"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Domethenia e nje mbishkrimi te lashte.

Arkeologjia dhe antropologjia janë disiplina të rëndësishme në fushën e historise, sillni të dhëna për to dhe zbulimet e bëra për një vështrim të bazuar të historisë.

Moderator: Mallakastrioti

Post Reply
User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4202
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Domethenia e nje mbishkrimi te lashte.

#1

Post by Zeus10 » Fri Jul 30, 2010 12:43 am

This inscription was found by R.C. Bosanquet in June, 1901, and first published by R.S. Conway ("The Pre-Hellenic Inscription of Praesos", Annual of the British School at Athens VIII, 1901-1902, pp. 125 sqq.) before being later published by Guarducci in Inscriptiones Creticae.
Ky mbishkrim eshte emertuar mbishkrimi i Prasos dhe i perket gjuhes te quajtur eteokretane:

Image

Megjithese me germa te qarta te alfabetit Jonik (pervec lambda, qe eshte arkaike), ky mbishkrim eshte qartesisht JO ne ate qe filohelenet e quajne: "greqisht".
Pra keto germa, nuk jane germa te alfabetit grek, sic quhen rendom ato jane germa qe i perkasin disa kulturave dhe nuk jane pronesi e grekeve te lashte dhe aq me pak e te rinjve. Me keto germa kane shkruar dhe shqiptaret dhe nuk eshet cudi qe nje studim i vemendshem mund te nxjerre dhe fjale shqip nga ky mbishkrim.
Ky mbishkrim, ashtu dhe shume te tjere, na tregon qe etiketa "greke" eshte false, eshte nje sajim. Ndoshta, e vetmja gje per te vertetuar, eshte ne kurriz te kujt, eshte ngritur ngrehina e genjeshtres greke.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: Domethenia e nje mbishkrimi te lashte.

#2

Post by alfeko sukaraku » Sat Jul 31, 2010 7:23 pm

mbishkrimi vjen nga Preso edhe eshte eteokretan

viteve 400-300 p e s i perket ky mbishkrim .

mbishkrimi shpjegohet ne shqip nga jakovo thomopulo 1912

Homeri t 176 Odisea -flet per eteokretanet=baballaret e kretes.

drejt leximi i mbishkrimeve eteokretane i hape rruge njohurive per gjuhen e lashte te qytetrimit kretan pasi tregon gjuhen e paragrekve.

per momentin nuk e kam para meje shqpjegimin e thomopulos per kete mbishkrim, por kam mbishkrimin tjeter etekretan nga i njejti vende.

ky mbishkrim eshte i paster edhe i deshifruar nga gati 20 autore te njohur te kohes, mes tyre edhe Evansh ka dhen mendimin e tij per leximin e fjalve.duke u njohur e duke u pranuar fjalet nga gjithsia dijetare, thomopulo nuk e pati te veshtire te dallonte shqipen ne kete gjuhe
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

Post Reply

Return to “Arkeologji, antropologji”