të suksesit të produkteve financiare islamike lidhet më tepër me strategjinë e keqe të marketingut. Kjo bankë do të ishte pioniere edhe në tregun global, sepse bankat islamike janë një fenomen i ri edhe në vetë vendet islamike, ku shumica e myslimanëve vazhdojnë të shkojnë ende tek bankat konvencionale.

Data 03.09.2012
dw.deNuk mund te flas per te gjithei slamistet, se nga shume shtetet te tjera kan kulture edhe tradita, punojne dhe jetojne ne nivel te larte, por ''osmanllite'' jane shumica e klienteve ne gjerat e siperpermendura ( me ngjyra ) jan rraca me e flliqur me piset ne europe, edhe pse emrin e keq e kane ''marokinet'' e shkrete, po me mire te dali nami se sa syri. Prandaj dhe shume shqiptare morren rruge te keqe ne diaspore se u lidhen mbas ''arkadashave'' te kulluar dhe kane perfunduar ku kane perfunduar. Edhe tani u mungon qe te vini dhe ju ''edukatoret'' dhe ti fusni nen kthetren tuaja.[/b]

Zbrit nga autobuzi rrangalle o Adriana. Je shume shume e painformuar, per te folur per sistemin ekonomik Islam. Sot ekonomia Boterore mbahet nga parate e muslimaneve. Ato jane aq shume sa nuk dua as te flas me per kete ceshtje.

Eduart
Regular Member
Regular Member
Posts: 84
Joined: Fri Aug 31, 2012 4:33 pm
Gender: Male

Re: ORIENTALIZMI, KEQINFORMIMI DHE ISLAMI (Robert Squires)

#8

Post by Eduart » Tue Sep 04, 2012 7:19 am

Adriana wrote:Leri popullin tim te punoj te qet, te nderoj emrin e shqiptarit, boll me lojrat e osmaneve, dhe duke u kerkuar ndihma ne diaspore, se po ja u merrni shpirtin. Nuk ju kan pare duart pune dhe djerse juve, vetem bla bla blat e ..... !! Po jetoni me djersen e tyre si brenda dha jashte vendit. Le te besojne, le te jene musliman apo cfare te duan ( SE FEJA NUK LIND POR BESOHET ) por lereni te qet. Besimet e tjera jane falas ( edhe pse kane edhe ata intrigen e tyre ) po jan falas, ku gjejne dhe ndihmojne qe te bejne popullin per vete, ndersa ju i trembni me perrallat e juaj, do te ndodh kjo do te ndodh ajo. MASHTRUSA
Ti vazhdon te me ofendosh pa pike turpi dhe uen aspak nuk po ta kthej ofendimin.
Ti zonje nuk me njeh mua, se di sesi me jane bere duart e mia me kallo kur i caja me dhimbnin sepse punoja 12 ore ne dite si karpentier. Kur i pata ardhur nenes time ne shtepi ne 2008 pas kurbetit nuk me njohu sepse kisha humbur 20 kilograme.
Gjithsesi keto nuk ka cfare te duhen ty sepse djersen time e kam derdhur per familjen time.
Ajo qe nuk ka cfare te duhet ty eshte edhe ndjenja e mijera besimtaeve tane muslimane ne diaspore, te cileve u jepja mesim nje here ne jave edhe pse punoja si karpentier (Baustelle).
Ato bla bla shko tregoja vetes, burrit, nenes, babait, vellait apo femijeve tuaj, sepse une nuk njoh asnje bla bla, dhe askush ne komunitetin qe drejtoj nuk i konsideron te tilla. Por me duan dhe me nderojne sepse kane pare te une sinqeritet dhe qe buken time e fitoj me djersen time. Duke u mesuar femijeve te tyre jo vetem fene por edhe gjuhen shqipe dhe kulturen tone te dashur shqiptare. Ate qe ti moj zonje akoma nuk ua ke mesuar femijeve tuaj. Femijet e tu i rrit me mllef e urrejtje e neser ata do te te thone: Boll moj plake se bota nuk eshte bardh e zi si e shikon ti.
Eshte e vertete qe besimet jane falas dhe per me tepr jane besimtaret ata qe paguajne per xhamine e tyre. Ndryshe nga kishat europiane qe edhe per shtetasit muslimane ne shtet u rrjepin taksa.
Une nuk tremb ndonje me perralla.
Por tregoj madhshtine e Zotit, Meshiren dhe bujarine e tij, por nuk le pa u treguar edhe zemerimin sepse te gjitha keto jane cilesite e Tij.
Une shume e lus Zotin qe te te udhezoje ne rruge te drejte te te perfshije ne Meshiren e tij dhe te mos te te perfshije ne zemerimin e tij sepse atehere nuk ka gje ne kete toke qe te ben dobi.

