"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

shqipthenia : "albanologjia" dhe grekologjia!

Arkeologjia dhe antropologjia janë disiplina të rëndësishme në fushën e historise, sillni të dhëna për to dhe zbulimet e bëra për një vështrim të bazuar të historisë.

Moderator: Mallakastrioti

Post Reply
User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: shqipthenia : "albanologjia" dhe grekologjia!

#76

Post by ALBPelasgian » Fri Mar 26, 2010 3:17 pm

Vetëm sa përfundova leximin e njërit prej gjuhëtarëve më të shquar të Plejadës Arbëreshe (Nikollë Keta, Dhimitër Kamarda, J.De Rada) të madhin e familjes Krispi, Xhyzepe Krispi. Libri është botuar qe një vit, dhe mban titullin 'Shqipja - Nëna e Gjuhëve' ku autori me gjenialitetin e tij të shkëlqyer dhe me njohjen e jashtëzakonshme të gjuhës së lashtë '''greke'''', hebreje, frigje arrin në përfundime të jashtëzakonshme, ku Shqipja është çelësi i Pellazgës, Frigjes dhe Maqedonishtës së moçme. Është libër i jashtëzakonshëm, i papërsëritshëm!

Alfeko ta preferoj që ta lexosh sa më parë!
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: shqipthenia : "albanologjia" dhe grekologjia!

#77

Post by ALBPelasgian » Fri Mar 26, 2010 6:49 pm

Të interesuarit mund ta gjejnë në shqip librin e Xhyzepesë në:
http://www.scribd.com/doc/28106800/Shqi ... uzepe-1831

Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: shqipthenia : "albanologjia" dhe grekologjia!

#78

Post by alfeko sukaraku » Fri Mar 26, 2010 8:16 pm

alb
jo me shume jo me pak ne keto dokumente qe po sjelle ne kete teme e kane lidhur punimin e tyre filologet e nderuar te cilet ruhen me mjeshteri jashte historis se gjuhes shqipe

ndoshta brezat e ardhshem do ta shfarrosin nga faqia e dheut turpin e akademikve te tiranes qe mbeshtesin paciperisht g meyrin per gjuhen shqipe...edhe meyer pretendon se shqipja eshte nje gjuhe mesjetare me huazime sllave rumune turke.

kjo eshte e verteta e lashtesis se gjuhes shqipe=gjuhes se Perendive
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: shqipthenia : "albanologjia" dhe grekologjia!

#79

Post by alfeko sukaraku » Fri Mar 26, 2010 8:42 pm

"παρεια"- lexohet "paria"
ne greqishten e sotme shpjegohet si "pjesa e fytyres=faqet"

fjala eshte perdorur edhe per kokoren luftarake qe mbulonte pjesen e pare te fytyres.

paria-e para.para=pjesa e pare e kokes.

pra fjala e lashte shqipe ruhet po e njejta ndersa greqishtja e ka devijuar piknisjen baze te kesaj fjale.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3819
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: shqipthenia : "albanologjia" dhe grekologjia!

#80

Post by Arbëri » Fri Mar 26, 2010 8:53 pm

do kisha pyt për fjalën :
Autokton = ne tokë tonë ??
Matematik = Mate-ma- tik ( tik preciz ka qen ) ?
Profet = për fet ??
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: shqipthenia : "albanologjia" dhe grekologjia!

#81

Post by ALBPelasgian » Fri Mar 26, 2010 9:17 pm

Alfeko & të tjerët e keni një 'detyrë' prej meje. Poshtë i gjeta dy tabela plot e përplot me emra të Maqedonëve të Lashtë. Ata janë 'klasifikuar' prej '''ekspertëve'''' nga Greqia, duke u munduar me çdo kusht që të arrijë sipëri emrash '''grek''' të Maqedonasve të Lashtë.

Është shumë befasuese dhe ironike sesi, në anën e emrave Iliro-Thrak s'kanë klasifikuar asnjë ose i kanë klasifikuar si të 'paidentifikueshëm'. Detyrë kombëtare e jona do të ishte që këta të 'paidentifikueshmit' t'ua gjejmë homologet në ilirishte apo thrakishte, madje edhe ata që janë klasifikuar si '''grek''''.

Image
Image
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: shqipthenia : "albanologjia" dhe grekologjia!

