"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Lajme ekonomike Shqipetare

Flisni për ekonominë shqiptare, zhvillimin e saj, problemet ekonomike etj.

Moderator: Adriana

User avatar
Adriana
Universe Member
Universe Member
Posts: 3201
Joined: Tue Jun 02, 2009 3:34 pm
Gender: Female
Location: Giethoorn (Nederland)

Re: Lajme ekonomike Shqipetare

#46

Post by Adriana » Tue Aug 25, 2009 12:34 pm

Image
Ekonomi, leku shqiptar mbetet i kërcënuarTiranë - Zhvlerësimi i lekut në kursin e këmbimit ngre shqetësimin sesi mund të administrohet kjo situatë, që mund të rrezikojë edhe stabilitetin financiar të vendit.


Arben Malaj, ish-ministri socialist i Financave deklaron se banka qendrore nuk mundet dot e vetme të garantojë qëndrueshmërinë e monedhës. “Ideja për të përdorur rezervën financiare për të forcuar monedhën tënde është e dështuar. Nuk mund të fshihet më se pas keqpërdorimit që qeveria u bëri rezervave dhe hartimit të normave të interesit të larta do të ketë efekte”, ka pohuar Malaj.

Leku nuk arriti të stabilizohet në periudhën më të mirë për të, atë të sezonit të verës, kur në treg ka me shumë valutë. Tashmë, parashikimet për muajt e ardhshëm janë edhe më të zymta, aq më tepër kur tregjet ndërkombëtare po përvijojnë një tjetër konjukturë negative.

“Ka disa zhvillime negative në ekonominë globale, që është edhe çmimi i naftës, rritja e të cilit do të rrisë edhe çmimet e importit. Do të na duhet më shumë valutë për ekonominë e vendit tonë”, nënvizon Malaj.

FMN parashikoi që në fillim të krizës se monedhat e shumë vendeve në rajon do të tronditeshin, ndaj dhe u rekomandoi publikisht qeverive, përfshirë dhe asaj shqiptare kontroll të rreptë të shpenzimeve publike.

Shumë nga vendet fqinje janë detyruar në këtë pikë të marrin masa drastike, duke mos prekur vetëm zërin e investimeve, por edhe pagat e administratës.

“Në të gjitha vendet ku FMN ka ofruar ndihmë, e ka kushtëzuar ndihmën me një sërë reformash. Nuk ka kohë për t’u vonuar. Është detyra kryesore rikthimi i menaxhimit më të mirë të financave publike”, ka shtuar Malaj.

Disa zhvillime të fundit në marrëdhëniet financiare të Shqipërisë me jashtë, sidomos rritja e deficitit korrent, ngrenë pikëpyetjen nëse e ka kaluar Shqipëria goditjen më të madhe nga kriza, apo sfidat e financave publike do të imponojnë shumë shpejt për qytetaret shqiptarë masa drastike, si ato të qeverive fqinje
Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!User avatar
Sally
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2062
Joined: Tue Jun 09, 2009 2:36 pm
Gender: Female

Re: Lajme ekonomike Shqipetare

#47

Post by Sally » Thu Aug 27, 2009 12:53 pm

Berisha deklaron rishikimin e buxhetit të 2009-ësTiranë - Kryeministri Sali Berisha deklaroi sot se kabineti i tij do të rishqyrtojë buxhetin e këtij viti.
Berisha theksoi se gjatë këtij viti të ardhurat u rritën ndjeshëm, dhe hedhi poshtë pretendimet e opozitës se ka kryer investime elektorale.

“Do rishqyrtojmë buxhetin e këtij viti. S’kemi bërë investime elektorale. Pavarësisht efekteve të krizës, të ardhurat u rritën këtë vit me 7%”, ka pohuar Berisha. Ndërkohë, Kryeministri e argumentoi rritjen e defiçitit buxhetor me punën e dobët që kanë bërë sipas tij tatimet dhe doganat, ndërkohe që ka premtuar uljen e tij.

“Defiçiti u rrit nga puna jo e mirë e tatimeve dhe doganave që shkaktuan 165 milionë dollarë humbje. Zotohem se këtë vit defiçiti s’do të kalojë 4.2 për qind, ndërkohë që në 2012-ën do të jetë 3%”, ka shtuar Berisha
Nuk jam vrasës, jam student shqipëtar, vrava një tradhtar të Atdheut tim.
(Avni Rustemi)

User avatar
Sally
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2062
Joined: Tue Jun 09, 2009 2:36 pm
Gender: Female

Re: Lajme ekonomike Shqipetare

#48

Post by Sally » Thu Aug 27, 2009 12:57 pm

Berisha kërkon rillogaritjen e treguesve makroekonomikëTiranë - Kryeministri Sali Berisha ka urdhëruar në mbledhjen e djeshme të qeverisë rillogaritjen e treguesve makroekonomikë të vendit, që pritet të ndryshojë direkt dy treguesit më të nxehtë të buxhetit, borxhin publik dhe deficitin buxhetor, duke sjellë formalisht uljen e tyre.
Vendimi i kryeministrit vjen në kulmin e debatit të nxehtë me opozitën për gjendjen financiare publike. “Rritja ekonomike e 2008-ës ishte më e madhe nga sa ishte parashikuar, 8%. Një llogaritje e parametrave është e domosdoshme”, theksoi Berisha.

Ndërkohë, për herë të parë, të ardhurat e grumbulluara nga privatizimet gjatë dy viteve të fundit, do të trupëzohen në buxhetin e këtij viti, por me një ndryshim.

Qeveria ka anuluar skemën që e detyronte atë të çonte automatikisht gjysmën e parave të privatizimeve për shlyerje borxhi dhe mendon t’i përdorë ato për të financuar investimet dhe kompensuar rënien e të ardhurave ndaj planit.

