"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

GJENETIKA E SHQIPTAREVE!

Arkeologjia dhe antropologjia janë disiplina të rëndësishme në fushën e historise, sillni të dhëna për to dhe zbulimet e bëra për një vështrim të bazuar të historisë.

Moderator: Mallakastrioti

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

GJENETIKA E SHQIPTAREVE!

#1

Post by ALBPelasgian » Wed Dec 02, 2009 3:36 pm

Meqe nuk kam kushedi se cfare njohurie mbi gjenetiken (studimet gjenetike) per Shqiptaret, e hapa kete teme qellimi i se ciles eshte mbledhja dhe shpjegimi i raporteve dhe studimeve gjenetike mbi Shqiptaret, autoktonine dhe lashtesine tone!

Shpresoj, qe do te sillni material te bollshem dhe do ta analizojme se bashku!
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

Kolivilor
Senior Member
Senior Member
Posts: 123
Joined: Tue Nov 03, 2009 9:19 pm
Gender: Male

Re: GJENETIKA E SHQIPTAREVE!

#2

Post by Kolivilor » Thu Dec 03, 2009 12:39 pm

Këtu është harta e haplogrupeve mashkullore nëpër botë.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... ld-Map.GIF

Në bazë të shtrirjes, mendoj se çdo haplogrup, mund të lidhet me një racë të caktuar njerëzore.

Haplogrupi A - Khoisanët (bushmenë, hotentotë etj)
B - pigmejtë, (liliputë, shkurtabiqë të Afrikës)
C - i shpërndarë në përqindje të mëdha nëpër aborigjenë australianë, insianë të Amerikës veriore, eskimezë dhe siberi
D - Tibeti dhe Ainu (samurajët)
E3b dhe J2- shqiptarët
E - zezakët
G - kaukazët
H - një popullësi indigjene në Indi
I - nordikët gjermanë
J1 - semitët
K - një popullësi indigjene e oqeanit paqësor
L - Hunzakët dhe Kalasha
M - Negritët (shkurtabiqë të ishujve të paqësorit)
N - popullësia paleo-siberiane, Siberi dhe malet Urale
O - kinezët
Q - indianët e Amerikës, dhe disa siberianë
R1A - sllavët
R1B - baskët


Mendoj se disa gjëra duhet të rishikohen. Psh zezakët dhe shqiptarët janë përfshirë në një grup të përbashkët, pra prejardhje nga i vetmi parardhës që është në kundrshtim me realitetin.

Duhet t'a kemi parasysh, që këto përfundime arrihen thjesht duke u bazuar në ngjashmërinë e disa vargjeve nukleotide, pra nuk janë aq të sigurta.

Kolivilor
Senior Member
Senior Member
Posts: 123
Joined: Tue Nov 03, 2009 9:19 pm
Gender: Male

Re: GJENETIKA E SHQIPTAREVE!

#3

Post by Kolivilor » Thu Dec 03, 2009 1:12 pm

Nuk di sa mund të jetë e sigurtë Wikipedia në këtë rast. Sipas studimeve tek Kalashët 9.1% kanë haplogrup shqiptar-jugor:

Haplogroup L3a (22.7%), H1* (20.5%), R1a (18.2%), G (18.2%), J2 (9.1%), R* (6.8%), R1* (2.3%), and L* (2.3%)[35]

http://en.wikipedia.org/wiki/Kalash

Këto të dhëna përputhen me idenë e Aristidh Koljas se kalashët kanë ardhur nga Epiri, megjithatë përqindja e vogël e këtij gjeni, tregon se këta ilirë janë vendosur si sundues dhe asimiluesë të një popullësie vendase jo-ilire.

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: GJENETIKA E SHQIPTAREVE!

#4

Post by ALBPelasgian » Thu Dec 03, 2009 5:47 pm

Kolivilor wrote:Nuk di sa mund të jetë e sigurtë Wikipedia në këtë rast. Sipas studimeve tek Kalashët 9.1% kanë haplogrup shqiptar-jugor:

Haplogroup L3a (22.7%), H1* (20.5%), R1a (18.2%), G (18.2%), J2 (9.1%), R* (6.8%), R1* (2.3%), and L* (2.3%)[35]

http://en.wikipedia.org/wiki/Kalash

Këto të dhëna përputhen me idenë e Aristidh Koljas se kalashët kanë ardhur nga Epiri, megjithatë përqindja e vogël e këtij gjeni, tregon se këta ilirë janë vendosur si sundues dhe asimiluesë të një popullësie vendase jo-ilire.
Goxha interesant! Kolivilor, desha te dija se cila eshte 'mostra' ose 'norma' e haplogrupit qe i karakterizon shqiptaret e jugut? Po ata te veriut? Po shqiptaret ne pergjithesi?