#82

Post by Zeus10 » Fri Mar 26, 2010 9:24 pm

Arbëri wrote:do kisha pyt për fjalën :
Autokton = ne tokë tonë ??
Matematik = Mate-ma- tik ( tik preciz ka qen ) ?
Profet = për fet ??
Sipas filologjise moderne keto jane fjale te perbera greke psh

autokton= αὐτό(vete) +kton(token)
matematik= mathema(te mesosh)+ prapashtesen
profet=pro(para)+ phet(me pa)

por shikoji pak me me vemendje, a nuk jane ato te gjitha fjale shqip
a nuk eshte ὐτ=vetë? A nuk kto-n=tokë-n(tokn)?
A nuk eshte math=mat (llogaris)?
A nuk eshte profeti ai qe parasheh? Pra a nuk eshte pro=para(pre) dhe phe=pa(shikoj)?
A nuk i japin te gjitha fjalet shqip te bashkuara kuptim fjaleve """greke"" te perbera?
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3819
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: shqipthenia : "albanologjia" dhe grekologjia!

#83

Post by Arbëri » Fri Mar 26, 2010 9:37 pm

Zeus10 wrote:
Arbëri wrote:do kisha pyt për fjalën :
Autokton = ne tokë tonë ??
Matematik = Mate-ma- tik ( tik preciz ka qen ) ?
Profet = për fet ??
Sipas filologjise moderne keto jane fjale te perbera greke psh

autokton= αὐτό(vete) +kton(token)
matematik= mathema(te mesosh)+ prapashtesen
profet=pro(para)+ phet(me pa)

por shikoji pak me me vemendje, a nuk jane ato te gjitha fjale shqip
a nuk eshte ὐτ=vetë? A nuk kto-n=tokë-n(tokn)?
A nuk eshte math=mat (llogaris)?
A nuk eshte profeti ai qe parasheh? Pra a nuk eshte pro=para(pre) dhe phe=pa(shikoj)?
A nuk i japin te gjitha fjalet shqip te bashkuara kuptim fjaleve """greke"" te perbera?
Ashtu mendoj , edhe i përbashkët edhe kuptim tamam te fjalës .
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: shqipthenia : "albanologjia" dhe grekologjia!

#84

Post by alfeko sukaraku » Sat Mar 27, 2010 7:52 pm

ALBPelasgian wrote:Alfeko & të tjerët e keni një 'detyrë' prej meje. Poshtë i gjeta dy tabela plot e përplot me emra të Maqedonëve të Lashtë. Ata janë 'klasifikuar' prej '''ekspertëve'''' nga Greqia, duke u munduar me çdo kusht që të arrijë sipëri emrash '''grek''' të Maqedonasve të Lashtë.

Është shumë befasuese dhe ironike sesi, në anën e emrave Iliro-Thrak s'kanë klasifikuar asnjë ose i kanë klasifikuar si të 'paidentifikueshëm'. Detyrë kombëtare e jona do të ishte që këta të 'paidentifikueshmit' t'ua gjejmë homologet në ilirishte apo thrakishte, madje edhe ata që janë klasifikuar si '''grek''''.

Image
Image
alb


duhet shume pune per kete ceshtje miku ime...shume pune.

ne radhe te pare shumica e emrave pranohen si emra paragrek pellazge keshtu qe nuk ka vend te vecant per te krijuar grupimin thrako ilire sepse thrakoilirishtja e pallazgjishtja jane nje gjuhe.

ku qendron ndryshimi.

po paraqes me poshte nje dygjuhesh likogreke me likishten si gjuhen e pare edhe te vertetuar si gjuha e autoktonve edhe edhe greqishten si gjuhe te dyte e cila perkthen kuptimisht e jo fjale per fjale mbishkrimin.

larte eshte origjinali ndersa poshte eshte bere rregullimi i germave

mbishkrimi shkruhet ne vazhdim nga likishtja ne greqishte....vrej tani emrin qe shenoj te parin, eshte emri "PARMENAH"=PARMENDA=PARMENDARI.ky emer i shqipes pellazge qe ruhet edhe sote eshte perkthyer ne greqisht si "PARMENONDAS".....pra une besoj se emrave pellazge ju eshte dhene nje pershtatje ne greqisht qe ka te bej kryesisht me me tonin...
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: shqipthenia : "albanologjia" dhe grekologjia!

