"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Shqiptarët e Turqisë

Këtu mund të bashkohen për të shkëmbyer mendime, pjesëtarë të diasporës ose komuniteteve të ndryshme arbërore.

Moderator: Strokulli

User avatar
CERMENIKASI
Star Member
Star Member
Posts: 721
Joined: Fri Dec 31, 2010 9:51 pm
Gender: Male

Re: Shqiptarët e Turqisë

#16

Post by CERMENIKASI » Fri Mar 15, 2013 10:47 pm

Emigrime prej Shqipnije për në Turqi gjatë vitet 1991-1998


1991...................120
1992...................700
1993...................750
1994...................650
1995...................580
1996...................400
1997...............27.000
1998...............15;000

Shoqata e emigrantëve shqiptarë-Gusht 1998
Jam Gegë por mos ma shajë kush Toskërinë!

User avatar
CERMENIKASI
Star Member
Star Member
Posts: 721
Joined: Fri Dec 31, 2010 9:51 pm
Gender: Male

Re: Shqiptarët e Turqisë

#17

Post by CERMENIKASI » Sat Jun 15, 2013 10:00 pm

Les réfugiés des années 1950 et 1960 semblent avoir perdu l’usage de la langue albanaise très rapidement, plus
rapidement que ceux arrivés dans les années 1930. Beaucoup d’entre eux ont aujourd’hui des
difficultés à parler albanais, à trouver des mots qui leur viennent beaucoup plus naturellement en
turc. Leurs enfants comprennent plus ou moins, mais ne parlent pas, et leurs petits-enfants n’ont
souvent aucune connaissance de la langue albanaise.
BURIMI:Les Albanais de Turquie Georges Dumézil

PERKTHIM:
Refugjatët e vitëve 1950 dhe 1960 duket se e kanë humb shumë shpejt përdorimin e gjuhës shqipe,më shpejt sesa ata që erdhën gjatë vitëve 1930.Sot shumica prej tyne kanë vështirësi me folë shqip,me gjet fjalë për të cilat u vjen ma lehtë me i zavendësue me ato turke.Fëmijt e tyne pak a shumë e kuptojnë (shqipen) POR NUK E FOLIN,dhe nipnit e tyne SHPESH NUK NJOFIN ASGJA TE GJUHES SHQIPE.

Për ketë kam shkrue ma nalt në ketë topic !
Jam Gegë por mos ma shajë kush Toskërinë!

Post Reply

Return to “Diasporë dhe komunitete”