"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Regjistrimi fetar, Xhufi: Berisha i dytë po bën tradhti komb

Flisni për politikën shqiptare, ndikimi i saj në jetën tuaj, mund të diskutoni për partitë politike shqiptare dhe frymën e to lerances ne politikën shqiptare.

Moderator: Mallakastrioti

User avatar
Aulona
Star Member
Star Member
Posts: 607
Joined: Thu Jun 04, 2009 1:06 am
Gender: Female
Location: Albania

Regjistrimi fetar, Xhufi: Berisha i dytë po bën tradhti komb

#1

Post by Aulona » Sat Jan 16, 2010 9:30 pm

Nisma e qeverisë për të "kataloguar" shqiptarët në bazë të ndarjeve fetare dhe etnisë ka gjetur kundërshtime të forta te bota akademike shqiptare, e cila e konsideron si plotësimin e ëndrrës së vjetër greke për marrjen e territoreve shqiptare.


Nëse një gjë e tillë do të ndodhë, atëherë Greqia do të kërkojë atë që ajo e quan Vorio-Epir. Historiani Pëllumb Xhufi komenton nismën e re të qeverisë, duke e konsideruar si një tradhti kombëtare.


Z. Xhufi, si e vlerësoni nismën e qeverisë për regjistrimin e popullsisë mbi baza etnike dhe fetare?


E konsideroj tradhtinë e radhës ndaj interesave të vendit, një lëshim të turpshëm ndaj presioneve të qarqeve nacionaliste greke, zyrtare e jo zyrtare, që kërkojnë të zbatojnë deri në një projektin nacionalist të tjetërsimit të Shqipërisë së Jugut ("Vorio-Epiri").


Regjistrimi i popullsisë mbi baza etnike e fetare ishte një ndër 6 pikat e ultimatumit që ish-kryeministri grek Miçotaqis i paraqiti në korrik 1993 Berishës së Parë. Berisha i Dytë, deri më sot, kishte zbatuar pesë nga gjashtë pikat, madje në 2009 i bëri së bijës së Miçotaqisit, zonjës Bakojanis, një dhuratë të papritur, marrëveshjen për faljen e hapësirës detare, që babai i saj nuk kishte guxuar ta kërkonte në 1993.


Dhe, pikërisht dje, qeveria Berisha, nëpërmjet një zëdhënësi të denjë për kësi lloj kumtesh, njoftoi nisjen e procesit për realizimin e pikës 6 të ultimatumit Miçotaqis: regjistrimin e popullsisë me përcaktim të kombësisë e të besimit.


Shqipëria, që me kushtetutë vetë-shpallet shteti i qytetarëve pa dallim kombësie e besimi, detyrohet tani, nën presionin grek, të zbresë në nivelin e një shteti që vendos shenja dallimi midis shtetasve të vet.


Në Evropën moderne mbizotëron koncepti i shtetit të qytetarëve, pa përcaktime të karakterit etnik apo fetar. Vërtet, në vendin fqinj Kushtetuta heq një dallim të qartë midis "grekëve" dhe "ortodoksëve", nga njëra anë, dhe "të tjerëve", nga ana tjetër, të cilët "të tjerë", ndryshe nga "grekët" e nga "ortodoksit", nuk kanë të drejtë të vetë-identifikohen, të organizohen në parti e shoqata e të punësohen në sektorin publik.


Por, Greqia nuk është një rast për t'u marrë shembull për standarde të të drejtave të njeriut e të minoriteteve: në fakt, ka refuzuar edhe të njohë konventat përkatëse të Këshillit të Evropës.


Ndaj, duke marrë në konsideratë edhe të tjera punë të errëta që qeveria Berisha ka kryer gjatë këtyre viteve (marrëveshja e kufirit detar, protokolli për varrezat e ushtarëve grekë, hapja e shkollave greke në vende nevralgjike, si Himarë, Korçë etj.), gjykoj se kemi të bëjmë me një shitje të interesave të vendit, e pra me një shkelje tjetër të rëndë të Kushtetutës. Diku e kam quajtur edhe "tradhti kombëtare", dhe e tillë është.


Çfarë sjell, sipas jush, kjo ndarje në marrëdhëniet mes shqiptarëve?


Nuk besoj se do të sjellë ndonjë dramë në marrëdhëniet mes shqiptarëve. Ata shqiptarë, që për arsye materiale e njerëzore, do të pranonin të vetë-deklaroheshin si "grekë", do të vazhdonin edhe më tej të ndjeheshin shqiptarë.


