"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Vjedhja dhe shkaterrimi i vlerave arkeologjike.

Arkeologjia dhe antropologjia janë disiplina të rëndësishme në fushën e historise, sillni të dhëna për to dhe zbulimet e bëra për një vështrim të bazuar të historisë.

Moderator: Mallakastrioti

User avatar
Sally
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2062
Joined: Tue Jun 09, 2009 2:36 pm
Gender: Female

Re: Vjedhja dhe shkaterrimi i vlerave arkeologjike.

#31

Post by Sally » Thu May 18, 2017 5:39 pm

Zona arkeologjike pranë vendvarrimit të Skënderbeut në Lezhë është kthyer në tualet publik.


Në Lezhë zona arkeologjike, ku ndodhet dhe vendvarrimi i Skënderbeut rrezikon të shndërrohet në një destinacion për WC publike. Në mungesë të këtyre të fundit, qytetarët përdorin muret antike për nevojat personale. Problemi është prezent prej shumë vitesh, por asnjë masë nuk është marrë për ta eliminuar. Për ekspertët zgjidhje është rrethimi i zonës. shiko videon

Në mungese të tuleteve në qytet, qytetarët por edhe vizitorët thonë se u drejtohen mureve antike, duke përdhosur vlerat historike të këtij qyteti 2400-vjeçar.

Qytetarët: “Më e keqja është se ndotet Memoriali i Skëndërbeut. Unë kam parë disa herë persona. Shpresoj që kryetari i bashkisë Z. Fran Frrokaj që të marrë ndonjë masë.”
Ndërsa një tjetër qytetar është shpehur: “Mungesa e banjove publike është mungesë për qytetin. Kemi mbetur duke shkuar në lokale për të hyrë në tualet.”

Eksperti i Trashëgimisë Kulturore në Bashkinë Lezhë, Paulin Zefi, thotë se këtij problemi i jep zgjidhje rrethimi i zones arkeologjike.

Paulin Zefi: “Kohët e fundit ka filluar që të stabilizohet situata pavarësisht se nuk mund ti ruajmë non-stop. Njerëzit e papërgjegjshëm janë në çdo orë të ditës edhe natën madje. Dhe kemi parashtuar kërkesën për ndërtimin e një rrethimi me kangjella metalike. Projekti është gati dhe shumë shpejt do të fillojë ndërtimi i këtij rrethimi.”

Problemi i mungesës së tualeteve publike në Lezhë vijon prej shume vitesh, dhe nuk i është dhënë zgjidhje nga Bashkia.
Më alarmante situata është gjatë verës, kur numri i popullatës shumëfishohet nga prezenca e lartë e turistëve./Oranews.tv/


Nuk jam vrasës, jam student shqipëtar, vrava një tradhtar të Atdheut tim.
(Avni Rustemi)

Post Reply

Return to “Arkeologji, antropologji”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest