"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

GJENETIKA E SHQIPTAREVE!

Arkeologjia dhe antropologjia janë disiplina të rëndësishme në fushën e historise, sillni të dhëna për to dhe zbulimet e bëra për një vështrim të bazuar të historisë.

Moderator: Mallakastrioti

Kolivilor
Senior Member
Senior Member
Posts: 123
Joined: Tue Nov 03, 2009 9:19 pm
Gender: Male

Re: GJENETIKA E SHQIPTAREVE!

#31

Post by Kolivilor » Fri Feb 05, 2010 9:31 am

Për neve më me rëndësi është haplogrupi EV13 sepse ky është kryesori në dy aspekte:

1. Është më i vjetri në trojet tona (autoktonë)
2. Është shumicë nga të gjitha haplogrupet tjera (a relative a absolute mbetet të shohim nga studimet e ardhshme).

Haplogrupi EV13 gjendet që në kohën e Mezolitit, pra stërgjyshët tanë jetonin nga gjuetia në këto troje në kohën e gurit. Këta vazhduan jetesën pandërprerë, duke ngritur kulturën e Vinçës, Tripoljes, LBK, e kultura tjera nëpër Evropë, ngritën megalitet kudo që u përhapën, përhapën bujqësinë e blegtorinë nëpër gjithë Evropën.

Por edhe haplogrupi J, deri diku na intereson neve konkretisht subkladat që e kanë epiqendrën tek ne. Sepse përmes këtij e dimë si ndodhën dyndjet në të kaluarën.

Kolivilor
Senior Member
Senior Member
Posts: 123
Joined: Tue Nov 03, 2009 9:19 pm
Gender: Male

Re: GJENETIKA E SHQIPTAREVE!

#32

Post by Kolivilor » Fri Feb 05, 2010 5:54 pm

Në një studim E-V13 na del si me origjinë mesolitike në Evropë (nga Gur-mesmi rreth 10.000 deri 8.000 Bc).

Mirëpo duke parë shtrirjen e këtij haplogrupi, që shkon deri tek viset më të ftohta atje në Finlandën Veriore, më shtyn me mendue për një dyndje pas-akullnajore (post-glaciale), pra duke qenë ky haplogrup i strehuar në Ballkan gjatë Gurit të vjetër (Paleolitit), pas shkrirjes së Akullnajave ka filluar të zgjerohet nëpër tërë Europën.

Nga ana tjetër vetë studimi i Battaglias që e nxjerr këtë haplogrup me origjinë ballkanike, kjo dmth se haplogrupi paraardhës ishte këtu në Ballkan, dhe se mutacioni E-V13 ndodhi këtu dhe i mposhti gjithë meshkujt tjerë të haplogrupit parardhës, gjë që ka mundur të ndodh shumë lehtë gjatë kushteve të vështira të jetesës paleolitike, kur ka ndodhur i ashtuquajturi Bottle-neck.

Një studim mbi këtë haplogrup në Angli thotë që prezenca e këtij në Britani është pasojë e ushtarëve ilirë nën prijën e Romës, ndërsa mungesa e tij në Anglinë qendrore shpjegohet me masakrat e Anglosaksonëve.

Mirëpo mendimi im është që ky haplogrup në Britani ka shkuar shumë herët, menjëherë pas shkrirjes së akullnajave dhe ka vazhduar të emigrojë herë pas here, dhe lidhet edhe me ndërtimin e megaliteve ndër të cilët edhe Stonehenge.

Europa ka qenë e tëra e jona (e këtij haplogrupi).

Veç tjerash shohim që haplogrupi R1b e ka ndarë përgjysmë EV13-shin duke e lënë një epiqendër në Portugali, të ndarë nga pjesa tjetër në Evropë. Pra para ardhjes së R1b nga Azia që duhet të ketë ndodhur rreth viteve 2.500, haplogrupi Ev13 ka populluar gjithë Europën jugore qendrore perëndimore dhe ishujt britanikë.