Por, nëse vërtet qeveria shqiptare do t'i shkojë deri në fund marrëzisë së saj, d.m.th., do lejojë që kombësia të njihet e të regjistrohet si e tillë vetëm mbi bazë të deklarimit, pa marrë në konsideratë elementët e tjerë objektivë, familjarë, historikë, anagrafikë etj., atëherë do të lindin probleme të rënda, që nuk lëndojnë "sedrën" kombëtare të njërit apo të tjetrit, por integritetin e shtetit shqiptar dhe vetë sigurinë kombëtare.


Qeveria shqiptare, kjo e Berishës, po merr mbi shpatulla një përgjegjësi të rëndë, atë të sajimit artificial të një minoriteti grek të paqenë, prej 100, 200, 300 apo 400 mijë personash.


Dhe atëherë, Shqipëria duhet të fillonte një "jetë të re": pikë së pari do të duhej të ripagëzohej si një shtet multietnik, do të duhej të nënshkruante me Dulen një marrëveshje si ajo e Ohrit, do të duhej të paguante me buxhetin e shtetit helenizimin e shqiptarëve të vetë-deklaruar si grekë, do të duhej të kishte grek presidentin ose kryeministrin e një mori të tërë ministrash.


Kur them "grek", e kam fjalën për grekë të thekur të tipit Bollano e Ksera, që janë gati të fshijnë nga harta jo më Jugun, por gjithë Shqipërinë.


Historiani Godo thekson se kjo ndarje sjell rivalitete fetare, sipas jush, a është e mundshme një e gjë e tillë?


Sigurisht, nga një deklarim nën presion i kombësisë dhe i besimit, edhe harta fetare e Shqipërisë do të ndryshojë rrënjësisht.


Prej plot 20 vjetësh, Athina ka ushqyer te shqiptarët një refleks të kushtëzuar: kush deklarohet "vorioepirot" dhe kush ndërron emrin dhe fenë, i ka shanset për të marrë një vizë, për të marrë një dokument, për të marrë një pension.


Pra, veç shtimit ireal të numrit të "grekëve", do të kishim edhe një proces paralel të një proselitizmi të detyruar. Dhe të mendosh, që në Greqi proselitizmi ndalohet nga vetë Kushtetuta e atij vendi.


Në ç'mënyrë mund të sjellë rivalitete fetare, regjistrimi i popullsisë mbi këtë bazë?
Së pari, rivalitetet fetare në Shqipëri nuk kanë qenë asnjëherë "endogjene": ato janë inspiruar nga politikanë e klerikë të huaj.


Ky është një mësim i patundur i historisë. Sigurisht, një regjistrim i tillë, plot prapaskena e prapamendime, do t'i jepte dorë krejtësisht të lirë qarqeve antishqiptare, brenda dhe jashtë Shqipërisë, për të mbjellë ndasi, mëri, armiqësi mes vetë shqiptarëve. Është një punë që e kanë bërë përherë, dhe jo pa rezultate.


Por, edhe në këtë kuptim, përgjegjësia e autoriteteve shqiptare do të jetë e jashtëzakonshme: me një regjistrim të tillë ato i bëjnë një atentat të rëndë kohezionit shoqëror e moral të popullit shqiptar.
Growing up I was taught to "Treat people as I wanted to be treated", but as time passed and I met more people, I made my own version which is fair: "Treat people, like they treat you".

User avatar
Aulona
Star Member
Star Member
Posts: 607
Joined: Thu Jun 04, 2009 1:06 am
Gender: Female
Location: Albania

Re: Regjistrimi fetar, Xhufi: Berisha i dytë po bën tradhti komb

#2

Post by Aulona » Sat Jan 16, 2010 9:31 pm

Regjistrimi i popullsisë, Godo: Rrit numrin fiktiv të minoriteteve

Politikani dhe historiani Sabri Godo u shpreh se edhe deklarimi i fesë nuk shërben asgjë, përveçse mund të nxisë rivalitete fetare.


TIRANË- Nismën e qeverisë për të kryer rregjistrimin e popullsisë mbi baza etnike dhe fetare, politikani dhe historiani Sabri Godo e cilëson, si të panevojshëm


Për më tepër sipas tij, kjo do të sillte rivalitete fetare dhe do të rriste në mënyrë fiktive numrin e minoriteteve, veçanërisht atij grek. Në një intervistë për gazetën "Shekulli" Godo e shikon këtë edhe si një nënshtrim ndaj interesave greke në Shqipëri.


Ai vë në dukje se Partia Bashkimi për të Drejtat e Njeriut që përfaqëson interesat e minoritetit grek, ka insistuar që prej krijimit të saj, që rregjistrimi të kryhej mbi baza fetare dhe etnike. Sipas Godos, kjo do të ishte edhe një justifikim për shtetin grek, për të rritur shifrat e minoritetit të tij në vendin tonë, përtej asaj ç'ka është në të vërtetë.


