"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Ekonomia Boterore.

Këtu mund të shkruani për ekonominë botërore, si ndikon ecuria e saj në jetën tuaj, lidhja e saj me ekonomine e komunitetit tuaj.

Moderator: Adriana

User avatar
Adriana
Universe Member
Universe Member
Posts: 3201
Joined: Tue Jun 02, 2009 3:34 pm
Gender: Female
Location: Giethoorn (Nederland)

Ekonomia Boterore.

#1

Post by Adriana » Fri Jun 05, 2009 8:57 am

Image

EKONOMIA BOTERORE


Ekonomia botërore mund të vlerësohet në mënyra të ndryshme, varësisht nga modeli të përdorura, dhe ky vlerësim mund të përfaqësohen në mënyra të ndryshme (për shembull, në 2006 dollarë amerikanë). Ajo është e pandashme nga gjeografi dhe ekologjinë e Tokës, dhe për këtë arsye është disi e një term i gabuar, sepse, ndërsa përkufizime dhe përfaqësitë e "ekonominë botërore" ndryshojnë shumë, ata duhet të paktën përjashtojnë çdo konsideratë e burimeve bazuar jashtë ose vlera e toka. Për shembull, ndërsa mund të bëhen përpjekje për të llogaritur vlerën e minierave unexploited aktualisht mundësitë në territorin unclaimed në Antarktik, të njëjtat mundësi në Mars nuk do të konsiderohet si një pjesë e ekonomisë botërore - edhe nëse momentalisht shfrytëzohen në një farë mënyre - dhe mund të konsiderohet e fshehur vlerë vetëm në të njëjtën mënyrë si i asgjësuar pronën intelektuale, të tilla si më parë unconceived trillim.

Është e zakonshme të kufizojë pyetjet e ekonomisë botërore njeriut ekskluzivisht për aktivitet ekonomik, dhe ekonominë botërore në mënyrë tipike është i gjykuar në terma monetare, madje edhe në rastet në të cilat nuk ka treg të efektshme për të ndihmuar valuate mallrave ose shërbimeve të caktuara, apo në rastet në të cilat mungesa e një hulumtimi të pavarur ose qeveria bashkëpunim bën të vështirë krijimin e figurave. Shembuj tipike janë drogat ilegale dhe mallra të tjera të tregut të zi, e cila nga çdo standarde janë një pjesë e ekonomisë botërore, por për të cilat nuk ka asnjë nga definicioni ligjor të tregut të çfarëdo lloji.

Megjithatë, edhe në rastet në të cilat është e qartë dhe të efektshëm të tregut për të ngritur një vlerë monetare, ekonomistë nuk zakonisht përdorin aktuale ose zyrtar të kursit të shkëmbimit të përkthyer e njësive monetare të këtij tregu në një njësi të vetme për ekonominë botërore, që nga shkëmbimi normat zakonisht nuk afër vlera pasqyrojnë të gjithë botën, për shembull në rastet kur vëllimi ose çmimin e transaksioneve është ngushtë e rregulluara nga qeveria. Përkundrazi, në një treg valuations monedhën vendase janë tipike për të përkthyer një njësi monetare të vetme duke përdorur idenë e fuqi blerëse. Kjo është metoda e përdorur më poshtë, e cila përdoret në mbarë botën duke llogaritur për aktivitet ekonomik në kuptimin e vërtetë dollarë amerikanë. Sidoqoftë, ekonomia botërore mund të vlerësohet dhe të shprehura në aq më shumë mënyra. Nuk është e qartë, për shembull, sa prej të botës 6,6 miliard njerëz kanë shumica e tyre të veprimtarisë ekonomike të reflektohet në këto valuations.
Përtej standardit minimal të lidhur me vlerën në prodhimin, përdorimin, dhe shkëmbimit të planetit Tokë, definicionet, përfaqësitë, modele, dhe valuations e ekonomisë botërore ndryshojnë shumë.


2007-2008

Bilanci i llogarisë rrjedhëse 2006 [1] Global output (bruto produkti botë) (GWP) u rrit me 3.2% në 2008, të udhëhequr nga Kina (9%, e barabartë me 21% e rritjes globale), SHBA (1,1%, ose 12% e rritjes), Bashkimi Evropian (0.9%, një për 10,5% të aksioneve të rritjes) dhe India (7.3%, të barabartë me 5.6% të totalit të rritet). Të 12 ekonomive më të mëdha (SHBA, Japonia, Kina, Gjermania, Franca, Mbretëria e Bashkuar, Italia, Rusia, Spanja, Brazili, Kanada dhe Indi) ka kontribuar pak më shumë se gjysma e të rritjes ekonomike në 2008.

