Page 1 of 1

GAJDA

Posted: Fri Jan 15, 2010 8:33 pm
by Sturmgewehr
Pra diskutojm reth Kti Instrumenti.

Keto Sllavet i thuan kesaj GAJDA, a perdoret kjo ne Folklorin shqiptar edhe nese jo pse jo, si ka mbet kjo ke Sllavet dhe ke ne nuk e ka ket Instrument????


Re: GAJDA

Posted: Sat Jan 16, 2010 7:12 am
by Arbëri
...gajda për aq sa njohim ne në traditën shqiptare është vegël ilire dhe "nuk ka ardhur" prej diku. Vetë përbërja e gajdes nga shakulli prej lëkure gjedhi, buçalla dhe pipa tregojnë për kulturë blegtore gjë që është krejt organike për ilirët. Siç pohon dhe albanologu Ludvig von Thalloczy ilirët këndonin këngë lufte të shoqëruara me fyej e gajde. Ajo është pjesë e folklorit burimor shqiptar.
Image
Vallja e gajdes
http://www.youtube.com/watch?v=8Y180lwa ... r_embedded
Sazet E Prespes-Gajda,Vallja E Gajdes
http://www.youtube.com/watch?v=j1SYImdK-Zs
Valle e gajdes (original)
http://www.youtube.com/watch?v=D_z7NcTI ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=rGv_LEKg ... r_embedded#

Re: GAJDA

Posted: Sat Jan 16, 2010 7:19 am
by Arbëri
Sturmgewehr, Pra diskutojm reth Kti Instrumenti.

Keto Sllavet i thuan kesaj GAJDA, a perdoret kjo ne Folklorin shqiptar edhe nese jo pse jo, si ka mbet kjo ke Sllavet dhe ke ne nuk e ka ket Instrument????
Këta nuk kanë sjell gjë nga karpatet , as veshje , e as instrumente muzikore .. Siq thotë edhe Ismail Kadare , këta erdhen si racë primitive .. Përvetëm se kan lën pas vete voreza masive , skan tjetër histori për të treguar.

Re: GAJDA

Posted: Sat Jan 16, 2010 10:28 pm
by Sturmgewehr
Faleminderit Arber :)

se di nga cili burim po e mbaj mend se kam lexuar qe Gajda ka qen instrument i kelteve dhe Iliret e kan pervetsuar nga Keltet.

Pershendetje.

Re: GAJDA

Posted: Sat Mar 18, 2017 10:56 pm
by Mallakastrioti