"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

GJENETIKA E SHQIPTAREVE!

Arkeologjia dhe antropologjia janë disiplina të rëndësishme në fushën e historise, sillni të dhëna për to dhe zbulimet e bëra për një vështrim të bazuar të historisë.

Moderator: Mallakastrioti

Kolivilor
Senior Member
Senior Member
Posts: 123
Joined: Tue Nov 03, 2009 9:19 pm
Gender: Male

Re: GJENETIKA E SHQIPTAREVE!

#16

Post by Kolivilor » Fri Jan 15, 2010 7:20 am

Me këto fjalë që i thu ti i bie që gjenetika është ketjësisht e panevojshme të studiohet meqë nuk e gjejmë dot cili popull cilit haplogrup i takon.

Ato përrallat për prejardhje nga Afrika kthej rikferc, se un sti besoj. Kto janë pralla kristiano-çifute, për me ja përshtat biblës kishe njerzit kan prejardhjen prej një mashklli e një femne, bile edhe emnat ja kan lan Adam e eva. Shumë palidhje.

Duhen studime nga ana e shqiptarëve, dhe në përmasa të mëdha, në mënyrë që këto të jenë valide dhe të besueshme.

Një gjë jam i sigurtë se këtu shiten rrena të mëdhaja. Sikur psh Igenea që nuk ka ba asni studim, edhe kta tjerët ndodh që nuk e kan ba asni studim, se e kan ba studimin edhe i nxjerrin rezultatet sipas politikës që iu konvenon.

Sturmgewehr
Member
Member
Posts: 42
Joined: Thu Aug 06, 2009 12:02 pm
Gender: Male

Re: GJENETIKA E SHQIPTAREVE!

#17

Post by Sturmgewehr » Fri Jan 15, 2010 2:34 pm

Kolivilor wrote:Me këto fjalë që i thu ti i bie që gjenetika është ketjësisht e panevojshme të studiohet meqë nuk e gjejmë dot cili popull cilit haplogrup i takon.
Nuk e di un ke cila pjes e postit tim un thash se gjenetika eshte e panevojshme.

Cili popull cilit haplogrup i takon nuk ka lidhe fare me at qe ti ke permendur ne disa poste me perpara qe E1b1b eshte shqiptar nga vet fakti qe ky haplogrup eshte te pakten 5000 Vjet me i vjeter se fiset Thrako-Ilire dhe i takon periudhes Neolitike.

Per gjenetik ne kemi shum nevoj por kam frik se me anen e haplogrupeve nuk mund te vish en konkluzione sic thua ti E1b1b = Shqiptar.
Kolivilor wrote:Ato përrallat për prejardhje nga Afrika kthej rikferc, se un sti besoj. Kto janë pralla kristiano-çifute, për me ja përshtat biblës kishe njerzit kan prejardhjen prej një mashklli e një femne, bile edhe emnat ja kan lan Adam e eva. Shumë palidhje.
mua me te vertet nuk me behet vone nese ti mendon se keto jan pralla edhe fakti qe ato kan perdorur terme Adem ehde Eva eshte fakt Ilustrativ po me duket se ti e ek keqkuptuar, sepse me anen e Adfam& Eva ato duan te thuan MOST RECENT GENETIC ANCESTOR ose Haplogrupin te par thjesht e quajn Adam edhe Eva, eshte shum qesharake te thuash qe Gjenetika meret me Biblen sepse gjenetika nuk ka lidhje fare me biblen, ose edhe me Kuranin se edhe Kurani thot qe prej Ademit edhe Eves kemi erdh.

Eshte Fakt qe Njerzimi e ka Prejardhjen prej Afrike edhe eshte fakt i pa tundshem sepse eshtrat me te vjetra te njerzimit jan gjendur ne Bririn e Afrikes Lindore ( Somali ) 200 000 Vjet, dhe popullata me e vjeter gjenetike ne Bote jane Khoi - San ne Afrik qe i takojn Haplogrupit A dhe keto Khoi - San njerzit i permbajn te gjith frekuencat gjenetike te gjith njerzve ne bot, poashtu Afrika ka diversitetin me te madh gjenetik ne bot deh Khoisanet edhe Bushmanet jan Popujt me te vjeter gjenetik ne bot.