Rritjes së rezultateve në të pasur apo "avancuar" ekonomitë, ngadalësuar me dy të tretat, nga 2.7% në 2007 në vetëm 0.9% në 2008. Duke dalë nga Azia ngadalësuar 9.8% në 6.8%; Evropës dalë nga 5.4% në 2.9%; Bashkësinë e Shteteve të Pavarura nga 8.6% në 5.5%; të (jo-OECD) hemisferë perëndimore nga 5.7% në 4.2%; nga Lindja e Mesme 6.3% në 5.9%; Afrika dhe nga 6.2% në 5.2%.

Externally, kombit-shtet, si themelet e institucioneve politike-ekonomike, është në mënyrë të qëndrueshme humbur kontrollin mbi rrjedhat ndërkombëtare e njerëzve, mallrave, fondet, dhe teknologjisë. Qeveritë qendrore kanë humbur vendim-marrjes dhe zgjerimin e kompetencave të tyre ndërkombëtare kolektive të energjisë në sajë të fortë ekonomike trupat e të cilin ata e zgjodhën në mënyrë demokratike të bëhet pjesë, sidomos me BE-në. Futja e euros si monedhë të përbashkët të një pjesë e madhe e Evropës Perëndimore në janar 1999, ndërsa duke hapur rrugën për një central elektrik integruar ekonomike, ekonomike përbën rreziqe për shkak të niveleve të ndryshme të të ardhurave dhe dallimet kulturore dhe politike në mesin e vendeve pjesëmarrëse.

Brendshmi, qeveria qendrore shpesh gjen kontrollin mbi burimet e saj si rrëshqitje lëvizjet separatiste rajonale - zakonisht në bazë të përkatësisë etnike - fitojë vrullin, p.sh., në shumë prej shteteve trashëgimtare e ish-Bashkimit Sovjetik, në ish-Jugosllavi, në Indi, në Irak, në Indonezi dhe në Kanada.


Ekonomisë....


GDP (GWP) (bruto produkti botë): (fuqia blerëse paritet normat e këmbimit) - $ 59.38 trilion (2005 est.), $ 51.48 trilion (2004), $ 49 trilion (2002)
GDP (GWP) (bruto produkti botë ):'''[ 4] (normat e tregut të këmbimit) - $ 60.69 trilion (2008)

GDP - Shkalla e rritjes reale: 3.2% (2008), 3.1% p.a. (2000-07), 2.4% p.a. (1990-99), 3.1% p.a. (1980-89)

GDP - per capita: fuqia blerëse paritetit - $ 9,300 (2005 est.), $ 8200 (92) (2003), $ 7900 (2002)

GDP - kompozimi me sektor: bujqësia: 4% industria: 32% shërbimet: 64% (2004 est.)


Inflacioni Norma.... (çmimet e konsumit)


Vendet e zhvilluara 1% deri 4% zakonisht; vendet në zhvillim 5% në 60% në mënyrë tipike; kombëtare inflacionit ndryshojnë shumë në raste individuale, nga rënia e çmimeve në Japoni për të hiperinflacioni në disa vendet e Botës së Tretë (2003)

Derivateve outstanding imagjinuar shumën: $ 273 milion milion (fundi i qershorit 2004), $ 84 trilion (fund-qershor 1998)

Global borxhit nxjerrjen: 5,187 trilion $ (2004), trilion $ 4,938 (2003), trilion $ 3,938 (2002) (Thomson Financial Lidhjes tabelat)

Global ekuiteteve lëshimit: $ 505 miliard (2004), $ 388 miliard (2003), $ 319 miliard (2002) (Thomson Financial Lidhjes tabelat)


Employment....


Norma e papunësisë: 30% e papunësisë e kombinuar dhe punim në shumë vende të industrializuara jo-; vendet e zhvilluara zakonisht 4% -12% e papunësisë.

Industries....


Rritja e prodhimit industrial të vlerësuarat: 3% (2002 est.)