"Të gjithë ata që marrin pensione nga Greqia kanë ndryshuar dokumente për ndërrimin e kombësive ose edhe ata që kanë dashur një vizë pune apo kanë dashur të shkojnë të punojnë diku, kanë bërë të gjithë këtë gjë.


Ky është një realitet, sikundër thashë. Tani, dikush përpiqet nga Greqia ta nxisë këtë, për të thënë më në fund se në Shqipëri ka minoritet përtej asaj që është në vërtetë dhe që ka më shumë njerëz të kombësisë greke, nga ç'ka në të vërtetë", - tha Godo gjatë intervistës.


Z. Godo si e konsideroni nismën e qeverisë për rregjistrimin e popullsisë mbi baza etnike dhe fetare?


Unë mendoj se, sidomos ky rregjistrimi fetar është pakuptim dhe nuk i shërben ndonjë qëllimi. Rregjistrimi në përgjithësi i popullsisë dhe banesave është një gjë e domosdoshme, por nuk ka pse shtohen edhe tregues të tjerë të tillë, që sipas meje veçse do të krijojnë shqetësim.


Në Shqipëri prej kohe kanë ekzistuar barrierat që ndanin më parë njerëzit e besimeve të ndryshme për t'u martuar ndërmjet tyre. Kurse tani, askush nuk pyet se cilit besim fetar, i përket njeriu tjetër që ka përballë. Kemi për fat të mirë këtë harmoni fetare në Shqipëri. Nuk kemi pse të nxisim rivalitete sepse kjo mua nuk më duket se i shërben ndonjë gjëje tjetër.


Përsa i përket rregjistrimit të përkatësisë etnike të shtetasve, mua më duket se në kushtet e tanishme dhe për 2-3 vitet që vijnë, kjo duhet të lihet mënjanë. Duhet të flasim hapur dhe të pranojmë faktin, se një pjesë e shqiptarëve, që kanë dashur të emigrojnë ose të kenë lëvizje të lirë, kanë pranuar të bëjnë kombësi tjetër.


Kjo ka ndodhur me emigrantët në Greqi. Por, ka edhe nga krahina të tjera të veriut, që janë deklaruar bullgarë, kanë marrë dokumente për të vërtetuar këtë gjë, që është fallco në të vërtetë.


Në qoftë se në këto kushte tani, kur shqiptarët kanë qenë të detyruar të bëjnë gjëra, që janë jashtë dëshirës dhe dinjitetit të tyre, do të çonte në rezultate që nuk i përgjigjen realitetit.


Në ç'mënyrë mund të sjellë rivalitete fetare, rregjistrimi i popullsisë mbi këtë bazë?
Po mund të ketë njerëz të atillë që janë tepër të dhënë pas feve, që mund të shkojnë deri ekstrem.


Mund të çonte në një lloj gare dhe pastaj në shtrirjen më tej të rrejtit të foltoreve, kishave, xhamive dhe manastireve, që kanë mbuluar një pjesë të vendit. Unë nuk shoh ndonjë gjë tjetër se ku mund të na çojë kjo.

A është e pranueshme që popullsia të rregjistrohet mbi baza fetare dhe etnike, kur Kushtetuta i trajton të gjithë në mënyrë të barabartë, pavarësisht besimit fetar dhe përkatësisë etnike?


Kjo ka qenë diskutuar në kohën e Kushtetutës dhe është hedhur poshtë. Sepse një herë, nuk është e domosdoshme, nuk i shërben ndonjë gjëje. Nuk na jep ndonjë të dhënë që të orientohemi për të bërë diçka.


Ndërsa çdo rregjistrim tjetër që mund të bëhet në fushën e ekonomisë ose të problemeve të ndryshme shoqërore, jam dakord me atë që thonë se "këto na duhen për të përcaktuar më mirë detyrimet që duhet të marrë vendi sot dhe në të ardhmen". Punë të tilla më duken krejt të sipërfaqshme dhe nuk na hyjnë në punë për ndonjë gjë.


Historiani Pëllumb Xhufi e ka cilësuar nismën e qeverisë për rregjistrimin e popullsisë mbi baza etnike dhe fetare, si një nënshtrim të Shqipërisë ndaj interesave të shtetit grek, si mendoni, a qëndron një aryestim i tillë?


Mua më duket se Pëllumb Xhufi ka një farë të drejte, meqënëse në këtë çështje kanë ngulur këmbë, sidomos Partia e Bashkimit të të Drejtave të Njeriut, që dihet që përfaqëson interesat e minoritetit grek dhe organizata Omonia. Që prej fillimit ata kanë ngulur këmbë në këtë gjë.


