Page 12 of 12

Re: shqipthenia : "albanologjia" dhe grekologjia!

Posted: Thu May 27, 2010 9:13 pm
by Zeus10
alfeko sukaraku wrote:fjala e radhes eshte fjale e cila hyne ne "mbetjet origjinale te fjaleve te lashta te Homerit"(kjo eshte edhe baza e Demetrio Camardes).

me alfabetin e sotem te shqipes fjala lexohet" iien-jien-jen"

Kjo fjale e Homerit perkthehet ne greqisht sepse eshte fjale e huaj per greqishten :"e poreveto=jen-jane-ecin-shkojn"

ecin ne rruge=jane ne rruge.

nga fjala "jien" tek fjala greke "eporeveto" nuk kemi asnje lidhje gjuhesore CabeoDemirushe.

nga fjala "jien" tek fjala shqipe"jen,e" kemi te njejten fjale ...qe do te thote se Homeri perdorte shqipen tone si gjuhen e pallazgeve...kjo nuk i ka pelqyer miqve te G Meyrit=armiqve te Demetrio Camardas=antishqiptarve.

ja dokumenti nga fjalori i Hesychit :
Fjala EPOREVETO eshte e perberen nga fjala poreo qe do te thote rrugen dhe veto qe nuk eshte prapashtesen por fjala shqipe vete. Perkthimi eshte pikerisht ai qe ka bere Alfeko.

Re: shqipthenia : "albanologjia" dhe grekologjia!

Posted: Sat May 29, 2010 9:09 pm
by alfeko sukaraku
fjala qe pason lexohet si "ithijsen" me alfabetin e sotem te shqipes.

kjo fjale eshte fjale e vjeter e "greqishtes" e cila ne greqisht vetem munde te perkthehet ..edhe jo te shpjegohet..ne greqisht kjo fjale perkthehet si "efthari=u demtua-u gervish"

perkthimi i kesaj fjale nga Hesychi aleksandrinos na verteton se forma e vjeter paragreke e kesaj fjale eshte e njejte me shqipen tone.."i thijshe-i thyeje"

Re: shqipthenia : "albanologjia" dhe grekologjia!

Posted: Sat May 29, 2010 9:32 pm
by Zeus10
[quote2="Alfeko"]Image[/quote2]
Shume e drejte.
Rrenja thyej, te thysh e shqipes eshte fare e qarte ne fjalet """greke"":

Platoni Lachu- 191c
191c] For they say that at Plataea, when the Spartans came up to the men with wicker shields, they were not willing to stand and fight against these, but fled; when, however, the Persian [u][b]ranks weree broken[/b][/u], the Spartans kept turning round and fighting like cavalry, and so won that great battle..γάρ φασιν ἐν Πλαταιαῖς, ἐπειδὴ πρὸς τοῖς γερροφόροις ἐγένοντο, οὐκ ἐθέλειν μένοντας πρὸς αὐτοὺς μάχεσθαι, ἀλλὰ φεύγειν, ἐπειδὴ δ᾽ [color=#0000FF][b]ἐλύ[u]θησ[/u]αν αἱ τάξεις [/b][/color]τῶν Περσῶν, ἀναστρεφομένους ὥσπερ ἱππέας μάχεσθαι καὶ οὕτω νικῆσαι τὴν ἐκεῖ μάχην.

Re: shqipthenia : "albanologjia" dhe grekologjia!

Posted: Sun May 30, 2010 8:27 pm
by alfeko sukaraku
Me larte jemi njohur me fjalen "udhas=udhos"= udha , rruga.

Re: shqipthenia : "albanologjia" dhe grekologjia!

Posted: Sun May 30, 2010 8:48 pm
by alfeko sukaraku
ne vazhdim po njihemi me fjalen "theudhis"

fjala nuk ekziston me kete forem ne greqishten e re edhe perse ruhet akoma ne qarqet fetare.

Hesychi e perkthen kete fjale homeriane si : dhiqeos-efsevis-evgnomon-theis dhiqeos=i drejt-i respektueshem-mirnjohes-me te drejt te zotit"

per fjalen "the" kemi folur me larte.Ajo lidhet me "theniet-ligjet=thenesi=Perendia, ose "the-theos=perendia ne greqisht.

pra kjo fjale e shqipes perben titull-emerin e kryeperendis ne greqisht.

por kur kjo fjale pasohet nga nje tjeter fjale e shqipes , si fjala "udhis" =udha" ateher krijon fjalen theudhis=i udhes se zotit

Re: shqipthenia : "albanologjia" dhe grekologjia!