Energjisë....


Vjetor të energjisë elektrike - prodhimi: 15850000 GWh (2003 est.), 14.850.000 GWh (2001 est.)

Vjetor të energjisë elektrike - konsumi: 14280000 GWh (2003 est.), 13.930.000 GWh (2001 est.)

Oil - prodhimi: 79,65 milion BBL / ditë (2003 est.), 75,46 milionë fuçi / ditë (12.000.000 m³ / d) (2001)

Oil - konsumi: 80,1 milion BBL / ditë (2003 est.), 76,21 milionë fuçi / ditë (12.120.000 m³ / d) (2001)

Oil - provua rezervat: 1,025 trilion fuçi (163 km ³) (2001 est.)

Gazi natyror - prodhimi: 2.569 km ³ (2001 est.)

Gazi natyror - konsumi: 2.556 km ³ (2001 est.)

Gazi natyror - provua rezervat: 161.200 km ³ (1 janar 2002)


Ndërkufitare....


Eksportet vjetore: 6,6 trilion $ (f.o.b., 2002 est.)

Eksporti - komoditetit: të gjithë sferën e industriale dhe bujqësore të mirave dhe shërbimeve

Eksporti - partnerët: SHBA 17.4%, Gjermani 7.6%, 5.4% UK, Franca 5.1%, 4.8% Japoni, Kinë 4% (2002)

Vjetor importet: 6,6 trilion $ (f.o.b., 2002 est.)

Importi - komoditetit: të gjithë sferën e industriale dhe bujqësore të mirave dhe shërbimeve

Importi - partneret: SHBA 11.2%, Gjermani 9,2%, 7% Kinë, Japoni 6.8%, 4.7% Franca, Mbretëria e Bashkuar 4% (2002)

Borxhi - jashtëm: $ 2 trilion për vendet më pak të zhvilluara (2002 est.)


Dhurata ekonomisë ....


Ndihmë ekonomike vjetore - marrësit: Ndihmës Zyrtare për Zhvillim (ODA) $ 50 miliard ...


Communications....


Telefona - linjat kryesore në përdorim: 843923500 (2007)
4.263.367.600 (2008)
Telefona - mobil celular: 3300000000 (Nov. 2007) [5]
Internet Service Providers (ISP-ve): 10.350 (2000 est.)
Përdoruesit e internetit: 1311050595 (Jan 18, 2008 est.), 1091730861 (30 dhjetor, 2006 est.), 604.111.719 (2002 est.)


Aeroporte....


Gjithsej: 49.973 (2004)
Roadways (në kilometra)
Gjithsej: 32.345.165 km
Shtruar: 19.403.061 km
Pa: 12.942.104 km (2002)


Hekurudhat....


Gjithsej: 1122650 përfshin rreth 190.000 km në 195.000 km e elektrizuar rrugëve prej të cilave 147.760 km janë në Evropë, 24.509 km në Lindjen e Largët, 11.050 km në Afrikë, 4223 km në jug të Amerikës, 4160 km dhe në Amerikën e Veriut.


Ushtarak....


Shpenzimet ushtarake - dollar figure: agregat shpenzimeve reale të armëve në të gjithë botën në vitin 1999 ka mbetur në përafërsisht nivelin e vitit 1998, rreth 750 miliard $, rreth 1 / 2 e cila ishte e Shtetet e Bashkuara të Amerikës (1999)
Shpenzimet ushtarake - për qind të GDP-së: afërsisht 2% të bruto produktit botërore (1999).
Faleminderit.
Te dhenat e mesiperme jan punuar sipas bilancit 1999-2008
Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!User avatar
Adriana
Universe Member
Universe Member
Posts: 3201
Joined: Tue Jun 02, 2009 3:34 pm
Gender: Female
Location: Giethoorn (Nederland)

Re: Ekonomia Boterore.

#2

Post by Adriana » Thu Jul 02, 2009 12:00 pm

Image(Hashim Thaçi)


Presidenti i Republikës së Kosovës, Fatmir Sejdiu dhe kryeministri Hashim Thaçi nënshkruan të hënën në Washington dokumentet e pranimit të vendit në institucionet më të rëndësishme financiare ndërkombëtare, Fondin Monetar Ndërkombëtar (FMN) dhe në Bankën Botërore (BB).


