"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Kenge Tradicionale Polifonike te Jugut (Labe)

Flisni për folklorin tonë të mrekullueshëm si gojëdhënat, legjendat, këngët e trimërisë, anegdodat popullore, kostumë popullorë, etj.

Moderators: uck_aksh, Strokulli

User avatar
Aulona
Star Member
Star Member
Posts: 607
Joined: Thu Jun 04, 2009 1:06 am
Gender: Female
Location: Albania

Re: Kenge Tradicionale Polifonike te Jugut (Labe)

#16

Post by Aulona » Thu Jan 28, 2010 10:38 pm

[col]|Mos ma pe miken nga shkoi
shtigjet nga mi ngaterroi
hene e bukuro

Atje ku nuk futem une
ec o djal e mbaro pune
hene e bukuro

Ishte futur ne nje rreze
perpelitej si thelleze
hene e bukuro[/col]
Growing up I was taught to "Treat people as I wanted to be treated", but as time passed and I met more people, I made my own version which is fair: "Treat people, like they treat you".

User avatar
Aulona
Star Member
Star Member
Posts: 607
Joined: Thu Jun 04, 2009 1:06 am
Gender: Female
Location: Albania

Re: Kenge Tradicionale Polifonike te Jugut (Labe)

#17

Post by Aulona » Sat Mar 13, 2010 10:40 pm

[col]|Mos u tund moj qumështore
çi do nazet-oooooo

Nazet o nazet e tua
je e vogëlë si ftua

Dhe njëcik mendjen ma more
çi do nazet-oooo

Nazet o nazet e tua
je e vogëlë si ftua

Je akoma për tu rritur
çi do nazet-oooo

Nazet o nazet e tua
je e vogëlë si ftua

I ziu ta kisha ditur
çi do nazet-oooo

Nazet o nazet e tua
je e vogëlë si ftua

Dhe ca kohë të kisha pritur
çi do nazet-oooo

Nazet o nazet e tua
je e vogëlë si ftua[/col]
Growing up I was taught to "Treat people as I wanted to be treated", but as time passed and I met more people, I made my own version which is fair: "Treat people, like they treat you".

User avatar
Arta
Sun Member
Sun Member
Posts: 1515
Joined: Tue Jun 02, 2009 2:44 pm
Gender: Female
Location: USA

Re: Kenge Tradicionale Polifonike te Jugut (Labe)

#18

Post by Arta » Mon Mar 15, 2010 5:39 pm

[col]|Po vijn djemtë nëpër vapë, nëpër vapë
vijnë djemtë nëper vapë, porsi zogjtë fluturakë
nëpër vapë aman aman, aman o nëpër vapë
me ta dhe o dafina bashkë

O ç'ka një borzilokë në dorë, nëpër vapë
ç'ka nje borzilok, borzilok të bardh si borë
nëpër vapë aman aman, aman o nëpër vapë
me ta dhe o dafina bashkë

Për kë i ka nuk e dimë,neper vape
per ke e ka nuk e dime, per ate qe këndon më mirë
nëpër vapë aman aman, aman o nëpër vapë
me ta dhe o dafina bashkë

O ç'ka një trëndafil me vesë, nëpër vapë
ç'ka një trëndafil me vesë, por kë i ka nuk e dimë
nëpër vapë aman aman, aman o nëpër vapë
me ta dhe o dafina bashkë

Për atë që punon më shumë, nëpër vapë
për atë që punon më shumë, që s'duan të rrin në gjumë
nëpër vapë aman aman, aman nëpër vapë
me ta dhe o dafina bashkë

O c'ka nje dege trendeline, neper vape
cka nje dege trendeline, (kete se kapja dot)???
nëpër vapë aman aman, aman nëpër vapë
me ta dhe o dafina bashkë

Për atë që këndon më mirë, nëpër vapë
për atë që këndon më mirë, qël ndez flak dashurinë
nëpër vapë aman aman, aman o nëpër vapë
me ta dhe o dafina bashkë[/col]
"I never gave anybody hell! I just told the truth and they thought it was hell."~Harry S. Truman

User avatar
Aulona
Star Member
Star Member
Posts: 607
Joined: Thu Jun 04, 2009 1:06 am
Gender: Female
Location: Albania

Re: Kenge Tradicionale Polifonike te Jugut (Labe)

#19

Post by Aulona » Mon Mar 15, 2010 8:44 pm

[col]|VLORA-Ali Asllani

Andej Qaf’ e Topit hedhur si sorkadhe
këtej Guzbabaja, një urat’ e madhe,
mu në mes të tyre shtrihet një qytet
shtëpi e shqiponjës për eternitet;
Vlora tungjatjeta, vendi i mrekullive,
maten me Sazanin degat e ullinjve!

