"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

shqipthenia : "albanologjia" dhe grekologjia!

Arkeologjia dhe antropologjia janë disiplina të rëndësishme në fushën e historise, sillni të dhëna për to dhe zbulimet e bëra për një vështrim të bazuar të historisë.

Moderator: Mallakastrioti

Post Reply
User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: shqipthenia : "albanologjia" dhe grekologjia!

#151

Post by alfeko sukaraku » Wed May 19, 2010 8:24 pm

fjala qe pason vjen nga fjalori i Hesychit..iis-jish-ish

ne greqishte kjo fjale e Homerit perkthehet si fjala "Vallon=shkuan-vajten-ju vajten"
edhe kuptimi tjeter "pembon=shkuan -derguan"

ish=fjala Homeriane eshte fjala qe ruhet ne orgjinalitet nga shqipja jone sote -ishin=shkuan=vajten=i derguan etje
pra shqipja jone ruan ne orgjinalitet gjuhen e Homerit
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: shqipthenia : "albanologjia" dhe grekologjia!

#152

Post by ALBPelasgian » Fri May 21, 2010 9:11 am

Alfeko dhe Zeus:

[quote2=] Elena Kocaqi

Homeri e quan malin, në qytetin e Tebës si Plako Ypoplakia.(Iliada VI 397).[/quote2]

Mundet dikush ta gjeje ne origjinal dmth ne Iliade (versionet online) kete emertim?
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
Illyrian
Regular Member
Regular Member
Posts: 54
Joined: Sat Mar 13, 2010 4:31 pm
Gender: Male
Location: United Kingdom

Re: shqipthenia : "albanologjia" dhe grekologjia!

#153

Post by Illyrian » Fri May 21, 2010 10:48 am

ALBPelasgian wrote:Alfeko dhe Zeus:

[quote2=] Elena Kocaqi

Homeri e quan malin, në qytetin e Tebës si Plako Ypoplakia.(Iliada VI 397).[/quote2]

Mundet dikush ta gjeje ne origjinal dmth ne Iliade (versionet online) kete emertim?
895659.jpg
http://users.uoa.gr/~nektar/arts/tribut ... s/il06.htm

(Me thuaj nese do ta perkthej ne Shqip)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
I was here when time began, I will be here when it ends!

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: shqipthenia : "albanologjia" dhe grekologjia!

#154

Post by Zeus10 » Fri May 21, 2010 12:44 pm

Ajo qe te bene pershtypje eshte qe fjala Πλάκῳ(plaku) qe sipas filologjise duhet te jete nje emer ne numrin njejes dhanore, ne konteksin e fjalise:

Ἠετίων ὃς ἔναιεν ὑπὸ Πλάκῳ ὑληέσσῃ

pra

Hetion qe banon siper(nën??) Plakise se pyllëzuar(drunjte)

e gjen emrin Plakia ne rasen kallezore nese do te pranonim versionin qe ὑπὸ(ypo) perkthehet nën:

pra

....nen Plakine e pyllezuar(me peme)

Ne fakt fjala ὑπὸ(hypo) perkthehet pikerisht hipur(siper) dhe ajo buron nga folja shqip hyp, pa as me te voglin dyshim:

Image

Ne fakt gjuha mund te kete ndryshuar sintaksen dhe morfologjine pas 2700 vjetesh, por thelbi i gjuhes shqipe ne cdo fjale te asaj gjuhe te vjeter, duket me nje krahasim te thjeshte:

ἔναι-εν ----banoj(ναίω)-------[shiheni pak me vemendje, thjesht nje ngaterrim i te njejtes fjale]
ὑπὸ --------hypur
Πλάκῳ ------plak(i vjeter)
ὑληέσσῃ-----(p)yllez-ë---pyllëzoj
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: shqipthenia : "albanologjia" dhe grekologjia!