Ceremonia e nënshkrimit të anëtarësimit të Republikës së Kosovës në FMN dhe në BB u zhvillua në Departamentin amerikan të Shtetit, ndërsa një kopje e marrëveshjeve iu dorëzua nënsekretarit amerikan të Shtetit, James Steinberg.

Fillimisht – siç bëhet e ditur në një komunikatë të Presidencës – udhëheqësit kosovarë nënshkruan anëtarësimin në këto dy institucione prestigjioze ndërkombëtare, ndërsa më pas ata gjithashtu nënshkruan edhe gjashtë marrëveshje dhe konventa të tjera që janë pjesë e Bankës Botërore.

Republika e Kosovës u anëtarësua në Fondin Monetar Ndërkombëtar në fillim të majit, ndërsa në Bankën Botërore në fillim të qershorit. Në të dy rastet, për pranimin e vendit tonë në këto institucione votuan edhe përfaqësues të shteteve që ende nuk e kanë njohur Republikën e Kosovës, fakt ky që është çmuar shumë lart nga udhëheqësit e vendit.

Në delegacionin e Republikës së Kosovës në Washington janë edhe ministri i Jashtëm, Skënder Hyseni dhe ministri i Ekonomisë, Ahmet Shala.

Para nënshkrimit të anëtarësimit të Republikës së Kosovës në FMN e BB, presidenti Sejdiu dhe kryeministri Thaçi janë takuar me nënsekretarin amerikan të Shtetit, James Steinberg. Në takim është biseduar për zhvillimet aktuale në Kosovë, përpjekjet e SHBA-ve dhe Kosovës për njohje të reja, për bashkëpunimin me Bankën Botërore në sektorin e energjisë dhe për të ardhmen e Kosovës.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!User avatar
Adriana
Universe Member
Universe Member
Posts: 3201
Joined: Tue Jun 02, 2009 3:34 pm
Gender: Female
Location: Giethoorn (Nederland)

Re: Ekonomia Boterore.

#3

Post by Adriana » Thu Jul 02, 2009 12:05 pm

California ka vendosur gjendjen e jashtëzakonshme financiare.


Megjithë zhvillimin pa pushim të bisedimeve, parlamenti i shtetit më të populluar amerikan, nuk arriti të merrte vendimin për të mbuluar me 1 miliardë dollarë diferencat buxhetore në vitin e ri financiar.

Janë pezulluar paraprakisht të gjitha pagesat e partnerëve dhe autoriteteve lokale.

200 mijë nëpunës të shtetit duhet të marrin tre ditë pushim të papaguar.

Guvernatori Arnold Shvarceneger është duke kërkuar me ngulm kursime radikale në sektorët socialë, të shëndetësisë dhe arsimit.

Me vendosjen e gjendjes së jashtëzakonshme financiare, ai kërkon të detyrojë deputetët që të bllokojnë brenda 45 ditësh deficitin 26,3 miliardësh.

Mund te shikoni dhe ketu:

Faleminderit
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!User avatar
Adriana
Universe Member
Universe Member
Posts: 3201
Joined: Tue Jun 02, 2009 3:34 pm
Gender: Female
Location: Giethoorn (Nederland)

Re: Ekonomia Boterore.

#4

Post by Adriana » Thu Jul 02, 2009 12:24 pm

Image


Ekonomia amerikane po pëson rënie, por me ritme më të ulëta se ç’mendohej më parë, megjithatë numri i të papunëve vazhdon të rritet

Raporti i publikuar sot nga Departamenti i Tregtisë tregon se prodhimi i brendshëm bruto ra 5.5 për qind sipas ritmit vjetor në tre muajt e parë të vitit, një rënie që është zero presje 2 përqind më e vogël se ç’ishte parashikuar.

Prodhimi i brendshëm bruto është një llogaritje e të gjithë artikujve dhe shërbimeve të prodhuara në vend dhe është matësi më i madh i mbarëvajtjes së ekonomisë.

Një tjetër raport nga Departamenti i Punës tregon se tregu amerikan i punës është keqësuar disi më shumë.

Numri i amerikanëve që kërkuan kompensime për papunësinë për herë të parë u rrit me 15 mijë vetë javën e kaluar duke arritur 627 mijë vetë.

Keto raporte jan te bazuara mbi analizat e tre mujorit te dyte.