Spencer Wells' 2003 book The Journey of Man—in connection with National Geographic's Genographic Project—discusses a genetic analysis of the San and asserts their blood contains the oldest genetic markers found on Earth, describing the Bushmen as a type of "genetic Adam". While the Bushmen's Y-chromosomal DNA haplogroup (type A) is one of the oldest, it is different from the Y-chromosome haplogroup that is the least common denominator for the rest of humanity (type BT). Therefore, the Bushmen likely represents the oldest existing population, but it is one divergent from the rest of humanity and not a sole common ancestor. Genetic markers present on the y chromosome are passed down through thousands of generations in a relatively pure form. The documentary continues to trace these markers throughout the world, demonstrating that all of humankind can be traced back to the African continent and that the San are the oldest, most genetically unadulterated, remnant of humankind's ancient ancestors. More recent analysis suggests that the San may have been merely isolated from other original ancestral groups and then rejoined at a later date, re-mixing the human gene pool.


Kolivilor wrote:Duhen studime nga ana e shqiptarëve, dhe në përmasa të mëdha, në mënyrë që këto të jenë valide dhe të besueshme.
Studime jan bere edhe nga ana e shqiptarve, ka nje studim gjenetik qe eshte bere nga nje shqiptar poashtu edhe nje studim tjeter gjenetik nga nje i Kosoves dhe keto i pershtaten rezultateve te njejta te bera nga ana e disa Genealogve Italian edhe Anglez, fjale nuk behet per at a ak studime gjenetike nga ana e Shqiptarve ose e Arabve se te gjith i kan bere keto studime dhe kan erdh ne perfundime te caktuara dhe me nje nivel 90% te njejta ndermjet njeri tjetrit.
Kolivilor wrote: Një gjë jam i sigurtë se këtu shiten rrena të mëdhaja. Sikur psh Igenea që nuk ka ba asni studim, edhe kta tjerët ndodh që nuk e kan ba asni studim, se e kan ba studimin edhe i nxjerrin rezultatet sipas politikës që iu konvenon.
iGenea nuk eshte institut gjenetik po esht institut komercial dhe punen e gjenetikes e ka buiznes, iGenea nuk eshte e akredituar nga asnji Institut gjenetik sic eshte FamilyTreeDNA ose DNATribes dhe iGenea perdoren vetem labaratorit e tyre per analizen e Haplogrupeve pastaj presentimin e haplogrupeve e ben vet qe do te thot ja ve emrin si te doje varet nga kerkesa e konsumatorit edhe per te kenaqur nevojat.

Sa per studime gjenetike ka shum studime gjenetike dhe shum te besueshme te bera nga Itaian, Gjerman, Anglez, Rus, Arab etj etj...... dhe te gjioth studimet e bera pershtaten njera me tjetren tep akten kur vjen pyetja ke shqiptaret.
----------------------------

VEREJTJE:

Te gjitha postimet me komente personale qe ndezin grindje dhe qe nuk kane te bejne me temen DO TE ZHDUKEN !

MODERATORI

Kolivilor
Senior Member
Senior Member
Posts: 123
Joined: Tue Nov 03, 2009 9:19 pm
Gender: Male

Re: GJENETIKA E SHQIPTAREVE!

#18

Post by Kolivilor » Fri Jan 29, 2010 6:23 pm

Cili popull cilit haplogrup i takon nuk ka lidhe fare me at qe ti ke permendur ne disa poste me perpara qe E1b1b eshte shqiptar nga vet fakti qe ky haplogrup eshte te pakten 5000 Vjet me i vjeter se fiset Thrako-Ilire dhe i takon periudhes Neolitike.
E-V13 e ka epiqendrën tek shqiptarët. Rrjedhimisht çdo mashkull me këtë haplogrup ka prejardhje nga një mashkull që është larguar nga trojet tona, nuk është me rëndësi kur është largu, a para 8.000 viteve a para dy javësh.

