"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Çështja e emrit të Shqipërisë Veriore

Sillni këtu për diskutim artikujt ose reportazhet që trajtojnë problemet më të mprehta qe shqetësojnë, shoqërinë shqiptare, komunitetin tuaj, juve.

Moderator: ALBPelasgian

Post Reply
User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Çështja e emrit të Shqipërisë Veriore

#1

Post by rrëqebull » Wed Feb 04, 2015 12:53 pm

[quote2="Adem Gashi"]Image

Opinioni im

SHTETI YNË DUHET TË RIEMËRTOHET,
DUHET TË KETË TJETËR EMËRTIMÇdo shtet është emërtuar sipas pupullsisë ( kombeve) shumicë që jetojnë në të dhe jo sipas rajonit; kështu nga popullata/kombi shumicë bullgar quhet shteti nacional Bullgari, serb – Serbi ( dhe nuk quhet Shumadi, sipas një rajoni atje), grek – Greqi, gjerman – Gjermani, kroat – Kroaci, slloven – Slloveni etj…

Atëherë Kosovës pse t’i bëhet kjo padrejtësi?

Kosova duhet të quhet SHQIPËRI E VERIUT

Shënim 1. ( gjithmonë sipas mendimit tim) Emërtimi Kosovë është pagëzimi që na e ka bërë okupatori. Ai, natyrisht, për ta fshehur para botës okupimin që i kishte bërë një pjese të kombit shqiptar, nuk do ta quante këtë pjesë Shqipëri ( as e Veriut as e Jugut, as E madhe as e Vogël ), por sipas rajoneve të saj: Rrafshi i Kosovës, Drenicë, Llap, Dukagjin ( Metohi ), Pashtrik, Podrimje ( Anadrini) dhe shih ti zgjodhi emërtimin Kosovo i Metohija ( Kosovë dhe Metohi – Dukagjin ). Pas 1974 quhet vetëm Kosovë, por gjithmonë sipas propozimit të okupatorit.

Shënim 2. Vijimësia ( tani ) e ruajtjes së emërtimit Kosovë dhe Metohi, pas 1974 Kosovë tregon vijmësinë e “dëgjueshmërisë” dhe lojalitetin ndaj okupatorit.

Shënim 3. Ruajtja e emërtimit Kosovë, po sjell tri gjëra të këqia:

a. po lë hapësirë që shkjetë ende vendin tonë ta quajnë Kosovo i Metohija ( sepse kështu na e kanë quajtur vendin dikur, d.m.th. s’kemi pse zemërohemi se ky ka qenë një fakt )

b. po ia lidh duart Serbisë për të na pranuar, sepse ajo ende në kushtetutën e saj e konsideron të veten Kosovën dhe Metohinë ( Ta ndihmojmë pra Serbinë – t’i dalim nga Kushtetuta!!!)

c. ajo më e kqeja, ky emërtim ka bërë që të lind një komb i shpifur, i paqenë – kosovar, ku secili shqiptar( përvec lojalistëve ) ndihet i fyer nëse quhet kështu. ( Po flas për veten time tash: përkatësia ime kombëtare është – shqiptar, ndërkaq sipas rajonit jam – drenicak, por, jo, kurrë kosovar!)

Emërtimi SHQIPËRI E VERIUT ( ose SHQIPËRIA VERIORE ) ka këto të mira:

1. shkëput lidhjen shekullore me okupatorin – Serbinë.
2. Ndihmon Serbinë për ta njohur pavarësinë e një shteti kombëtar. ( Fundja deshi, s’deshi ajo ti vetë po i del nga Kushtetuta. Le ta bajë ai në kushtetutë sa të dojë Kosovo i Metohija )
3. bën që shqiptarët të ndihen ata që janë. ( Lojalëve do t’u mbetej vetëm si kujtim “kombi” i shpifur kosovar )
4. krijohet lidhje direkt dhe kthim kah e mbara – kah Shqipëria ( Vetëm dy Shqipëri mund ta bëjnë NJË që ndër ne njihet si BASHKIMI KOMBËTAR )

A kemi të drejtë për këtë?
Po. Plotësisht. Emërtimi po vjen sipas popullatës shumicë – shqiptare. ( Do të isha plotësisht dakord, ta zëmë, nëse popullsi shumicë të ishin goranët, vendi të quhej GORË )

Atëherë si të realizohet kjo?
Fare lehtë. Me një referendum.

P.S. Unë besojë se edhe faktori ndërkombëtar nuk do ta kundërshtojë këtë ide, sepse nuk ka asgjë kontestuese. Natyrisht na duhet pak diplomaci e mençuri për t’i bindur dhe për ta realizuar këtë.[/quote2]

Post Reply

Return to “Problematika shqiptare në media/shtyp”