Shëtita Evropën, shëtita Azinë,
gje’ te moll’ e kuqe vajta gjer në Kinë,
sa tutje më tutje, sa lark e më shumë,
dhe atje ku piqej buka mu në kumë;
Deri prapa diellit, në tingli majmun,
dhe atje ku zoti quhej Firaun!

Tobe ja rabi! fryhemi gjynah,
kapërceva qiellin si një zok me krah!
Kapërceva dete mbushur me inxhira,
kapërceva male gurë xhevahira,
gjithë më gostitën, gjithë i gostita,
sa më velesitën, sa u velesita!

Ç’do që desha pata, qumësht dallandyshe,
sa të hanin gjithë, gjyshe dhe stërgjyshe;
dhe me re të bardha dhashë edhe mora,
hazinera gjeta, kur më hante dora!
dhe me re të bardha mora edhe dhashë,
po si Vlorën time një qytet nuk pashë!

Vlorën edhe Vlorën thelp e kam në zemër,
ditën e kam dritë, natën e kam ëndërr...
çdo or’ e minutë ty të kam në gojë,
mbase të zë lemza, kur un’ të kujtojë!
Vlora im’ e bukur, Vlora im’ e lirë,
vetëm ty të dua dhe një gun’ të dhirë!

Aty n’ata rrethe, aty n’ato rrëza
çdo zonj’ e zonjushe matet me thëllëza!
Aty shpirti dridhet, aty zemra hidhet,
aty rreth e rrotull lozën gugulidhet;
dhe për her’ të parë po në atë vënd
një zogëz, një... hajde, më rrëmbeu mënd!

Vlora im’ e bukur, Vlora im’ e lirë,
vetëm ty të dua dhe një gun’ të dhirë!
E kudo që isha e kudo që jamte
këng’ në buz’ të kishja, lot në sy të kamte![/col]
Growing up I was taught to "Treat people as I wanted to be treated", but as time passed and I met more people, I made my own version which is fair: "Treat people, like they treat you".

User avatar
Aulona
Star Member
Star Member
Posts: 607
Joined: Thu Jun 04, 2009 1:06 am
Gender: Female
Location: Albania

Re: Kenge Tradicionale Polifonike te Jugut (Labe)

#20

Post by Aulona » Mon Mar 15, 2010 9:38 pm

[col]|Himarë e bukur Himarë
posht ke det e lart ke malë
shtat fshatëra me rradhë
gjerdan me margaritarë

Vaporat që vini dhe shkoni
në Himarë të mo qëndroni
ku lidhi lundrën Gjoni
ku u rrit Llambro Andoni

Këtu ku zbriti Bajroni
Jul Qezari dhe Stroboni
ku u rrit Kollokotroni
Zaho Koka, Kaçandoni

Himara djepi me trima
që shkelin mbi vetëtima
ku është rritur Bubulina
Persefoni Kokëdhima

Damianët trimat e bregut
të penës dhe të dyfekut
që shënojn gjysmën e lekut
nip stërnip të Skënderbeut

Himarë rrushi i krahinës
e Komenit të Kaninës
e Pirros dhe e Rugjinës
e Vezirit të Janinës

Himarë në zemër të kemi
ku është rritur Nase Beni
Petro Marko si Migjeni
ish e mbetet gur mademi

Himarë faqe bardhë si bora
ku prehen dhjetra shenjtora
ku lindi Spiro Çomora
Odise Grillo dhe Gora

Himarë e këngës traditës
e Teutës, e Donikës
e Vasiliqisë së kishës
e Neços, e Lefter Çipës

Himarë gjiri i nënës
rritur me këngët e zemrës
që këndon e këndon fort
labërshte jet e motë[/col]
Growing up I was taught to "Treat people as I wanted to be treated", but as time passed and I met more people, I made my own version which is fair: "Treat people, like they treat you".