Të gjithë ata që marrin pensione nga Greqia kanë ndryshuar dokumente për ndërrimin e kombësive ose edhe ata që kanë dashur një vizë pune apo kanë dashur të shkojnë të punojnë diku, kanë bërë të gjithë këtë gjë. Ky është një realitet, sikundër thashë.


Tani, dikush përpiqet nga Greqia ta nxisë këtë, për të thënë më në fund se në Shqipëri ka minoritet përtej asaj që është në vërtetë dhe që ka më shumë njerëz të kombësisë greke, nga ç'ka në të vërtetë.

Kombësia

Përsa i përket regjistrimit të përkatësisë etnike të shtetasve, mua më duket se në kushtet e tanishme dhe për 2-3 vitet që vijnë, kjo duhet të lihet mënjanë. Duhet të flasim hapur dhe të pranojmë faktin, se një pjesë e shqiptarëve, që kanë dashur të emigrojnë ose të kenë lëvizje të lirë, kanë pranuar të bëjnë kombësi tjetër.


Kjo ka ndodhur me emigrantët në Greqi. Por, ka edhe nga krahina të tjera të veriut, që janë deklaruar bullgarë, kanë marrë dokumente për të vërtetuar këtë gjë, që është fallco në të vërtetë


Deklarimi


Nuk është e domosdoshme, nuk i shërben ndonjë gjëje. Nuk na jep ndonjë të dhënë që të orientohemi për të bërë diçka. Ndërsa çdo regjistrim tjetër që mund të bëhet në fushën e ekonomisë ose të problemeve të ndryshme shoqërore, jam dakord me atë që thonë se "këto na duhen për të përcaktuar më mirë detyrimet që duhet të marrë vendi sot dhe në të ardhmen". Punë të tilla më duken krejt të sipërfaqshme dhe nuk na hyjnë në punë për ndonjë gjë.


Feja


Regjistrimi fetar është pakuptim dhe nuk i shërben ndonjë qëllimi. Regjistrimi në përgjithësi i popullsisë dhe banesave është një gjë e domosdoshme, por nuk ka pse shtohen edhe tregues të tjerë të tillë, që sipas meje veçse do të krijojnë shqetësim.


Në Shqipëri prej kohe kanë ekzistuar barrierat që ndanin më parë njerëzit e besimeve të ndryshme për t'u martuar ndërmjet tyre. Kurse tani, askush nuk pyet se cilit besim fetar, i përket njeriu tjetër që ka përballë. Kemi për fat të mirë këtë harmoni fetare në Shqipëri.
Growing up I was taught to "Treat people as I wanted to be treated", but as time passed and I met more people, I made my own version which is fair: "Treat people, like they treat you".

User avatar
Aulona
Star Member
Star Member
Posts: 607
Joined: Thu Jun 04, 2009 1:06 am
Gender: Female
Location: Albania

Re: Regjistrimi fetar, Xhufi: Berisha i dytë po bën tradhti komb

#3

Post by Aulona » Mon Jan 18, 2010 8:59 pm

Historianet: Jo pyetje per kombesine

Sa i rendesishem eshte regjitstrimi i popullsise ne baze te etnise dhe fese, ne nje kohe kur standartet europiane nuk e kerkojne.

Kesaj pyetjeje i jane pergjigjur profesore te njohur te Akademise se Shkencave. “Persa i takon ceshtjes se etnise, shume njerez kane nderruar kombesine per nevojat, per vize, per t’u punesuar diku. Disa jane deklaruar si greke e disa si bullgare. Nese regjistrimi behet keshtu do te jete pa rezultat. Ne nje shoqeri krejtesisht paqesore persa u takon besimeve fetare, regjistrimi i tille mund te nxise dike te kerkoje per me teper, te ndertojme me shume kisha dhe xhami”, deklaron Sabri Godo.

Ndersa historiani tjeter Pellumb Xhufi shprehet se keto jane favore qe kryeministri Berisha i ben Greqise, e cila i ka kerkuar vazhdimisht qe te lehtesoje procedurat per minoritetet.

“Kjo ka qene nje nga kerkesat qe Micotaqis i ka bere Berishes ne 93-shin. Eshte nje premtim qe Berisha ia ka bere Greqise ne 95-en, ne prag te zgjedhjeve elektorale. Deklarimi i fese eshte ne kundershtim me standartet evropiane. Gjithashtu, je minoritar sepse je i tille dhe jo sepse te pelqen te hiqesh si i tille”, thote Xhufi.

Perfshirja ne pyetesor e ketyre pyetjeve, sipas Xhufit dhe Godos shkon ne favor te interesave politike te qarqeve jashte Shqiperise.

Sipas zotit Xhufi, kjo eshte nje nga kerkesat e paplotesuara qe kryeministri Micotaqis i ka bere homologut te tij Berisha ne vitin 1993. Nje kerkerse e perseritur edhe ne vitin 2000, kur kryeminister ishte Ilir Meta.