Fjalen MASHTRUES nuk po ta kthej pergjigjen sepse ngaqe nuk e meritoj ajo kthehet vete tek personi qe e nxjerr prej goje. Mundi im per te ta kthyer eshte i tepert.

Eduart
Regular Member
Regular Member
Posts: 84
Joined: Fri Aug 31, 2012 4:33 pm
Gender: Male

Re: ORIENTALIZMI, KEQINFORMIMI DHE ISLAMI (Robert Squires)

#9

Post by Eduart » Tue Sep 04, 2012 7:38 am

Adriana wrote:Ja nje histori tjeter per ''edukatorin''


Pak jave me pare fola me nje vajze e kam komshie ne hollande jeton me te jatin dhe dy vellezer ( te jemen ja kan vrare ne kosove serbet ne shtepin e dajes qe kishte shkuar per vizite, dyshohesh per baze uck dhe i vrane te gjithe ). Kan emigruar ne vitin 2000, mbas 5-vjet azile me ne fund krijuan edhe ata nje qoshe per te jetur. Ne bisede e siper i thash nuk do vini per pushime, jo me tha se babes ju desh me pagu nje denim se nuk e mbajti dote ramadanin deri ne fund , dhe hoxha i kishte thene ose ta perserises ose te paguash nga 2 racione ushqim per 180 ''te varfer'', ( gjasme sipas llogarive qe kishte bere hoxha ) duhet te pagonte 1800 euro. . Aji i frikesuar per mos ti ndodhur gje femijeve qe vetem ata i kan mbetur ka paguar ate shume para, duke sakrifikuar qe mos te vij epr pushime.
Ja ky eshte realitet, keto jane mashtrimet qe ju beni, keshtu e rripni popullin ju, dhe jo me ato shkresa qe me sjell ti siper.
Kush ju beson ju qe ato te ardhurat do u shkojne te varferve?
Shtetet islame kane popullesit me te varfera ne bote, mos u mburrni me Kuvajtin apo me kukumjacken, po ti kishit dhene keto te ardhura tek te varferit sot nuk do kishte varferi ne ato shtete. Po kjo eshte edhe detyra juaj, ti mbani analfabet dhe ti perdorni si ne menyre te tille.
Me vje shume keq per ate vajze qe i paska ndodhur kjo fatkeqesi me te emen. Me vjen shume keq edhe qe paska rene ne duart e nje shoqeje sikur ti. Shoqe fort te keqe paska zgjedhur dhe lus Zotin ta mbroje nga sherri jot. sepse atehere nuk do te jete me as shqiptare dhe asgje tjeter me vlere.
Nuk e di se ne cfare hoxhe paska shkuar babai i saj. (Megjithese une nuk i besoj ne sterzmadhimet e tua) Por po te me kish pyetur mua ceshtja do ishte me e lehte. agjerimi nese nuke mban dot per arsye shendetesore ose ne udhetim, mund te ushqesh nje te varfer per cdo dite qe nuk e mban Dhe agjerimi i ka 30 dite pagesa ditore per nje te varfer nuk i kalon dhjete euro(Per vendet perendimore) ndersa ne kosove dhe shqiperi mund te shkoj maksimumi 3-5 euro) . E nese eshte keshtu atehere 10X30 = 300 dhe jo gjashte fishi i kesaj shume qe po me tregon ti ne pallavrat etua.
Prandaj boll me te tilla pllavra se sa me shume flet, aq me shume ofendon Zotin perpara, pastaj mua si individ, por edhe ndjenjat e mijera besimtareve qe jetojne dhe punojne me djersen e ballit.