User avatar
Aulona
Star Member
Star Member
Posts: 607
Joined: Thu Jun 04, 2009 1:06 am
Gender: Female
Location: Albania

Re: Kenge Tradicionale Polifonike te Jugut (Labe)

#21

Post by Aulona » Tue Mar 16, 2010 9:44 pm

[col]|Himarë e bukur Himarë
posht ke det e lart ke malë
shtat fshatëra me rradhë
gjerdan me margaritarë

Vaporat që vini dhe shkoni
në Himarë të mo qëndroni
ku lidhi lundrën Gjoni
ku u rrit Llambro Andoni

Këtu ku zbriti Bajroni
Jul Qezari dhe Stroboni
ku u rrit Kollokotroni
Zaho Koka, Kaçandoni

Himara djepi me trima
që shkelin mbi vetëtima
ku është rritur Bubulina
Persefoni Kokëdhima

Damianët trimat e bregut
të penës dhe të dyfekut
që shënojn gjysmën e lekut
nip stërnip të Skënderbeut

Himarë rrushi i krahinës
e Komenit të Kaninës
e Pirros dhe e Rugjinës
e Vezirit të Janinës

Himarë në zemër të kemi
ku është rritur Nase Beni
Petro Marko si Migjeni
ish e mbetet gur mademi

Himarë faqe bardhë si bora
ku prehen dhjetra shenjtora
ku lindi Spiro Çomora
Odise Grillo dhe Gora

Himarë e këngës traditës
e Teutës, e Donikës
e Vasiliqisë së kishës
e Neços, e Lefter Çipës

Himarë gjiri i nënës
rritur me këngët e zemrës
që këndon e këndon fort
labërshte jet e motë[/col]
Growing up I was taught to "Treat people as I wanted to be treated", but as time passed and I met more people, I made my own version which is fair: "Treat people, like they treat you".

User avatar
Aulona
Star Member
Star Member
Posts: 607
Joined: Thu Jun 04, 2009 1:06 am
Gender: Female
Location: Albania

Re: Kenge Tradicionale Polifonike te Jugut (Labe)

#22

Post by Aulona » Wed Apr 14, 2010 11:56 pm

[col]|Nënë që më linde djalë
kam shumë kohë që s'me zë gjumi
jo jo s'më zë gjumi

I shikoj ëndërrat me rradhë
kam shumë kohë që s'me zë gjumi
jo jo s'më zë gjumi

Më vijn shtojzovallet pranë
kam shumë kohë që s'me zë gjumi
jo jo s'më zë gjumi

Më thotë mendohu o djalë
kam shumë kohë që s'me zë gjumi
jo jo s'më zë gjumi

Çobanesha që do çobanë
kam shumë kohë që s'me zë gjumi
jo jo s'më zë gjumi


Studentesha kasabanë
kam shumë kohë që s'me zë gjumi
jo jo s'më zë gjumi

Nënë do më bësh dermanë
kam shumë kohë që s'me zë gjumi
jo jo s'më zë gjumi[/col]
Growing up I was taught to "Treat people as I wanted to be treated", but as time passed and I met more people, I made my own version which is fair: "Treat people, like they treat you".

User avatar
Arta
Sun Member
Sun Member
Posts: 1515
Joined: Tue Jun 02, 2009 2:44 pm
Gender: Female
Location: USA

Re: Kenge Tradicionale Polifonike te Jugut (Labe)

#23

Post by Arta » Fri Apr 16, 2010 12:23 am

[col]|Vlorë o lule zambaku
ngritur mbi themele gjaku
Qëndron mbi themele shkëmbi
larë në dritë ergjëndi
Gjithë mrekullitë e tua
kush i pa e s'u gëzua
Për gëzime dhe për derte
s'të lëndoj që flas për vete
Gjiri ku kam pirë sisë
Vlorë djepe Labërisë[/col]
"I never gave anybody hell! I just told the truth and they thought it was hell."~Harry S. Truman

qiellikaltër
Honored Member
Honored Member
Posts: 358
Joined: Sat Jul 18, 2009 6:22 pm
Gender: Female
Location: Shqipëri

Janinës ç'i panë sytë

#24

Post by qiellikaltër » Fri Apr 16, 2010 8:57 pm

"Du t'jem zot, n'timen tok,
dje dhe sot, sot e neser."