“Me PDNJ-ne, anetaret e te ciles jane miqte e mi, ketu une ndahem. Ndahem edhe me Omonian. Gjithmone keta e nxisin. Shtrohet pyetja perse ata? Do te thote qe te shtohen minoritaret, te shtohen greket qe te kerkojne per veten e tyre. Duan te provojne se ka me pak shqiptare se sa greke”, thote Godo.

Ndersa sipas Xhufit, kjo behet per te treguar se: “Jugu i vendit eshte helen. Duan ta identifikojne fene me kombesine. Ata qe jane ortodokse jane greke, kjo nuk eshte e vertete. Nese Shqiperia do te integrohej ne Evrope nuk do te kishin vlere keto lehtesira per qytetare te caktuar shqiptare”.

Nderkaq, per statiticienet, ky pyetesor ka shume boshlleqe. Duke qene ne formen e nje sondazhi, te dhenat e tij nuk jane te sakta dhe te vertetueshme.

“Duhet te besh kujdes per te bere vleresime te tilla. Duhet te jete nje pyetje me saktesi qe te percaktosh perqindjen. Ne kemi veshtiresi edhe per percaktimin fetar te femijeve deri ne moshen 18 vjec”, thote specialistja Milva Ikonomi.
Growing up I was taught to "Treat people as I wanted to be treated", but as time passed and I met more people, I made my own version which is fair: "Treat people, like they treat you".

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: Regjistrimi fetar, Xhufi: Berisha i dytë po bën tradhti komb

#4

Post by alfeko sukaraku » Mon Jan 18, 2010 9:10 pm

lona

ke gjetur vend te gabuar qe te hapesh nje teme te tille.

kurajo e durim se 100 vjetet e para jane te veshtira.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
Aulona
Star Member
Star Member
Posts: 607
Joined: Thu Jun 04, 2009 1:06 am
Gender: Female
Location: Albania

Re: Regjistrimi fetar, Xhufi: Berisha i dytë po bën tradhti komb

#5

Post by Aulona » Tue Jan 19, 2010 7:44 pmPas viteve ’90, shume shqiptare te cilet emigruan jashte e kryesisht ne Greqi, u detyruan te ndryshojne emrat por edhe fene, kryesisht nga myslymane ne ortodokse. Politikane dhe historiane kane evidentuar kete problem qe prek dy komunitete te medha fetare, ate ortodoks dhe myslyman, te cilet jane shprehur se nuk kane nje qendrim zyrtar mbi kete ceshtje. Pikerisht, kete problem e kane evidentuar ne menyre jo direkte perfaqesuesit e komunitetit katolik.

Permes Don Gjergj Metes, katoliket shprehen se pergjigja ndaj kesaj pyetje per ta nuk eshte shume e rendesishme, sepse ata e dine se ne Shqiperi jane ne minorance persa i perket perqindjes se besimtareve. “Cilido te jete rezultati i statistikave apo perqindeve, kjo nuk cenon bashkejetesen fetare apo harmonine e komuniteteve fetare”, shprehet Don Gjergj Meta.

Por jane vete qytetaret shqiptare ata qe me se shumti kundershtojne fort menyren e organizimit te regjistrimit permes pyetjeve mbi fene, te cilat i lidhin edhe me ate per kombesine. “Shqiptaret nje fe kane, shqiptarine. Nese regjistrimi do behet ne kete menyre, do dalin probleme fetare e etnike.

Regjistrimi me baza fetare eshte i gabuar”, shprehet nje qytetar. Shqiptaret shprehen se eshte shume e veshtire nxjerrja e nje statistike te qarte mbi perkatesine fetare te familjeve shqiptare, ku bashkeshortet i perkasine religjoneve te ndryshme. Nje qendrim i shprehur nje dite me pare edhe nga vete statisticienet, qe e konsideruan kete ceshtje si nje sondazh qe nuk mund te sjelle rezultate te sakta.
Growing up I was taught to "Treat people as I wanted to be treated", but as time passed and I met more people, I made my own version which is fair: "Treat people, like they treat you".

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Regjistrimi fetar, Xhufi: Berisha i dytë po bën tradhti komb

#6

Post by ALBPelasgian » Tue Jan 19, 2010 9:59 pm

Kjo asht tmerri i tmerreve! Një përpjekje gjigande, e rafinuar dhe perfide synon t'i përçajë shqiptarët dhe t'ua zbehë ndjenjen e tyre kombëtare përmes asaj fetare. Duke e futur kategorinë fetare si përcaktuese në regjistrimin e ardhshëm synohet që Shqipërisë t'i jepet një fytyrë 'multi-etnike' siç ia kanë bërë Kosovës gjër më tani. Kjo më së shumti do t'i dëmtojë shqiptarët, sepse një pjesë (e manipuluar) nga qarqe fetare të huaja do të yshtet për t'u përcaktuar si kategori fetare, dmth si muslimanë. Përqindja absolute e shqiptarëve në Shqipëri rrezikon të bjerë për ca numra më poshtë në kurriz të fryerjes së numrave të pakicave sic janë sllavomaqedonët, 'grekët', vllahët, romët, etj, etj.