A e di ti zonje e nderuar se une kam dhene nje fetva per emigrantet tane ne diaspore ku u kam thene: E KA HARAM AI SHQIPTAR APO SHQIPTARE QE ESHTE I SHENDETSHEM DHE KA MUNDESI TE GJEJE PUNE TE LIGJSHME, QE TE PERFITOJE NGA NDIHMAT SOCIALE TE SHTETIT. E NESE JU PARAQITENI ME RAPORTE MJEKESORE FALSE PO JU THOM MOS E BENI SEPSE AJO SEMUNDJE E PRETENDUAR DO TJU VIJE SI DENIM NGA ZOTI. SEPSE PO PERFITONI PASURI NE HARAM.

gjithsesi ti keto gjera nuk mund ti kuptosh sepse te jane erresuar syte dhe mendja.

Tani se fundmi per sa i perket ofendimeve te personit tim. Te lutem shume mos me cenoni me ofendime sepse nuk jua kam borxh. une po mundohem te flas argumentat e mia, te cilat ti nese nuk mund te mi kthesh me kunderargument me mire hesht sesa te me ofendosh. Sepse edhe une jam njeri dhe kam ndjenjat e mia.

User avatar
Adriana
Universe Member
Universe Member
Posts: 3194
Joined: Tue Jun 02, 2009 3:34 pm
Gender: Female
Location: Giethoorn (Nederland)
Contact:

Re: ORIENTALIZMI, KEQINFORMIMI DHE ISLAMI (Robert Squires)

#10

Post by Adriana » Tue Sep 04, 2012 7:39 am

Ti vazhdon te me ofendosh pa pike turpi dhe uen aspak nuk po ta kthej ofendimin.


Kete e sqaruam njeher, perderisa nje hoaxhe kerkon te me hedhi poshte historine e HEROIT tim kombetare, pergjigje kuptohet, ti je nje TRADHETAR per mua...
Ti zonje nuk me njeh mua, se di sesi me jane bere duart e mia me kallo kur i caja me dhimbnin sepse punoja 12 ore ne dite si karpentier. Kur i pata ardhur nenes time ne shtepi ne 2008 pas kurbetit nuk me njohu sepse kisha humbur 20 kilograme.


Deri sa gjete kete rruge, se tu dhimbs vetja nga kallot...
kto bla bla shko tregoja vetes, burrit, nenes, babait, vellait apo femijeve tuaj,


Kjo le te jete hera e pare dhe e fundit qe ze famijaret e mij ne goje, je shume pis ti per te zene familjaret e mij ne goje, cdo gje e kam folur per ty, dhe nuk te zura familjare ne goje. Po kjo eshte osmanlleku, se shqiptari nuk e ka per tradite te te flasi per familjaret se per ne familja eshte gjeja me kryesore ndersa per ty eshte dikushi qe nuk e njeh .... ( per kete te paralajmeroj )
Ate qe ti moj zonje akoma nuk ua ke mesuar femijeve tuaj. Femijet e tu i rrit me mllef e urrejtje e neser ata do te te thone: Boll moj plake se bota nuk eshte bardh e zi si e shikon ti.


Keto thuaja vetes, se bardhe e zi e shikoni ti boten duke premtuar nje parajse te rreme, nje parajse qe askush nuk eshte kthyer mbrapshte te na thote nese egziston. Une po flas per jeten me ngjyra me kuptim.
Une shume e lus Zotin qe te te udhezoje ne rruge te drejte te te perfshije ne Meshiren e tij dhe te mos te te perfshije ne zemerimin e tij sepse atehere nuk ka gje ne kete toke qe te ben dobi.