“Ndryshon raporti i përdorimit të tyre për investime me përdorimin e tyre për shlyerjen e borxhit dhe pranohet një rritje 1% e borxhit, duke ngelur 4% në borxhin qe gjetëm ne në vitin 2005”, tha kryeministri.

Duke pranuar disa efekte të pjesshme të krizës, kryesisht të rënies së të ardhurave nga doganat, kryeministri ka dhënë argumentet e tij.
Nuk jam vrasës, jam student shqipëtar, vrava një tradhtar të Atdheut tim.
(Avni Rustemi)

User avatar
Aulona
Star Member
Star Member
Posts: 607
Joined: Thu Jun 04, 2009 1:06 am
Gender: Female
Location: Albania

Re: Lajme ekonomike Shqipetare

#49

Post by Aulona » Fri Aug 28, 2009 3:04 am

Berisha perplaset me financat
Ne baze te deklarates se nje dite me pare te kryeministrit, eksperte te njohur te financave publike, njekohesisht hartues te disa buxheteve gjate dy dekadave te fundit, paralajmerojne se ndryshimi i formules se parave te privatizimit do te rriste direkt interesat qe Shqiperia paguan per shlyerjen e borxhit.

“Ne kushtet e tejkalimit te kufirit qe kemi sot, them se do ndikoje negativisht qe ne pjesen e pare, pasi do rriten shpenzimet joproduktive”, deklaron Gjergj Teneqexhi, ish-drejtor i buxhetit ne Ministrine e Financave.

Por ende mbetet mister se si do ndryshoje formula pasi Ministria e Financave, nje dite pas deklarates se kryeministrit ka dhene nje version krejt te kundert nga ai i shefit te qeverise ne nje perpjekje per te korrigjuar qendrimin.

“Formula do te zbatohet ne menyre te rrepte, sic eshte caktuar ne marreveshjet me FMN. 50% te te ardhurave do te shkojne per investime publike dhe 50% per ulje borxhi”, shprehet zevendesministri i Financave Sherefedin Shehu.

Madje, dy institucionet kane parashikime te kunderta edhe per menaxhimin e borxhit publik gjate ketij viti.

“Ne baze te llogarive qe jane bere deri tani, stoku i borxhit do te ulet me 15 miliarde leke”, shton Shehu.

Tashme, qeveria ka zyrtarizuar rishikimin e buxhetit te shtetit per vitin 2009, i cili do t’i paraqitet Parlamentit ne shtator per miratim. Ministria e Financave thote se ka ne dispozicion 27 miliarde leke nga privatizimet, te cilat do te trupezohen ne draftin e ri te buxhetit dhe do shpenzohen brenda vitit 2009.

Keto fonde do te bejne te mundur qe investimet publike te rriten serish me 13.5 miliarde leke me shume se sa ishin parashikuar ne fillim te vitit, ndersa deficiti te mbetet i pandryshuar brenda nivelit 4 per qind.
Growing up I was taught to "Treat people as I wanted to be treated", but as time passed and I met more people, I made my own version which is fair: "Treat people, like they treat you".

User avatar
Sally
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2062
Joined: Tue Jun 09, 2009 2:36 pm
Gender: Female

Re: Lajme ekonomike Shqipetare

#50

Post by Sally » Mon Aug 31, 2009 4:43 pm

Kriza, kthen ‘kurs’ aktiviteti i biznesitKriza globale ekon-omike duket se i ka zbutur disi efektet e saj në ekonomi. Për sektorët më kyç të ekonomisë ka rinisur rritja e aktivitetit të tyre. Sipas vrojtimit më të fundit të kryer nga Banka e Shqipërisë theksohet se është rritur treguesi i besimit të biznesit dhe konsumatorëve gjatë 3-mujorit të dytë të vitit. Por pavarësisht kësaj, niveli i këtij treguesi është poshtë mesatares historike."Treguesi i tendencës ekonomike(TTE) ka regjistruar kthesë të lehtë rritëse në tremujorin e dytë të vitit 2009, pas rënies së theksuar në tremujorin e parë të vitit. Treguesi i tendencës ekonomike u rrit me 10 pikë gjatë tremujorit të dytë, duke shënuar nivelin 81.Megjithatë, ai qëndron afërsisht 19 pikë poshtë mesatares së tij afatgjatë", thuhet në vrojtim. Në vrojtimit e BSH, bizneset kanë renditur edhe faktorët kryesorë që ndikojnë negativisht në rritjen e aktivitetit të tyre.
Sektori i industrisë
"Treguesi i besimit të industrisë (TBI) është rritur me 1.4 pikë përqindjeje në tremujorin e dytë të vitit 2009. Megjithëse treguesi shënoi rritje në tremujorin aktual, niveli i tij qëndron poshtë mesatares historike me një diferencë prej 15 pikësh përqindjeje. Gjatë tremujorit të dytë të vitit 2009, 39 për qind e bizneseve të industrisë janë shprehur se kontratat porositëse nuk kanë qenë aspak të mjaftueshme (tremujorin e kaluar ky tregues ishte 55 për qind). Pritjet e bizneseve të sektorit të industrisë për ecurinë e aktivitetit të tyre si dhe të ekonomisë në përgjithësi, në tremujorin e tretë të vitit janë më optimiste krahasuar me vlerësimin për situatën e tyre korrente".
Sektori i ndërtimit
"Treguesi i besimit të ndërtimit (TBN) është rritur me 4.4 pikë përqindjeje në tremujorin e dytë të vitit 2009 krahasuar me tremujorin e mëparshëm. Vlerësimi i bizneseve të ndërtimit për ecurinë e ekonomisë në përgjithësi, megjithëse në përmirësim nga vrojtimi i kaluar, edhe për vrojtimin aktual mbetet në nivele të ulëta negative. Bizneset kanë raportuar se prania e ekonomisë informale është faktori me ndikimin më të madh, i cili ka penguar aktivitetin e tyre. 59 për qind e bizneseve kanë raportuar se kontratat porositëse kanë qenë të mjaftueshme ose më shumë se normalja gjatë tremujorit të dytë të vitit, krahasuar me 44 për qind në tremujorin e parë të vitit. Rreth 41 për qind e tyre i vlerëson të pamjaftueshme kontratat e porositura gjatë tremujorit aktual (krahasuar me 57 për qind, në tremujorin e parë). Pritjet për tremujorin e tretë flasin për një përmirësim të mundshëm në sektorin e ndërtimit. Pritjet për çmimet e prodhimit sinjalizojnë një prirje të lehtë rënëse".
Sektori i shërbimeve
Sektori i shërbimeve ka regjistruar një rritje të lehtë të treguesit të besimit në tremujorin e dytë të vitit 2009, pas rënies së theksuar në tremujorin e parë të vitit. Treguesi i besimit për këtë sektor është rritur me 1 pikë përqindje, duke mbetur gjithsesi poshtë mesatares së tij afatgjatë. Çmimet e shërbimeve, pas një prirjeje disa tremujore rënëse, gjatë vrojtimit të radhës kanë shënuar një kthesë drejt rritjes".
Nuk jam vrasës, jam student shqipëtar, vrava një tradhtar të Atdheut tim.
(Avni Rustemi)

User avatar
Aulona
Star Member
Star Member
Posts: 607
Joined: Thu Jun 04, 2009 1:06 am
Gender: Female
Location: Albania

Re: Lajme ekonomike Shqipetare

#51

Post by Aulona » Tue Sep 01, 2009 12:06 am

Ekspertët: Rreziqe kërcënojnë ekonominë. Problem, deficiti buxhetor

Thellimi i deficitit buxhetor, rënia e kreditimit dhe inflacioni janë sipas ekspertëve të ekonomisë rreziqet që i kanosen ekonomisë sonë. Sipas tyre, duhet të zbatohet një skenar alternativ për mbajtjen nën kontroll të deficitit. Version multimedial i ketij lajmi

TIRANE- Ekspertët e ekonomisë sugjerojnë skenarë alternativë për mbajtjen nën kontroll të deficitit buxhetor, i cili sipas Bankës së Shqipërisë do të jetë në rrezik për ekonominë tonë në një periudhë afatmesme.

“Duhet patur kujdes me periudhën afatmesme të deficitit buxhetor. Duhet gjetur një burim alternativ që në rastin e ekonomisë shqiptare mund të ishin financimet që kanë ardhur nga privatizimet të cilat ti kanalizojmë me preferencë në investimet publike në mënyrë që të realizojmë deri ne fund të vitit ruajtjen e deficitit buxhetor”- u shpreh në një prononcim për “News24” Eksperti i ekonomisë Gjergji Filipi.

“Qeveria duhet së pari të pranojë faktin që nuk ka rëndësi se në ç’masë, por Shqipëria është nën ndikimin e këtyre faktorëve. Dhe së dyti të konceptonte prioritete e shpenzimeve të cilat ajo do duhet ti vazhdonte sepse lidhen me kryerjen e shërbimeve dhe funksioneve të saj bazë, siç mund të jenë shpenzimet e administratës publike, por mund ti modelonte shpenzimet e administratës publike për shpenzime telefonie apo shpenzime të tjera operative. Ndaj do të duhet që të vazhdojë politikat e ndihmës ekonomike”- theksoi Ish-zv. Ministre e Financave Adriana Berberi.

Një tjetër shqetësim për ekonominë tonë në një periudhë afatmesme është edhe rënia e ritmeve të kreditimit. Sipas të dhënave të Bankës së Shqipërisë në qershor norma vjetore e rritjes së portofolit të kredisë u ngadalësua me 14 për qind, ndërkohë që në krahasim me muajin maj kredia u zvogëlua me rreth 1 miliardë lekë.

“Ulja e ritmeve të kreditimit vjen si pasojë e përkeqësimit të portofolit të kredive për arsye se biznese të ndryshme nuk kanë arritur të kenë dot perfomancën që ata kanë patur parashikuar në momentin që ata kanë marrë kredinë. Është rrjedhojë e ndikimit indirekt apo direkt të krizës në të cilën Rajoni u përfshi, por ndërkohë është edhe reflektim i masave mbrojtëse që sistemi bankar përpiqet të marri duke ulurt nivelin e kreditimit të ekonomisë”- tha ndër të tjera Berberi.

Ekspertët vlerësojnë shqetësuese edhe ecurinë e inflacionit, sipas tyre Banka e Shqipërisë duhet të kishte ulur normën bazë të interesit me qëllim që të ruhej objektivi vjetor me 3 për qind të inflacionit.

“Aktualisht jemi në një normë mesatare të indeksit të çmimeve të konsumit në termat e 2 përqindëshit vjetor, ky është niveli më i ulët i mundshëm. Na kanë mbetur edhe 5 muaj për vitin 2009, në mënyrë që ne ta mbyllim këtë vit me një indeks të çmimit të konsumit apo me një inflacion vjetor prej 3 përqindësh, ne na duhet që në secilën prej muajve në vijim të kemi një indeks të çmimit të konsumit prej 4.3 për qindësh. Shifër galopante dhe surrealiste duke pasur parasysh historinë e muajve të lëna pas. Në këto momente ka nevojë edhe për një ndërhyrje të politikës kombëtare”- theksoi Filipi.
(a.r/news24/balkanweb)
Growing up I was taught to "Treat people as I wanted to be treated", but as time passed and I met more people, I made my own version which is fair: "Treat people, like they treat you".