Faleminderit
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!User avatar
Adriana
Universe Member
Universe Member
Posts: 3201
Joined: Tue Jun 02, 2009 3:34 pm
Gender: Female
Location: Giethoorn (Nederland)

Re: Ekonomia Boterore.

#5

Post by Adriana » Thu Jul 02, 2009 1:06 pm

Ndryshimet ekonomike 2008-2009 ne Evrope.

Punimet jan bazuar mbi analizat e 1.07.2008-01.07.2009Image

Faleminderit
Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!User avatar
Adriana
Universe Member
Universe Member
Posts: 3201
Joined: Tue Jun 02, 2009 3:34 pm
Gender: Female
Location: Giethoorn (Nederland)

Re: Ekonomia Boterore.

#6

Post by Adriana » Thu Jul 02, 2009 1:47 pm

Image

Perqindja e ECB nuk ndrushon.

Keshtu sic e menduan dhe shume analizante te tjere, ECB (evropa central bank) sot ne 02-07-2009 10:38 e vedosi lenien e kreditit ne eurozone me 1%, sic ka ndodhur dhe ne vitet e shkuara.
Edhe pse ekonomia ne 2008-2009 tregoj nje krize te madhe ne historin e europes, por analizantet nuk menduan qe ngritja e kreditit ne eurozone do ishte nje zgjidhe e situates, rezultatet e tre mujorit te dyte ne ekonomin evpropiane shikohet nje ndryshim pozitiv ne krizen ekonomike.

ECB houdt rente op 1 procent

De Europese Centrale Bank heeft, zoals al was verwacht door analisten, de rente ongewijzigd gelaten op 1 procent.
De ECB vergadert normaliter op haar hoofdkantoor in Frankfurt, maar een keer per jaar wijkt het bestuur uit naar een van de hoofdsteden in de eurozone.

Dirk 02-07-2009 10:38

Faleminderit
Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!User avatar
Adriana
Universe Member
Universe Member
Posts: 3201
Joined: Tue Jun 02, 2009 3:34 pm
Gender: Female
Location: Giethoorn (Nederland)

Re: Ekonomia Boterore.

#7

Post by Adriana » Fri Jul 03, 2009 11:31 am

Image

Papunësia arrin kulmin, Obama: Muaj për daljen nga kriza


03-07-2009
Shtetet e Bashkuara të Amerikës po përballen me një papunësi të rritje të madhe, që sipas specialistëve është me e larta në 26 vitet e fundit. Pas këtij lajmi ka reaguar presidenti Obama, sipas të cilit do të duhen muaj për të dalë nga kriza ekonomike. Obama e quajti rritjen e paparë të papunësisë një fakt që të bën të mendohesh.

Të dhënat e publikuara dje nga Departamenti amerikan i Punës tregojnë se në muajin qershor ekonomia amerikane humbi 467 mijë vende pune.

Të dhënat tregojnë gjithashtu se gjatë muajit qershor në të gjithë vendin pati 14,7 milion të papunë, një e treta e të cilëve pa punë prej të paktën 6 muajsh. Kjo e çon nivelin e papunësisë në vend në 9,5 për qind.
Në Evropë, papunësia në muajin maj arriti një rekord 10 vjeçar prej 9,5 për qind.

Shtetet e Bashkuara dhe shumë qeveri europiane kanë injektuar miliarda dollarë në ekonomitë e tyre për të frenuar këtë prirje.
Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!User avatar
Adriana
Universe Member
Universe Member
Posts: 3201
Joined: Tue Jun 02, 2009 3:34 pm
Gender: Female
Location: Giethoorn (Nederland)

Re: Ekonomia Boterore.

#8

Post by Adriana » Wed Jul 08, 2009 11:07 am

Image

G8, fond 12 miliardë dollare


Vendet e G8-s do të angazhohen me një fond me vlerë më të lartë se 12 miliardë dollarë për zhvillimin e bujqësisë për tre vitet e ardhshme si pjesë e një iniciative për sigurinë dhe garantimin e ushqimit. Kështu u tha në projektdeklaratën e liderëve të G8-s.

Projektdeklarata e liderëve të G8-s, të cilën nisin të mërkurën një samit treditor në qytetin qendror italian të Akuilës, do të sinjalizojë një zhvendosje të mëtejshme të vëmendjes nga ndihma ushqimore drejt investimeve afagjata në bujqësinë e vendeve në zhvillim.