Per mua ka nje zot ata qe kan jetuar dhe me kane lene tradita, mesime, keshilla... prandaj mos e humb kohen per mua.
Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!Eduart
Regular Member
Regular Member
Posts: 84
Joined: Fri Aug 31, 2012 4:33 pm
Gender: Male

Re: ORIENTALIZMI, KEQINFORMIMI DHE ISLAMI (Robert Squires)

#11

Post by Eduart » Tue Sep 04, 2012 7:46 am

Adriana wrote:
Ti vazhdon te me ofendosh pa pike turpi dhe uen aspak nuk po ta kthej ofendimin.


Kete e sqaruam njeher, perderisa nje hoaxhe kerkon te me hedhi poshte historine e HEROIT tim kombetare, pergjigje kuptohet, ti je nje radhetare per mua...
Ti zonje nuk me njeh mua, se di sesi me jane bere duart e mia me kallo kur i caja me dhimbnin sepse punoja 12 ore ne dite si karpentier. Kur i pata ardhur nenes time ne shtepi ne 2008 pas kurbetit nuk me njohu sepse kisha humbur 20 kilograme.


Deri sa gjete kete rruge, se tu dhimbs vetja nga kallot...
kto bla bla shko tregoja vetes, burrit, nenes, babait, vellait apo femijeve tuaj,


Kjo le te jete hera e pare dhe e fundit qe ze famijaret e mij ne goje, je shume pis ti per te zene familjaret e mij ne goje, cdo gje e kam folur per ty, dhe nuk te zura familjare ne goje. Po kjo eshte osmanlleku, se shqiptari nuk e ka per tradite te te flasi per familjaret se per ne familja eshte gjeja me kryesore ndersa per ty eshte dikushi qe nuk e njeh .... ( per kete te paralajmeroj )
Ate qe ti moj zonje akoma nuk ua ke mesuar femijeve tuaj. Femijet e tu i rrit me mllef e urrejtje e neser ata do te te thone: Boll moj plake se bota nuk eshte bardh e zi si e shikon ti.


Keto thuaja vetes, se bardhe e zi e shikoni ti boten duke premtuar nje parajse te rreme, nje parajse qe askush nuk eshte kthyer mbrapshte te na thote nese egziston. Une po flas per jeten me ngjyra me kuptim.
Une shume e lus Zotin qe te te udhezoje ne rruge te drejte te te perfshije ne Meshiren e tij dhe te mos te te perfshije ne zemerimin e tij sepse atehere nuk ka gje ne kete toke qe te ben dobi.


Per mua ka nje zot ata qe kan jetuar dhe me kane lene tradita, mesime, keshilla... prandaj mos e humb kohen per mua.


vertete nuk po e humb kohen me ty sepse nuk ia vlen. Tani ceshtjen tende po e le ne dore te Zotit. Nese ai sheh ndonje hajer tek ti ka per te te udhezuar, e nese jo atehere ka per te te lene te mbytesh ne mllefin tend.

PS: Mos me kthe me pergjigje

Lamtumire

User avatar
Adriana
Universe Member
Universe Member
Posts: 3194
Joined: Tue Jun 02, 2009 3:34 pm
Gender: Female
Location: Giethoorn (Nederland)
Contact:

Re: ORIENTALIZMI, KEQINFORMIMI DHE ISLAMI (Robert Squires)