User avatar
Aulona
Star Member
Star Member
Posts: 607
Joined: Thu Jun 04, 2009 1:06 am
Gender: Female
Location: Albania

Re: Lajme ekonomike Shqipetare

#52

Post by Aulona » Tue Sep 01, 2009 12:09 amTe dhenat me te fundit zyrtare te Bankes se Shqiperise tregojne se bankat thuajse e kane nderprere fare kreditimin e ekonomise. Sipas te dhenave per 7 muajt e pare te vitit, kredia per ekonomine eshte rritur me vetem 5.5 perqind.

Por edhe kjo rritje i dedikohet dy muajve te pare te vitit, pasi qe pas muajit mars kredia thuajse ka mbetur ne vend, me nje rritje fare te paperfillshme.

Sipas te dhenave, ne fund te korrikut totali i kredise per ekonomine ishte 419 miliarde leke dhe ne 4 muajt e fundit eshte rritur me vetem 3 miliarde leke ose 0.7 perqind.

Keto te dhena deshmojne se ekonomia po vuan mungesen e financimeve, e paralajmeruar kjo me pare nga Banka e Shqiperise.

Prej vitesh me radhe, kreditimi ka qene biznesi kryesor i bankave ne Shqiperi, qe ka gjeneruar fitimet e tyre.

Por kjo nderprerje e menjehershme, sipas eksperteve ka lidhje me disa faktore te tjere, qe kane te bejne me situaten ne tregun e likuiditetit dhe rritjen e rrezikut te moskthimit te kredive.

Te dhenat tregojne se rikthimi i depozitave te terhequra nga sistemi bankar gjate muajve te fundit te vitit te kaluar dhe fillimit te ketij viti, kur kriza ishte ne kulmin e saj, po rezulton me i veshtire dhe me i ngadalte nga sa ishte parashikuar.

Ne fund te korrikut totali i depozitave, te cilat jane burimi kryesor prej nga bankat sigurojne fondet per te kredituar ekonomine, ishte 611 miliarde leke ose rreth 57 miliarde leke me i ulet se sa shtatori i vitit te kaluar.

Por pervec ngercit te likuiditetit, nje tjeter faktor qe i detyron bankat te stepen nga kredia eshte dhe rreziku i moskthimit.

Kredite e me probleme arriten ne muajin qershor rreth 8 perqind te totalit, shifra me e larte e regjistruar ne 6 vitet e fundit.
Growing up I was taught to "Treat people as I wanted to be treated", but as time passed and I met more people, I made my own version which is fair: "Treat people, like they treat you".

User avatar
Adriana
Universe Member
Universe Member
Posts: 3201
Joined: Tue Jun 02, 2009 3:34 pm
Gender: Female
Location: Giethoorn (Nederland)

Re: Lajme ekonomike Shqipetare

#53

Post by Adriana » Tue Sep 01, 2009 9:52 pm

Qeveria "Gjoba" per 27 biznese VIP


Janë 27 kompanitë e para VIP, që bien pre e ligjit famëkeq të Gjobave, të ideuar dhe vënë në zbatim nga qeveria 'Berisha'. Drejtori i Përgjithshëm i Tatimeve, Artur Papajani ka përgatitur një listë me emrat e bizneseve të mëdha të telekomunikacioneve, ndërtimit, tregtisë, hidrokarbureve, për të cilat Tatimet kanë filluar procedurën e falimentimit të detyruar në gjykatat e rretheve në të cilat ato operojnë. Veprim që kap totalisht në befasi opinionin publik dhe atë të biznesit.


Lista

Lista nuk kursen as ndërmarrje me pjesëmarrje shtetërore, ku zotëron aksione përkatëse Ministria e Ekonomisë, Tregtisë dhe Energjetikës. Në të bie në sy prania e tatimpaguesve gjigantë, të tillë si Eagle Mobile, operatorit të tretë celular në vend; Mak Albania, Bankers Petroleum (zotëron me koncesion të drejtën e shfrytëzimit të gjysmës së fushave naftëmbajtëse të Shqipërisë); EKO Petroleum Albania, një ndër tregtuesit më të mëdhenj të karburanteve në vend (zotërohet nga Global Petroleum, njihet edhe me emrin tregtar ELDA). Shteti është i pranishëm me 15.2% të aksioneve në "Resor Albania" të Gjirokastrës dhe "Gatic" me 20% të aksioneve po në këtë rreth, zona elektorale e dy mandateve të kreut të METE-s dhe pronarit ligjor të këtyre aksioneve, Genc Ruli. Në këtë listë përfshihet edhe manjati i hidrokarbureve Rezart Taçi, administrator i "BT International". Sipas disa administratorëve të kontaktuar dje nga Gazeta Shqiptare, ata nuk janë paralajmëruar për marrjen e kësaj mase nga ana e administratës tatimore.


Detyrimi


Duket se kjo masë, përjashto një pjesë të vogël të kompanive të listuara, më tepër ka karakter shtrëngues, për të detyruar këto biznese që të jenë më të rregullta në derdhjen e detyrimeve tatimore, për të cilat Tatimet po krijojnë një deficit jo të vogël, muaj pas muaji. Qeveria 'Berisha', katër vjet më parë shpalli si një nga drejtimet e saj kryesore të punës në administrimin e financave publike eliminimin e borxhit të vjetër tatimor e doganor. Një gjë e tillë nuk u arrit, as edhe me shpalljen e një gjysmë-amnistie, që falte detyrime të vogla. Drejtori Papajani duket se aktualisht ka marrë një urdhër nga lart për të ndërmarrë procedura gjyqësore për kompani, të cilat, gjatë ecurisë së biznesit të tyre, sidomos në këtë periudhë krize, kanë hasur probleme me shlyerjen e detyrimeve ligjore. Mandati i dytë i qeverisjes 'Berisha' duket se do të hapë siparin e goditjeve të fuqishme për të mbushur arkën e shtetit, të katandisur keq. Ndjekjen e çështjeve gjyqësore të filluara do ta kryejë administrata tatimore, në juridiksionin e së cilës është regjistruar tatimpaguesi, ose administrata tatimore, në favor të së cilës paguhen detyrimet tatimore prej tatimpaguesit, paralajmërojnë tatimorët.
Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!User avatar
Adriana
Universe Member
Universe Member
Posts: 3201
Joined: Tue Jun 02, 2009 3:34 pm
Gender: Female
Location: Giethoorn (Nederland)

