"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Rrezikohet marrëveshja për klimën

Këtu mund të diskutoni për të gjithë fenomenet që shqetësojnë mbarë botën dhe që janë bërë objekt i shtypit dhe medias ndërkombëtare.

Moderator: ALBPelasgian

Post Reply
User avatar
Adriana
Universe Member
Universe Member
Posts: 3196
Joined: Tue Jun 02, 2009 3:34 pm
Gender: Female
Location: Giethoorn (Nederland)
Contact:

Rrezikohet marrëveshja për klimën

#1

Post by Adriana » Tue Sep 08, 2009 11:29 pm

Image


Rrezikohet marrëveshja për klimënLondër - Marrëveshja e përbashkët e vendeve të industrializuara dhe atyre në zhvillim lidhur me ndryshimet e klimës, mund të vihet në rrezik.
Konferenca e Kombeve të Bashkuara që do të zhvillohet në muajin dhjetor, mund të mos arrijë asgjë konkrete, si pasojë e mosmarrëveshjeve mes vendeve të industrializuara dhe atyre në zhvillim.

Këtë e thekson edhe shefi i diplomacisë britanike, David Miliband, i cili bën të ditur, se “shumë shtete nuk janë dakord në arritjen e një pakti që do të zëvendësojë ‘Protokollin e Kiotos në 1997-ën’, që ka si synim pakësimin e emetimit të gazrave serë”.

Miliband premtoi se do të zhvillojë udhëtime në Francë, Holandë, Poloni dhe Danimarkë për të diskutuar se si shtetet evropiane mund të influencojnë tek ato shtete që mund të mos jenë dakord me marrëveshjen.
Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!User avatar
Adriana
Universe Member
Universe Member
Posts: 3196
Joined: Tue Jun 02, 2009 3:34 pm
Gender: Female
Location: Giethoorn (Nederland)
Contact:

Re: Rrezikohet marrëveshja për klimën

#2

Post by Adriana » Tue Sep 08, 2009 11:40 pm

Po u rikujtoj ""Marrëveshjen e përbashkët te vendeve të industrializuara'' te vitit te shkuar dhjetor 2008
Image


Konferenca e 14-të e Kombeve të Bashkuara për klimën. Vendime konkrete nuk u morrën, ato u shtynë për vitin tjetër.
Rruga drejt Kopenhagenit - në përfundim të takimit të Kombeve të Bashkuara për klimënIshin të rralla momentet që i kujtonin pjesëmarrësve në Konferencën e Klimës që kishin ardhur nga e gjithë bota, pse ndodheshin në Posen. Njëri nga këto momente ishte kur kryeministri i Tuvalus, një shteti të vogël ishull në paqësorin jugor, tha një fjali. "Ne jemi një popull krenar", thirri Apisei Ielemia, "ne duam të mbijetojmë si popull dhe si komb." Ashtu si shumë ishuj dhe rajone bregdetare Tuvalu është i rrezikuar nga përmbytja, nëse komuniteti ndërkombëtar nuk bie dakord për reduktimin e madh të gazrave të dioksidit të karbonit.


Çfarë duhet të mendojnë njerëzit në Tuvalu dhe kudo tjetër kur dëgjojnë se në konferencën e Posenit, lufta për mbrojtjen e klimës nuk ka bërë asnjë hap përpara. Kur dëgjojnë se vendet e pasura dhe ndotësit më të mëdhënj të atmosferës, nuk bien dakord të nënshkruajnë në një dokumend me shifra objektivat për reduktimin e CO2-it.

Kur lexojnë sa miliarda dollarë dhe euro kanë hedhur poshtë xhonglerët financiarë të botës dhe sa para po vazhdon të jepet për të mposhtur krizën financiare? Përkrahje e pakufizuar i duhet dhënë atyre që thonë, se nëse mbrojtja e klimës nuk vendoset nën kontroll atëherë kriza financiare botërore do e lërë klimën në hije.

Kush punon për mbrojtjen e klimës vetëm në kohën kur ekonomia është mirë dhe tani në kohë të këqija thotë se nuk ka para për mbrojtjen e ambientit, ai nuk e ka kuptuar dramaticitetin që përmbajnë raportet e shkencëtarëve dhe studiuesve për klimën.

Thirrja e Sekretarit të Përgjithshëm të Kombeve të Bashkuara Ban Ki Moon, për një "Green New Deal" duhet dëgjuar. Nuk është se çdo gjë duhet tani të lyhet në ngjyrën e gjelbërt. Por, mendimi duhet të lihej i lirë duke thënë: Mbrojtja e klimës do të kishte qenë një gur themeli për programin e koniukturës botërore. Dhe për ata që e kanë kapitalizmin në gjak mund të shtohet; Me këtë mund të nxirren përfitime. Për shembull Gjermania do të arrijë për pak kohë që 15 për qind të volumit të saj industrial ta arrijë nëpërmjet teknikës së klimës.
Në bisedimet për klimën, të rëndësishme janë dy koncepte, besimi dhe drejtësia. Si mund të besojnë vendet në zhvillim vendet e industrializuara, që japin prej pesë vitesh premtime për ndihma financiare për përshatjen e ndryshimit të klimës, dhe çdo herë gjejnë arsyetime të reja për të thënë, pse deri tani nuk është derdhur asnjë euro? Çfarë duhet të mendojnë vendet si India, Kina, Brazili, Afrika Jugore dhe Meksika për pozicionin e lëkundshëm të Evropës?

Ndërkohë që disa vende prezantojnë programe për reduktimin vullnetar të dioksidit të karbonit, vende të tjera janë duke humbur rolin kryesues në luftën kundër ndryshimeve të kimës.

Pas Posenit, është e qartë se rruga për në Kopenhagen nuk është e lirë. Nëse nuk ja dilet muajt e ardhshëm që mbrojtja e klimës të kthehet në axhendën e temave më të rëndësishme, atëherë ka mundësi që edhe Kopenhageni të kthehet në zhgënjim të madh.
Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!Post Reply

Return to “Problematika nderkombëtare”