Dmth kemi të bëjmë me një grup meshkujsh me prejardhje nga një stërgjysh.

Nga ana tjetër J2b e ka poashtu epiqendrën tek shqiptarët, dhe kudo që e gjejmë dmth që janë njerëz që janë larguar nga këto troje, përsëri s'ka rëndësi kur janë largu. Ata janë largu nga grupi ynë, kjo osht e rëndësishme.

Këto dy haplogrupe së bashku përbëjnë shumicën dërmuese të shqiptarëve.

Haplogrupet tjera, janë kopilë në mesin tonë, sepse epiqendrën e kanë tjetërkund, rrjedhimisht i përkasin një populli tjetër, dhe janë pasojë e invadimeve mbi ne, nuk është me rëndësi a janë skythë, a sllavë, a çkadoqofshin, ata janë kopilë të sundimtarëve, okupatorëve, invaduesve. Përsëri s'ka rëndësi kur kanë ardhur, ata janë të huaj.

Haplogrupi I, tek shqiptarët nuk është as 5%, sipas studimeve të fundit. Duhet pas parasysh se në mesin e një popullate 8 milionshe a ndoshta më të madhe, nuk mjaftojnë 200 mostra për të ditur përqindjen e saktë. Prandaj haplogrupi I herë del 17% e herë tjera 2%.

Që gjuhët kanë qenë primitive është një deklaratë që nuk e ka vendin në forumin e historisë por të fantazisë.

Që në kohën e paleolitit, njerëzit kanë pasur zjarr (gaca, prush, hi, tym, drunj, ndezës), kanë pasur armë gjuetie (heshta, hedhës shtizash, shigjeta, gurë, rrjeta), vegla shtëpiake (gjilpëra, fëndyej, thika guri, rrobe, penj, tekstil etj), kanë pasur kafshë ndonëse jo shtëpiake por që i kanë gjuajtur (bizonë, mamuthë, kuaj etj), kanë pasur shpella, kasolle, bashkëshorte, fëmijë, prindër, fise, fqinjë, armiq, miq, kanë pasur sy për të parë hënë diel, yje.

A duhen fjalë për të emërtuar këto gjëra?

Gjuhët kanë ekzistu që ç'ke me të.

Sa iu përket Neandertalëve mtdna e Neandertalëve të lashtë ndryshon shumë më tepër nga kjo e njerzëve modernë, ndërsa Neandertalët më të vonshëm kanë mtdna shumë më të ngjashme me njerëzit modernë.

Kjo dmth që nuk kanë shkuar duke ndryshuar këto haplogrupe femrore por duke u bërë më të ngjashme kushedi për çfarë shkaqesh, pra modeli i zëvendësimit të Neandertalëve me afrikanë është i pasaktë.

Ka një sërë vetish Neandertale që gjenden ekskluzivisht tek europianët: Flokët e kuqe, lëkura e bardhë, frecklingu, sytë e gjelbër, kaltër, browridge, mjekrra e futur brenda, eshtrat e mbushura, kafka brakicefale të cilën është i pari Neandertali që e ka poseduar, pastaj dinarikët dhe alpinët e mëvonshëm të Europës.