Re: Lajme ekonomike Shqipetare

#54

Post by Adriana » Wed Sep 02, 2009 3:15 pm

Sqarim për opinionin publik nga "Eagle Mobile"Tiranë - Eagle Mobile dëshiron të sqarojë opinionin publik dhe autoritetet shtetërore lidhur me përfshirjen e emrit të kësaj kompanie të një listë të Drejtorisë së Përgjithshme të Tatimeve si kompani me humbje gjatë 3 viteve të fundit, në situatë falimentimi.
Eagle Mobile sqaron se kjo kompani nuk i përket në asnjë mënyrë kësaj kategorie dhe se përfshirja në këtë listë është e gabuar. Duke patur parasysh rëndësinë e saj ne treg, pritshmërinë e qindra mijëra abonentëve Eagle sqaron:

• Çalik Holding e ka blerë Albtelecom më dt 16.06.2007, kontrata e cila u ratifikua me ligjin nr. 9785 të datës 19.7.2007 (me emër: Për ratifikimin e kontratës për blerjen e aksioneve të shoqërisë anonime “Albtelecom”). Eagle Mobile nuk kishte aktivitetet tregtar megjithëse ishte themeluar që më dt. 24 Tetor 2003 si një kompani shtetërore. Për këtë arsye në ligjin e privatizimit shteti ka garantuar se nuk do të ndërhyjë për prishjen apo çregjistrimin e shoqërisë duke i dhënë asaj kohën e nevojshme të fillimit të aktivitetit, ashtu siç u është dhënë kohë edhe kompanive të tjera.

• Shteti shqiptar zotëron rreth 16 % të aksioneve të kapitalit të Albtelecom dhe është indirekt aksioner i Eagle Mobile.

• Eagle ka vetëm 18 muaj në treg (e jo 3 vjet) dhe është një kompani në fazë investimi. Ajo hyri në treg më 12 Mars 2008, që është edhe data e nisjes së aktivitetit tregtar. Aktualisht më shumë se 50 milionë Euro janë investuar në infrastrukturën e kësaj kompanie anekënd vendit dhe investimi do të vazhdojë dhe kjo shifër do të rritet. Eagle Mobile shënon sot 530 000 abonentë në shkallë republike. Aktualisht më se 260 punonjës direktë punojnë pranë shoqërisë ndërsa më se 150 të tjerë punojnë për nën-kontraktorët. Ndërkohë Eagle Mobile ka çelur 48 dyqane në rang vendi dhe dhjetra pika të tjera shitjeje.

• Eagle Mobile ka mbuluar tashmë 90,7 % të territorit dhe 97 % të popullsisë së republikës, gjë e arritur në një kohë rekord.

• Plani i investimit të kompanisë është i monitoruar nga qeveria shqiptare në përputhje me planin e biznesit të kontratës së shitjes së aksioneve.

• Eagle Mobile ka ndikuar drejtpërdrejtë në uljen e çmimeve të telefonisë celulare, thirrjeve zanore, SMS dhe internetit gjë e konfirmuar së fundi edhe nga raporti i AKEP.

• Eagle Mobile ka sjellë teknologjinë më të fundit në fushën e telefonisë celulare. Në një kohë rekord u mbulua territori i vendit me sinjal. Eagle solli teknologjinë EDGE, me e shpejta dhe aktualisht e përdorura në perëndim. Eagle është gati për teknologjinë më të përparuar 3G (Gjenerata e tretë).

• Dhjetra shërbime të reja kanë ardhur me Eagle Mobile në Shqipëri e mund të gjenden në çdo dyqan të kompanisë. Eagle Mobile solli konkurrencën në fushën e telefonisë celulare.

• Eagle Mobile nuk ka asnjë detyrim të papaguar ndaj autoriteteve shtetërore dhe ka shlyer të gjitha detyrimet ndaj autoriteteve tatimore.

• Eagle Mobile është ne gjendje të plotë paguese dhe do të vazhdojë të investojë. Arsyeja pse nuk ka ende fitim, është se në vitet e para të operimit të një kompanie të gjitha burimet fokusohen te investimet dhe rritja.

Eagle Mobile, kompania më rinore e telefonisë celulare, është një histori suksesi në tregun shqiptar. Në një kohë shumë të shkurtër arritjet u vlerësuan edhe nga vetë kryeministri Sali Berisha, në ceremoninë e 1 vjetorin e kompanisë më 12 Mars 2009
Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!User avatar
Adriana
Universe Member
Universe Member
Posts: 3201
Joined: Tue Jun 02, 2009 3:34 pm
Gender: Female
Location: Giethoorn (Nederland)

Re: Lajme ekonomike Shqipetare

#55

Post by Adriana » Wed Sep 02, 2009 3:16 pm

Image


Sqarim për opinionin publik nga "Eagle Mobile"Tiranë - Eagle Mobile dëshiron të sqarojë opinionin publik dhe autoritetet shtetërore lidhur me përfshirjen e emrit të kësaj kompanie të një listë të Drejtorisë së Përgjithshme të Tatimeve si kompani me humbje gjatë 3 viteve të fundit, në situatë falimentimi.
Eagle Mobile sqaron se kjo kompani nuk i përket në asnjë mënyrë kësaj kategorie dhe se përfshirja në këtë listë është e gabuar. Duke patur parasysh rëndësinë e saj ne treg, pritshmërinë e qindra mijëra abonentëve Eagle sqaron:

• Çalik Holding e ka blerë Albtelecom më dt 16.06.2007, kontrata e cila u ratifikua me ligjin nr. 9785 të datës 19.7.2007 (me emër: Për ratifikimin e kontratës për blerjen e aksioneve të shoqërisë anonime “Albtelecom”). Eagle Mobile nuk kishte aktivitetet tregtar megjithëse ishte themeluar që më dt. 24 Tetor 2003 si një kompani shtetërore. Për këtë arsye në ligjin e privatizimit shteti ka garantuar se nuk do të ndërhyjë për prishjen apo çregjistrimin e shoqërisë duke i dhënë asaj kohën e nevojshme të fillimit të aktivitetit, ashtu siç u është dhënë kohë edhe kompanive të tjera.