#155

Post by alfeko sukaraku » Sat May 22, 2010 10:38 pm

po, fjala "plaka" tregon vjetersin lashtesin

Plakja eshte quajtur edhe qyteti pran Izmirit-me ndihmoni per vendodhjen- qe e peremnd Herodoti edhe thote se aty banonin akoma pellazget te cilet ai njohu vete...

por ketu une po merrem pak me fjalen qe kam nenvizuar me roze:

me alfabetin e sotem te shqipes fjala lexohet "ylliessi-ylli jeshi=yje eshte"

fjala perkthehet si "pyllezuar=me shume peme"

fjalen e njohe edhe nga fjaloret etimologjike

shume yje=pyllezim.

kam lexuar disa libra arvanitesh qe flasin per perkthim kuptimore te veprave te vjetra te cilat nuk do drejtperkthen per sa kohe akoma shkenca shqiptare do flej gjume me sy hapur
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: shqipthenia : "albanologjia" dhe grekologjia!

#156

Post by alfeko sukaraku » Sat May 22, 2010 10:49 pm

edhe perse shkrimi eshe shume i ri ketu ,serisht kan shpetuar fjalet shqipe qe gjenden ne kete dorshkrim te vjeter.
ne radhe te pare Hektori ne shkrimin e vjeter shkruhet "Ilion Hektor=Hektori Yllas"..por ne shkrimin e ri te perkthyer ne te djathte kjo anashkalohet...ashtu per gallat si zakonisht.

ne vazhdim fjalet e nenvizuara nuk ruhen keshtu nga greqishtja e sotem edhe per kete jane te huaja, perkundrazi ne shqip mbeten te njejtat fjale

apeshi-i ndish-qen-fat--dhemon-udh-sheu-eshome
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: shqipthenia : "albanologjia" dhe grekologjia!

#157

Post by alfeko sukaraku » Wed May 26, 2010 8:15 pm

iishan-kjo eshte fjala qe perdorte homeri.kjo fjale ne greqisht perkthehet si "eporevondo=shkuan-ecen"
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by alfeko sukaraku on Wed May 26, 2010 8:25 pm, edited 1 time in total.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: shqipthenia : "albanologjia" dhe grekologjia!

#158

Post by alfeko sukaraku » Wed May 26, 2010 8:21 pm

fjala "iiri" eshte fjale e gjuhes se Homerit.

kjo fjale ne greqisht perkthehet si fjala "katalamvanen=e uzuproj- e zuri-hyri"

pra sic po e vreni vete fjala "iiri" tregon shqipen"hyri" si gjuhen e Homerit, qe i placin syte Aleks budes Eqerem Cabejt edhe shaban Demirajt.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: shqipthenia : "albanologjia" dhe grekologjia!

#159

Post by ALBPelasgian » Thu May 27, 2010 12:05 am

Alfeko, a mendon qe emri 'Geg' te kete rrjedhur prej 'gegen' (dhe, i lindur prej dheut)?
89] Caius Iulius Caesar was ‘son of Caius’, pronunciation ‘Gaius’. Understood as having the meaning of ‘son of Gaia’, ‘son of Mother Earth’, the name Gaius stood for the concept of ‘man, human’ par excellence to the farmers which the Romans were (cf. the vow of marriage of the Roman woman: Vbi tu Gaius et ego Gaia —‘Where you (will be) man of earth, likewise I (will be), woman of earth’). This is especially the case for Greek ears (In Greek Caius is written Gaios, like Gaia, gê, the earth. Cf. γῆ, γᾶ or γαῖα —gê, gâ or gaî—for ‘earth’ and in English ‘geography’; γαιήϊος—gaiêios—‘born of the earth, coming from the earth’, poetical since Odyssey 7.24; also γηγενής— gêgenês—‘born of the earth, son of earth, native, autochthon’), and—translated—also for Aramaic ears (‘Adam’, name of the first man and ‘man’ in general, is derived from adamâ, ‘earth, arable land’. According to Gn. 2:7: ‘And the Lord God formed man of the dust of the ground [...]’—a play on words; Gn. 5:2: ‘Male and female (men) created he them [...] and called their name Adam (man)’—both times ‘Adam’. For Christ as ‘the new Adam’ cf. Rom. 5:14; 1 Cor. 15:45). So Jesus Son of Man can stand for Caius Iulius Cai filius. However, since both parts of the name (i. e. Caius Iulius and Cai filius), as demonstrated in the inscriptions, can be easily confused in the Greek—especially when written without a space between the words, as was usual at that time: ΓΑΙΟΝΙΟΥΛΙΟΝ ΓΑΙΟΥΥΙΟΝ, gaionioulion gaiouuion— many a son of man can also stand for Caius Iulius. (The frequent occurrence of son of man—82 times in the four Gospels—as well as its use: never as an address, would attest to this.) [<]