Plus do te doja te dija mbi popullsite e tjera aleksandrine (iliro-maqedone) ne Azi: (perpos kalasheve), hunzaket, pamirianet, pathanet, etj, cili eshte haplogrupi i tyre?
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

Kolivilor
Senior Member
Senior Member
Posts: 123
Joined: Tue Nov 03, 2009 9:19 pm
Gender: Male

Re: GJENETIKA E SHQIPTAREVE!

#5

Post by Kolivilor » Fri Dec 04, 2009 11:14 am

Shqiptarët iu takojnë dy haplogrupeve E3b dhe J2. Duke qenë se E3b është i përhapur në veri deri në 100%, dhe se nga jugu vje duke u zvogluar, vijmë në përfundim që në jug ka më tepër J2.

Mundësia këtu është që ata ushtarë të Aleksandrit që janë vendosur aty, kanë qenë që të gjithë kushërinj nga i ati, pra rrjedhimisht me të njëjtin haplogrup J2, kështu duhet të duket normale që s'ka E3b aty.

E3b është gjetur tek Pathanët (Pashtunë, Afganë). Gabimisht konsiderohet si haplogrup grek në këtë website:

http://dienekes.blogspot.com/2006/10/gr ... t-not.html

Vërej atë plakun në foto me hundë konvekse, dmth dinarik.

Kolivilor
Senior Member
Senior Member
Posts: 123
Joined: Tue Nov 03, 2009 9:19 pm
Gender: Male

Re: GJENETIKA E SHQIPTAREVE!

#6

Post by Kolivilor » Fri Dec 04, 2009 11:17 am

Për pamirët, nuk kam të dhëna.

Hunzakët i përkasin të njëjtit trung racor-gjenetik sikur kalashat. Veç se hunzakët me gjasë flasin gjuhën origjinale të tyre, kurse kalashat flasin një variant të shqipes së lashtë të bastarduar me kalimin e kohës.

Hunzakë e kalasha që të dy lidhen me haplogrupin L, që është autokton në atë zonë.

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: GJENETIKA E SHQIPTAREVE!

#7

Post by ALBPelasgian » Fri Dec 04, 2009 5:40 pm

Falemnderit per te dhenat Kolvivor!
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

Sturmgewehr
Member
Member
Posts: 42
Joined: Thu Aug 06, 2009 12:02 pm
Gender: Male

Re: GJENETIKA E SHQIPTAREVE!

#8

Post by Sturmgewehr » Thu Jan 14, 2010 1:20 pm

Cka ndodhi me ato 23 - 25% te shqiptarve qe i takojne Haplogrupit I

Reth 10% i Takojne Haplogrupit R1a

Reth 15% i Takojne Haplogrupit R1b.

Pershkrimet e mesiperme sic jane E3b edhe J2 = Shqiptar ose R1a = Sllav jane totalisht te gabuara.

Haplogrupet kane shum pak te bejne me racat edhe kombesite, nga vet fakti qe keto haplogrupe jane shume me te vjetra se cdo kombesi ne Evrope.

Per instance do marim haplogrupin E1b1b1 = E3b1 ky eshte Genetic Marker of the Neolithic Farmers edhe ky haplogrup ka hyre en Balkan 10 000 - 12 000 Vjet para.

J2 poashtu eshte Haplogrupi ose Genetic Marker i Neolithic Farmers.

Ne Evrop Haplogrup me i Vjeter do kishte qene Haplogrupi I i cili i takon Kohes Paleolothice poashtu Haplogrupi N1c1.

Haplogrupi R1a eshte Markeri Gjenetik i Indo Europianve dhe nuk ka lidhje fare me sllavet, fakti qe sllavet i takojne te shumtit keti haplogrup nuk do te thot gje sepse ne Iran edhe ne Kazakstan ky Haplogrup Arin frekuenca edhe me te larta sesa ne Rusi edhe Poloni.