Në këtë kohë haplogrupi I (gjerman) ka qenë i lokalizuar diku në Skandinavinë jugore.

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3819
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: GJENETIKA E SHQIPTAREVE!

#33

Post by Arbëri » Sat Feb 13, 2010 9:08 pm

Unë për vete as nuk u besoj këtyre Hapologrupeve dher gjenetikës , por më erdhi interesant se sa të ngjashëm e bën popullin e Kosovës me atë të (Moren) Peloponezit :
M78 is found throughout North and Northeast Africa, as well as the Near East and Europe. Its network shows high geographic structuring. The "a" cluster is particular to Europe, where it is highest in the Balkans. It enjoys frequencies of about 23.8% among Greeks, with a frequency of about 47% in the Peloponnese region of Greece, about 25% among Albanians at large with a frequency of 46% among Albanians in Kosovo, and frequencies of about 20% in some South Slavic populations (Serbs, Macedonians, Bulgarians). Among Jews both in Europe and the Middle East, E1b1b is the second most common Y haplogroup after J. A ß and a ? cluster are particular to North and Northeast Africa, respectively. A fourth, d, cluster is found in all regions albeit at low frequencies. Cruciani suggests that it was the d cluster that spread M78 throughout North and Northeast Africa, the Near East and later Europe, c. 14 KYA. It was only during later population expansions bearing the a, ß and ? clusters (which diverged from the d cluster) that led to E1b1b's current high frequency.
Image
http://homepage.eircom.net/~ihdp/ihdp/e3.htm
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3819
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: GJENETIKA E SHQIPTAREVE!

#34

Post by Arbëri » Sat Feb 13, 2010 9:14 pm

Kurse këtu i tregon se sa të ngjashem janë shqiptarët me ''grekët'' :

Table 1. Frequencies (in percent) of the haplotypes found in the examined European populations.

Population n Haplotypes*
Eu1 Eu3 Eu4 Eu6 Eu7 Eu8 Eu9 Eu10 Eu11 Eu12 Eu13 Eu14 Eu15 Eu16 Eu17 Eu18 Eu19 Eu20 Eu21
Andalusian 29 10.3 3.4 6.9 3.4 6.9 3.4 65.5
Spanish
Basque 45 2.2 2.2 4.4 2.2 88.9
French
Basque 22 9.1 4.5 86.4
Catalan 24 4.2 4.2 4.2 8.3 79.2
French 23 8.7 17.4 13.0 4.3 52.2 4.3
Dutch 27 3.7 22.2 70.4 3.7
German 16 6.2 37.5 50.0 6.2
Czech and
Slovakian 45 2.2 15.6 8.9 4.4 2.2 2.2 2.2 35.6 26.7
Central- northern
Italian 50 2.0 8.0 14.0 10.0 62.0 4.0
Calabrian 37 2.7 13.5 21.6 10.8 8.0 2.7 5.4 32.4 2.7
Sardinian 77 1.3 10.4 1.3 2.6 35.1 5.2 5.2 14.2 1.3 22.1 1.3
Croatian 58 6.9 44.8 5.2 1.7 1.7 10.3 29.3
Albanian 51 2.0 21.6 19.6 23.5 4.0 2.0 17.6 9.8
Greek 76 1.3 22.4 1.3 7.9 21.0 1.3 2.6 1.3 1.3 27.6 11.8
Macedonian 20 15.0 20.0 15.0 5.0 10.0 35.0
Polish 55 3.6 23.6 16.4 56.4
Hungarian 45 8.9 11.1 2.2 2.2 2.2 13.3 60.0
Ukrainian 50 4.0 18.0 6.0 4.0 2.0 6.0 2.0 2.0 54.0 2.0
Georgian 63 33.3 3.2 30.1 1.6 1.6 1.6 14.3 7.9 6.3
Turkish 30 3.3 13.3 3.3 40.0 3.3 6.6 3.3 3.3 3.3 3.3 6.6 6.6 3.3
Lebanese 31 25.8 3.2 3.2 29.0 16.1 3.2 3.2 6.4 9.7
Syrian 20 10.0 10.0 5.0 15.0 30.0 5.0 15.0 10.0
Saami 24 41.7 41.7 8.3 8.3
Udmurt 43 4.7 7.0 4.7 2.3 27.9 4.6 11.6 37.2
Mari 46 4.3 6.5 4.3 65.2 6.5 13.0
Total 1007
* The haplotypes are defined by the following markers and the respective derived alleles: Eu1, M13-C; Eu3, YAP+, 4064-A; Eu4, YAP+, 4064-A, M35-C; Eu6, RPS4-T; Eu7, M89-T, M170-C; Eu8, M89-T, M170-C, M26-A; Eu9, M89-T, M172-G; Eu10, M89-T; Eu11, M89-T, M201-T; Eu12, M89-T, M69-C; Eu13, M89-T, M9-G, TAT-C; Eu14, M89-T, M9-G, TAT-C, M178-T; Eu15, M89-T, M9-G, M70-C; Eu16, M89-T, M9-G; Eu17, M89-T, M9-G, M11-G; Eu18, M89-T, M9-G, M45-A, M173-C; Eu19, M89-T, M9-G, M45-A, M173-C, M17(delG); Eu20, M89-T, M9-G, M45-A; Eu21, M89-T, M9-G, M45-A, M124-T. Haplotypes Eu2, Eu5, and Eu22 were not observed.
Several samples were previously described (10, 11, 28). Samples not previously examined included 23 French, 16 Germans, 39 northern Italians, 45 Sardinians, 58 Croats, 20 Macedonians from northern Greece, 55 Poles, 50 Ukrainians, 20 Syrians, 24 Saami, 43 Udmurts, and 46 Mari.
http://www.sciencemag.org/cgi/content/f ... siGBF3JB0I
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

