"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Balenat e therrasin njera-tjetren ne emer

Këtu mund të sillni kuriozitete të ndryshme nga vendi dhe bota si dhe lojëra zbavitëse të thjeshta për tu argëtuar dhe provuar shkathtësinë.

Moderator: Adriana

Post Reply
User avatar
Hymniarber
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1015
Joined: Tue Jun 02, 2009 5:04 am
Gender: Male
Location: Arbëria

Balenat e therrasin njera-tjetren ne emer

#1

Post by Hymniarber » Wed Jun 17, 2009 8:26 pm

Ashtu si njerezit edhe balenat e therrasin njera-tjetren ne emer dhe kete e bejne ne dialekte te ndryshme, sipas grupeve familjare.

Zbulimin e ka bere biologu gjerman Heike Vester, i cili jeton prej vitesh ne Norvegji ku studion sjelljen e gjitareve. Sipas tij, balenat perdorin nje sistem te vecante dhe shume te sofistikuar komunikimi duke krijuar edhe gjuhen e tyre ne momentet qe pergatiten per gjah.

Nese e perkthejme ne gjuhen njerezore ate cka thone balenat, mund te shkepusim psh fragmentin: “Sulmoni nga e djathta grupin e peshqve, ndersa une po kaloj nga e majta”. Nderkohe, orkat per t’u njohur brenda grupeve te tyre kane 17 sinjale te ndryshme zanore.
Fere libenter homines id quod volunt credunt
Image

Post Reply

Return to “Kuriozitete dhe lojra zbavitëse”