#12

Post by Adriana » Tue Sep 04, 2012 7:50 am

Me vje shume keq per ate vajze qe i paska ndodhur kjo fatkeqesi me te emen. Me vjen shume keq edhe qe paska rene ne duart e nje shoqeje sikur ti. Shoqe fort te keqe paska zgjedhur dhe lus Zotin ta mbroje nga sherri jot. sepse atehere nuk do te jete me as shqiptare dhe asgje tjeter me vlere.
Nuk e di se ne cfare hoxhe paska shkuar babai i saj. (Megjithese une nuk i besoj ne sterzmadhimet e tua) Por po te me kish pyetur mua ceshtja do ishte me e lehte. agjerimi nese nuke mban dot per arsye shendetesore ose ne udhetim, mund te ushqesh nje te varfer per cdo dite qe nuk e mban Dhe agjerimi i ka 30 dite pagesa ditore per nje te varfer nuk i kalon dhjete euro(Per vendet perendimore) ndersa ne kosove dhe shqiperi mund te shkoj maksimumi 3-5 euro) . E nese eshte keshtu atehere 10X30 = 300 dhe jo gjashte fishi i kesaj shume qe po me tregon ti ne pallavrat etua.
Prandaj boll me te tilla pllavra se sa me shume flet, aq me shume ofendon Zotin perpara, pastaj mua si individ, por edhe ndjenjat e mijera besimtareve qe jetojne dhe punojne me djersen e ballit.

A e di ti zonje e nderuar se une kam dhene nje fetva per emigrantet tane ne diaspore ku u kam thene: E KA HARAM AI SHQIPTAR APO SHQIPTARE QE ESHTE I SHENDETSHEM DHE KA MUNDESI TE GJEJE PUNE TE LIGJSHME, QE TE PERFITOJE NGA NDIHMAT SOCIALE TE SHTETIT. E NESE JU PARAQITENI ME RAPORTE MJEKESORE FALSE PO JU THOM MOS E BENI SEPSE AJO SEMUNDJE E PRETENDUAR DO TJU VIJE SI DENIM NGA ZOTI. SEPSE PO PERFITONI PASURI NE HARAM.

gjithsesi ti keto gjera nuk mund ti kuptosh sepse te jane erresuar syte dhe mendja.

Tani se fundmi per sa i perket ofendimeve te personit tim. Te lutem shume mos me cenoni me ofendime sepse nuk jua kam borxh. une po mundohem te flas argumentat e mia, te cilat ti nese nuk mund te mi kthesh me kunderargument me mire hesht sesa te me ofendosh. Sepse edhe une jam njeri dhe kam ndjenjat e mia.

Nuk prisnja ta pranoje megithese llogaria del shume e sakte, nuk qenka gabuar hoxha , plus/minus ate cimin ka llogaritur edhe hoxha tjeter 360 rracione x per 5 euro 1800 Sa shifra qe te thash edhe une -hahaha-
Nuk beni gabime ne shifra ju, keni nje cmim
:lol:

ja cfare thash une:
dhe hoxha i kishte thene ose ta perserises ose te paguash nga 2 racione ushqim per 180 ''te varfer'', ( gjasme sipas llogarive qe kishte bere hoxha ) duhet te pagonte 1800 euro. .


ja cfare the zoterote:
ndersa ne kosove dhe shqiperi mund te shkoj maksimumi 3-5 euro)
Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!User avatar
Adriana
Universe Member
Universe Member
Posts: 3194
Joined: Tue Jun 02, 2009 3:34 pm
Gender: Female
Location: Giethoorn (Nederland)
Contact:

Re: ORIENTALIZMI, KEQINFORMIMI DHE ISLAMI (Robert Squires)

#13

Post by Adriana » Tue Sep 04, 2012 8:03 am

Zbrit nga autobuzi rrangalle o Adriana. Je shume shume e painformuar, per te folur per sistemin ekonomik Islam. Sot ekonomia Boterore mbahet nga parate e muslimaneve. Ato jane aq shume sa nuk dua as te flas me per kete ceshtje.


Ne radhe te pare mesohu te kuptosh informimet e mija, apo informimet nga media, une te solla nje infomim nga media. Dhe shume te fresket dije bente buje ne gazetat europiane, nderkohe qe ti po u ben thirje shqiptareve ketu qe ti afrohen ketyre ''fajdeve''. Se nga kush mbrohet ekonomia boterore ate e kam mesuar ne RUG (Rijksuniversiteit Groningen), prandaj nuk te dalin mire hesapet ty me mua.
vertete nuk po e humb kohen me ty sepse nuk ia vlen. Tani ceshtjen tende po e le ne dore te Zotit. Nese ai sheh ndonje hajer tek ti ka per te te udhezuar, e nese jo atehere ka per te te lene te mbytesh ne mllefin tend.

PS: Mos me kthe me pergjigje

Lamtumire


U dorezove?... epo une flas realitetin, ndersa ti ''thirje boshe'' ato qe te kan dhene ne dore te shperndash.
Qe mos te pergjigjem kete nuk ma ndalon dote, jam e lire te pergjigjem atje ku lexoj gjemba. Ndersa ti je i lire te mos pergjigjesh, kjo eshte e drejta humane.
Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!Eduart
Regular Member
Regular Member
Posts: 84
Joined: Fri Aug 31, 2012 4:33 pm
Gender: Male

Re: ORIENTALIZMI, KEQINFORMIMI DHE ISLAMI (Robert Squires)

#14

Post by Eduart » Tue Sep 04, 2012 8:08 am

Adriana wrote:
Me vje shume keq per ate vajze qe i paska ndodhur kjo fatkeqesi me te emen. Me vjen shume keq edhe qe paska rene ne duart e nje shoqeje sikur ti. Shoqe fort te keqe paska zgjedhur dhe lus Zotin ta mbroje nga sherri jot. sepse atehere nuk do te jete me as shqiptare dhe asgje tjeter me vlere.
Nuk e di se ne cfare hoxhe paska shkuar babai i saj. (Megjithese une nuk i besoj ne sterzmadhimet e tua) Por po te me kish pyetur mua ceshtja do ishte me e lehte. agjerimi nese nuke mban dot per arsye shendetesore ose ne udhetim, mund te ushqesh nje te varfer per cdo dite qe nuk e mban Dhe agjerimi i ka 30 dite pagesa ditore per nje te varfer nuk i kalon dhjete euro(Per vendet perendimore) ndersa ne kosove dhe shqiperi mund te shkoj maksimumi 3-5 euro) . E nese eshte keshtu atehere 10X30 = 300 dhe jo gjashte fishi i kesaj shume qe po me tregon ti ne pallavrat etua.
Prandaj boll me te tilla pllavra se sa me shume flet, aq me shume ofendon Zotin perpara, pastaj mua si individ, por edhe ndjenjat e mijera besimtareve qe jetojne dhe punojne me djersen e ballit.

A e di ti zonje e nderuar se une kam dhene nje fetva per emigrantet tane ne diaspore ku u kam thene: E KA HARAM AI SHQIPTAR APO SHQIPTARE QE ESHTE I SHENDETSHEM DHE KA MUNDESI TE GJEJE PUNE TE LIGJSHME, QE TE PERFITOJE NGA NDIHMAT SOCIALE TE SHTETIT. E NESE JU PARAQITENI ME RAPORTE MJEKESORE FALSE PO JU THOM MOS E BENI SEPSE AJO SEMUNDJE E PRETENDUAR DO TJU VIJE SI DENIM NGA ZOTI. SEPSE PO PERFITONI PASURI NE HARAM.

gjithsesi ti keto gjera nuk mund ti kuptosh sepse te jane erresuar syte dhe mendja.

Tani se fundmi per sa i perket ofendimeve te personit tim. Te lutem shume mos me cenoni me ofendime sepse nuk jua kam borxh. une po mundohem te flas argumentat e mia, te cilat ti nese nuk mund te mi kthesh me kunderargument me mire hesht sesa te me ofendosh. Sepse edhe une jam njeri dhe kam ndjenjat e mia.

