"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

VALLE , KOSTUME, INSTRUMENTE KOMBËTARE..

Flisni për folklorin tonë të mrekullueshëm si gojëdhënat, legjendat, këngët e trimërisë, anegdodat popullore, kostumë popullorë, etj.

Moderators: uck_aksh, Strokulli

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

VALLE , KOSTUME, INSTRUMENTE KOMBËTARE..

#1

Post by Arbëri » Wed Feb 03, 2010 3:10 pm

Valle , kostume , instrumente muzikore nga të gjitha trevat e Shqipërisë .

The Pyrrhis dance (Vallja e Pirros)

Image

Vallja e Rugovës sot,
Image
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: VALLE , KOSTUME, INSTRUMENTE KOMBËTARE..

#2

Post by Arbëri » Wed Feb 03, 2010 3:28 pm

Valle GAJDE

Valle GAJDE sot ,
...gajda për aq sa njohim ne në traditën shqiptare është vegël ilire dhe "nuk ka ardhur" prej diku. Vetë përbërja e gajdes nga shakulli prej lëkure gjedhi, buçalla dhe pipa tregojnë për kulturë blegtore gjë që është krejt organike për ilirët. Siç pohon dhe albanologu Ludvig von Thalloczy ilirët këndonin këngë lufte të shoqëruara me fyej e gajde. Ajo është pjesë e folklorit burimor shqiptar.
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: VALLE , KOSTUME, INSTRUMENTE KOMBËTARE..

#3

Post by Arbëri » Thu Feb 04, 2010 7:58 pm

Gajdja përbëhet nga shakulli prej lëkure bagëtie të vogël, buçalla e isos dhe pipa e notave. Gajdja tek shqiptarët është e lidhur ngushtë me kultin e blegtorisë. Për këtë arsye, repertori i gajdes përkon ngushtë me këtë sferë të jetës shqiptare. Që në kohët e vjetra sipas Thalloczy: ilirët këndonin këngë lufte të shoqëruara me fyej e gajde. Sot, gjeografikisht gajdja gjendet e përhapur në Shqipërinë e Jugut kryesisht në Toskëri, në rrethet e Beratit, Kuçovës, Pogradecit, Gramshit, Devollit, Korçës, Librazhdit etj. Përdoret si vegël solistike në pjesë të ndryshme, kryesisht kaba, por edhe si vegël shoqëruese në ansamble me vegla popullore kryesisht në funksion të melodisë dhe veçanërisht të iso-pedalit. Si vegël popullore mjaft e përdorur dhe e përhapur, e gjejmë të ndërfutur edhe si “të panjohur” në gjë a gjëzat:


-Qafë kam
kokë s’kam
katër shalësh dhe pa këmbë
me frymë dhe i vdekur jam
as me kocka as me dhëmbë.
(Gajdja) Korçë


Shkrimtari Dritëro Agolli ka shkruar prozën me titull “Tregim për një gajde”.


Lit: Ludvig von Thalloczy, “Illyrisch-Albaniche orschungen I”, Munchen und Leipzig 1916; Sokoli. R, “Gjurmime folklorike”, Tiranë 1981; Sokoli R, Miso P. “Veglat muzikore të popullit shqiptar”, Tiranë 1991; Çabej E, “Studime Etimologjike” etj.

Gajdexhi:
Muziktari popullor që interpreton në veglën e gajdes.
Ndër muziktarët e shquar popullorë që kanë interpretuar apo edhe interpretojnë në të do të përmendja: Safet Begolli-Bilisht, Korçë; Theodor Thomai-Korçë; Skënder Feimi-Korçë; Islam Bajrami-Korçë; Fiqiri Islami-Korçë; P. Hys

“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: VALLE , KOSTUME, INSTRUMENTE KOMBËTARE..

#4

Post by alfeko sukaraku » Thu Feb 04, 2010 8:33 pm

bjeri gajdes gajdexhi.

aty tek muzeu kombetar del nje mjeshter me gajde edhe fatkeqsisht ne gjendje te mjeruar ekonomike. e degjova nje dite edhe u kenaqa.....nuk u tregova kurrnac jo -haha-

po ti o derman vetem valle me gajde njeh? -haha-
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: VALLE , KOSTUME, INSTRUMENTE KOMBËTARE..