Kolivilor
Senior Member
Senior Member
Posts: 123
Joined: Tue Nov 03, 2009 9:19 pm
Gender: Male

Re: GJENETIKA E SHQIPTAREVE!

#35

Post by Kolivilor » Sun Feb 14, 2010 9:16 am

Unë për vete as nuk u besoj këtyre Hapologrupeve dher gjenetikës
Në fakt edhe unë këtu e kam njëfarë dileme. Edhe s'kena faj o burrë i dheut, ku e dimë na që nuk po na rrejnë ata?

Megjithëse kështu nuk është edhe aq larg realitetit ajo që na serviret nga haplogrupet, por prapë ka vend për dyshime.

Nga ana tjetër ka shumë mundësi për gabime:

1. Mosha kur u krijua haplogrupi, mund të jetë shumë më e re ose shumë më e vjetër se sa e paraqesin.

2. Vendi ku është krijuar haplogrupi, mund të jetë krejt diku tjetër nga vendi ku sot gjendet me shumicë.

3. Përqindja e haplogrupeve gjithëmonë është e gabueshme duke u bazuar në faktin që mostrat merren nëpër kryeqytete ku dihet se popullësia është më e përzier se sa çdokund tjetër. Mostrat duhet të merren nëpër fshatra.

4. Përqindja përsëri është e gabueshme se nga një popullësi 1.000.000 deri 50.000.000 banorë merren 100 deri 500 mostra, gjë që është absurde.

5. Një mutacion i përbashkët, pra i njëjtë, konsiderohet se ka ndodh tek i njëjti njeri ndërkohë që ka pasur mundësi që kushte të njëjta ose të ngjashme klimatike ose kushte tjera jetësore, të shkaktojnë të njëjtin mutacion në dy vende të ndryshme. Nëse kjo ka ndodh atëherë njerëzit me haplogrup të njëjtë nuk janë medoemos me prejardhje të përbashkët.

