Page 1 of 1

Svastika, ky simbol i lashte.

Posted: Fri May 21, 2010 1:28 pm
by Zeus10
Svastika eshte nje nga simbolet me te vjetra te njerezimit, sidomos te mesdhetareve, atje ku thuhet se kane banuar poppulli i vjeter, i njohur me emrin pellazg. Ne Bullgarine e sotme atje ku banonin traket, nje nga popujt me te vjeter pellazg, jane gjetur keto artifakte;

Image


Une nuk kam dyshim qe svastika eshte simbol i diellit, dhe misherimit te tij hyjnor Zeusit(Diasit), Zot i Drites dhe Rrufese.

Image


Image

Rrufeja ne vetevete me zgjatimet dhe perkuljet e saj, eshte menduar nga te vjetrit si protuberance diellore:

Image

Re: Svastika, ky simbol i lashte.

Posted: Fri May 21, 2010 1:59 pm
by EmagsWapFeema
Zeus is a Greek God and Zeus and Dias are Greek names. Zeus (pronounced /ˈzuːs/; Ancient Greek: Ζεύς, pronounced zdeus; Modern Greek: Δίας)
Zeu pater ("O, father Zeus"), is a continuation of *Di̯ēus, the Proto-Indo-European god of the daytime sky, also called *Dyeus ph2tēr ("Sky Father").[6] The god is known under this name in Sanskrit (cf. Dyaus/Dyaus Pita), Latin (cf. Jupiter, from Iuppiter, deriving from the PIE vocative *dyeu-ph2tēr[7]), deriving from the basic form *dyeu- ("to shine", and in its many derivatives, "sky, heaven, god").[6] And in Germanic and Norse mythology (cf. *Tīwaz > OHG Ziu, ON Týr), together with Latin deus, dīvus and Dis(a variation of dīves[8]), from the related noun *deiwos.[8] To the Greeks and Romans, the god of the sky was also the supreme god, whereas this function was filled out by Odin among the Germanic tribes. Accordingly, they did not identify Zeus/Jupiter with either Tyr or Odin, but with Thor (Þórr). Zeus is the only deity in the Olympic pantheon whose name has such a transparent Indo-European etymology.
Thia God has nothing to do to Albanians.

Re: Svastika, ky simbol i lashte.

Posted: Fri May 21, 2010 3:28 pm
by Arban Blandi
Emags, you're a little off-topic.

Re: Svastika, ky simbol i lashte.

Posted: Fri May 21, 2010 6:19 pm
by Socio
Zeus10 wrote:Svastika eshte nje nga simbolet me te vjetra te njerezimit, sidomos te mesdhetareve, atje ku thuhet se kane banuar poppulli i vjeter, i njohur me emrin pellazg. Ne Bullgarine e sotme atje ku banonin traket, nje nga popujt me te vjeter pellazg, jane gjetur keto artifakte;

Image
Edhe tek Iliret ...


Image
Zeus10 wrote:Une nuk kam dyshim qe svastika eshte simbol i diellit ...
S'ka dyshim fare ...

Image


Ps. Dallimi i vetem eshte se swastika e trakeve figuron anti-clock wise !!!

Re: Svastika, ky simbol i lashte.

Posted: Fri May 28, 2010 12:26 pm
by Zeus10
Image

Ne kete pikture dallohet menjehere qe simboli i svastikes ka te beje me yjet( ose me diejt e larget).
Per me teper emrit te saj i eshte dhene nje shpjegim etimologjik, qe une do e kundershtoja vetem per elementin su(shu). Per mendimin tim kuptimi i su(shu) nuk eshte good(mire) por shu-het.

Pra shu-ast-ka(prapashtese) nenkupton qe asht duke u shu(qe po shuhet). Yjet jane objekte te shndritshme(diej) qe pavaresisht se ndricojne per nje kohe te gjate shuhen cdo mengjes.

Re: Svastika, ky simbol i lashte.

Posted: Wed Sep 15, 2010 5:46 pm
by Socio
Swastika ne monedhen Ilire te qytetit Ilir Damastion (400BC-380BC)

Image

Monedha gjindet ne muzeun Britanez, Londer: http://www.britishmuseum.org/research/s ... rentPage=2

Re: Svastika, ky simbol i lashte.

Posted: Wed Oct 13, 2010 11:17 am
by horus 41
kini parasysh se perderi sa ja dhane ta perdorte hitleri dmth kane dashur ta damkosin me nam te keq pra nese eshte e jona ose ne vijme nga ai popull qe e ka pas dmth kan qene kundra nesh ata qe shpiken hitlerin. prandaj seshte e vendit dhe ne interes tone reklamimi i dickaje te tille.

Re: Svastika, ky simbol i lashte.

Posted: Thu May 31, 2012 8:26 pm
by Mallakastrioti
Mozaik ne dysheme, ne njeren prej Bazilikave te Bylis (MK). Motive me simbole, svastika ne kete rast, simbol i cili siç shihet u perdor edhe ne artin paleokristian si dhe gjate periudhes Bizantine ne territoret shqiptare.

Image
(Foto prej: Mallakastrioti. Vendndodhja-Bylis, viti 2010)

Re: Svastika, ky simbol i lashte.

Posted: Thu May 31, 2012 8:46 pm
by Mallakastrioti
...kurse ketu kemi mozaikun e Ohrit i cili ka mundesi ti perkasi se njejtes periudhe me mozaikun e Bylis, pasi qe te dy si Bylis dhe Ohri kane qendra te rendesishme Peshkopale gjate Bizantit.
Image

(Me beri pershtypje ky koment prej dikujt:"Svastikat jan perdor edhe per fmit e vegjel ku ja ''pikturoshin' ballin per synin e keq.Po ashtu edhe plakat i kan vu na durt e tyne.Po flas per pjest malore te Vermoshit,Thethit,Razmes etj.Nder alpe )-(konfirmimet e E. Durham)