"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Radhitja e germave ne alfabetin Fenikas

Këtu mund të sillni kuriozitete të ndryshme nga vendi dhe bota si dhe lojëra zbavitëse të thjeshta për tu argëtuar dhe provuar shkathtësinë.

Moderator: Adriana

Post Reply
User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 524
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Radhitja e germave ne alfabetin Fenikas

#1

Post by TeuAL » Tue May 22, 2018 9:36 am

Pse shenjat(germat) ne vargun alfabetik jane vendosur njera pas tjetres ne menyren qe ne e kemi ne perdorim dhe jo ne nje menyre tjeter?

Ne librin "The Phoenicians", Ed: Moscati (ne ngjitje) ka nje diskutim per kete problem. Po mundohem te jap shkurtimisht cfare thuhet ne fleten 119.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Mbyllet diskutimi rreth problemeve qe lidhen me alfabetin duke permendur nje ceshtje qe deri vone ka qene e paspjegueshme por per te cilen se fundmi kemi nje ide-spjegim interesant dhe te papritur qe mund te jete zgjidhja per:
pse shenjat(germat) ne vargun alfabetik jane vendosur njera pas tjetres ne menyren qe ne e kemi ne perdorim dhe jo ne nje menyre tjeter?

Renditja e germave tona (a, b, c, d, e . . . ) eshte shume e lashte: eshte e dokumentuar qe ne shek. 14 para Krishtit, ne nje liber mesimi per nxenes fillestare qe eshte gjetur ne Ugarit. Pse jane simbolet-germat ne kete renditje dhe jo ne nje tjeter? Aresyet nuk jane fonetike( tinguj te ngjashem fonetike si psh T me D ose S me Z jane jo afer ne vargun alfabetik) dhe po ashtu aresyet nuk jane grafike( simbole-germa te ngjashme grafikisht si psh AYN dhe TET, GIMEL dhe LAMED, ose GIMEL dhe PE jane jo prane ne vargun alfabetik); nga ana tjeter eshte veshtire te besohet qe vargezimi te jete i rastesishem, pa asnje lloj kriteri, kjo per shkak te njohurive tona rreth mentalitetit ne qyteterimin e lashte te Lindjes se Aferme(Near East).

Ne vitin 1978 Alessandro Bausani, orientalisti i shquar qe u specializua ne 'Historine e Astronomise Orientale', sygjeroi nje zgjidhje: duke u bazuar ne nje studim te stacioneve henore ne astronomine Arabe, Indiane dhe Iraniane, ku ndodhte qe keto stacione lidheshin me shenjat-germat e alfabetit Arab ne vargezimin-renditjen e lashte(qe korespondon me Fenikasin), Bausani arriti ne perfundimin qe renditja e germave ne alfabetin Fenikas pasqyron nje lloj KALENDARI ku shenjat Aleph(Taurus), Tet, Ayn dhe Taw paraqesin, ne kete renditje, ekuinoksin e vjeshtes, solsticin e dimrit, ekuinoksin e pranveres dhe solsticin e veres. Nje situate e tille astronomike tregon qe hena e plote e ekuinoksit te vjeshtes shihej prane konstelacionit Taurus ku dallohen Pleiades, pra rreth vitit 2000 ose 1600 BC. Data e dyte korespondon plotesisht me ate qe kemi thene rreth fillimeve te alfabetit. Ne renditjen tradicionale, sipas ketij spjegimi, alfabeti do te mund te konsiderohej si nje lloj kalendari primitiv, disi i perafert, i cili ishte hartuar ne nje zone diku ne Lindjen e Aferme ku stina e veres, me thatesiren qe sjell, shihej si shume e veshtire. Hamendesimi per natyren kalendarike te krejt alfabetit, ne vecanti menyra e renditjes se simboleve-germave qe, Bausani thote, ' ndoshta simbolizonte ditet e nje cikli-muaji te plote henor, mundesi spjegimi kjo me e pranueshme se te tjerat,' eshte mbeshtetur jo pak nga dokumentet epigrafike Syro-Palestineze qe datojne ne mileniumin e pare B.C..

Nqse eshte keshtu, kemi te bejme me nje koncept te lashte Fenikas qe renditjen e germave ne alfabet e lidh me ciklet kohore ne natyre, gje qe na ben te mendojme se ndoshta kjo eshte aresyeja pse shpikesi i alfabetit deshi qe te mbante kete lloj renditje te simboleve zanore dhe grafike ne vargun alfabetik, aresye kjo qe per ne sot eshte e tepert.
- - - - - - - - - - - -

vijon . . . .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 524
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Radhitja e germave ne alfabetin Fenikas

#2

Post by TeuAL » Tue May 22, 2018 9:42 am

. . . vijon

Ngjitur eshte fleta nr 118-119 ku autori flet per sa kam thene ne postimin me lart.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Post Reply

Return to “Kuriozitete dhe lojra zbavitëse”