6. Teoria Multiregionale, ka mbështetje të fuqishme nga të gjitha disiplinat, arkeologjia, antropologjia, etj. Ndërkohë që e vetmja gjë që e kundërshton këtë teori janë të dhënat nga gjenetika (haplogrupet), që pretendohet se stërgjyshi i përbashkët i gjithë meshkujve ka jetuar në Afrikë rreth 90.000 vite më parë. Kjo teori edhepse mbështetet nga të dhënat gjenetike, krijon boshllëk të dëmshëm në shkencë, sepse nuk e shpjegon dot përse gjithë banorët e globit më shumë përngjajnë me majmun-njerëzit që kanë jetuar aty para tyre se sa që përngjajnë me njëri tjetrin. Psh një europian ka ngjashmëri më të madhe me një Neanderthal se sa me një zezak.

7. Teoria "Out of Africa" sipas së cilës njerëzit e kanë prejardhjen nga një popullësi që jetoi në Afrikë para 90.000 viteve, e cila më pas i zhduku totalisht të gjitha popullësitë tjera (neanderthalë, Erektusë, etj), duket qartë, por e kanë pranuar edhe vetë se është shpikur si një teori "demokratike' kinse për të zhdukur racizmin, meqë teoria multiregionale thotë që racat e sotme kanë prejardhje të ndryshme, secila racë e ka majmunin e vet. Pra kur vetë e pranojnë që e kanë shpikur teorinë për interesa politike ditore, atëherë kjo është një tmerr, sepse po e shkruajnë historinë siç iu teket.

8. Me pikën shtatë mund të lidhet edhe një mundësi konspiracioni nga ana e çifutëve, meqenëse ata që financojnë këto studime janë ata që kanë lekë, dhe kuptohet që të shumtën e rasteve janë çifutët. Dhe jo vetëm që kanë lekë por siç e kemi vërejtur edhe proklamojnë përzierjen racore deri në vetëmohim.

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3819
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: GJENETIKA E SHQIPTAREVE!

#36

Post by Arbëri » Sat Apr 24, 2010 1:43 pm

Image
Origins of the Etruscans: Was Herodotus right?

Geneticists have added an edge to a 2,500-year-old debate over the origin of the Etruscans, a people whose brilliant and mysterious civilization dominated northwestern Italy for centuries until the rise of the Roman republic in 510 B.C. Several new findings support a view held by the ancient Greek historian Herodotus - but unpopular among archaeologists - that the Etruscans originally migrated to Italy from the Near East.

Though Roman historians played down their debt to the Etruscans, Etruscan culture permeated Roman art, architecture and religion. The Etruscans were master metallurgists and skillful seafarers who for a time dominated much of the Mediterranean. They enjoyed unusually free social relations, much remarked on by ancient historians of other cultures.

Etruscan culture was very advanced and very different from other Italian cultures of the time. But most archaeologists have seen a thorough continuity between a local Italian culture known as the Villanovan that emerged around 900 B.C. and the Etruscan culture, which began in 800 B.C.

"The overwhelming proportion of archaeologists would regard the evidence for eastern origins of the Etruscans as negligible," said Anthony Tuck, an archaeologist at the University of Massachusetts.

Even so, a nagging question has remained. Could the Etruscans have arrived from somewhere else in the Mediterranean world?

One hint of such an origin is that the Etruscan language, which survives in thousands of inscriptions, appears not to be Indo-European, the language family that started to sweep across Europe sometime after 8,500 years ago, developing into Latin, English and many other tongues. Another hint is the occurrence of inscriptions in a language apparently related to Etruscan on Lemnos, a Greek island. But whether Lemnian is the parent language of Etruscan, or the other way around, is not yet clear, said Rex Wallace, an expert on Etruscan linguistics at the University of Massachusetts.

An even more specific link to the Near East is a short statement by Herodotus that the Etruscans emigrated from Lydia, a region on the eastern coast of ancient Turkey. After an 18-year famine in Lydia, Herodotus reports, the king dispatched half the population to look for a better life elsewhere. Under the leadership of his son Tyrrhenus, the emigrating Lydians built ships, loaded all the stores they needed, and sailed from Smyrna (now the Turkish port of Izmir) until reaching Umbria in Italy.

