Së pari të shikojmë shtrirjen e këtij haplogrupi, në Evropë, dhe shtrirjen e grupit të gjakut Rh negativ, dhe grupit të gjakut B.
Haplogrupi R1b
Grupi Rh negativ dhe grupi B
Në hartën e parë, qendra e haplogrupit R1b del te Baskët, në hartën e dytë qendra e Rh negativ poashtu bie tek baskët, ndërsa grupi i gjakut B më së paku gjendet tek Baskët. Këto veti janë të shpërndara nëpër raca të ndryshme nëpër Europë, raca mesdhetare, alpine, nordike *tipet e ndryshme britanike" etj. Sa i përket gjuhës, ajo origjinale që i përket këtij populli duhet të jetë gjuha baske, sepse të tjerat si psh keltishtja, spanjollishtja, frengjishtja janë të prejardhura nga ndikimet e gjuhës shqipe, direkt ose indirekt.
Kështu krijojmë një imazh të qartë rreth këtij grupi njerëzish ashtu siç ishin në origjinë: Haplogrup R1b, Rh-, mungesë totale e grupit të gjakut B, gjuha proto-baske.
Ky grup njerëzish ka ardhur nga Azia Qendrore, dhe për këtë ka fakte të forta. Haplogrupi R1b ka dhe një qendër tjetër në Azinë Qendrore ku janë gjetur subkladat (degëzimet) më të lashta të këtij haplogrupi, kurse duke ardhur kah perëndimi gjejmë subklada gjithnjë e më të reja, dhe ato më të rejat janë në Evropën perëndimore.
Haplogrupi R1b është krijuar si pasojë e një mutacioni (sikurse çdo haplogrup tjetër), në vitet 18.000 p.e.s. në Azinë qendrore. Dmth se në këtë kohë kanë jetuar atje. Një mutacion tjetër krijon subkladën R1b1b2 në rrethinat e malit Kaukaz, në vitet 8.000 p.e.s. kurse vetëm në vitet 2.000 pe.s. paraqitet subklada R1b-L21 në Europën qendrore dhe lindore, që dmth se janë vendosur këtu pak më herët se sa 2.000 p.e.s. por ende nuk kanë arritur në Europn perëndimore. Në vitet 1.500 pe.s. krijohet subklada R1b-S28 në zonën rreth Alpeve të Evropës qendrore. Siç e vërejmë baskët së bashku me vëllezërit e tyre të asimiluar (portugezë, spanjollë, frengë, belgë, hollandas, britanikë, irlandezë etj), kanë ardhur shumë vonë në Europë.
Fakt tjetër është ngjashmëria e gjuhës baske me gjuhën e ainuve të Japonisë. Ainu i përkasin haplogrupit D i cili qendrën e ka në Tibet pra në kohën e lashtë kanë qenë fqinjë me stërgjyshërit e baskëve. Nga kjo fqinjësi kanë mbetur shumë fjalë të përbashkëta të baskëve dhe ainuve.
Ainu është një popullësi e bardhë (kaukazoide), e vetmja e tillë në Japoni, që e furnizoi Japoninë për shekuj rresht me samurai.
Shikoni në këtë faqe fjalët e ngjashme mes baskishtes dhe Ainu-ishtes: http://www.faculty.ucr.edu/~legneref/bronze/ainu.htm
Pra mbetet e padiskutueshme që baskët së bashku me vëllezërit e tyre të asimiluar erdhën shumë vonë në Evropën Perëndimore ku janë të përqëndruar, diku rreth viteve 1.500-1.000 p.e.s. Këta zëvendësuan plotësisht haplogrupet mashkullore autoktone.
Por kjo nuk qëndron me haplogrupet femrore. Këto janë verifikuar si haplogrupe të lashta që nga paleoliti, pra vendase-autoktone. Do të thotë që baskët erdhën aty duke prerë gjithë meshkujt, dhe duke marrë të vejat e tyre ose vajzat e tyre për gra. Kjo është bërë lehtë poqese baskët kanë qenë të armatosur më mirë se sa autoktonët. Dhe me siguri kështu duhet të ketë qenë.
Kush jetoi në Evropën perëndimore përpara se të vinin baskët?
Duke u bazuar në faktin se haplogrupet femërore janë të njëjta, me të njëjtën përqindje në tërë Evropën, vimë në përfundim se popullësia që jetoi aty ishte e njëjtë me pjesën tjetër të Evropës. Deri atëherë, të vetmit popuj në Evropë kanë qenë proto-gjermanët me haplogrup I, dhe protoshqiptarët me haplogrupet E3b dhe J2. Që të dy këta popuj banonin perëndimin dhe që të dy u shfarosën në ato zona nga baskët.
Veçoritë shqiptare: Haplogrup E3b dhe J2, racën dinarike, zakonin e kuvades, sistemin vigesimal të numërimit, fjalë të ngjashme me shqipen, i gjejmë vetëm në zonat jugore, nga Franca jugore e poshtë.
Veçoritë gjermane: Haplogrup I, racë nordike etj i gjejmë më tepër në zonat veriore (Francë veriore e ishujt britanikë).
Këto veçori autoktone u trashëguan përmes femrave, ndërsa meshkujt lanë trashëgim haplogrupin e tyre R1b si dhe gjuhën baske e cila flitej një zonë shumë më të gjerë se sa sot.
Popullësia që jetoi aty përpara se të vinin baskët ishte popullësia ilire që ndërtoi megalitet e shumta nëpër atë zonë, duke përfshi edhe Stonehengen.
"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460
Baskët - R1b
-
- Senior Member
Baskët - R1b
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by Kolivilor on Tue Dec 22, 2009 11:47 am, edited 1 time in total.
-
- Senior Member
Re: Baskët - R1b
Mund të shtrojmë disa pyetje në mënyrë që kemi për çfarë të flasim:
1. Çfarë race ishin baskët para se të vinin?
2. Legjenda, histori, të dhëna arkeologjike, antropologjike, gjuhësore, etj që e përshkruajnë më mirë fenomenin?
3. Prej cilës palë u trashëgua Rh negativi, nga pala invaduese apo pala autoktone?
4. Deri ku shtriheshin shqiptarët në atë kohë?
1. Çfarë race ishin baskët para se të vinin?
2. Legjenda, histori, të dhëna arkeologjike, antropologjike, gjuhësore, etj që e përshkruajnë më mirë fenomenin?
3. Prej cilës palë u trashëgua Rh negativi, nga pala invaduese apo pala autoktone?
4. Deri ku shtriheshin shqiptarët në atë kohë?