Nuk prisnja ta pranoje megithese llogaria del shume e sakte, nuk qenka gabuar hoxha , plus/minus ate cimin ka llogaritur edhe hoxha tjeter 360 rracione x per 5 euro 1800 Sa shifra qe te thash edhe une -hahaha-
Nuk beni gabime ne shifra ju, keni nje cmim
:lol:

ja cfare thash une:
dhe hoxha i kishte thene ose ta perserises ose te paguash nga 2 racione ushqim per 180 ''te varfer'', ( gjasme sipas llogarive qe kishte bere hoxha ) duhet te pagonte 1800 euro. .


ja cfare the zoterote:
ndersa ne kosove dhe shqiperi mund te shkoj maksimumi 3-5 euro)

Me munde me injorancen dhe mllefin tend DHE LLOGARITJEN E DESHTUAR QE BEN.

DOREZOHEM

Nje dijetarmusliman dikur e thoshte nje fjale te mencur: SIKUR TE ME RRESHTOHESHIN 1000 TE MENCUR DO TI MUNDJA ME FOCEN TIME ARGUMENTUESE. AMA NJE BUDALLAI DO TI NGRIJA DUART PERPJETE DHE DO TI THOSHA: ME MUNDE !

SHKO TANI DHE MOS ME SHKRUAJ ME SE ME MUNDE.

User avatar
Adriana
Universe Member
Universe Member
Posts: 3194
Joined: Tue Jun 02, 2009 3:34 pm
Gender: Female
Location: Giethoorn (Nederland)
Contact:

Re: ORIENTALIZMI, KEQINFORMIMI DHE ISLAMI (Robert Squires)

#15

Post by Adriana » Tue Sep 04, 2012 8:56 am

PS: Mos me kthe me pergjigje

Lamtumire


Kur thua lamtumire mbaje fjalen ( megjithse cfare them dhe une, osmanllite nuk e njohin kete te mbajne fjalen )
Me munde me injorancen dhe mllefin tend DHE LLOGARITJEN E DESHTUAR QE BEN.

DOREZOHEM

Nje dijetarmusliman dikur e thoshte nje fjale te mencur: SIKUR TE ME RRESHTOHESHIN 1000 TE MENCUR DO TI MUNDJA ME FOCEN TIME ARGUMENTUESE. AMA NJE BUDALLAI DO TI NGRIJA DUART PERPJETE DHE DO TI THOSHA: ME MUNDE !

Nuk e di ku e pe llogaritjen e deshtuar, mund ta quash te deshtuar po nga ana jote se re vet brenda duke me thene cmimin, dhe une te llogarita ato qe te kisha shkruar dhe me cmimin tend dolen sa shifra qe te kisha derguar pa e ditur cmimin. Pra edhe nje here qe ta ngulitesh ne mendje: 360 rracione( qe te thash une x per 5 euro ( cmimin qe e the vet ti ) = 1800 euro Pra ku e shikon deshtimin ti ketu :lol:

Per dijetarin: ata qe kan folur realitetin gjithmon jan simbolizuar me emrin ''budalla'' per dy arsyje:
1-) qe te mos ta besojne te tjeret
2-) qe te keni ju rrugen e lireJu ka zene tmerri se po ju mbeten pak arme, po perfitoni nga disa te moshuar qe akoma jetojne me ate friken e perrallave qe ju tregoni, dhe disa te rinje qe nje pjese nuk duan tu behen duart me kallo, ndersa pjesa tjeter jane te papune dhe jane mbeshtetur mbi pencionet qe u jepni ju per te mbajtur kete trillim gjalle. Besimi nuk paguhet por besohet.

Per gjendjen aktuale si po e jetojne disa te rinje islamin do sjell disa artikuj, qe te shikosh qe edhe ata jane besimtare por jo te ekstremuar sic je ti dhe shume te tjere, qe kerkoni te ndani boten ne dysh ose ta beni nje.jeni vone... u vonuat.... :lol:
Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!Post Reply

Return to “Feja Islame”