Despite the specificity of Herodotus's account, archaeologists have long been skeptical of it. There are also fanciful elements in Herodotus's story, like the Lydians' being the inventors of games like dice because they needed distractions to take their minds off the famine. And Lydian, unlike Etruscan, is definitely an Indo-European language. Other ancient historians entered the debate. Thucydides favored a Near Eastern provenance, but Dionysius of Halicarnassus declared the Etruscans native to Italy.

What has brought Italian geneticists into the discussion are new abilities to sequence DNA and trace people's origins. In 2004, a team led by Guido Barbujani at the University of Ferrara extracted mitochondrial DNA from 30 individuals buried in Etruscan sites throughout Italy.

But this study quickly came under attack. Working with ancient DNA is extremely difficult, because most bones from archaeological sites have been carelessly handled. Extensive contamination with modern human DNA can swamp the signal of what little ancient DNA may still survive. Hans-Jurgen Bandelt, a geneticist at the University of Hamburg, wrote that the DNA recovered from the Etruscan bones showed clear signs of such problems.

But a new set of genetic studies being reported seems likely to lend greater credence to Herodotus's long-disputed account. New and independent sources of genetic data suggest that Etruscan culture was imported to Italy from somewhere in the Near East.

One study is based on the mitochondrial DNA of residents of Murlo, a small former Etruscan town whose population may not have changed all that much since Etruscan times.

When placed on a chart of mitochondrial lineages from Europe and the Near East, the people of Murlo map closest to Palestinians and Syrians, a team led by Torroni and Alessandro Achilli reports in the April issue of The American Journal of Human Genetics.

In Tuscany as a whole, the Torroni team found 11 minor mitochondrial DNA lineages that occur nowhere else in Europe and are shared only with Near Eastern people.

Another source of genetic data on Etruscan origins has been developed by Marco Pellecchia and Paolo Ajmone-Marsan at the Catholic University of the Sacred Heart in Piacenza. Tuscany has four ancient breeds of cattle. Analyzing the mitochondrial DNA of these and seven other breeds of Italian cattle, Ajmone-Marsan found that the Tuscan breeds genetically resembled cattle of the Near East. The other Italian breeds were linked northern Europe.
http://www.nytimes.com/2007/04/03/healt ... .html?_r=2
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

Phoenix
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 476
Joined: Thu Sep 24, 2009 3:12 am
Gender: Male

Re: GJENETIKA E SHQIPTAREVE!

#37

Post by Phoenix » Sat Apr 24, 2010 3:12 pm

Haplogroup J (Y-DNA)
J2 originated in northern Mesopotamia, and spread westward to Anatolia and southern Europe, and eastward to Persia and India. J2 is related to the Ancient Etruscans, (Minoan) Greeks, southern Anatolians, Phoenicians, Assyrians and Babylonians.

In Europe, J2 reaches its highest frequency in Greece (especially in Crete, Peloponese and Thrace), southern and central Italy, southern France, and southern Spain. The ancient Greeks and Phoenicians were the main driving forces behind the spread J2 around the western and southern Mediterranean.

J2 is thought to have arrived in Greece from Anatolia in the early Neolithic, or possibly even earlier. J2b perhaps originated in Greece (or in Anatolia ?), like haplogroup E-V13 (see below) to which it is closely linked. The propagation of J2b and E-V13 (as well as a minority of T) follows the diffusion of agriculture across the Balkans, the Danube basin, and until the north of France to the west, and Moldova to the east. Apart from south-east Europe, J2b is also found all around India, but only at moderate levels in between Europe and India.

The world's maximum concentrations of J2a is in Crete (32% of the population). The subclade J2a8 appears to be native to Crete. J2a also reaches high frequencies in Anatolia and the southern Caucasus. A likely place of origin is northern Mesopotamia.