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3804
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: GJENETIKA E SHQIPTAREVE!

#9

Post by Arbëri » Thu Jan 14, 2010 1:27 pm

Sturmgewehr wrote:Cka ndodhi me ato 23 - 25% te shqiptarve qe i takojne Haplogrupit I

Reth 10% i Takojne Haplogrupit R1a

Reth 15% i Takojne Haplogrupit R1b.

Pershkrimet e mesiperme sic jane E3b edhe J2 = Shqiptar ose R1a = Sllav jane totalisht te gabuara.

Haplogrupet kane shum pak te bejne me racat edhe kombesite, nga vet fakti qe keto haplogrupe jane shume me te vjetra se cdo kombesi ne Evrope.

Per instance do marim haplogrupin E1b1b1 = E3b1 ky eshte Genetic Marker of the Neolithic Farmers edhe ky haplogrup ka hyre en Balkan 10 000 - 12 000 Vjet para.

J2 poashtu eshte Haplogrupi ose Genetic Marker i Neolithic Farmers.

Ne Evrop Haplogrup me i Vjeter do kishte qene Haplogrupi I i cili i takon Kohes Paleolothice poashtu Haplogrupi N1c1.

Haplogrupi R1a eshte Markeri Gjenetik i Indo Europianve dhe nuk ka lidhje fare me sllavet, fakti qe sllavet i takojne te shumtit keti haplogrup nuk do te thot gje sepse ne Iran edhe ne Kazakstan ky Haplogrup Arin frekuenca edhe me te larta sesa ne Rusi edhe Poloni.
Sa janë te besueshme këto hapologrupe dhe gjenetika ?
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

Sturmgewehr
Member
Member
Posts: 42
Joined: Thu Aug 06, 2009 12:02 pm
Gender: Male

Re: GJENETIKA E SHQIPTAREVE!

#10

Post by Sturmgewehr » Thu Jan 14, 2010 1:49 pm

Arbëri wrote:
Sturmgewehr wrote:Cka ndodhi me ato 23 - 25% te shqiptarve qe i takojne Haplogrupit I

Reth 10% i Takojne Haplogrupit R1a

Reth 15% i Takojne Haplogrupit R1b.

Pershkrimet e mesiperme sic jane E3b edhe J2 = Shqiptar ose R1a = Sllav jane totalisht te gabuara.

Haplogrupet kane shum pak te bejne me racat edhe kombesite, nga vet fakti qe keto haplogrupe jane shume me te vjetra se cdo kombesi ne Evrope.

Per instance do marim haplogrupin E1b1b1 = E3b1 ky eshte Genetic Marker of the Neolithic Farmers edhe ky haplogrup ka hyre en Balkan 10 000 - 12 000 Vjet para.

J2 poashtu eshte Haplogrupi ose Genetic Marker i Neolithic Farmers.

Ne Evrop Haplogrup me i Vjeter do kishte qene Haplogrupi I i cili i takon Kohes Paleolothice poashtu Haplogrupi N1c1.

Haplogrupi R1a eshte Markeri Gjenetik i Indo Europianve dhe nuk ka lidhje fare me sllavet, fakti qe sllavet i takojne te shumtit keti haplogrup nuk do te thot gje sepse ne Iran edhe ne Kazakstan ky Haplogrup Arin frekuenca edhe me te larta sesa ne Rusi edhe Poloni.
Sa janë te besueshme këto hapologrupe dhe gjenetika ?
Shum te besueshme jan.

Eshte totalisht e pamundur qe nje komb ti perkase nej Haplogupi te vetem ne teresi, cdo komb ne bote te pakten ka 3 deri ne 5 haplogrupe qe e perbejne gjenmetiken e tyre, si do qe te jet Haplogrupet jane azgje me shum se GENETIC MARKERS ose FOunders Effect dhe nuk kan te ebjn fare me Race ose Nacionalitet ose Etnicitet.