http://webcache.googleusercontent.com/s ... en&ct=clnk
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: shqipthenia : "albanologjia" dhe grekologjia!

#160

Post by Zeus10 » Thu May 27, 2010 1:20 am

Te dyja fjalet perberese te γηγενής m., γηγενής f., γηγενές n.; (gigenís)
burojne nga fjala gji---> ku γη perfaqson token, gjiri i tokes, forme e rrumbullaket,
kurse
γενής---> bashkesi(rreth) njerezish, gjini(rreth i ngushte njerezish me tipare te perbashketa, race)

vete fjala ne kuptimin e saj kompleks te perbere eshte sinonim i αυτόχθων=αυτό+ kthon= vete tokn= te tokes vete= nje me token= te lindur bashke me token= popull indigjen
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: shqipthenia : "albanologjia" dhe grekologjia!

#161

Post by ALBPelasgian » Thu May 27, 2010 8:47 am

Zeus10 wrote:Te dyja fjalet perberese te γηγενής m., γηγενής f., γηγενές n.; (gigenís)
burojne nga fjala gji---> ku γη perfaqson token, gjiri i tokes, forme e rrumbullaket,
kurse
Zeus, fjala γηγενής a duhet lexuar si Gigenis apo Gegenes?

Vec kesaj, γηγενής a duhet te jete i njesojte me: Image

Rrenja Γαῖα a duhet te lidhet me shqipen: 'dhe'?
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: shqipthenia : "albanologjia" dhe grekologjia!

#162

Post by ALBPelasgian » Thu May 27, 2010 9:00 am

Γίγαντες : the Giants, a wild race related to the gods, Od. 7.59, 206, and Od. 10.120.
Georg Autenrieth. A Homeric Dictionary for Schools and Colleges. New York. Harper and Brothers. 1891.

http://www.perseus.tufts.edu/hopper/tex ... *gi/gantes
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: shqipthenia : "albanologjia" dhe grekologjia!

#163

Post by Zeus10 » Thu May 27, 2010 1:18 pm

ALBPelasgian wrote:
Zeus10 wrote:Te dyja fjalet perberese te γηγενής m., γηγενής f., γηγενές n.; (gigenís)
burojne nga fjala gji---> ku γη perfaqson token, gjiri i tokes, forme e rrumbullaket,
kurse
Zeus, fjala γηγενής a duhet lexuar si Gigenis apo Gegenes?

Vec kesaj, γηγενής a duhet te jete i njesojte me: Image

Rrenja Γαῖα a duhet te lidhet me shqipen: 'dhe'?
Fjalet kane kuptim ne ""greqisht"" dhe shume kuptim ne shqip:

Image

Fjala e pare lexohet gjë ose gjaja (ashtu sic shqiptohet fjala gjë perkatesisht ne toskerisht dhe gegerisht). Fjalen gjë ne e perdorim per te treguar sendet ose gjënë e gjallë(natyren). Fjala gjë eshte shume shprehese ne shqip, dhe me dhjetera kuptime, por padyshim qe ajo eshte perdorur dhe perdoret per te treguar Token. Sigurisht qe eshte nje kuptim qe po shkon drejt zhdukjes, sepse gjuhet moderne kane tendencen, te kalojne ne kuptime shume specifike per gjërat, por eshte nje fjale e perdorur nga te paret tane """greke""", per te treguar token, gjene e gjallle, sende, kuptime abstrakte.
Kurse fjala gene apo gjini eshte ne kuptimin bashkesi, rreth njerezish=race. Ajo buron nga fjala gji qe do te thote : i rrumbullaket.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: shqipthenia : "albanologjia" dhe grekologjia!