Interestingly, J2a* is found as far as India and is largely confined to the upper castes. The Brahmin (priest) caste is made up almost exclusively of haplogroups R1a1, R2, and J2a (although R1a1 makes up two thirds of the lineages). These 3 haplogroups have Bronze Age coalescence time and are thought to represent the gene flow of the Indo-Aryan invasion of the Indian subcontinent about 3,500 years ago.
http://www.eupedia.com/europe/origins_h ... pe.shtml#J

Phoenix
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 476
Joined: Thu Sep 24, 2009 3:12 am
Gender: Male

Re: GJENETIKA E SHQIPTAREVE!

#38

Post by Phoenix » Sat Apr 24, 2010 9:47 pm

ORIGINAL ARTICLE

Y-STR variation in Albanian populations: implications on the match probabilities and the genetic legacy of the minority claiming an Egyptian descent
Gianmarco Ferri1 , Sergio Tofanelli2, Milena Alù1, Luca Taglioli2, Erjon Radheshi1, Beatrice Corradini1, Giorgio Paoli2, Cristian Capelli3 and Giovanni Beduschi1
http://www.springerlink.com/content/dtl1021500429242/


"Në këtë studim shumë të rëndësishëm tregohet se Gegët dhe Toskët gjenetikisht janë shumë të afërt me njeri tjetrin. Tek gegët shikohet se kanë qënë më të mbyllur krahasuar me Toskët! Vërtetuar kjo dhe nga një studim i përhapjes së mbiemrave nga prof. Iia Mikerezi (shënimi im). Nga ana tjetër, Toskët shfaqin një afri me etnitë e fqinjëvë më të afërt! (çudi e madhe kjo!!! :)

The Gheg profile closely resembles the Tosk one for haplogroup composition and level of H1 introgression (0.6%). However, haplotype diversity values and the skewed E1b1b1-M35 and I-M170 haplogroup frequencies suggest a higher degree of reproductive isolation than in Tosks, a condition that might also explain the partially marginal position of the Ghegs in Y-SNP-based MDS plots.
Almost all distance values within and between Albanians reached statistical significance (Table S2) except between the Tosks and their closest Balkan neighbours (Greek, Macedonians, Bulgarians).

-Gjithashtu janë etni të njejta dhe "egjiptianët" me romët :

The Jevgs, the Albanian group self-assigned to the wider Balkan Egyptian community, turned out to have a very close genetic affinity with European Roma tribes, particularly with the Albanian Roma (Gabels).

You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Phoenix
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 476
Joined: Thu Sep 24, 2009 3:12 am
Gender: Male

Re: GJENETIKA E SHQIPTAREVE!

#39

Post by Phoenix » Sun Apr 25, 2010 2:19 am

Në këtë studim i bërë nga prof. Mikerezi, studiohen mbiemrat shqiptarë në Shqipëri dhe lidhja e tyre me gjenetikën.


Ashtu siç e ka shpjeguar Zeus10 fjalën AT që në shumës bën ETN d.m.th dhe ETNI, ashtu përhapen dhe mbiemrat.
Të gjitha ato që në gjenetikë quhen Haplotipë apo pjesë të veçanta të kromozomit Y studiohen për të gjetur Atin e përbashkët.
Le të përfytyrojmë se kemi një mashkull dhe një femër. Dihet që nga ana e ADN-së për me qënë mashkull duhet me pasë kromozomin Y. Femra nga ana e saj ka kromozomin X. Kromozomi Y trashëgohet vetëm tek meshkujt, kështu meshkujt kanë kromozome gjinore (seksuale) XY, ndërsa femrat XX. Kështu nëpërmjet ADN-së së kromozomit Y ne mund të arrimë të gjejmë “ATIN” e përbashkët. Ndërsa për femrat përdoret ADN-ja e mitokondrive.
Tani le të kalojmë tek emërtimet që mund të përdorim në këtë rast. Sipas Zeus10 nga AT kemi ETN. Kështu për të emërtuar të gjithë meshkujt që kanë një prejardhje të njejtë do të themi se ata janë një ETNI që vijnë nga i njejti AT. Domethënë emërtimi ETNI për mendimin tim duhet të përdoret për me përkufizuar të gjithë meshkujt që kanë një prejardhje nga i njejti AT.
Le të mendojmë pak rreth gjinisë femërore! Dihet nga të gjithë se nga një nënë mund të lindin si djem apo vajza. Kjo do të thotë se një nënë e përbashkët lind meshkuj me prejardhje të njëjtë , ETNI, por edhe femra. Femrat nga ana e tyre do të lindin si femra dhe meshkuj, e kështu me rashë dhe fëmijët e tyre. Por si do të quhen të gjithë ata që lindin nga një nënë e vetme? Besoj se në lashtësi përdoreshin si foljet LI, LIN dhe POLL. Jam i mendimit se nga POLL ka lindur dhe fjala POPULLSI! http://www.etimo.it/?term=popolo&find=Cerca
Jam i mendimit se fjala popullsi do të duhej të përdorej kur kemi të bëjmë me njerëz që vijnë nga një NËNË e përbashkët.