Haplogupi E1b1b qe thuani ju eshte shqiptar nuk eshte shqiptar por eshte Marker Neolitic

Te lutem Lexoje Informaten keto ne Wikipedia jan personalisht te uploaduara nga Steven Bird edhe Andrew Lancester ketu tregon per Haplogrupin E V13 qe eshte Sub CLade i E M78 deh eshte ekskluzivisht i gjetur ne Ballkan ku frekuencat me te larta i arrin ne kosov me prezenc prej 45% edhe ne Peloponez me prezenc prej 47%.

kjo per haplogrupin E M78 dhe aty do e gjejsh Sub Clad-in E V13

http://en.wikipedia.org/wiki/E1b1b1a

Jo vetem shqiptaret jabne bertes te keti Haplogrupi po edhe Serbet, ne Shqiperi haplogroupi E V13 gjendet ne Frekuenca prej 22% Kurse Haplogrupi J2 ne Frekuenca prej 24% kurse ne Serbi Haplogrupi E V13 gjendet ne frekuence prej 24% qe do te thot ky eshte Haplogrup i vjeter Balkanik dhe jo sic thuan disa Shqiptar ose Ilir se nga vet fakti qe iliet nuk kan qen fise Homogjene po kan qen te perzier, Iliret e Veriut normalisht i kan takuar te shumtit Haplogrupit I2a2 dhe I2a1 poashtu R1a kurse Iliret e Jugut E V13, J2 edhe keshtu me radh po kjo zdo te thot gje sepse vetem 22% te shquipris jan Bartes te Haplogrupit E V13 ( E3b1 ose E1b1b1 ) te tjerit i takojn I2, J2, R1a, R1b dhe keshtu me radh.

Kjo eshte per Haplogrupin I21

http://en.wikipedia.org/wiki/Haplogroup_I2_(Y-DNA)KETU MUND TE SHOFISH KOMBET EUROPIANE EDHE PERBERJEN E TYRE TE HAPLOGRUPAVE:

http://www.eupedia.com/europe/european_ ... oups.shtml

Sturmgewehr
Member
Member
Posts: 42
Joined: Thu Aug 06, 2009 12:02 pm
Gender: Male

Re: GJENETIKA E SHQIPTAREVE!

#11

Post by Sturmgewehr » Thu Jan 14, 2010 2:05 pm

p.s: harrova edhe kete, desha te them qe te gjith Haplogrupet ne Evrop jan te pakten me nga 5000 Vjet me te vjetra se cfardolloj civilizimi Europian,

Proto Iliret jan Kulture prej 1500 BCE

Proto Thraket 2000 BCE

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3804
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: GJENETIKA E SHQIPTAREVE!

#12

Post by Arbëri » Thu Jan 14, 2010 3:08 pm

Sa i përket IGINIEA të zvicrës , një akademik më ka shkruar që ska bërë asnjë provë mbi gjenetikën edhe ajo është Fallco , kurse si më e besueshme është ajo e Oxfordit .
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

Sturmgewehr
Member
Member
Posts: 42
Joined: Thu Aug 06, 2009 12:02 pm
Gender: Male

Re: GJENETIKA E SHQIPTAREVE!

#13

Post by Sturmgewehr » Thu Jan 14, 2010 3:14 pm

iGenea eshte Firme Komercial edhe at pune e ka biznes edhe zakonisht ben krahasimin e haplogrupeve me Fiset e Lashta qe eshte Cmenduri e madhe.

Nese doni te dini me shum reth gjenetikes ateren leoxni ne keto forume.

http://forums.familytreedna.com/

Ky forum eshte me i miri dhe nese keni pyetje ose paqwartesi ka eksperta qe do ju pergjigjen ne pyetjet, ky forum ka reth 10 000 Antar.

Tjeter forum eshte

http://dna-forums.com/

edhe ky forum eshte mjaft i mire dhe mjaft kativ :)

Pershendetje.

Kolivilor
Senior Member
Senior Member
Posts: 123
Joined: Tue Nov 03, 2009 9:19 pm
Gender: Male

Re: GJENETIKA E SHQIPTAREVE!

#14

Post by Kolivilor » Thu Jan 14, 2010 8:51 pm

Nuk janë edhe shumë të besueshme gjenetika dhe haplogrupet.

Sturmgever, R1a osht sllav sepse ka hyrë në popullin tonë si pasojë e tyre.

R1b osht perëndimor sepse ka hyrë në popullin tonë si pasojë e dyndjeve nga perëndimi.

Sturmgewehr
Member
Member
Posts: 42
Joined: Thu Aug 06, 2009 12:02 pm
Gender: Male

Re: GJENETIKA E SHQIPTAREVE!

#15

Post by Sturmgewehr » Fri Jan 15, 2010 2:27 am

Kolivilor wrote:Nuk janë edhe shumë të besueshme gjenetika dhe haplogrupet.