Edhe në regjistrimin e ardhshëm në Kosovë synohet të ndiqet një model i ngjashëm, duke e vënë edhe kategorinë fetare si përcaktuese të identitetit/përkatësisë.
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: Regjistrimi fetar, Xhufi: Berisha i dytë po bën tradhti komb

#7

Post by alfeko sukaraku » Tue Jan 19, 2010 10:46 pm

ALBPelasgian wrote:Kjo asht tmerri i tmerreve! Një përpjekje gjigande, e rafinuar dhe perfide synon t'i përçajë shqiptarët dhe t'ua zbehë ndjenjen e tyre kombëtare përmes asaj fetare. Duke e futur kategorinë fetare si përcaktuese në regjistrimin e ardhshëm synohet që Shqipërisë t'i jepet një fytyrë 'multi-etnike' siç ia kanë bërë Kosovës gjër më tani. Kjo më së shumti do t'i dëmtojë shqiptarët, sepse një pjesë (e manipuluar) nga qarqe fetare të huaja do të yshtet për t'u përcaktuar si kategori fetare, dmth si muslimanë. Përqindja absolute e shqiptarëve në Shqipëri rrezikon të bjerë për ca numra më poshtë në kurriz të fryerjes së numrave të pakicave sic janë sllavomaqedonët, 'grekët', vllahët, romët, etj, etj.

Edhe në regjistrimin e ardhshëm në Kosovë synohet të ndiqet një model i ngjashëm, duke e vënë edhe kategorinë fetare si përcaktuese të identitetit/përkatësisë.
ahhhhhh bravo miku ime.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
Patush
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1360
Joined: Tue Jun 02, 2009 2:12 pm
Gender: Male
Location: With my loved ones, where I belong!

Re: Regjistrimi fetar, Xhufi: Berisha i dytë po bën tradhti komb

#8

Post by Patush » Wed Jan 20, 2010 1:26 am

ALBPelasgian wrote:Kjo asht tmerri i tmerreve! Një përpjekje gjigande, e rafinuar dhe perfide synon t'i përçajë shqiptarët dhe t'ua zbehë ndjenjen e tyre kombëtare përmes asaj fetare. Duke e futur kategorinë fetare si përcaktuese në regjistrimin e ardhshëm synohet që Shqipërisë t'i jepet një fytyrë 'multi-etnike' siç ia kanë bërë Kosovës gjër më tani. Kjo më së shumti do t'i dëmtojë shqiptarët, sepse një pjesë (e manipuluar) nga qarqe fetare të huaja do të yshtet për t'u përcaktuar si kategori fetare, dmth si muslimanë. Përqindja absolute e shqiptarëve në Shqipëri rrezikon të bjerë për ca numra më poshtë në kurriz të fryerjes së numrave të pakicave sic janë sllavomaqedonët, 'grekët', vllahët, romët, etj, etj.

Edhe në regjistrimin e ardhshëm në Kosovë synohet të ndiqet një model i ngjashëm, duke e vënë edhe kategorinë fetare si përcaktuese të identitetit/përkatësisë.
Ti kerkon qe ta bejme Shqiperin 100% homogjen siq kemi fqiun tone ne jug dhe qe tallet bota me to?
Ti kerkon qe magjypet, romet, jevget ti bejme Shiqptar pa ken?
Ti kerkon qe mos te dali ne drite fetyra e trathetareve fetare por te rrijne te mbuluar nen petkun e tolerances dhe vella dashamiresise qe ndodhet nder Shqiptaret?

Une vetem shpresoj te mos kete manipulime statistikash, dhe te dokumentohet deshira e njerezve.
Liri-A-Vdekje
Qui tacet consentit
Heshtja eshte Hjeksi!