• Shteti shqiptar zotëron rreth 16 % të aksioneve të kapitalit të Albtelecom dhe është indirekt aksioner i Eagle Mobile.

• Eagle ka vetëm 18 muaj në treg (e jo 3 vjet) dhe është një kompani në fazë investimi. Ajo hyri në treg më 12 Mars 2008, që është edhe data e nisjes së aktivitetit tregtar. Aktualisht më shumë se 50 milionë Euro janë investuar në infrastrukturën e kësaj kompanie anekënd vendit dhe investimi do të vazhdojë dhe kjo shifër do të rritet. Eagle Mobile shënon sot 530 000 abonentë në shkallë republike. Aktualisht më se 260 punonjës direktë punojnë pranë shoqërisë ndërsa më se 150 të tjerë punojnë për nën-kontraktorët. Ndërkohë Eagle Mobile ka çelur 48 dyqane në rang vendi dhe dhjetra pika të tjera shitjeje.

• Eagle Mobile ka mbuluar tashmë 90,7 % të territorit dhe 97 % të popullsisë së republikës, gjë e arritur në një kohë rekord.

• Plani i investimit të kompanisë është i monitoruar nga qeveria shqiptare në përputhje me planin e biznesit të kontratës së shitjes së aksioneve.

• Eagle Mobile ka ndikuar drejtpërdrejtë në uljen e çmimeve të telefonisë celulare, thirrjeve zanore, SMS dhe internetit gjë e konfirmuar së fundi edhe nga raporti i AKEP.

• Eagle Mobile ka sjellë teknologjinë më të fundit në fushën e telefonisë celulare. Në një kohë rekord u mbulua territori i vendit me sinjal. Eagle solli teknologjinë EDGE, me e shpejta dhe aktualisht e përdorura në perëndim. Eagle është gati për teknologjinë më të përparuar 3G (Gjenerata e tretë).

• Dhjetra shërbime të reja kanë ardhur me Eagle Mobile në Shqipëri e mund të gjenden në çdo dyqan të kompanisë. Eagle Mobile solli konkurrencën në fushën e telefonisë celulare.

• Eagle Mobile nuk ka asnjë detyrim të papaguar ndaj autoriteteve shtetërore dhe ka shlyer të gjitha detyrimet ndaj autoriteteve tatimore.

• Eagle Mobile është ne gjendje të plotë paguese dhe do të vazhdojë të investojë. Arsyeja pse nuk ka ende fitim, është se në vitet e para të operimit të një kompanie të gjitha burimet fokusohen te investimet dhe rritja.

Eagle Mobile, kompania më rinore e telefonisë celulare, është një histori suksesi në tregun shqiptar. Në një kohë shumë të shkurtër arritjet u vlerësuan edhe nga vetë kryeministri Sali Berisha, në ceremoninë e 1 vjetorin e kompanisë më 12 Mars 2009
Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!User avatar
Aulona
Star Member
Star Member
Posts: 607
Joined: Thu Jun 04, 2009 1:06 am
Gender: Female
Location: Albania

Re: Lajme ekonomike Shqipetare

#56

Post by Aulona » Wed Sep 02, 2009 7:14 pm

Tregtia e jashtme, INSTAT: Rritet deficiti 27.1 mld lekë


Gjatë muajit korrik, Shqipëria ka thelluar humbjet në tregtinë e jashtme. Nga të dhënat e INSTAT rezulton se deficiti tregtar ka arritur shifrën e 27.1 miliardë lekëve, duke shënuar një rritje prej 2.2 për qind kundrejt korrikut të vitit të kaluar. Version multimedial i ketij lajmi

TIRANE- Shqipëria po del me humbje në tregti me fshinjët dhe vendet e tjera. Të dhënat e fundit të Institutit të Statistikave tregojnë se deficitit tregtar është thelluar më tej gjatë muajit korrik, duke kapur nivelin e 27.1 miliardë lekëve. Krahasuar me të njëjëtn periudhë të vitit të kaluar ky tregues është rritur me 2.2 për qind. Thellimi i deficitit është shkaktuar nga rritja e ndjeshme e importeve kundrejt eksporteve.

Gjhatë muajit korrik ne kemi importuar 36.7 miliardë lekë produkte, ndërkohë që kemi eksportuar mallra në vlerën e 6 miliardë lekëve. Sipas INSTAT-it gjatë kësaj periudhe konstatohet një rritje e ndjeshme e importeve të mineraleve dhe energjisë elektrike, prodhimit të drurit dhe letrës si dhe produkteve ushqimore, pijeve dhe duhanit.

Statistikat zyrtare vënë në dukje gjithashtu se ekonomia jonë mbetet e mbërthyer nga efektet e krizës globale e pasqyruar kjo me më pak importe dhe eksporte. Sipas INSTAT-it gjatë muajit korrik janë eksportuar 12.5 për qind më pak produkte kundrejt të njëjtës periudhë të vitit të kaluar. Ndërkohë që importet kanë rënë me 2.1 për qind. Rënia e importeve tregon për uljen e fuqisë blerëse në vendin tonë një tjetër pasojë kjo e krizës botërore. (a.r/news24/balkanweb)
Growing up I was taught to "Treat people as I wanted to be treated", but as time passed and I met more people, I made my own version which is fair: "Treat people, like they treat you".