Kalimi gradual i Neandertalit në Sapiens, ka filluar në shpellën e Krapinës shumë kohë para se të vinte popullësia kromanjone në Europë, psh zvoglimi i dhëmbëve është vërejtur qartë nga arkeologët, pastaj hibridizimi mes tyre është tashmë i vërtetuar.Gabimi yt është tek absolutizimi. Teoria "Out of Africa" nuk është e vetmja. Ekziston edhe një teori tjetër që quhet "Multi-regional", dhe nuk është rrëzuar. Të garantoj për këtë.
Eshte Fakt qe Njerzimi e ka Prejardhjen prej Afrike edhe eshte fakt i pa tundshem sepse eshtrat me te vjetra te njerzimit jan gjendur ne Bririn e Afrikes Lindore ( Somali ) 200 000 Vjet,
Së pari mos-gjetja e diçkaje në Europë, nuk dmth se nuk ka ekzistu në Europë.
Nga ana tjetër siç e shpjegova njëherë, në disa raste Neandertalët kanë pasur kalim gradual drejt njeriut të sotëm, në vetitë e tyre fizike, dhe kjo ka ndodh pak më herët se të vinin kromanjonët.
dhe popullata me e vjeter gjenetike ne Bote jane Khoi - San ne Afrik qe i takojn Haplogrupit A dhe keto Khoi - San njerzit i permbajn te gjith frekuencat gjenetike te gjith njerzve ne bot, poashtu Afrika ka diversitetin me te madh gjenetik ne bot deh Khoisanet edhe Bushmanet jan Popujt me te vjeter gjenetik ne bot.
Haplogrupi A, ka një mutacion që nuk e ka asnjë haplogrup tjetër.

Sikur Khoisanët (të parët e tyre) të kishin jetuar diku tjetër para 50.000 viteve, pash në Azi, atëherë kur do të ishin shpërngulur në Afrikë do të kishin marrë me vete edhe "diversitetin më të madh gjenetik". Pra nëse marrim komplet popullësinë e Spanjës e dërgojmë në planetin Mars, kjo nuk dmth se spanjollët janë në mars qe mijëra vite.

"Teoria out of africa", është e nxitur nga qarqet anti-raciste, për të shkatërruar racizmin, jo se ka ndonjë mbështetje shkencore, e cila i mungon fare.

User avatar
arise6327
Member
Member
Posts: 32
Joined: Sat Jan 23, 2010 10:22 am
Gender: Male

Re: GJENETIKA E SHQIPTAREVE!

#19

Post by arise6327 » Fri Jan 29, 2010 6:28 pm

Haplogrupet nuk i takojne rracave ! Ka R1a edhe ne Tailande !

Studimet do ju duhet ti pershtjelloni ! Jo aq thjesht gjithcka "bardh e zi" .

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Races_ ... as_Dorians

Illyrians as Dorians

Carleton S. Coon claimed that there was a connection between the Illyrians and the Dorians based on his anthropological analyses of the Albanian and Montenegrin population as well as the Sfakian population in Crete. Coon discovered that Montenegro and Albania is a highly concentrated Illyrian racial zone and that the Sfakians are directly descended from Doric tribes that invaded Crete from the direction of Macedonia and Illyria. Moreover, he stated that Albanians, Montenegrins and Sfakians shared many similarities in stature, appearance, language, national costume, belligerent tendencies, tribal orders and vendettas.
[i]Nuk jam katolik Italian, nuk jam mysliman turk e as nuk jam ortodoks grek, por jam ateist shqiptar.[/i]

Kolivilor
Senior Member
Senior Member
Posts: 123
Joined: Tue Nov 03, 2009 9:19 pm
Gender: Male

Re: GJENETIKA E SHQIPTAREVE!

#20

Post by Kolivilor » Fri Jan 29, 2010 6:32 pm

Haplogrupet nuk i takojne rracave ! Ka R1a edhe ne Tailande !
Këta R1a që kanë invaduar në Tajland, kuptohet që janë martuar me femra vendase, prandaj fëmijët u dolën melezë.

Këta fëmijë melezë ndonëse ende bartnin haplogrupin e babait, u martuan përsëri me mongole dhe lindër fëmijë edhe më mongolë se sa vetë, por haplogrupi mbeti ai që është sepse trashëgohet pa u kombinuar.

Prandaj, haplogrupet u takojnë racave që ç'ke me të.

User avatar
arise6327
Member
Member
Posts: 32
Joined: Sat Jan 23, 2010 10:22 am
Gender: Male

Re: GJENETIKA E SHQIPTAREVE!