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3818
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Regjistrimi fetar, Xhufi: Berisha i dytë po bën tradhti komb

#9

Post by Arbëri » Wed Jan 20, 2010 1:38 am

Atëherë Patush duhet te jetë ky ligj në mbaren Europen njëjtë , gjithsesi dalim fitues nëse për mbarë Europen vlen e njëjta , sidomos ke fqinjët tanë , e jo vetëm ku jetojnë Shqiptarët .
Deri sa ata munden me asimiluar shqiptarë , pse neve mos të mundemi ti ruajmë po me asi ligje diskriminuese që me shekuj asimiliuan Shqiptarë dhe vazhdimishtë kan futur hundët brenda në Shqipëri ?
Mjafton kjo temë që e hapa sot : http://www.arberiaonline.com/viewtopic.php?f=63&t=1929

Gjithsesi është demokratike ate që thua ti , por si duket atë mirësi po na e kthejnë mbrapshtë .
Neve jemi i vetmi popull në botë që kufizohemi me vetë-veten .
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Arta
Sun Member
Sun Member
Posts: 1515
Joined: Tue Jun 02, 2009 2:44 pm
Gender: Female
Location: USA

Re: Regjistrimi fetar, Xhufi: Berisha i dytë po bën tradhti komb

#10

Post by Arta » Wed Jan 20, 2010 2:44 am

Arbëri wrote:Atëherë Patush duhet te jetë ky ligj në mbaren Europen njëjtë , gjithsesi dalim fitues nëse për mbarë Europen vlen e njëjta , sidomos ke fqinjët tanë , e jo vetëm ku jetojnë Shqiptarët .
Deri sa ata munden me asimiluar shqiptarë , pse neve mos të mundemi ti ruajmë po me asi ligje diskriminuese që me shekuj asimiliuan Shqiptarë dhe vazhdimishtë kan futur hundët brenda në Shqipëri ?
Mjafton kjo temë që e hapa sot : http://www.arberiaonline.com/viewtopic.php?f=63&t=1929

Gjithsesi është demokratike ate që thua ti , por si duket atë mirësi po na e kthejnë mbrapshtë .
Neve jemi i vetmi popull në botë që kufizohemi me vetë-veten .
Lere se disa njerez i kan hyp gomarit perseprapthi! Ne behemi me eksperta dhe nga vete Evropianet te cilet e kane keshilluar Saliun mos ta beje kete! Historjanet dhe analistet tane kane dhene te dhenat e tyre pse nuk duhet bere kjo. Populli mbare ne pergjithesi po thote kjo nuk duhet bere. Si mundet nje popull ku nje familje i ka te gjitha ferat brenda, si mund te kategorizohen ata? Atehere kjo do te jete ne duar te atrye qe do te vihen ne kete komisjon ti manlipulojne si te duan, dhe ne e dime shume mrie c'fare nerezish kemi si politikan. Per mua nuk jane kaq tragjik politikanet, se ata ndaj bejne te gjitha keto per te mbijetuar sikur edhe nje dite ne karige per vete, por me vjen me teper me llogjiken e disave e cila gjithmone u eshte treguar sa gabim jane!
"I never gave anybody hell! I just told the truth and they thought it was hell."~Harry S. Truman

User avatar
Patush
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1360
Joined: Tue Jun 02, 2009 2:12 pm
Gender: Male
Location: With my loved ones, where I belong!

Re: Regjistrimi fetar, Xhufi: Berisha i dytë po bën tradhti komb

#11

Post by Patush » Wed Jan 20, 2010 4:20 am

Arbëri wrote:Atëherë Patush duhet te jetë ky ligj në mbaren Europen njëjtë , gjithsesi dalim fitues nëse për mbarë Europen vlen e njëjta , sidomos ke fqinjët tanë , e jo vetëm ku jetojnë Shqiptarët .
Deri sa ata munden me asimiluar shqiptarë , pse neve mos të mundemi ti ruajmë po me asi ligje diskriminuese që me shekuj asimiliuan Shqiptarë dhe vazhdimishtë kan futur hundët brenda në Shqipëri ?
Mjafton kjo temë që e hapa sot : http://www.arberiaonline.com/viewtopic.php?f=63&t=1929

Gjithsesi është demokratike ate që thua ti , por si duket atë mirësi po na e kthejnë mbrapshtë .
Neve jemi i vetmi popull në botë që kufizohemi me vetë-veten .

ME fal Arberi por Shqipetaret kurre nuk e kan pas ves qe te mundohen e ta mbajne trathetarin afer vedit. Ne qoftese ato Shiqptare ne shekujte e meparshme jane asimiliar me force sot asimilohen me vetdije, per para dhe nga injoranca! Une keto njerez dau ti di se kush jane.

Kto "patriotat" qe qirren dhe shajne grek e serb por qe hajne buk prej tyre jane po ato qe duan qe ne te veprojme po si ato!
Te behem si ato qe une urrej, kete nuk ma lejon ndergjegja.
Ju doni te mohoni pakicen magjype, jevge, greke, sllave dhe duke bere kete bastardhoni rracen Shqiptare se i fusni te gjithe ne te njejten familje. Ky per mendimin tim do te ishte nje gabim i madh.

