"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Grup-mendim.

Flisni për politikën shqiptare, ndikimi i saj në jetën tuaj, mund të diskutoni për partitë politike shqiptare dhe frymën e to lerances ne politikën shqiptare.

Moderator: Mallakastrioti

Post Reply
User avatar
Orakulli
Star Member
Star Member
Posts: 609
Joined: Sun Jun 14, 2009 5:40 am
Gender: Male
Location: USA

Grup-mendim.

#1

Post by Orakulli » Sat May 21, 2011 7:58 pm

Quhet groupthink. Ne kemi nje situate të tillë tashme te quajtur normale ne Shqipëri. Brënda grupit-parti, ne ndeshemi me nji grupthink të pastër, ata janë që marrin vendimet e fshehta kundërdemokratike, p.sh,si ato pistat sesi të mposhtin kundërshtarin politik duke vendosur dhe planifikuar më parë me shkel ligjin dhe kush do të kundërshtonte, jo vetem nuk do përfillej, por edhe do të kishte pasoja më vonë. Në shumicën e rasteve shqiptare, kur kritikuesi është nji anëtar i thjeshtë i grupit, pa shumë kredite, jo si Bamir Topi, ai brënda 5 sekondas do të qitej jashtë salles-grupit me shqelma e grushta, ndërsa per Bamirin do te nxitej ndonji TV-fushark. Ndërsa Rama thuhet që paska rrahur dikë në këto zgjedhje, Berisha kishte rrahur dikë me parë, ose e ka rrahuar keto ditë, por ende nuk e kemi marre vesh; fshati në feste i thonë andej nga anët e mia. Ndoshta prandaj sot në Shqipëri ka aq shumë parti që jane pre ; shumcia e tyre kanë lindur nga mospranimi i mendimit alternativ dhe kritik brënda grupit të tyre të parë pjesmarës.
Ndërsa jashtë grupeve-parti kemi grupet-polle, mbështetesit e tyre, ose përfituesit e vegjël ekonomike, kockuesit, nga pjesmarja në këtë grup, në një vend pune, në nje tendër te vogël për çizme për punëtoret e naftës, një…, të cilët na paraqesin nje grup-polle, që jane gjithomonë shumë me te egër se grupet-mëmë, dhe pothuaj janë në gjëndje skizofrenike gjatë zgjedhjeve. I fundit ashtë populli, ose jashte-grupi, i cili vuan kronikisht pasojat dehumane te vendimeve dhe verpime jo ligjore, jo racionale, te dy grupthink-partive kryesore, që të shkretërve po u ndodh në mënyre të përseritur historia e deleve gati për të rënë në greminë, ose rënë ne nji rast me tre mije trupa pajete, vetëm nga grupthink edhe gruppollet.
Grupmenduesit, në rastin tone partite kryesore PD-PS, kërkojnë brënda grupit të tyre të arrijnë një vendim unanim duke shtypur çdo mendim dhe vlerësim kritikues, u cili eshte baza e efektivitetit te shoqërise së hapur demokratike. Ky vendim unamim ndilgohet tek gagiçitjet neveritese të Bërishes për “çdo votë duhet numëruar”, ose te Ramës me grushtin lart “hapni kutitë”, të cilat kanë të fshehurat brënda grupit, paraplanifikimet kundër ligjore, para-vendim-veprimet shkelese dhe shkaterrues të ligjit.
Pra, edhe grupthink në rastin shqiptar ashtë ekstrem, sepse kalon zonën brënda ligjit, por zhvillohet në zonën e ndaluar nga ligji. Me pak fjalë ashtë nji groupthink kriminal, prandaj me të drejtë përbuzen tashme, pas njezet vjetesh nga jashte-grupi popull.
E vetmja menyre, e cila ashtë gjeniale në demokraci, ajo do të ishte tërheqja e tyre nga skena politike në mënyre paqësore dhe ndërtimi vërtet i votimeve te pavarura. Ndoshta do të ishte mirë votimi elektronik. Dy butona kuq e blu, vendos gishtin tënd mbi ekran dhe pas indetifikimit shtyp vetëm njerin prej tyre dhe kjo ashtë e gjitha. Jo me letra me njolla, me ngjyra, kuti votimi pa çelesa, komisione vlerësimi e numerimi nga grup-pollet, etj. Kjo vendosja e gishtit do të kishte edhe shumë më të mira të tjera.
Image

Post Reply

Return to “Politikë shqiptare”