#21

Post by arise6327 » Fri Jan 29, 2010 6:37 pm

Kolivilor wrote:
Haplogrupet nuk i takojne rracave ! Ka R1a edhe ne Tailande !
Këta R1a që kanë invaduar në Tajland, kuptohet që janë martuar me femra vendase, prandaj fëmijët u dolën melezë.

Këta fëmijë melezë ndonëse ende bartnin haplogrupin e babait, u martuan përsëri me mongole dhe lindër fëmijë edhe më mongolë se sa vetë, por haplogrupi mbeti ai që është sepse trashëgohet pa u kombinuar.

Prandaj, haplogrupet u takojnë racave që ç'ke me të.
30% e shqiptareve jane E . Jane 30% e shqiptareve zezak ?
[i]Nuk jam katolik Italian, nuk jam mysliman turk e as nuk jam ortodoks grek, por jam ateist shqiptar.[/i]

Kolivilor
Senior Member
Senior Member
Posts: 123
Joined: Tue Nov 03, 2009 9:19 pm
Gender: Male

Re: GJENETIKA E SHQIPTAREVE!

#22

Post by Kolivilor » Fri Jan 29, 2010 7:02 pm

30% e shqiptareve jane E . Jane 30% e shqiptareve zezak ?
Shqiptarët janë EV13.

Zezakët nuk janë EV13.

User avatar
arise6327
Member
Member
Posts: 32
Joined: Sat Jan 23, 2010 10:22 am
Gender: Male

Re: GJENETIKA E SHQIPTAREVE!

#23

Post by arise6327 » Fri Jan 29, 2010 7:14 pm

Kolivilor wrote:
30% e shqiptareve jane E . Jane 30% e shqiptareve zezak ?
Shqiptarët janë EV13.

Zezakët nuk janë EV13.
Po i njeti haplogrup eshte , ai E . Haplogrupet nuk bejen rracat , por vetem demostrojne nga cili vend edhe cila periudhe nje popull eshte dyndur ne nje vend te caktuar .
[i]Nuk jam katolik Italian, nuk jam mysliman turk e as nuk jam ortodoks grek, por jam ateist shqiptar.[/i]

Kolivilor
Senior Member
Senior Member
Posts: 123
Joined: Tue Nov 03, 2009 9:19 pm
Gender: Male

Re: GJENETIKA E SHQIPTAREVE!

#24

Post by Kolivilor » Fri Jan 29, 2010 7:22 pm

Po i njeti haplogrup eshte , ai E . Haplogrupet nuk bejen rracat , por vetem demostrojne nga cili vend edhe cila periudhe nje popull eshte dyndur ne nje vend te caktuar .
Nuk demonstrojnë racat por të shumtën e rasteve janë të lidhur për një racë të caktuar.

Nuk i është i njëjti haplogrup, se për ashtu na del që të gjithë njerëzit janë një haplogrup.

Ka shumë të ngjarë që E e ka zanafillën diku në Ballkan-Anatoli, meqë superhaplogrupi DE mendohet të jetë krijuar diku këndej, D ka shkuar në Tibet, kurse E është krijuar diku këtu, pastaj subkladat më të hershme kanë shkuar në Afrikë ku janë përzier me zezakë, ndërsa një subkladë tjetër më e vonshme, ka shkuar në Afrikën veriore pra berberët që janë me shumicë bjondë, kurse subklada e fundit që i përket mezolitit, ka mbetur këtu.

Sturmgewehr
Member
Member
Posts: 42
Joined: Thu Aug 06, 2009 12:02 pm
Gender: Male

Re: GJENETIKA E SHQIPTAREVE!

#25

Post by Sturmgewehr » Fri Jan 29, 2010 11:33 pm

Kolivilor wrote:
Po i njeti haplogrup eshte , ai E . Haplogrupet nuk bejen rracat , por vetem demostrojne nga cili vend edhe cila periudhe nje popull eshte dyndur ne nje vend te caktuar .
Nuk demonstrojnë racat por të shumtën e rasteve janë të lidhur për një racë të caktuar.

Nuk i është i njëjti haplogrup, se për ashtu na del që të gjithë njerëzit janë një haplogrup.