Liderët do të angazhohen për të "ndryshuar tendencën e uljes së ndihmës zyrtare për zhvillim dhe financimet kombëtare për bujqësinë", njoftonte gazeta duke cituar projektdeklaratën. "Efekti i kombinuar i investimeve të pakta në bujqësi dhe sigurinë ushqimore, tendenca e çmimeve dhe kriza ekonomike kanë çuar drejt shtimit të urisë në botë", shtonte deklarata.

SHBA-ja dhe Japonia do të jenë shtetet që do të sigurojnë pjesën më të madhe të fondeve, me rreth 3-4 miliardë dollarë secila, shtonte gazeta, e cila citonte zyrtarë të OKB-së dhe diplomatë të G8-s, ndërkohë që pjesa tjetër do të sigurohet nga Evropa dhe Kanadaja.

Faleminderit
Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!User avatar
Adriana
Universe Member
Universe Member
Posts: 3201
Joined: Tue Jun 02, 2009 3:34 pm
Gender: Female
Location: Giethoorn (Nederland)

Re: Ekonomia Boterore.

#9

Post by Adriana » Sat Jul 11, 2009 1:09 pm

Image

G8 shuan urinë me 20 miliard dollarë


G8 ka aprovuar ditën e sotme një vendim sipas të cilit do të sigurohet ushqimi elemtar për të uriturit. Në fillim G8 ishte e mendimit se edhe me 15 mld dollarë mund të shuhej uria e botës së tretë, por në fakt vetëm pak minuta më vonë pas këtij artikulimi më të pasurit e njëkohësisht edhe më të fuqishmit e botës njëzëri miratuan shifrën 20 miliardëshe. Sipas këtij vendimi këto para duhet të mjaftojnë për 3 vietë që nga sot. Popujt e vendeve të G8-s që tashmë kanë dhënë shenjat e para të qendrueshmërisë ekonomike pas krizës dhe që gëzojnë edhe një besim të mirë, tashmë kanë mundur të lënë diçka mënjanë edhe për ata që vuajnë nga uria. G8 tashmë po diskuton në lidhje me krizën globale duke u munduar të japë edhe një zgjidhje të mundshme për të. Për të rilindur edhe një herë sistemi financiar , duke pasur gjithnjë parasysh rrezikun që tashmë u kalua por që nuk do të thotë se nuk mund ta godasë më ekonominë.

“Tregjedet e hapura janë thelbësore për rritjen dhe zhvillimin”. Udhëheqësit riafirmuan edhe një herë vendosmërinë e tyre për t’i rezistuar proteksionizmit”. Sa i përket tregtisë ndërkombëtare duhet të arrihet në një përfundim ambicioz dhe i ekuilibruar në vitin 2010 në samitin që do të zhvillohet në Doha Roud.

Drejtuesit vendosën për të vepruar shpejt në mënyrë që të kufizojnë sa më shumë të jetë e mundur ndikimin e krizës aktuale mbi përparimin drejt Objektivave të Zhvillimit të Mijëvjeçarit në Afrikë. Po ashtua ata konfirmuan angazhimet e tyre për një zhvillim ekonomik të qendrueshëm. E ndërkohë që jashtë këtij samiti nuk janë lënë edhe çështje të tjera shumë të rëndësishme si ndryshimi i klimës, paqja në botë dhe siguria. Në draftin e dokumentit final të samitit të G8 në referencë të këtij takimi janë përfshirë edhe Algjeria, Angola, Egjitpi, Etiopia, Libia, Nigeria, Senegali, Afrika e Jugut, Bordi i Bashkimit Afrikan dhe organizatat të tjera ndërkombëtare.

