Page 18 of 22

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

Posted: Fri Jun 08, 2018 3:57 am
by TeuAL
. . . . vijon

Mozaik dhe afresk qe tregojne Perandorin Justinian. Me duket ngjason me personin e mozaikut mural te Durresit

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

Posted: Fri Jun 08, 2018 4:13 am
by TeuAL
. . . vijon

Pamje e afreskut te lartpermendur nga Getty(www).

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

Posted: Thu Jun 21, 2018 6:55 am
by TeuAL
Sirmiumi Antik

Ngjitja eshte nga nje fletepalosje turistike e viteve 85 te shekullit te kaluar. Flet per nje piste antike te garave me kuaj dhe te tjera.

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

Posted: Tue Sep 11, 2018 10:34 am
by TeuAL
Industria e Peshkimit ne Mesdhe ne Periudhen Romake

Po ngjis fleten nr. 65 nga libri:
----------------------------------------
Titulli: Harvesting the Sea: The Exploitation of Marine Resources in the Roman Mediterranean
Autore: Annalisa Marzano
Edit. : OUP Oxford, 2013 - Business & Economics - 365 pages.
-----------------------------------------
Autorja citon nje artikull shkruar nga Spawforth(1995) ku diskutohet per kete teme dhe ku eshte perdorur gjuha jone per te spjeguar fjalen "LIKERI" si hauz peshku. Me kujtoi "liqeri"-n e Lasgushit.

Tema e diskutimit interesante dhe pashe qe autorja Marzano ka shkruar libra me tituj shume terheqes. Ngjitja eshte nga www.

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

Posted: Tue Sep 11, 2018 11:06 am
by TeuAL
. . . vijon

Nga libri i lartpermendur, po ngjis pamje te vaskave te kripjes se peshkut ne punishtet antike.

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

Posted: Fri Sep 14, 2018 7:37 am
by TeuAL
. . . vijon
Autorja flet edhe per industrine e prodhimit te ngjyres se kuqe, tradita fenikase, nga molusku i tipit "murex". Eshte interesante cfare thote per perdorimin e eneve prej balte (ne vend te gureve nenujore detare) ne krijimin e ambientit(pishines) ku ky molusk mund te kultivohet. Permend me tej nje shkrim ku flitet per punishte te prodhimit te ngjyres se purpurt ne Epir.
vijon . . .

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

Posted: Fri Sep 14, 2018 7:44 am
by TeuAL
. . . vijon
Njgitur flitet per shkrimin e regjistruar nga 'Cyriacus of Ancona' ku permendet Epiri.

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

Posted: Thu Sep 20, 2018 5:20 am
by TeuAL
Arkeologet kryejne germime ne Babunje te Divjakes - "Arnisa"

Arkeologet njoftojne se eshte zbuluar nje qytet i lashte ne Divjake ne zonen qe ata e quajne Arnisa per shkak te gjetjeve me te hershme aty. Qyteti ka patur aktivitet deri ne shek. III para Krishtit dhe me pas eshte braktisur. Germimet vazhdojne.

Shenim: vijon cfare kam lexuar per qytetin Arnisa te Maqedonise se lashte i cili ishte kryeqendra e zoterimeve te Perdiccas qe ishte
- gjeneral i Lekes se Madh dhe
- babai i Amyntas.
Kujtojme qe Cyna(Cynane), motra Iliro-Maqedone e Lekes se madh, ishte nusja e djalit te Perdiccas.

vijon . . .

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

Posted: Thu Sep 20, 2018 5:30 am
by TeuAL
. . . vijon

Ne ngjitjet tregohet per Leken e Madh, per motren e tij me nene Ilire, Cyna ose Cynane dhe per martesen e saj me Amyntas, djalin e gjeneralit te Lekes, Perdiccas .
vijon . . .

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

Posted: Thu Sep 20, 2018 5:43 am
by TeuAL
. . . vijon
Ne ngjitje flitet per Arnisen e Maqedonise se lashte(prane Ohrit ne atlasin e periudhes ne fjale) dhe thuhet qe ishte kryeqyteti i zoterimeve te Perdiccas pra edhe i zoterimeve te Cyna_&_Amyntas.