User avatar
Aulona
Star Member
Star Member
Posts: 607
Joined: Thu Jun 04, 2009 1:06 am
Gender: Female
Location: Albania

Re: Lajme ekonomike Shqipetare

#57

Post by Aulona » Wed Sep 02, 2009 7:20 pm

Rreshen-Kalimash, rruga 1.02 miliarde USDBechtel-Enka, konsorciumi qe po nderton segmentin Rreshen-Kalimash pjese e autostrades Durres-Kukes, ka realizuar vitin e kaluar me shume se 35 per qind te xhiros totale te sektorit te ndertimit ne Shqiperi.

Te dhenat zyrtare, te vete kompanise turke, Enka, te publikuara ne raportin vjetor, tregojne se vitin e kaluar qeveria shqiptare pagoi 333 milione euro vellim punimesh per ndertimin e autostrades.

Ne vitin 2008, sipas te dhenave te Institutit te Statistikave, ne total sektori i ndertimit ne Shqiperi, pati nje xhiro prej rreth 960 milione euro, prej te cilave me shume se nje e treta e saj u realizua vetem nga konsorciumi turko-amerikan.

Ne faqen zyrtare te Enkas zbulohet edhe nje tjeter tregues qe ka te beje me koston e rruges se shumeperfolur.

Ne kontraten fillestare qe qeveria shqiptare nenshkroi me Bechtel Enkan, kostoja vetem per segmentin prej 60 kilometrash Rreshen-Kalimash u parashikua ne 420 milione euro.

Por ne raportin financiar te audituar, i mbyllur ne mars te ketij viti, thuhet se si rezultat i puneve te artit, por edhe rritjes se paparashikuar te vellimit te punimeve, kostoja e vetem ketij segmenti tashme ka arritur ne 725 milione euro ose 1.02 miliarde dollare, kur ne total gjatesia e rruges eshte 170 kilometra.

Vellimi i madh i punimeve te Bechtel Enkas ka bere qe shifrat zyrtare te fshehin situaten e veshtire qe po kalon sektori i ndertimit, pasi te dhena konfidenciale te siguruara nga drejtoria e Pergjithshme e Tatimeve, flasin per renie te forta te xhirove deri ne 50 per qind per kompanite e tjera te ndertimit, e kryesisht ato qe nuk marrin pune publike.
Growing up I was taught to "Treat people as I wanted to be treated", but as time passed and I met more people, I made my own version which is fair: "Treat people, like they treat you".

User avatar
Adriana
Universe Member
Universe Member
Posts: 3201
Joined: Tue Jun 02, 2009 3:34 pm
Gender: Female
Location: Giethoorn (Nederland)

Re: Lajme ekonomike Shqipetare

#58

Post by Adriana » Thu Sep 03, 2009 1:01 pm

MF sqaron bizneset për falimentetTiranë - Ministria e Finacave ka reaguar sot ndaj shqetësimit të bizneseve ndaj masave që ka ndërmarrë Administrata Tatimore e që kanë të bëjnë me depozitimin në gjykatë të kërkesave për fillimin e procedurave të falimentimit të disa subjekteve tregtare.
“Sqarojme opinionin publik se fillimi i procedurave të falimentimit është kërkesë e ligjit dhe zbatohet për: -të gjitha subjektet të cilat kanë kaluar në statusin pasiv të Qendrës Kombëtare të Regjistrimit për një periudhe prej 2 vjetësh; -ato subjekte tregtare detyrimi tatimor i të cilave është deklaruar i pambledhshëm pasi janë përfunduar të gjitha procedurat e parashikuara nga ligji tatimor procedural; -te gjitha subjektet të cilat nuk kanë kryer veprimtari tregtare apo nuk kanë shlyer detyrimet ndaj administratës tatimore për një periudhe prej të pakten 2 vitesh nga hyrja në fuqi e ligjit për procedurat tatimore;-të gjitha subjektet që kanë deklaruar rezultat me humbje të kapitaleve të veta për periudha prej të paktën 3 vite rresht”, sqaron bizneset Ministria e Financave.

Ministria e Financave inkurajon Administraten Tatimore në këtë veprim të sajin, plotësisht në përputhje me ligjin, dhe njëkohësisht nxit edhe tatimpaguesit e ndrshëm të bëhen pjesë e këtij procesi, i cili do të pastrojë korpusin e shëndoshë të biznesit shqiptar nga pjesë të sëmura e të thara të tij.

“Ministria e Financave sqaron se shpesh paqartësia në interpretimin e këtij veprimi nga mediat dhe disa biznese ka ardhur edhe nga konotaconi përgjithësisht negativ që asocion fjalën ‘faliment’. Falimenti është një proces natyral, tejet pozitiv, në ciklin e biznesit dhe ai vetëm sa shëndosh trupin e biznesit kombëtar shqiptar. Ministria e Financave siguron të gjithë tatimpaguesit shqiptarë se ajo është dhe do të jetë e palëkundur në mbrojtjen e interesave të biznesit të ndershëm shqiptar”, përfundin deklarata.
Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!User avatar
Sally
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2062
Joined: Tue Jun 09, 2009 2:36 pm
Gender: Female

Re: Lajme ekonomike Shqipetare

#59

Post by Sally » Thu Sep 03, 2009 2:18 pm

Olldashi: Tarifat për kontrollin e mjeteve nuk ndryshojnëTarifat e kontrollit të detyrueshëm teknik të mjeteve me motor dhe rimorkio nuk do të ndryshojnë.
Ministri i Punëve Publike, Transportit dhe Telekomunikacionit tha sot gjatë nënshkrimit të kontratës koncensionare se tarifat e kontrollit të detyrueshëm të mjeteve nuk do ët ndryshojnë, pavarësisht se ky shërbim do të ofrohet nga kompania zvicerane "Societe Generale de Surveillance", (SGS). Olldashi tha gjithashtu se të gjithë drejtuesit e mjeteve do të njoftohen se shërbimi i kontrollit teknik të detyrueshëm i mjeteve do të vijojë të kryhet sipas procedurave normale në të gjithë qendrat e kontrollit teknik, sipas tarifave aktuale.

