"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

10 vendet me te lumtura dhe 10 me te trishtuarat ne bote

Këtu mund të sillni kuriozitete të ndryshme nga vendi dhe bota si dhe lojëra zbavitëse të thjeshta për tu argëtuar dhe provuar shkathtësinë.

Moderator: Adriana

Post Reply
User avatar
Adriana
Universe Member
Universe Member
Posts: 3201
Joined: Tue Jun 02, 2009 3:34 pm
Gender: Female
Location: Giethoorn (Nederland)

10 vendet me te lumtura dhe 10 me te trishtuarat ne bote

#1

Post by Adriana » Tue Dec 13, 2011 11:45 am

Charles Schulz thotë se është si një qenush i gëzuar ndërsa John Lenon mendon se lumturia është si një armë e nxehtë. Çfarëdo qoftë ajo, në botë ekzistojnë shumë matës të lumturisë së vendeve, por një nga ato më seriozët është Legatum Institute.
Studimi i saj bazohet në të dhëna 40 vjeçare dhe e vlerëson lumturinë e vendeve duke matur; ekonominë, sipërmarrjen, qeverisjen, edukimin, shëndetin, sigurinë, lirinë personale dhe kapitalin shoqëror.
Në renditjen për vitin 2011 ajo pozicionin si vendin më të lumtur Norvegjinë. Prej tre vitesh ky cilësohet si vendi më i gëzueshëm në tokë.
Por përveç anës pozitive në botë eksiton edhe ajo negative. Republika e Afrikës Qendrore është vendimi i trishtuar. Në listën e 10 vendeve më të trishtuara bëjnë pjesë vetëm shtete nga Azia dhe Afrika.10 vendet më të lumtura në botë:

1 Norvegji
Për të tretin vit në vend të parë. Me një GDP prej 54 000 dollarë për vit është mes vendeve më të pasura në botë dhe i pari vend social si dhe i dyti sa i takon sigurisë.
2 Danimarkë
Për të tretin vit qëndron në vendin e dytë. Vendi i vogël është i pari sa i takon sipërbarrjes dhe mundësive dhe bazohet në një nivel të lartë të kualitetit social. Ka konston më të ulet në botë të jetesës.
3 Australi
Është ngjitur nga vendi i pestë në të tretin për shkak të edukimit të përkryer, qeveri efiçente dhe zhvillimit të tregtisë bazuar tek burimet natyrore.
4 Zelanda e Re
Zelanda e Re është e dyta sa i takon qeverisje, edukimi dhe lirisë personale. Nuk ka vend më tolerant për emigrantët.
5 Suedi
Ka nivelin më të lartë të pjesëmarrjes në politikë dhe barazinë sociale kombinuar kjo me mbrojtjen e mjedisit dhe teknologjinë e lartë.
6 Kanada
Vendi më i lulëzuar në Amerikë. Kanadaja renditet e para sa i takon lirisë personale. Një vend me hapësira gjigande ajo njihet si vend shumë tolerant dhe mikpritës.
7 Finlandë
Ashtu si “motrat e saj skandinave”, feja është një mendim i mëvonshëm në Finlandë, pasi me vetëm 13% shkojnë në kishë. Ajo renditet e treta në arsimim dhe sipërmarrje.
8 Zvicër
Numër një në qeverisje, e dyta për shëndetin dhe ekonominë. Vendi më i stabilizuar në Evropë.
9 Hollandë
Ka një demokraci të fuqishme me liri të gjerë civile dhe më shumë kohezion social, raportohet se 90% e holandezëve marrin kënaqësi të përditshme nga rrethinat e tyre natyrore.
10 SHBA
Një vend i përkryer për të nisin një biznes. Gjithashtu është numër një për shëndetin, ujin e pastër dhe është qeveria që shpenzon më shumë për kujdesin shëndetësor.
10 vendet më të trishtuara:


1. Republika e Afrikës Qendrore
2. Zimbambe
3. Etiopi
4. Pakistan
5. Jemen
6. Sudan
7. Nigeri
8. Mozambik
9. Kenia
10. Zambia
Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!Post Reply

Return to “Kuriozitete dhe lojra zbavitëse”