Ne Shqiperi ka shume pak pakica dhe shume me pak te shitur per para, dhe kjo do te tregohet me mbledhjen e ketij "census"!
Me sa e di une ky ligj nuk eshte vetem per besimin personal te njerezve por dhe per ate etnik, pra qfare ka per tu frigesuar?

ps: Arta pak ma me rrespekt te lutem!
Liri-A-Vdekje
Qui tacet consentit
Heshtja eshte Hjeksi!

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Regjistrimi fetar, Xhufi: Berisha i dytë po bën tradhti komb

#12

Post by ALBPelasgian » Wed Jan 20, 2010 9:28 am

Patush wrote: Ti kerkon qe ta bejme Shqiperin 100% homogjen siq kemi fqiun tone ne jug dhe qe tallet bota me to?
Ti kerkon qe magjypet, romet, jevget ti bejme Shiqptar pa ken?
Ti kerkon qe mos te dali ne drite fetyra e trathetareve fetare por te rrijne te mbuluar nen petkun e tolerances dhe vella dashamiresise qe ndodhet nder Shqiptaret?

Une vetem shpresoj te mos kete manipulime statistikash, dhe te dokumentohet deshira e njerezve.
Patush, ne asnjerin rresht te postit tim nuk thashe qe romet, vllahet a greket t'i shqiptarizojme me zor. Nuk është traditë shqiptare shkelja dhe përdhunimi i paklicave kombëtare dhe as që do të jetë ndonjëherë. Unë nuk dua që të jemi 100% homogjen (edhe pse jemi një ndër vendet e vetme në Europë me homogjenitetin më të lartë) por as heterogjen nuk dua që të jemi. Dua që të respektohet gjendja reale e atlasit demografik, ashtu siç është. E futja e kategorizimit fetar nuk është pasqyrim i drejtë i asaj gjendjeje. Mos harro se deri më tani ka qenë:
A distinguishing feature in the character of the Albanians is then- nationality. Their answer, when asked what they are, is not, as in other places, ' I am a Mohammedan,' or ' I am a Christian,' but ' I am an Albanian.'
Unë s'kërkoj që të shtypen pakicat në vendin tonë, mirëpo kërkoj zëshëm që të paktën të ketë reciprocitet sepse shkalla e trajtimit midis shqiptarëve (që s'janë pakicë në vendet fqinje: Mal të Zi e Maqedoni) të jetë në kornizat e respektimit të një entiteti shtetformues.
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
Patush
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1360
Joined: Tue Jun 02, 2009 2:12 pm
Gender: Male
Location: With my loved ones, where I belong!

Re: Regjistrimi fetar, Xhufi: Berisha i dytë po bën tradhti komb

#13

Post by Patush » Wed Jan 20, 2010 4:25 pm

Shumica e Shqiptarve nuk jan as mysliaman as Ortodoks, por Agnostist dhe Ateista!

Kjo mbledhje do te kerkoje Etnine, dhe pastaj besimin personal nqoftese ti ke ndonje.


Nuk ka perse Shqiptaret te frigesohen aspak, perveq terrorristave mysliman me emrat Kristo -lol-
Liri-A-Vdekje
Qui tacet consentit
Heshtja eshte Hjeksi!

User avatar
Arta
Sun Member
Sun Member
Posts: 1515
Joined: Tue Jun 02, 2009 2:44 pm
Gender: Female
Location: USA

Re: Regjistrimi fetar, Xhufi: Berisha i dytë po bën tradhti komb

#14

Post by Arta » Wed Jan 20, 2010 4:41 pm

Patush wrote:
ps: Arta pak ma me rrespekt te lutem!
:? :shock: :?:
"I never gave anybody hell! I just told the truth and they thought it was hell."~Harry S. Truman

User avatar
Patush
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1360
Joined: Tue Jun 02, 2009 2:12 pm
Gender: Male
Location: With my loved ones, where I belong!

Re: Regjistrimi fetar, Xhufi: Berisha i dytë po bën tradhti komb

#15

Post by Patush » Wed Jan 20, 2010 5:12 pm

Arta wrote:
Patush wrote:
ps: Arta pak ma me rrespekt te lutem!
:? :shock: :?:
Te gjitha njohurit nuk i kam por per se "prapthi gomarit" nuk i kam hyp!
Fakti qe mendimi im kundershton tendin nuk do te thote qe ti je me te drejte apo une, nepermjet shkembimit te mendimeve dalin mendime te reja revolucionare dhe mesojme nga njeri tjetri!

Arta a mundesh te na gjesh kete ligj qe ta lexojme se qka kerkohet ne te?
Liri-A-Vdekje
Qui tacet consentit
Heshtja eshte Hjeksi!

Post Reply

Return to “Politikë shqiptare”