Page 1 of 6

Mbishkrimet e vjetra.

Posted: Fri Jun 26, 2009 11:37 pm
by Zeus10
Rreth 45 km ne jugperendim te rrethit Irakliaon(Krete) ne Greqi, gjendet nje site arkeologjike qe quhet Gortyna. Brenda saj gjenden disa blloqe guresh gjigande, ne siperfaqen e disave prej tyre gjendet nje mbishkrim i gjate, i cili mendohet te jete 2500 vjecar. Ky mbishkrim mendohet te jete shkruar ne gjuhen Dorisht, por kjo ngelet per tu provuar.

Image

Mbishkrimi eshte shume i qarte dhe ftoj te gjithe ata qe kane aftesi deshifruese te ndihmojne ne zberthimin e tij.
Kjo do te jete nje teme ku mund te postoni foto me mbishkrime te ndryshme dhe ti interpretoni ato.

Re: Mbishkrimet e vjetra.

Posted: Fri Jul 24, 2009 7:43 pm
by alfeko sukaraku
problemi kryesore me kete mbishkrim qendron gjetja e alfabetit me te cilin eshte shkruajtur.Perdorja e germes "S" eshte nje problem shume i nderlikuar,megjithse nuk na prish shume pune .Se shpejti do kemi edhe nje punime me te gjere nga nje autore arvanit per kete ceshtje.

Re: Mbishkrimet e vjetra.

Posted: Fri Jul 24, 2009 7:46 pm
by alfeko sukaraku
ky eshte muri mbi te cilin eshte shkruajtur ky mbishkrim.

Re: Mbishkrimet e vjetra.

Posted: Fri Jul 24, 2009 7:49 pm
by alfeko sukaraku
kjo eshte zona e njohur arkeologjike e cila ka nje jete te gjere edhe te vjeter arkeologjike.Ketu prane Gjendet edhe Festos me diskun e tij te famshem..si edhe Agia triadha e linearit A

Re: Mbishkrimet e vjetra.

Posted: Fri Jul 24, 2009 7:55 pm
by alfeko sukaraku
Vreni fushen e Mesaras=mes ara.Vreni aty pran edhe Festos =Phestos.

Re: Mbishkrimet e vjetra.

Posted: Fri Jul 24, 2009 7:56 pm
by alfeko sukaraku
Ne festos eshte gjendur edhe disku misterioz qe mbetet ende i padeshifruar

Re: Mbishkrimet e vjetra.

Posted: Fri Jul 24, 2009 8:01 pm
by alfeko sukaraku
ketu pran gjendet edhe Agia Triada..emri i vjeter nu njihet.Ky qytet eshte i njohur boterisht sepse ketu jan gjendur mbishkrime nga lloji shkrimore lineari A...1750 p e s..1500 p e s..kujtojm se disku i Festos eshte shume me i vjeter ..i perket mijvjecarit te trete ..llogjikisht duhet te jete i koheve te Lepenices ose dicka me ma vone.

Re: Mbishkrimet e vjetra.

Posted: Fri Jul 24, 2009 8:03 pm
by alfeko sukaraku
ja edhe lloji shkrimore linear a nga qyteti i Agia triades

Re: Mbishkrimet e vjetra.

Posted: Fri Nov 20, 2009 9:59 pm
by Arbëri
Kjo është gjetur ne Gostivar ,
Image
Ka lidhje me ate që shkruan forumisti , se është ne kuptimin shqip:
Αννία τῷ υἱῷ
᾿Επικάδῳ μνή-
μης χάριν

“Ania, të birit Epikado, në kujtim” ,
Sa mund të jet e vërtet ?

Re: Mbishkrimet e vjetra.

Posted: Fri Nov 20, 2009 10:14 pm
by Zeus10
Arbëri wrote:Kjo është gjetur ne Gostivar ,
Image
Ka lidhje me ate që shkruan forumisti , se është ne kuptimin shqip:
Αννία τῷ υἱῷ
᾿Επικάδῳ μνή-
μης χάριν

“Ania, të birit Epikado, në kujtim” ,
Sa mund të jet e vërtet ?
Kjo gjuhe quhet Greqisht, por e verteta eshte qe ajo ka qene gjuha e pellazgeve, dhe njerezit me keto emra i gjeje si ne Dardani, Maqedoni, Iliri dhe Epir. Socio sapo solli nje shembull per kete:

Image

Re: Mbishkrimet e vjetra.

Posted: Fri Nov 20, 2009 10:17 pm
by Arbëri
Zeus10 wrote:
Arbëri wrote:Kjo është gjetur ne Gostivar ,
Image
Ka lidhje me ate që shkruan forumisti , se është ne kuptimin shqip:
Αννία τῷ υἱῷ
᾿Επικάδῳ μνή-
μης χάριν

“Ania, të birit Epikado, në kujtim” ,
Sa mund të jet e vërtet ?
Kjo gjuhe quhet Greqisht, por e verteta eshte qe ajo ka qene gjuha e pellazgeve, dhe njerezit me keto emra i gjeje si ne Dardani, Maqedoni, Iliri dhe Epir. Socio sapo solli nje shembull per kete:


Falm..

Re: Mbishkrimet e vjetra.

Posted: Sat Nov 21, 2009 7:07 pm
by Arbëri
Për këtë shkrim që është gjetur në Berat , si më i vjetri në botë , dini diçka më shumë ?
Image


http://evangelicaltextualcriticism.blog ... es-of.html

E zmadhova pak , shifet më mirë tash .

Re: Mbishkrimet e vjetra.

Posted: Sat Nov 21, 2009 8:37 pm
by Zeus10
Ky eshte kodiku i purpurt i Beratit, nje nga me te vjetrit ne Bote, por jo me i vjetri. Duke qene se eshte literature kishtare, nuk mbart te njejtat vlera qe do te mbarte po te ishte sekulare, megjithate eshte te pakten 300 vjete me i hershem se kopja me e vjeter e Iliades per nga koha qe eshte hedhur ne leter(papirus). Hyn ne 5 dokumentet me te cmuara te Botes, por jo per interesat tona.

Re: Mbishkrimet e vjetra.

Posted: Sat Nov 21, 2009 8:44 pm
by Arbëri
Më intereson se a ka kuptim shqip ne atë shkrim , a është lexuese ?

Re: Mbishkrimet e vjetra.

Posted: Sat Nov 21, 2009 9:04 pm
by Zeus10
Arbëri wrote:Më intereson se a ka kuptim shqip ne atë shkrim , a është lexuese ?
Mesa di une libri eshte ne greqishten kishtare dhe nuk ka fare shqip ne te, megjithate do te doja te shihja faqe te tij per ta konfirmuar kete. Libri eshte shume i vjeter per te qene shqip.