Posted: Tue Jun 01, 2010 9:29 pm
by alfeko sukaraku
fjaloret etimologjik jane shtigjet nga ku duhet te shkelim per te arritur ne te verteten e se shkuares sone te lashte.

ne se nje dite albanologjia do zgjuhet nga gjumi edhe do ndjekin rrugen e fakteve te pakundeshtueshme ateher bota do i afrohet realitetit te vertet historik, pasi pa albanologji dija botrore ka per te mbetur me mijra vjet ne vend numero...per faktin me te thjeshte se shqipja eshte gjuha e vjeter paragreke=gjuha qe i dha qytetrimin evropes, lavdin e te cilit e kan vjedhur grekolatinet...bijet tane.

Re: shqipthenia : "albanologjia" dhe grekologjia!

Posted: Mon Jul 19, 2010 2:25 pm
by ALBPelasgian
Vellezer, emri i vjeter i Peleponezit (sipas eruditit G.Bonfante) eshte proto-ilir: Μεροπι, Μεροπες!
Si duhet te shkruhet ne forme korrekte ne alfabet latin:

1. MEROPI, MEROPES

apo

2. MIROPI, MIROPES?

Ju pyes per shkak se disa lexues te studimit tim 'Ilire, Thrake dhe Shqiptare' propozuan qe bri cdo emri te dhene me alfabet te vjeter 'grek' te shenohet ne kllapa, drejteshkrimi ne alfabetin tone!

Re: shqipthenia : "albanologjia" dhe grekologjia!

Posted: Mon Jul 19, 2010 5:16 pm
by Zeus10
ALBPelasgian wrote:Vellezer, emri i vjeter i Peleponezit (sipas eruditit G.Bonfante) eshte proto-ilir: Μεροπι, Μεροπες!
Si duhet te shkruhet ne forme korrekte ne alfabet latin:

1. MEROPI, MEROPES

apo

2. MIROPI, MIROPES?

Ju pyes per shkak se disa lexues te studimit tim 'Ilire, Thrake dhe Shqiptare' propozuan qe bri cdo emri te dhene me alfabet te vjeter 'grek' te shenohet ne kllapa, drejteshkrimi ne alfabetin tone!
Varianti i pare eshte me i mundur, por ajo qe ka rendesi eshte eshte fakti qe nese G .Bonfante ka te drejte atehere emri i vjeter i gadishullit eshte shume i ngjashem me ate qe e therrisnin shqiptaret: Μωρέας or Μωριάς, kurse ato te permendura ne "literaturen greke" ose jane per ndonje vend tjeter, ose jane gjepura.

Re: shqipthenia : "albanologjia" dhe grekologjia!

Posted: Mon Jul 19, 2010 6:06 pm
by Zeus10
Ne More egziston vertete nje qytet me emrin Meropi:

Re: shqipthenia : "albanologjia" dhe grekologjia!

Posted: Mon Jul 19, 2010 8:46 pm
by ALBPelasgian
E shkelqyeshme kjo Zeus! Kjo eshte edhe nje predhe tjeter qe asgjeson pohimin budallaq se shqiptaret ne 'Greqi' i bashkangjiten dyndjeve mesjetare (sic!). Te disa pata lexuar qe Morea eshte makrotoponim sllav, mirepo nderlidhshmeria apo afria e tij me emrin me te mocem te kesaj siujdhese duket mbreselense.

Re: shqipthenia : "albanologjia" dhe grekologjia!

Posted: Mon Jul 19, 2010 10:13 pm
by alfeko sukaraku
ALBPelasgian wrote:E shkelqyeshme kjo Zeus! Kjo eshte edhe nje predhe tjeter qe asgjeson pohimin budallaq se shqiptaret ne 'Greqi' i bashkangjiten dyndjeve mesjetare (sic!). Te disa pata lexuar qe Morea eshte makrotoponim sllav, mirepo nderlidhshmeria apo afria e tij me emrin me te mocem te kesaj siujdhese duket mbreselense.
pikerisht i nderuar.

por fatkeqsisht jemi shume larg realitetit si shqiptar.jemi shume te prapambetur ne anen e njohurive.

Re: shqipthenia : "albanologjia" dhe grekologjia!

Posted: Mon Nov 15, 2010 3:11 am
by Prespar
uh ....what happened to this thread ...?

shum interesant .....nice work Alfeko & Zoti Zeus