"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

1933: Të vendosurit e Sportit në edukatën trupore të Gruas

Flisni për shkencat humane si mjekësia dhe shërbimet humane, mund të ndihmoni komunitetin me të dhëna si psh dokumenta tëndryshme, aplikime etj.

Moderator: Adriana

Post Reply
User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

1933: Të vendosurit e Sportit në edukatën trupore të Gruas

#1

Post by rrëqebull » Sun Jan 11, 2015 2:51 pm

Sporti na dhuron qejfin për lëvizje. Na afron me natyrën. Na udhëheq prej shtëpisë përjashtë në sheshet e gjelbëruar, në për ujë, në për pyje dhe në për male, në për dëborë në erë të pastërt dhe në Diell. Sporti e pasuron me gaz njerinë. Të gjithë hallet e jetës harrohen në dritën e Diellit e të Natyrës. Nënë bashkimin e Diellit me Natyrën arrihet shpejt zotësija trupore se sa nëpër odat e mbyllura.

Sporti trupërisht nuk e ka për detyrë që t'a bëjë trupin një mashinë me zotësi, për t'arrirë kulmin e zotësive, por t'i pregatitë organet për funksionimin e tyre normal. Shvillimi i njerint krejt për zotësi të përgjithshme, ky duhet të jetë qëllimi kryesor. Detyra e një edukate të vërtetë trupore femërore është lartësimi i zhvillimit natural dhe organik të trupit femëror.


G. Gogo

Last edited by rrëqebull on Sun Jan 11, 2015 4:00 pm, edited 2 times in total.

User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Re: 1933: Të vendosurit e Sportit në edukatën trupore të Gruas

#2

Post by rrëqebull » Sun Jan 11, 2015 3:34 pm

Këtë janë tre kategorizime të përgjithshme të (konstruktit) sarkës trupore.
Sadomos, trupat rrallë herë qëllojnë plotësisht brenda një kategorie të vetme, pasi në shumicën e rasteve kemi kombinim të këtyre tri farkave.

SARKË: 1. Ndërtimi i fortë ose i dobët i trupit të njeriut, farkë.
FARKË: 5. Pamja e jashtme e dikujt, trajta e shtatit dhe e fytyrës.


Image
Për t'i thënë Shqip:
-SHTATBILONJË ose SHTATSELVI ("ectomorph")
-TRUPLIDHUR ("mesomorph")
dhe -E MISHTORMË ("endomorph")

Ju lexueset bëni kujdes, sepse të tria këto kategorizime paraqesin një trup të shëndetshëm, dhe asnjëra prej tyre nuk është më "e mirë" se tjetra.
E them këtë sepse me gjithë propagandën kundra-femërore që bëjnë reklamat dhe televizionet, nuk është çudi që ndonjërës prej jush t'i jetë mbushur mendja se vetëm "ektomorfet" janë shembulli idear i trup-formës.
Ky është një mashtrim dhe shtrembërim i realitetit, sidomos nëse "ektomorfen" jeni mësuar ta parafytyroni si anoreksike.
S'ka gjë më të gabuar! sepse shtatbilonjë nuk do të thotë në asnjë mënyrë thatiqe dhe e fishkur si fotomodelet që jep televizioni, që dalin nëpër paserela apo nëpër foto të sajuara me fotoshop, të cilat janë të studiuara enkas për të propaganduar shterpësínë në vazhdën e politikave kundra-familjare të këtij perëndimi të shpërfytyruar prej 70 vjetësh.
Sulmi mediatik kundra Gruas është sulm i drejtpërdrejtë kundra Familjes dhe Kombit!

Në të vërtetë, nëse shtatbilonjë, e mishtormë apo topolake, nuk ka askurrfarë rëndësie sepse bukuria e Femrës Shqiptare qëndron tek Vlerat, tek sjellja e saj dhe tek mënyra se si Ajo e pasqyron lartësinë dhe ndershmërinë e vet duke krijuar një Familje të shëndetshme plot shqiptarusha.
Dhe, edhe sikur për një çast të mundohemi të mos i mbajmë parasysh tiparet pamor-morale prej hyjneshe të çdo Shqiptareje, dhe e shohim bukurinë veç nga këndvështrimi i kufizuar i mësipërm, përsëri Gratë Shqiptare dalin më të bukurat në botë!

Post Reply

Return to “Shkencat humane dhe shoqërore”