User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: GJENETIKA E SHQIPTAREVE!

#40

Post by ALBPelasgian » Wed Jul 21, 2010 10:07 am

Kolivilor, Arban, Phoenix dhe gjithe antaret e forumit qe keni njohuri me te sakta rreth parametrave gjenetik te percaktimit te lashtesise se nje populli, do te doja te dija opinionin tuaj ne lidhje me keto te dhena gjenetike qe i ndesha gjate kerkimit ne internet:

Image
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: GJENETIKA E SHQIPTAREVE!

#41

Post by ALBPelasgian » Sat Aug 21, 2010 10:04 pm

Te dhena gjenetike qe flasin per nje afri dako-thrake me shqiptaret!?
study of old Balkan populations and their genetic affinities with current European populations was done in 2004, based on mitochondrial DNA on the skeletal remains of some old Thracian populations from SE of Romania, dating from the Bronze and Iron Age.[95] This study was during excavations of some human fossil bones of 20 individuals dating about 3200–4100 years, from the Bronze Age, belonging to some cultures such as Tei, Monteoru and Noua were found in graves from some necropoles SE of Romania, namely in Zimnicea, Smeeni, Candesti, Cioinagi-Balintesti, Gradistea-Coslogeni and Sultana-Malu Rosu; and the human fossil bones and teeth of 27 individuals from the early Iron Age, dating from the 10th to 7th century B.C. from the Hallstatt Era (the Babadag Culture), were found extremely SE of Romania near the Black Sea coast, in some settlements from Dobrogea, namely: Jurilovca, Satu Nou, Babadag, Niculitel and Enisala-Palanca.[95] After comparing this material with the present-day European population, the authors concluded:
Computing the frequency of common point mutations of the present-day European population with the Thracian population has resulted that the Italian (7.9 %), the Albanian (6.3 %) and the Greek (5.8 %) have shown a bias of closer genetic kinship with the Thracian individuals than the Romanian and Bulgarian individuals (only 4.2%).[95]
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3819
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: GJENETIKA E SHQIPTAREVE!

#42

Post by Arbëri » Fri Aug 27, 2010 9:07 pm

Image

“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3819
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: GJENETIKA E SHQIPTAREVE!

#43

Post by Arbëri » Mon Oct 18, 2010 9:39 pm

Maternal and paternal lineages in Albania and the genetic structure of Indo-European populations
Michele Belledi1, Estella S Poloni2, Rosa Casalotti1, Franco Conterio1, Ilia Mikerezi3, James Tagliavini1 and Laurent Excoffier2
1Dipartimento di Biologia Evolutiva e Funzionale, Università di Parma, Italy

2Département d'Anthropologie et Ecologie, Université de Genève, Switzerland

3Fakulteti I Shkenkave Natyrore, Universiteti I Tiranes, Albania
Correspondence to: Michele Belledi , Dip. Biologia Evolutiva e Funzionale, Università di Parma, viale delle Scienze, 43100 Parma, Italy. Tel: +39 521 905150; Fax: +39 521 905151; E-mail: belledi@irisbioc.bio.unipr.it
Abstract