Të mëdhenjtë kanë shprehur shqetësimin e tyre mbi “mospërhapjen në hapësirën e dhurur të trakatit për përpjekjen për një botë pa armë bërthamore. Për këtë qëllim Shtetet e Bashkuara do të thërrasin një konferencë në pranverë të 2010 për të diskutuar në lidhje me këtë çështje dhe për të rishikuar traktatin në fjalë si dhe shkaqet për mosbatimin e tij”

Liderët e G8 kanë shprehur gjithashtu edhe shqetësimin e tyre në lidhje me zhvillimet më të fundit në Iran. Ata shprehën shqetësimin e tyre për dhunënë që u ushtrua pas zgjedhjeve, ndërhyrjen ndaj medias. Të mëdhenjtë e cilësuan të pajustifikueshme arrestimin e gazetarëve dhe të shtetasve të huaj. Ndërkohë që miratuan një projekt angazhimi për një zgjidhje diplomatike edhe pas kundërshtimit të vazhdueshëm që Irani po bën për zbatimin e detyrimeve ndërkombëtare në lidhje me programin e tij bërthamor. Të tetë udhëheqësit dënuan edhe deklarat e presidentit Ahmedinexhad që mojojnë ushtrimin e terrorit.


...
Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!User avatar
Adriana
Universe Member
Universe Member
Posts: 3201
Joined: Tue Jun 02, 2009 3:34 pm
Gender: Female
Location: Giethoorn (Nederland)

Re: Ekonomia Boterore.

#10

Post by Adriana » Sun Jul 12, 2009 1:26 pm

Kriza ekonomike, SHBA: Më e keqja mund të vijë

Uashington - Lari Samers, këshilltari kryesor ekonomik i presidentit amerikan, Barak Obama, ka tërhequr vërejtjen se mund të arrijë më “e keqja” e krizës ekonomike.
Samers, që është drejtor i Këshillit Kombëtar Ekonomik i Shtëpisë së Bardhë, në intervistën për të përditshmen londineze, Financial Times, ka thënë se nuk mendon se më e keqja e krizës ekonomike ka kaluar.

Sipas tij në Shtetet e Bashkuara, do të humben edhe më tepër vende të punës, ndërsa GDP mund të shënojë rënie të mëtejshme.

Megjithatë, ai shprehu optimizëm duke thënë se beson se “ndjenja e panikut” në tregje është kapërcyer dhe tashmë nuk ekziston ndjenja se situata ekonomike është jashtë kontrollit.

Presidenti amerikan, Barak Obama, ka thënë se ai e kupton se ripërtëritja ekonomike nuk ka arritur ende, kështu që është e “parakohshme” që programet stimuluese të ndalen.
Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!User avatar
Adriana
Universe Member
Universe Member
Posts: 3201
Joined: Tue Jun 02, 2009 3:34 pm
Gender: Female
Location: Giethoorn (Nederland)

Re: Ekonomia Boterore.

#11

Post by Adriana » Mon Jul 13, 2009 1:48 pm

Image


The Times: “Nabucco” eliminon monopolin e “Gazprom”-it


Londër - Prestigjiozja “The Times” përshëndet nënshkrimin e marrëveshjes mes Turqisë dhe BE-së për gazsjellësin e ri evropian “Nabucco”.
Sipas “The Times”, ky gazsjellës do të eliminojë monopolin e kompanisë së njohur ruse “Gazprom”. Gazsjellësi i ri është një prej projekteve më ambiciozë të Bashkimit Evropian.

Përmes tij nga burimet në Azerbajxhan, në Detin e Qipros dhe në Lindjen e Afërt deri te shfrytëzuesit evropian do të mbarten 31 miliardë metra kub gaz. Gazsjellësi do të kalojë përmes Bullgarisë, Rumanisë, Hungarisë dhe Austrisë.

Tani që Rusia siguron rreth 35 për qind të nevojave evropiane, gazeta londineze shton se më e rëndësishmja me këtë projekt është që "Nabucco" rrethon territorin rus dhe atë ukrainas.

''Kjo do të thotë se nuk do të ndodh më që, në mes të dimrit, siç ishte sivjet, Rusia të mbyllë rrjedhën e gazit të vet për banorët e Evropës, pas mosmarrëveshjeve me Ukrainën'', nënvizon gazeta.
Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!User avatar
Adriana
Universe Member
Universe Member
Posts: 3201
Joined: Tue Jun 02, 2009 3:34 pm
Gender: Female
Location: Giethoorn (Nederland)

Re: Ekonomia Boterore.