Ka shumë të ngjarë që E e ka zanafillën diku në Ballkan-Anatoli, meqë superhaplogrupi DE mendohet të jetë krijuar diku këndej, D ka shkuar në Tibet, kurse E është krijuar diku këtu, pastaj subkladat më të hershme kanë shkuar në Afrikë ku janë përzier me zezakë, ndërsa një subkladë tjetër më e vonshme, ka shkuar në Afrikën veriore pra berberët që janë me shumicë bjondë, kurse subklada e fundit që i përket mezolitit, ka mbetur këtu.
Image

In human genetics, Haplogroup E (M96) is a human Y-chromosome DNA haplogroup. Haplogroup E, along with haplogroup D, make up the two main components of the older Haplogroup DE. The E clade is divided into two subclades: E1 (E-P147) and E2 (E-M75).

Haplogroup E has arisen in East Africa 50 000 - 55 000 years before present ( Karafet et el ).


Haplogrupi E V13 eshte Sub Clade i Haplogrupid E M78 ku nese shkon me mbas Haplogrupi e M78 eshte Sub Clade i Haplogrupit Haplogrupit E M35 edhe nese shkon me Mbas Haplogrupi E M35 eshte Sub Clade i Haplogrupit E M215

te gjith keto haplogrupe sic jane E M78, E M35, E M215 kan koncentrim me te lart ne Afriken Lindore edhe te gjith keto jan haplogrupe tep akten me 5000 Vjet me te vjetra se Haplogrupi E V13.

Nuk ka asnji teori edhe askush nuk ka propozuar as nje hulmutus me mendje te shendosh se Haplogrupi E ka lind ne Ballkan ose ne Anatoli, kjo eshte budallallek.

Nga vet fakti qe Haplogupi E V13 eshte shum i rri ne krahasim nga haplogrupet si E M215 ne Afrik tregon se ruga e tij prej Somalis ne Evrop ka qen e gjat shum.


p.s: Haplogrupet nuk kan te bejn FARE me racat. ajo qe ka me shum te bej me Racat edhe definimin e racave eshte AUTOSOMAL DNA dhe jo Haplogrupet ( Y-DNA ) .

Kolivilor
Senior Member
Senior Member
Posts: 123
Joined: Tue Nov 03, 2009 9:19 pm
Gender: Male

Re: GJENETIKA E SHQIPTAREVE!

#26

Post by Kolivilor » Sat Jan 30, 2010 6:54 am

In human genetics, Haplogroup E (M96) is a human Y-chromosome DNA haplogroup. Haplogroup E, along with haplogroup D, make up the two main components of the older Haplogroup DE. The E clade is divided into two subclades: E1 (E-P147) and E2 (E-M75).

Haplogroup E has arisen in East Africa 50 000 - 55 000 years before present ( Karafet et el ).
Kjo vetëm supozohet. Nuk dmth që është e ditur 100%. Mos i absolutizo gjonat kshtu, se nuk është e saktë veç pse dikush e thotë me siguri të plotë.

Ja psh është një hipotezë tjetër që thotë se është kriju në Indi.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17786594
Haplogrupi E V13 eshte Sub Clade i Haplogrupid E M78 ku nese shkon me mbas Haplogrupi e M78 eshte Sub Clade i Haplogrupit Haplogrupit E M35 edhe nese shkon me Mbas Haplogrupi E M35 eshte Sub Clade i Haplogrupit E M215

te gjith keto haplogrupe sic jane E M78, E M35, E M215 kan koncentrim me te lart ne Afriken Lindore edhe te gjith keto jan haplogrupe tep akten me 5000 Vjet me te vjetra se Haplogrupi E V13.

Nuk ka asnji teori edhe askush nuk ka propozuar as nje hulmutus me mendje te shendosh se Haplogrupi E ka lind ne Ballkan ose ne Anatoli, kjo eshte budallallek.