"Në çdo rast MPPTT-ja, do të komunikojë gjatë gjithë periudhës 5 mujore të parashikuar në kontratë për kryerjen e investimit paraprak, për pezullime eventuale shërbimi në pika të veçanta kontrolli nëse do të jetë e domosdoshme, me qëllim kryerjen e investimeve të parashikuar në 14 qendrat", deklaroi Olldashi. Kompania zvicerane "SGS", e cila për 10 vjet do të kryejë kontrollin teknik të mjeteve në vendin tonë do të investojë rreth 561 milionë lekë
Nuk jam vrasës, jam student shqipëtar, vrava një tradhtar të Atdheut tim.
(Avni Rustemi)

User avatar
Sally
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2062
Joined: Tue Jun 09, 2009 2:36 pm
Gender: Female

Re: Lajme ekonomike Shqipetare

#60

Post by Sally » Sat Sep 05, 2009 9:03 am

Bozdo: Sportele në të gjithë vendin për biznezet
Komuniteti i biznesit diskutoi të premten rreth reformës në fushën e licencimit, me synim, përmirësimin e cilësisë dhe rakordimin më të shëndetshëm të reformave dhe ideve për të reformuar këtë sistem.
Zëvendësiministri i Ekonomisë Enno Bozdo deklaroi në takim, se krijimi i një mjedisi të favorshëm për nismën e lirë është një ndër prioritetet e qeverisjes. "Ne do të vazhdojmë të rrisim kapacitetet dhe shërbimet e QKL-së përmes hapjes së sporteleve të reja në të gjithë vendin, për të bërë të mundur sjelljen e shërbimeve më pranë vendeve ku biznesi operon", deklaroi Bozdo.

Sipas tij, "krahas investimeve dhe përmirësimeve në rrjetet infrastrukturore, hapjes së tregjeve dhe partneritetit privat, reduktimi i barrierave administrative në gjithë fazat e një biznesi është një nga komponentët më të rëndësishëm të këtyre politikave".

Sipas Bozdos, përmes reformës rregullatore janë bërë hapa të mëdhenj para për lehtësimin e biznesit gjatë mandatit të parë të qeverisjes, janë reduktuar afatet, kosto duke rritur kështu efektivitetin e shërbimeve, si në tatime, prokurime, regjistrim dhe së fundmi, edhe në licencimin e biznesit. Lidhur me licencimin, Bozdo u shpreh se sistemi do të marë formën e tij të plotë brenda datës 31 dhjetor, 2009. "QKL do të sigurojë dhe aksesin në Regjistrin Elektronik të Licencave dhe Lejeve edhe të autoriteteve të tjera, jashtë ekzekutivit qendror sikurse janë entet rregullatore, apo njësitë e qeverisjes vendore duke mundësuar bërjen publike të lejeve dhe licencave nëpërmjet faqes zyrtare të QKL-së", theksoi Bozdo.

Duke u ndalur në reformat rregullatore, zv/ministri i METE-s, Eno Bozdo tha se qeveria shqiptare ka filluar përgatitjet për ngritjen e Qendrës Kombëtare të Aplikimeve të Energjisë, që do të shërbejë si një sportel unik për të gjitha aplikimet në këtë fushë. "Ky sektor shumë i rëndësishëm për ekonominë shqiptare që po përgatitet për të futur miliarda euro investime, do të gjejë të gjitha lehtësitë e duhura", nënvizoi Bozdo.

Por Bozdo paralajmëroi njëkohësisht një tjetër reformë që sipas tij sapo ka filluar, aplikimin e "one stop shop " në sektorin minerar, menjëherë pas krijimit të qendrës së aplikimit për energjinë. "Me ngritjen e këtyre dy qendrave, Shqipëria bëhet ndër vendet unike në botë që ofron shërbime të cilat nëpërmjet "one stop shop"-it, i reduktohet ndjeshëm koha, kostot si dhe zbatohen praktika të niveleve shumë të larta për biznesin, por që kanë të bëjnë edhe me transparencën e qeverisjes", tha numri dy i ekonomisë.

Sipas tij, tjetër hap madhor që do të përmbyllë reformat rregullatore ndaj biznesit do të jetë reforma e Inspektimit, për të cilën brenda një viti do të zbatohet një sistem i qartë inspektimi sipas standarteve të BE-së . "Biznesi shqiptar humbet rreth 25-30 ditë në vit duke u përballur me probleme të inspektimit ndaj do ta ulim në nivelet më të mira evropiane", deklaroi Bozdo.

Takimin e përshëndetën përfaqësuesit e Programit Prag të Korporatës së Sfidës së Mijëvjeçarit për Shqipërinë II, i administruar nga USAID, që vlerësuan krijimin e QKL-së si "një reformë të madhe në përmirësimin e klimës së binzesit". Gjatë dy javëve të para të muajit shtator, QKL e mbështetur nga ky program do të organizojë edhe tri tryeza te tjera bashkëbisedimi me anëtarë të "Konfindustria", "Shoqatës së Grave Profesioniste dhe Afariste", "Shoqatës së Avokatëve", Firmave ligjore si dhe përfaqësues të bizneseve në qytetin e Durrësit.
Nuk jam vrasës, jam student shqipëtar, vrava një tradhtar të Atdheut tim.
(Avni Rustemi)

Post Reply

Return to “Ekonomia shqiptare”