Sturmgever, R1a osht sllav sepse ka hyrë në popullin tonë si pasojë e tyre.

R1b osht perëndimor sepse ka hyrë në popullin tonë si pasojë e dyndjeve nga perëndimi.R1a simbas shum studimeve te Reja qe jane bere eshte erdhur ne konstatim se R1a eshte me e vjeter ne Balkan sesa en Evropen Lindore, ne Gjermani jan gjendur Skelet te vjeter mbi 4500 Vjet dhe i perkasin keti haplogrupi.

R1a me plotkuptimin e fjales nuk ka te bej fare me sllavet, fakti qe sllavet edhe Aziatiket qendror jane Bartes me frekuenca me te larta te keti haplogrupi eshte vetme se ky haplogrup ne keto vende eshte treguar me i sukseshem sesa tje tjeret ose me anen e asaj qe thuan GENETIC DRIFT.

lexo:

R1a1 was present in Europe at least 4600 years ago, as demonstrated by Y-DNA with the Y-SNP marker SRY10831.2 extracted from the remains of three individuals near Eulau, Saxony-Anhalt, Germany, discovered in 2005. The discovery demonstrated the appearance of R1a1 with Corded Ware culture in Central Europe.
-- Haak et el. (2008)
-- Ysearch in Eulau

Poashtu R1b ka shum pak te beje me Evropen Perendimore edhe ate qe thua sa ka pas dyndje prej Evropes Perendimoreke ne eshte shume e pa baze sepse Haplogrupi R1b ne Evropen Perendimore nuk ka ren nga qielli por ka kalur nje rug te gjat qe ka arit atie, Teoria me e permbajtur eshte se ky haplogrup ka Arit prej Azis qendrore ne Evropen Perendimore nepermjet Anatolis ---- Ballkan ---- Evrop Perendimore, teoria tjeter thot se ak shku nga uralet nepermjet Kaukazit po kjo eshte shum pak e besueshme se ne Evropen Lindore ky haplogrup eshte i rall edhe poashtu ne kaukaz shum i rall. si do qoft lexoe kete:

It was initially believed that R1b originated in western Europe where (considered as a whole, including subclades) it reaches its highest frequencies. However R1b's variance increases as one moves east, leading to the view that R1b originated further east, and (M269) expanded into Europe in the Neolithic not Paleolithic. Many geneticists now believe that R1b arose in Central Asia or Western Asia.

-- International Society of Genetic Genealogy (ISOGG) - Y-DNA Haplogroup R and its Subclades - 2009

Haplogrupi R1a eshte i joni poaq sac esht i sllaveve,

Asnje nga Haplogrupet moderne ose qe sot i bartin te gjith popullatat e Evropes nuk eshte lindur ne Evrop, Gjysmat jane lindur ne Azi Perendimore dhe gjysmat ne Azin Qendrore dhe ne Uralet.

Haplogrupi me i vjeter Europian eshte Haplogroup I, i cili eshte Ekskluzivisht Europian edhe eshte pothuajse jo egzisten ne kontinentet e tjera.

Haplogrupi E e ka Origjinen prej SOmalia reth 55 000 vjet para kur u nda nga Haplogrupi DE

Haplogrupi E1 eshte ndar edhe me von ne Sudan, Kurse Haplogrupi E M78 eshte Lindur ose ne SOmali ose ne Afriken Veriore ( egjipt ) edhe ka hyr ne Lindjen e Mesem diku reth 17 000 Vjet para ku edhe eshte Lindur Haplogrupi qe ne e Bartim sot E V13 dhe dikund reth 10 000 - 12 000 vjet para eres sone ka hyre ne Evrope me valet e kultures Neolitike, poashtu Haplogrupi J2.

Haplogrupi E V13 qe ti e quan shqiptar eshte po aq shqiptar sac eshte edhe Serb edhe Bullgar, sepse Haplogrupi E V13 ska te bej fare me Shqiptaret as me Arbreshet as me Indo Europianet edhe as me Thraket as me Iliret nga vet fakti qe Kulturat sic jane Thraket edhe Iliret jan Maksimum 2000 BC ( Before Christ ) te vjetra kurse ky Haplogrup i tejkalon keto.

Pershendetje :)

Post Reply

Return to “Arkeologji, antropologji”