#12

Post by Adriana » Mon Jul 13, 2009 1:50 pm

Rumani, 70 000 ndërmarrje të mbyllura nga kriza botërore

Bukuresht - Kriza ekonomike që ka përfshirë gjithë botën mësohet se ka shkaktuar mbylljen e rreth 70 000 ndërmarrjeve të vogla dhe të mesme edhe në Rumani.
Sipas statistikave, numri i përgjithshëm i ndërmarrjeve të vogla dhe të mesme në Rumani është mbi 600 000. Qeveria rumune pret përkeqësim të situatës ekonomike në vend dhe vlerëson se edhe më shumë ndërmarrje të vogla dhe të mesme do ta ndalin punën e tyre gjatë kësaj vjeshte.

Masat për ndihmat ndaj ndërmarrjeve vonohen, kurse deri në janar të vitit të 2010 parashikohet që të sigurohen për to 26 milionë euro nga buxheti i shtetit.
Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!User avatar
Sally
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2062
Joined: Tue Jun 09, 2009 2:36 pm
Gender: Female

Re: Ekonomia Boterore.

#13

Post by Sally » Tue Jul 28, 2009 6:43 am

Kriza kërcënon operacionet e sigurinë të SHBA-ve

Kriza globale financiare kërcënon t'i rrezikojë operacionet e sigurinë të SHBA-ve në vendet e huaja, deklaroi shefi i Shtatmadhorisë amerikane
Nuk jam vrasës, jam student shqipëtar, vrava një tradhtar të Atdheut tim.
(Avni Rustemi)

User avatar
Sally
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2062
Joined: Tue Jun 09, 2009 2:36 pm
Gender: Female

Re: Ekonomia Boterore.

#14

Post by Sally » Tue Jul 28, 2009 6:58 am

Spanja "rekordmene" në BE; katër milionë të papunë

Madrid - Gjatë tremujorit të dytë, papunësia në Spanjë, vend i Bashkimit Evropian ku përqindja e papunësisë është më e larta, është rritur me 17,92 për qind, por është vërejtur një ulje e lehtë në raport me fillimin e vitit, sipas shifrave zyrtare të publikuara sot.

''Në fund të muajit qershor rreth 4,137 milionë persona rezultuan të papunë'', sipas institutit kombëtar të statistikave (INE).

Kjo shifër tregon një ulje të rritjes së papunësisë, që ishte më e lartë mes dhjetorit dhe marsit kur përqindja shkoi nga 13,91 për qind e popullsisë aktive në dhjetor në 17,36 për qind në muajin mars.

Shifrat e publikuara çdo muaj nga Ministria e Punës tregojnë që numri i të papunëve ka qenë në rënie gjatë muajit maj dhe qershor, për herë të parë që prej një viti.

Qeveria socialiste theksoi në qershor se viti 2009 do të mbyllet me një përqindje papunësie 17,9 për qind dhe që do të rritet në 18,9 për qind në 2010-n.
27-07-2009 15:30
Nuk jam vrasës, jam student shqipëtar, vrava një tradhtar të Atdheut tim.
(Avni Rustemi)

User avatar
Sally
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2062
Joined: Tue Jun 09, 2009 2:36 pm
Gender: Female

Re: Ekonomia Boterore.

#15

Post by Sally » Tue Jul 28, 2009 7:01 am

Kosova do të shlyej borxhet nga ish-Jugosllavia

Prishtinë -Kuvendi i Kosovës ka ratifikuar Marrëveshjen me FMN-në dhe Bankën Botërore.
Përveç marrjes eventuale të kredive të reja, Kosova është e detyruar që t’i kthejë borxhet e vjetra nga koha e ish-Jugosllavisë, të cilat ende nuk dihet saktë se sa janë. Me gjithë faktin se ende mungojnë shifrat zyrtare se sa është borxhi ndërkombëtar, autoritetet kosovare kanë deklaruar se janë të gatshme që ta paguajnë këtë borxh.

Ata vlerësojnë se borxhi i huazuar ndaj institucioneve të huaja ndërkombëtare arrin në 800 milionë euro, të cilat, thuhet se janë shpenzuar për ndërtimin e hidro-sistemeve, infrastrukturës rrugore dhe hekurudhave.

Lidhur me këtë, njohës të çështjeve ekonomike pohojnë se Kosova ka mundësi për shpagimin e borxhit, por duhet gjetur mënyrën e duhur për t’iu qasur kësaj çështjeje
.
Nuk jam vrasës, jam student shqipëtar, vrava një tradhtar të Atdheut tim.
(Avni Rustemi)

Post Reply

Return to “Ekonomia botërore”