#5

Post by Arbëri » Thu Feb 04, 2010 8:37 pm

alfeko sukaraku wrote:bjeri gajdes gajdexhi.

aty tek muzeu kombetar del nje mjeshter me gajde edhe fatkeqsisht ne gjendje te mjeruar ekonomike. e degjova nje dite edhe u kenaqa.....nuk u tregova kurrnac jo -haha-

po ti o derman vetem valle me gajde njeh? -haha-
-haha- -haha- -haha-
Vetëm :)


Të pres ty derman se ç'farë valle do na sjellish :)

Qëllimi im është kjo valle ''Gajda'' , sepse është e vjedhur nga Sllavët dhe ''mendojnë'' që atyre u takon , po qe une nuk jau japi :mrgreen:
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: VALLE , KOSTUME, INSTRUMENTE KOMBËTARE..

#6

Post by Arbëri » Thu Feb 04, 2010 8:41 pm

Ja ku janë Sllavët :)

“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: VALLE , KOSTUME, INSTRUMENTE KOMBËTARE..

#7

Post by Arbëri » Fri Feb 05, 2010 1:58 pm

“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: VALLE , KOSTUME, INSTRUMENTE KOMBËTARE..

#8

Post by Arbëri » Fri Feb 05, 2010 5:04 pm

Vallja e Shqiponjes
Image
Vallja e Shqiponjes
Image
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: VALLE , KOSTUME, INSTRUMENTE KOMBËTARE..

#9

Post by Arbëri » Fri Feb 05, 2010 5:11 pm

Vallja e Shpatave
Image
Image
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: VALLE , KOSTUME, INSTRUMENTE KOMBËTARE..

#10

Post by Arbëri » Fri Feb 05, 2010 5:16 pm

Shota
Image


“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: VALLE , KOSTUME, INSTRUMENTE KOMBËTARE..

#11

Post by Arbëri » Fri Feb 05, 2010 5:23 pm

Vallja e Burrave
Image


“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: VALLE , KOSTUME, INSTRUMENTE KOMBËTARE..

#12

Post by Arbëri » Fri Feb 05, 2010 5:27 pm

Traditional Dancing During the Ottoman Empire Occupation
Image
Image
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: VALLE , KOSTUME, INSTRUMENTE KOMBËTARE..

#13

Post by Arbëri » Fri Feb 05, 2010 5:30 pm

Traditional Dancing Durrës
Image

Traditional Dancing Tropoja
Image
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: VALLE , KOSTUME, INSTRUMENTE KOMBËTARE..

#14

Post by Arbëri » Fri Feb 05, 2010 5:41 pm

"Albania, the foundling state of Europe" nga Wadham Peacock, 1914.
pershkrimi qe i ben autori veshjes se malësorit.
.
Image Image
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: VALLE , KOSTUME, INSTRUMENTE KOMBËTARE..

#15

Post by alfeko sukaraku » Fri Feb 05, 2010 9:28 pm

Arbëri wrote:
alfeko sukaraku wrote:bjeri gajdes gajdexhi.

aty tek muzeu kombetar del nje mjeshter me gajde edhe fatkeqsisht ne gjendje te mjeruar ekonomike. e degjova nje dite edhe u kenaqa.....nuk u tregova kurrnac jo -haha-

po ti o derman vetem valle me gajde njeh? -haha-
-haha- -haha- -haha-
Vetëm :)


Të pres ty derman se ç'farë valle do na sjellish :)

Qëllimi im është kjo valle ''Gajda'' , sepse është e vjedhur nga Sllavët dhe ''mendojnë'' që atyre u takon , po qe une nuk jau japi :mrgreen:
ja ta kthejm njeher ketej nga jugu ..se edhe ketej kemi miq qe na vjedhin kulturen.

ja si ja thone cametja si e kendojn greketedhe ja historia e vertet e kesaj vallejene rregull o derman
Last edited by alfeko sukaraku on Fri Feb 05, 2010 9:58 pm, edited 2 times in total.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

Post Reply

Return to “Folklori shqiptar”