User avatar
Arta
Sun Member
Sun Member
Posts: 1515
Joined: Tue Jun 02, 2009 2:44 pm
Gender: Female
Location: USA

Re: Kenge Tradicionale Polifonike te Jugut (Labe)

#25

Post by Arta » Wed Jun 16, 2010 7:22 pm

[col]|Mbi vetull shami ra
gixhi gixhi gixhi moj manare
eja mos u bën bredhare
eja hajde do të marr për fare

Gjysmn e syrit e ta kam parë
gixhi gixhi gixhi moj manare
eja mos u bën bredhare
eja hajde do të marr për fare

Ngrihe pak më lart shaminë
gixhi gixhi gixhi moj manare
eja mos u bën bredhare
eja hajde do të marr për fare

Të ta shoh o dhe vetull dhe synë
gixhi gixhi gixhi moj manare
eja mos u bën bredhare
eja hajde do të marr për fare

Vetes i ke hapur punë
gixhi gixhi gixhi moj manare
eja mos u bën bredhare
eja hajde do të marr për fare

Pse del ti o kur kaloj unë
gixhi gixhi gixhi moj manare
eja mos u bën bredhare
eja hajde do të marr për fare[/col]
"I never gave anybody hell! I just told the truth and they thought it was hell."~Harry S. Truman

User avatar
Arta
Sun Member
Sun Member
Posts: 1515
Joined: Tue Jun 02, 2009 2:44 pm
Gender: Female
Location: USA

Re: Kenge Tradicionale Polifonike te Jugut (Labe)

#26

Post by Arta » Sat Aug 21, 2010 10:46 pm

[col]|Pllakosi turku në Vlorë
ç'bën kështu Rugjinë e gjorë
bën betim bën betimin
dil princesha me kurorë
mbildhi djemtë e bënja forë.

Pashai me tre taborë
kërkon të na hedhë në dorë
bën betim bën betimin
dil princesha me kurorë
mbildhi djemt e bënia forë.

Turqit topa dhe trumbeta
Rugjina gur e shigjeta
bën betim bën betimin
dil princesha me kurorë
mbildhi djemt e bënia forë.

Rugjina zemrën si shkëmbi
zgjodhi djemtë e këtij vendi
bën betim bën betimin
dil princesha me kurorë
mbildhi djemt e bënia forë.

Me shigjeta jataganë
çau Turqit doli ndanë(kaloi rrethimin)
bën betim bën betimin
dil princesha me kurorë
mbildhi djemt e bënia forë.[/col]
"I never gave anybody hell! I just told the truth and they thought it was hell."~Harry S. Truman

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Kenge Tradicionale Polifonike te Jugut (Labe)

#27

Post by Mallakastrioti » Sun Aug 22, 2010 2:06 pm

Nje perpunim i "Vajze e Valeve" nga vete N.Muka.Me pelqeu jashte mase.

Image

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3819
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Kenge Tradicionale Polifonike te Jugut (Labe)

#28

Post by Arbëri » Fri Sep 10, 2010 4:15 pm

Kenge polifonike Prespane

“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3819
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Kenge Tradicionale Polifonike te Jugut (Labe)

#29

Post by Arbëri » Fri Sep 10, 2010 9:04 pm

A mund te quhet kjo melodi nga Kercova Polifonike ?

Vllezërit Dervishi Shtat Bilbilat

“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Kenge Tradicionale Polifonike te Jugut (Labe)

#30

Post by Mallakastrioti » Fri Sep 10, 2010 9:55 pm

Arbëri wrote:A mund te quhet kjo melodi nga Kercova Polifonike ?

Vllezërit Dervishi Shtat Bilbilat


Mbi polifonine dyzereshe kane shkruar shume pak studiues Arberi.Me ato pak info. qe kam eshte ndoshta me e lashte se ajo kater zereshe (Laberia)---pasi teje arkaike apo primitive menyre se kenduari kjo ne video.
Image

Post Reply

Return to “Folklori shqiptar”