#164

Post by alfeko sukaraku » Thu May 27, 2010 7:51 pm

Sipas "me i thon" fjala gji shpjegohet edhe si fjala "trofos=ushqyes"

toka=gjiri qe ushqente njerzin....gji-gjini.

nga kjo fjale rrjeth edhe fjala "greke" gjini=gjineka=gruaja

me e drejta do ishte tju drejtoheshim fjalorve etimologjik per kete ceshtje edhe kete do ta bej ne fazen e dyte kur te skanoj a-b-g-d nga fjalori i Hesychit, deri ateher mjafton te kujtojm se nga fjala "gji-gjiri-gjoksi=ushqyesja rrjeth edhe fjala tjeter "greke" "gjeni=lind"....gjeni=gjini...edhe gjini i nenes ushqen me lindjen e femijes=gjeni=lindje.

alb

une e mbeshtes mendimin tuaj se "gegenia" duhet te ket lidhje direkte me fjalen :gje gjenis=autokton=dhe lindur

nga dhjetra mbishkrime te vjetra qe njohe "gegenishtja " eshte kudo si dialekt

eshte krime cnjerzore per shkencen mos marja parasysh e gjuhes shqipe ne drejtperkthimin e gjuhes se lashte greke..kjo vetem e vetem per tu kaluar perralla e grekomanis se madhe.

te nderuar e te respektuar dijetaret e botes qe kan punuar e punojn mbi gjuhen e lashte "greke" ,por puna e tyre pa njohjen e gjuheve qe shpreh "greqishtja e vjeter" do vazhdoj te mbetet nje utopi ne perqindjen me te madhe te saj.
E kam thene e do ta theme me miliona here se nuk mundet kush te nxjerri rrezultate bindse per gjuhen e lashte greke pa njohur gjuhen e lashte dhe greqishten e shqipen e sotme.
Baza e albanologjis nuk munde te jete kurre nje shqipnjohes qe nuk njeh greqishten e vjeter edhe greqishten e re sepse nuk do mundet kurre te nxjerre rrezultate te duhura.Baza e albanologjis ishin e do mbeten Demetrio Camarda edhe Panajoti Kupitori, por keta nuk perkthehen ne shqip per shkak te pordheve te Eqerem Cabej e shabe demirajt dikur si edhe per tradhetin e hapur te dijetarve te diteve tona.Te dy dijetaret ishin arberesh njeri edhe arvanit tjetri.te dy ishin filolog edhe njohes te gjuheve qe peremenda me larte..ndersa shurdhmemecat e Eqerem Cabejt ndoqen verberisht tragjedin politike antishqiptare qe degjon me emrin Gustavo Meyerit=mosnjohesi shqipes edhe turp per njohsin me te thjeshte te shqipes....nejse nejse
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: shqipthenia : "albanologjia" dhe grekologjia!

#165

Post by alfeko sukaraku » Thu May 27, 2010 8:18 pm

fjala e radhes eshte fjale e cila hyne ne "mbetjet origjinale te fjaleve te lashta te Homerit"(kjo eshte edhe baza e Demetrio Camardes).

me alfabetin e sotem te shqipes fjala lexohet" iien-jien-jen"

Kjo fjale e Homerit perkthehet ne greqisht sepse eshte fjale e huaj per greqishten :"e poreveto=jen-jane-ecin-shkojn"

ecin ne rruge=jane ne rruge.

nga fjala "jien" tek fjala greke "eporeveto" nuk kemi asnje lidhje gjuhesore CabeoDemirushe.

nga fjala "jien" tek fjala shqipe"jen,e" kemi te njejten fjale ...qe do te thote se Homeri perdorte shqipen tone si gjuhen e pallazgeve...kjo nuk i ka pelqyer miqve te G Meyrit=armiqve te Demetrio Camardas=antishqiptarve.

ja dokumenti nga fjalori i Hesychit :
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

Post Reply

Return to “Arkeologji, antropologji”