Nga vet fakti qe Haplogupi E V13 eshte shum i rri ne krahasim nga haplogrupet si E M215 ne Afrik tregon se ruga e tij prej Somalis ne Evrop ka qen e gjat shum.
Përse nuk përdor edhe fakte që janë kundër hipotezave tua??? Meqenëse duam të arrijmë të vërtetën, nuk guxojmë t'i absolutizojmë gjërat.

Së pari EV13 gjendet në Ballkan që nga Mezoliti.

Çështja për diskutim është, se a ishte edhe më herët a jo?

Përse berberët sa më të lartë që kanë përqindjen e haplogrupit të vet (EM81) aq më të lartë e kanë përqindjen e flokëve bjonde, dhe sa më pak e kanë këtë haplogrup aq më shumë kanë veçori zezake dhe arabe etj.

Kjo dmth që popullësia e pastër berbere, e ajo është që ka përqindjen më të lartë të haplogrupit të vet, është popullësia e vërtetë berbere, dhe se vetitë zeshkane janë marrë nga arabët dhe zezakët.

Atëherë si u krijua floku bjond e lëkura e bardhë, si dhe sytë e kaltër të berberëve në Afrikën e ngrohtë?

Shumica e shkencëtarëve mbështesin idenë se Berberët kanë ardhur nga Eurasia.

Vetitë e bardha gjenden edhe tek somalezët, në disa raste, dhe kjo nuk mund shpjegohet ndryshe veçse me prejardhjen e atyre meshkujve nga Eurasia, meqë femrat janë vendëse me mtdna afrikane.

Pra nëse këto subklada që përbëjnë haplogrupin E-M215 (përvçe tjerave) kanë prejardhje nga Eurasia atëherë, mundësia më e mirë është që E-M215 është kriju në Eurasi.


p.s: Haplogrupet nuk kan te bejn FARE me racat. ajo qe ka me shum te bej me Racat edhe definimin e racave eshte AUTOSOMAL DNA dhe jo Haplogrupet ( Y-DNA ) .
E di.

Kolivilor
Senior Member
Senior Member
Posts: 123
Joined: Tue Nov 03, 2009 9:19 pm
Gender: Male

Re: GJENETIKA E SHQIPTAREVE!

#27

Post by Kolivilor » Sat Jan 30, 2010 7:11 am

Shikoji këtu femrat somaliane. Këto nuk janë zezake. Këto janë meleze. Mtdna e tyre është afrikane, kurse Y dna duhet të jetë patjetër nga Eurasia, meqë vetëm kështu mund të shpjegohet prania e vetive europide në këtë popull.

http://www.youtube.com/watch?v=Td75rdhi ... re=related


Këtu ke ca artikuj për prejardhjen eurasiane të berberëve:

http://mathildasanthropologyblog.wordpr ... in-mt-dna/

http://mathildasanthropologyblog.wordpr ... e-berbers/

http://dienekes.blogspot.com/2005/04/la ... ports.html

Pra në fakt i bie që meqë berberët ishin në Europë ose Azi, atëherë logjikisht edhe vetë haplogrupi i tyre ishte në Europë ose Azi.

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: GJENETIKA E SHQIPTAREVE!

#28

Post by ALBPelasgian » Thu Feb 04, 2010 4:56 pm

Të nderuar,

Do të doja të dija më shumë mbi gjenetikën e Epirotëve a kanë afri ata me shqiptarët?

Pyetja ime e dytë është: Ku është dallimi midis:

1. distribution map of Ev13 marker:
Image

dhe

2. The distribution of E-V13 in Europe
Image


I pari me sa e kuptoj indikon se Djepi i Shqiptarëve është Dardania
ndërkaq i dyti indikon se djepi i shqiptareve pak a shume është i njejtë me etnikumin shqiptar.

Cili asht më i saktë?
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

Kolivilor
Senior Member
Senior Member
Posts: 123
Joined: Tue Nov 03, 2009 9:19 pm
Gender: Male

Re: GJENETIKA E SHQIPTAREVE!

#29

Post by Kolivilor » Thu Feb 04, 2010 9:10 pm

Është i njëjti haplogrup.