#85

Post by alfeko sukaraku » Sat Mar 27, 2010 7:57 pm

Zeus10 wrote:
Arbëri wrote:do kisha pyt për fjalën :
Autokton = ne tokë tonë ??
Matematik = Mate-ma- tik ( tik preciz ka qen ) ?
Profet = për fet ??
Sipas filologjise moderne keto jane fjale te perbera greke psh

autokton= αὐτό(vete) +kton(token)
matematik= mathema(te mesosh)+ prapashtesen
profet=pro(para)+ phet(me pa)

por shikoji pak me me vemendje, a nuk jane ato te gjitha fjale shqip
a nuk eshte ὐτ=vetë? A nuk kto-n=tokë-n(tokn)?
A nuk eshte math=mat (llogaris)?
A nuk eshte profeti ai qe parasheh? Pra a nuk eshte pro=para(pre) dhe phe=pa(shikoj)?
A nuk i japin te gjitha fjalet shqip te bashkuara kuptim fjaleve """greke"" te perbera?
zeus mendoj se fjala "maton=mate-matje" eshte fjala e greqishtes se lashte nga e cila dele edhe "matematika"

ne greqishten e sotme ajo gjendet me formen "metrisi-epimetrisi", ndersa ne greqishten e vjeter "maton=matje"
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: shqipthenia : "albanologjia" dhe grekologjia!

#86

Post by alfeko sukaraku » Sun Mar 28, 2010 7:56 pm

ne vazhdim te fjalve "greke" qe jane huazuar nga pellazgjishtja shqipe po ju paraqes fjalet "

παρα-βας=para vash
παρα-βασις=para vashis


te dyja fjalet shpjegohen si¨" παραβαινο=paraveno=vadhizo plision=eci prane"

paravash edhe paravashis jane fjale te shqipes "para vash=vajta para"...une vajta para tij edhe vazhduam rrugen bashke....
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: shqipthenia : "albanologjia" dhe grekologjia!

#87

Post by alfeko sukaraku » Tue Mar 30, 2010 6:52 pm

por qenshmeria e gjuhes greke si gjuhe teknike qe dita me diten prodhon fjale te reja me baze rrenjen shqipe pellazge , vertetohet me paurin e madhe fjalore qe ekziston ne kete gjuhe duke u nisur me baze shqipen tone.

me poshte pasojn fjalet e njejta me postimin e mesiperm"

para vatis
para vatos
para vevashna
para vevasthe
para vine
para viazome
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: shqipthenia : "albanologjia" dhe grekologjia!

#88

Post by alfeko sukaraku » Tue Mar 30, 2010 6:57 pm

po keshtu edhe fjalet :

par evathin
par evalon
par evin


fjalet nenkuptojn fjalen "para veno" qe e kemi shpjeguar me larte -"para ven"..ecin, shkojn para.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: shqipthenia : "albanologjia" dhe grekologjia!

#89

Post by alfeko sukaraku » Tue Mar 30, 2010 7:11 pm

po keshtu edhe fjalet

par easi.......... par e ashi----ash-asht-eshte
par vatis
par vevaos


jane fjale pellazge shqipe sepse "ash-vat(vajti) -vevaos=veva,ika shkova
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: shqipthenia : "albanologjia" dhe grekologjia!

#90

Post by alfeko sukaraku » Thu Apr 01, 2010 6:49 pm

shkojm tek nje fjale tjeter e lashte e cila gjendet e dokumentuar ne "greqishten e lashte",por nuk ka asnje lidhje shpjeguese me greqishte e sotme..thjeshte eshte fjale e huaj per greqishten e sotme,ndersa per shqipen vazhdon te mbetet e njejta fjale:

fjala :"οιστευω-οιστος-οιστευα"

me alfabetin e shqipes se sotme fjala lexohet si :"istevo-isto-isteva"

ne greqishten e sotme kjo fjale perkthehet si:

"ripto veli=hedhe shigjeta"

"ktipo dhia velus=qelloj me shigjeta"

"pligono=plagos"


pra fjala e vjeter nuk ruan te njejten forem degjimi me greqishten e sotme.Po me shqipen??
ishtevo-i shtev=i shtyri
ishto-isht-hisht-hesht
ishteva=i shteva


ja edhe dokumenti me poshte per qorrat qe duan te quhen gjuhetar shqiptare.per Cabejt Demirajt e qorrat e tjere qe e moren edhe e marrin kaq lehtesisht ceshtjen e lashtesis se gjuhes sone
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

Post Reply

Return to “Arkeologji, antropologji”