Page 3 of 3

Re: Pretendimet per "pronesine" e simboleve te lashta.

Posted: Wed Aug 05, 2009 1:10 am
by Zeus10
Image

Re: Pretendimet per "pronesine" e simboleve te lashta.

Posted: Wed Aug 05, 2009 1:11 am
by Zeus10
Image

Re: Pretendimet per "pronesine" e simboleve te lashta.

Posted: Sat Jun 19, 2010 11:55 pm
by Zeus10
Zeus10 wrote:Gjetur ne Oher

Image
Artefaktet prej ari që u gjetën dje gjatë gërmimeve arkeologjike në lokalitetin Porta e Epërme në Ohër, nga një grupi arkeologësh maqedonas janë shumë më të vlefshme se edhe Maska e Arit. Artefaktet datojnë nga shekulli 4 apo 5 p.e.s dhe janë nga periudha maqedonase-helene. Ato u zbuluan në një varr në thellësi prej 2,5 metrave ku mendohet se ka qenë e varrosur një femër e moshës 16 vjeçare.
“Në sytë e saj ishte vënë ky objekt, kjo foli e artë. Ndërsa në gojë kjo pllakë e artë romboide, në zemër ky pektoral. Këta dy sende që kanë qenë të vendosura në sytë dhe gojën, paraqesin maskim të të ndjerës. Ky kombinim i maskimit është i vetmi në trojet e Ballkanit. Këtu kemi disa gjerdane të arit me përpunim filigrani. Kemi rrethoja prej bronzi dhe prej argjendi, fibula prej argjendi dhe vëthë prej ari, të cilët janë të rralla në këto vende”, deklaroi Pasko Kuzman, drejtor i Drejtorisë për mbrojtje kulturore dhe trashëgimisë historike.
Kuzman, thotë se bëhet fjalë për artefakte të rëndësishme me të cilët vërtetohet identiteti, historia dhe kultura maqedonase.
“Ajo është koha e Aleksandrit të Filhelenit, ai është Aleksandri i Parë. Ajo periudhë është maqedonase, e Maqedonisë së vjetër. Këto zbulime flasin tregojnë se mund të presim edhe zbulime tjera të ngjashme apo të ndryshme. Ndoshta do të gjejmë ndonjë krater prej argjendi apo ari që është më i vlefshëm se dy-tre maska”, shtoi Kuzman.
Gërmimet arkeologjike kanë filluar që në shtator, ndërsa pritet se do të gjenden edhe disa varre të cilat i takojnë nekropolit të dikurshëm të Lihnidës. Artefaktet e gjetura janë vetëm 6 metra larg varrit ku ka qenë e zbuluar Maska e Arit. Kuzman dhe ministrja e Kulturës, Kamçevska paralajmëruan se deri në fund të vitit i tërë ari do ti prezantohet opinionit.

Eshte interesante se te njejtat simbole(Dielli) gjenden dhe te trojanet:

Image

Re: Pretendimet per "pronesine" e simboleve te lashta.

Posted: Sun Jun 20, 2010 5:41 pm
by alfeko sukaraku
Zeus10 wrote:Image
"shqiptra" e Zeusit.

keshtu quhet ne greqishten e vjeter rrufeja e tij.

Re: Pretendimet per "pronesine" e simboleve te lashta.

Posted: Sun Jun 20, 2010 7:47 pm
by Socio
Zeus10 wrote:Gjetur ne Oher

Image
Rrathet me nje pike ne shiritin e arte (ne te majte) jane te njohura jo vetem simboli ne to por edhe stili punues - rreth pas rrethi, dhe ky dizajn artistik eshte identik me kete dizajn ilir te punuar ne nje varr Ilir ...

Image

Edhe nje element i perbashket iliro-maqedon, apo te them me mire vetem Ilir sepse Ohri njihej si vendbanim i fiseve Ilire.

Re: Pretendimet per "pronesine" e simboleve te lashta.

Posted: Fri Oct 10, 2014 10:08 am
by Mallakastrioti
Dhimitra dhe Kore, Hyjneshat e lashta. Te Korrurat qe lindin prej Mitres se Dheut.

"Le radici del mito
Nel Paleolitico una grande dea madre, senza volto, raffigurata con simboli che si sono profondamente radicati nell'inconscio collettivo, ha abitato l'immaginario umano.
L’insopprimibile esigenza dell’uomo di ricercare un “principio”, una fonte di vita, ebbe come esito la creazione di un archetipo “femminino", una divinità onnipotente, onnisciente, che crea da se stessa, per partogenesi: la Grande Madre, dea senza volto, personificazione sia della Terra, che porta in grembo le messi da cui nasce il nuovo grano, .."

"Rrenjet e mitit.

Ne Paleolitik nje perendeshe e madhe meme, pa fytyre, e figuruar me simbole te cilat jane rrenjosur thellesisht ne ndergjegjen kolektive, ka jetuar ne imagjinaten njerezore.

Nevoja e papermbajtshme e njeriut per te rikerkuar "fillesen", nje burim te jetes, pati si rezultat krijimin e nje arketipi "femeror", nje hyjni e plotfuqishme, e gjithedijshme, qe krijon prej vetvetes, prej nje lindje gjeneze te virgjer: Nena e Madhe, perendesha pa fytyre, personifikim i Tokes, qe mban ne miter te lashtat prej te cilave lind gruri i ri..."

----
KORRA f. vet.
1. Korrja e të lashtave; koha kur korren të lashtat. Erdhën të korrat.
Filluan (përfunduan) të korrat.
---

Nuk lane gje pa kopjuar shqipot prej "grekeve"!

Image