Mitochondrial DNA HV1 sequences and Y chromosome haplotypes (DYS19 STR and YAP) were characterised in an Albanian sample and compared with those of several other Indo-European populations from the European continent. No significant difference was observed between Albanians and most other Europeans, despite the fact that Albanians are clearly different from all other Indo-Europeans linguistically. We observe a general lack of genetic structure among Indo-European populations for both maternal and paternal polymorphisms, as well as low levels of correlation between linguistics and genetics, even though slightly more significant for the Y chromosome than for mtDNA. Altogether, our results show that the linguistic structure of continental Indo-European populations is not reflected in the variability of the mitochondrial and Y chromosome markers. This discrepancy could be due to very recent differentiation of Indo-European populations in Europe and/or substantial amounts of gene flow among these populations. European Journal of Human Genetics (2000) 8, 480-486.
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3819
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: GJENETIKA E SHQIPTAREVE!

#44

Post by Arbëri » Mon Jan 30, 2012 11:52 am

Studimi, kosovarët s’kanë ngjashmëri gjenetike me ballkanasit

Image
PRISHTINE- Shqiptarët e Kosovës nuk kanë fare ngjashmëri gjenetike me popujt e tjerë të Ballkanit. Ky është rezultati i një hulumtimi të autoriteteve e Mjekësisë Ligjore në Shkup. Lajmi bëheti i ditur nga gazeta kosovare Express.

Megjithëse këto konstatime s’i konteston askush, mënyra e studimit duket të jetë krejtësisht joserioze. Instituti i Mjekësisë Ligjore në Prishtinë nuk pranoi të përfshihet në projektin maqedonas, e mjekët e Shkupit mostrat e shqiptarëve i morën nga Zagrebi.

Sipas këtij “hulumtimi”, del se shqiptarët nga Kosova nuk kanë gjene të përbashkëta me maqedonasit, kroatët, serbët, bullgarët dhe boshnjakët. Zyrtarët e këtij instituti tregojnë se “hulumtimi” ka zgjatur gjashtë vjet dhe është bërë në bazë të analizave të ADN-së nga të gjitha vendet e rajonit, duke përjashtuar Greqinë.
Ndonëse nga shqiptarët e Kosovës nuk mund të gjesh person që kundërshton faktin se nuk kanë asnjë lidhje me sllavët, vetë hulumtimi duket të ketë qenë krejt joserioz, edhe pse rezultatet e tij janë publikuar nga shumë media në rajonin e Ballkanit.

Gazeta Express ka kërkuar llogari nga institucionet përkatëse në Kosovë dhe vetë Instituti i Mjekësisë Ligjore në Shkup për të kuptuar se si është bërë ky “hulumtim”, duke marrë shkas nga keqpërdorimi i kryer nga Jose Pablo Barybar, ish mjek ligjor i UNMIK-ut, i cili kishte studiuar me mbetjet mortore të shqiptarëve të Kosovës.
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

Socio
Star Member
Star Member
Posts: 693
Joined: Thu Sep 03, 2009 12:44 pm
Gender: Male

Re: GJENETIKA E SHQIPTAREVE!

#45

Post by Socio » Mon Jan 30, 2012 4:25 pm

Arbëri wrote:Studimi, kosovarët s’kanë ngjashmëri gjenetike me ballkanasit

Image

... Ndonëse nga shqiptarët e Kosovës nuk mund të gjesh person që kundërshton faktin se nuk kanë asnjë lidhje me sllavët, ...

Si nuk mund te gjesh shqiptare qe e kundershtojne kete fakt ?!!
Jo vetem nga Kosova por edhe nga Maqedonia e edhe nga Shqiperia i kemi. Bile edhe ky forum ka sharllatane te tille qe mendojne se sllavet (serbet, sllavo-maqedonasit, apo kroatet) kane origjine nga shqiptaret !!!
One cannot and must not try to erase the past merely because it does not fit the present

Post Reply

Return to “Arkeologji, antropologji”