Shumica relative ose absolute e shqiptarëve i përkasin këtij haplogrupi. Vetëm hartat janë të ndryshme sipas studimeve të ndryshme që janë bërë. Ky haplogrup është në Ballkan të paktën që nga Mezoliti dmth nga shkrirja e akujve 10.000 pe.e.s.

Tash po pate mundësi jepe edhe ti mendimin tënd në atë që thashë: Nëse ky haplogrup ishte këtu në këto troje para 12.000 viteve dhe ende sot është në përqindje të madhe, a do të thotë që kemi vazhdimësi të popullit shqiptar në këto troje??

(Turp për popullin tonë, çfarë pyetje jam i detyrum me të ba)

Kolivilor
Senior Member
Senior Member
Posts: 123
Joined: Tue Nov 03, 2009 9:19 pm
Gender: Male

Re: GJENETIKA E SHQIPTAREVE!

#30

Post by Kolivilor » Fri Feb 05, 2010 7:51 am

Haplogrupet tjera janë, Haplogrupi J2b që sipas disa studimeve duke shkuar kah jugu rritet përqindja, kursa sipas studimeve tjera, epiqendrën eka në Kosovë ku gjendet me 17%. Ky është haplogrupi i njerëzve neolitikë mesdhetarë që erdhën nga Lindja afërme (sipas shkenctarëve).

Megjithatë Ky haplogrup është shumë i rrallë në Turqi dhe vende tjera përreth. Epiqendrën e ka tek shqiptarët, ndërsa gjendet edhe në Indi e Himalaje si pasojë e dyndjeve pellazge.

Nga ana tjetër haplogrupi J2a (vëlla me J2b), ka një aso shtrirje që të bën të mendosh se iu përket Frigëve të lashtë. Në këtë hartë shohim tri epiqendra, njëra është vendosja e parë e frigëve rreth Trojës, tjetra është vendosja e dytë në Frigjinë antike, dhe e fundit është në Armeni, ku dihet që armenët janë me prejardhje nga frigët.
m4101qn.jpg
Haplogrupi tjetër është G, që ka ardhur nga Kaukazi, në kohën kur metalurgjia e Vinçës ra nga prodhimi, këta erdhën dhe ringritën metalurgjinë (supozohet). Këta nuk shkojnë më tepër se 2%.

Haplogrupi I, përkatësisht subklada ballkanike I2a2, lidhet me vllehët e Moldavisë, të cilët iu bashkangjitën sllavëve gjatë dyndjes dhe erdhën së bashku me ta në Ballkan. Në Dalmaci gjendet deri në 70%, dhe kjo iu ka dhënë zemër kroatëve që këtë haplogrup ta shpallin si vendas.
Por realiteti është që ky haplogrup ka ardhur nga Moldavia në shekujt 6-7 së bashku me sllavët, dhe u ka hyrë për midis EV13-shit, duke e ndarë në dy pjesë, njëra në veri tek Italia veriore ku shkon deri 30%, dhe tjetra në trojet shqiptare ku shkon nga 30% deri 100%. Kurse I2a2 tek shqiptarët sipas studimeve të fundit nuk shkon më tepër se sa 4%.

Haplogrupi tjetër R1b i përket të njëjtës subkladë me atë që gjendet në Italinë veriore me 70%, prandaj e kam lidhur këtë haplogrup me vllehët, pikërisht me kolonët që solli Roma në Epir, kështuqë ky haplogrup nuk gjendet fare në mesin e shqiptarëve, por studiuesit i kanë inspektuar gjenet e ndonjë vllehu duke e pandehur për shqiptar.

Haplogrupi R1a, epiqendrën e ka tek sllavët. Kur ka ardhur nuk dihet, por gjasat janë që Ev13 (ne) dhe R1a (ata) kemi qenë fqinjë për një kohë bukur të mirë, dhe kemi shkëmbyer deri në njëfarë mase njerëz, leksik, kulturë etj.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Post Reply

Return to “Arkeologji, antropologji”