"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460
Lideri i partisë radikale të djathtë, që për herë të parë ka siguruar hyrjen në parlament, ka shprehur hapur synimet për Epirin e Veriut. Kryetari i Golden Dawn, Nikolaos Michaloliakos, përveç thirrjes për “çlirimin” e Epirit të Veriut, ka kërkuar edhe atë që ai e quan “pastrimin” e vendit, që duhet të vijë me largimin e emigrantëve ilegalë.
“Ne do të luftojmë për vendin tonë. Ne nuk i marrim parasysh sakrificat. Ai që nuk është me ne është kundër nesh. Ne nuk tërhiqemi”, është shprehur Michaloliakos. “Askush nuk mund t’i ndalojë 100 anëtarët e Golden Dawn dhe nëse ata sjellin tanket, ata duhet ta dinë se (ushtria greke) do të jetë me ne”.
Në Greqi, përllogaritet se jetojnë 1 milion emigrantë të huaj të cilët ndihen të kërcënuar nga partia neo-naziste. Kjo parti mbështet edhe minimin e kufirit për parandalimin e hyrjes së emigrantëve ilegalë në vend.
Godlen Dawn në zgjedhjet e së dielës fitoi 21 vende nga 300 që ka parlamenti grek pasi arriti të marrë afërsisht 7% të votave në total. Në zgjedhjet e kaluara, të cilat u mbajtën në vitin 2009, kjo parti kishte vetëm 0.3% elektorat.
Një rezultat i tillë erdhi për shkak të qëndrimit të tyre kundër ndihmës nga jashtë dhe ka bërë thirrje për bashkimin e Greqisë me Qipron, gjë e cila u provua nga regjimi ushtarak në vitin 1974 që solli ndërhyrjen e Turqisë në ishull. Që prej atëherë Qipro vazhdon të jetë e ndarë. Gjatë fushatë ata kanë djegur flamurin amerikan dhe atë izraelit.
Tabela e rezultatit të zgjedhjeve
Rezultati i zgjedhjeve në Greqi solli një shpërndarje të gjerë të votave, çka po vështirëson krijimin e një koalicioni qeverisës.
Kreu i Demokracisë së Re, Antonis Samaras, partia e të cilët doli e para me përqindje votash, dorëzojë mandatin për formimin e koalicionit qeverisës pas dështimit të negociatave. Tashmë e drejta për të formuar qeverinë i është dhënë Aleksis Tsipras, që udhëheqë koalicionin e radikalëve të majtë.
Nëse ai dhe Venizelos i PASOK, dështojnë në formimin e qeverisë dhe nëse presidenti Karlos Papulias nuk do të jetë në gjendje të formojë një qeveri të unitetit kombëtar, atëherë ai mund të thërrasë zgjedhje të reja brenda një muaji. — me Vjollca Kaciu dhe 33 të tjerë.
Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!
Une personalishte edhe pse jam e mendimit qe kjo parti me 20 vota ( nga 300 vota qe votohet ne parlamentin grek ) nuk mund te vendosi gjithcka se c'fare mund te behet ne greqi, plus qe ''qeni qe leh nuk te kafshon'', por duke u bazuar nga idea qe ''i mbyturi kerkon gjithmon te te mbys'' hapa nje teme te vecante ne facebook per kete thirje duke kerkuar nga Shqiptaret te jepnin mendimin e tyre. Pa diskutim qe te gjithe jane per mbrojtjen e epirit, por midis tyre pati dhe disa qe komentuan keshtu:
Klìti Skuadra:
E mire Adria le te na perzene ne Ketej se edhe ate kemi manget ne! Ajo na mungon! pershendetje nga Skuadra E Drejtesise !!!!!!
pergjigja ime: Kliti Skuadra, po a nuk jane ata te paret qe folen?! A nuk jane ata qe i degjoj e gjithe bota dije?! Atehere ne cfare duhet te bejme , te rrime me duar ngrysur dhe te pranojme qe ata duan te marrin EPIRIN, vetem qe TI te mos kthehesh?! Meqe qenke nga ''skuadra drejtesise'' shko tregohu te drejtat atehere atyre qe i paske aty!!
Tahir Mici:
per punen e epirit te veriut dhe qe u thoni te vine se de gjejen shtruare amunde te me thoni me se de mbrojem kure nuk kemi as ushtri e as arme se i shkrime per leke per disa koka te demokracise apo me llastika me gure e me ca kallashe te prishur
pergjigja ime:Tahir Mici: Po a nuk jane ata qe bejne kete thirje?! C'fare duhet ti themi ne, jo mos hajdeni se nuk kemi ushtri as arme?! Apo tu themi , mire hajdeni merreni epirin?! Ne nuk provokuam, jane ata qe provokojne..... nese do provokonim ne, atehere mund te shtronje pyetjen se me c'fare do ti presim....ne kete raste meqe ata po provokjne edhe ne duhet te kunderpergjigjemi ME C'FARE TE NA GJENDET do tju mirepresim. Si thua Ti, ata dhe mediat e tyre te na marrin neper kembe dhe ne te fryme syte?! JO, perkundrazi kemi shancin qe e gjithe bota te lexoj dhe materialet tona per epirin!
Me kete raste dua te kerkoj dhe mendimet e shokeve ketu ne forum, si e medojne kete situat.....
Si duhet te veproj shqiperia ne kete situat?
C'fare rreziqesh sjellin keto per Shqiperine?
Po per emigrantet qe jetojne ne greqi?
Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!
Perkundrazi sa me shume te lehin ata per vorio-epir apo lufte aq me mire eshte per Shqiperine.E gjithe propaganda e tyre eshte nje bumerang per vete greqine,ata po i bejne dem vetes se tyre ndersa neve po na bejne nje favor te madh.Kjo levizje qe ka marre 440 mije vota po e dikrediton te gjithe Greqine ne syte e botes.ne nuk na mbetet tjeter vetem te rrime e te shohim sesi ata po ja bejne varrin vetes.
Sa per lufte greku e di mire sa e ka forcen megjithe armatimet moderne qe zoteron as sa nje cete me barinj nuk vlen.
Dhe e bëmë me besa besën ja të rrojmë ja të vdesëm!
Ishte thënë prej Zotit që të nderohen armët e Shqipërisë!
erix77 wrote:Perkundrazi sa me shume te lehin ata per vorio-epir apo lufte aq me mire eshte per Shqiperine.E gjithe propaganda e tyre eshte nje bumerang per vete greqine,ata po i bejne dem vetes se tyre ndersa neve po na bejne nje favor te madh.Kjo levizje qe ka marre 440 mije vota po e dikrediton te gjithe Greqine ne syte e botes.ne nuk na mbetet tjeter vetem te rrime e te shohim sesi ata po ja bejne varrin vetes.
Sa per lufte greku e di mire sa e ka forcen megjithe armatimet moderne qe zoteron as sa nje cete me barinj nuk vlen.
erix, e sikur ta dije qe pikerisht keta demat e 'Agimit te arte' qe po mbrehin briret kunder nesh, ne vitet 80'ta pretendonin se shqiptaret dhe greket jane 'vellezer gjaku' ose Konstandini, Pirro e deri te Miauli ishin shqiptare, atehere do te fillonte vertete nje krize e thelle identitare per kete grupim, i cili ushqehet si mushkonje e ndyre ne plaget sociale te vendit te vet...Se shpejti do t'i sjell origjinalet e shkrimeve te tyre...
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!