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

Posted: Mon Sep 24, 2018 4:09 pm
by TeuAL
Arkeologjia ne qytete bregdetare

Po sjell tre tituj librash arkeologjie per portet antike ne rajonin tone.

-------------------------------------------------------------------------------------
1.
--------------------
Title: The Roman Port and Fishery of Cosa: A Center of Ancient Trade
Authors: Anna Marguerite McCann, Joanne Bourgeois
Edition: illustrated
Publisher: Princeton University Press, 1987
ISBN: 0608064793, 9780608064796
Length 353 pages
------------------------------------------------------

2.
--------------
Monograph

NAME(S):*Higginbotham, James Arnold
TITLE(S): Piscinae : artificial fishponds in Roman Italy / James
Higginbotham
PUBLISHER: Chapel Hill : University of North Carolina Press, c1997
ISBN: 0807823295
DESCRIPTION: xix, 284 p. : ill., map.
-----------------------------------------------------------

3.
----------
Title: Harvesting the Sea: The Exploitation of Marine Resources in the Roman Mediterranean
Oxford Studies on the Roman Economy
Author: Annalisa Marzano
Edition: illustrated
Publisher: OUP Oxford, 2013
ISBN: 0199675627, 9780199675623
Length 365 pages
----------------------------------------------------

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

Posted: Sat Sep 29, 2018 2:02 am
by TeuAL
Pamje satelitore(2018) nga vende ku kryhen punime arkeologjike. Ne ngjitje jane pamje nga Divjaka dhe Butrinti. Ka gjetje te reja ne Butrint apo eshte aktivitet industrial tek shenimet ?

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

Posted: Tue Oct 16, 2018 4:42 pm
by TeuAL
TeuAL wrote:
Tue Sep 11, 2018 10:34 am
Industria e Peshkimit ne Mesdhe ne Periudhen Romake

----------------------------------------
Titulli: Harvesting the Sea: The Exploitation of Marine Resources in the Roman Mediterranean
Autore: Annalisa Marzano
Edit. : OUP Oxford, 2013 - Business & Economics - 365 pages.
-----------------------------------------
Autorja citon nje artikull shkruar nga Spawforth(1995) ku diskutohet per kete teme dhe ku eshte perdorur gjuha jone per te spjeguar fjalen "LIKERI" si hauz peshku. Me kujtoi "liqeri"-n e Lasgushit.

Tema e diskutimit interesante dhe pashe qe autorja Marzano ka shkruar libra me tituj shume terheqes. Ngjitja eshte nga www.
Peshkimi ne Adriatik
I njejti liber, flet per nje metode antike peshkimi qe perdorej ne Adriatik. Peshkataret gjuanin naten dhe mbanin zjarr ne anije dhe ndricimi qe krijohej terhiqte peshkun drejt anijes. Ngjitja eshte nga ky liber.

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

Posted: Thu Oct 18, 2018 11:02 am
by TeuAL
. . . vijon

Vaskat ne portet detare antike te peshkimit.

Vaska ne 'porte detare antike te peshkimit', te nje lloji te vecante, jane verejtur ne Kroaci dhe Slloveni. Keto struktura jane te periudhes se Romes perandorake dhe jane ndryshe nga pishinat e peshkut te llojeve te tjera, te cilat jane shume komplekse. Vecoria e tyre qendron tek thjeshtesia e teknikes se ndertimit dhe jane quajtur " pishina(vaska) peshku te Adriatikut".

Pishinat e tjera antike detare ne mesdhe dallojne per:
1. jane ndertuar duke hapur vaska tek shkembi bregdetar ose
2. me gure dhe cimento hidroizoluese
3. jane te lidhura me kanal qe sjell uje te embel

Pishinat e thjeshta te Adriatikut dallojne per:
1. nuk ka hapje ne perimetrin e ketyre strukturave
2. jane ndertuar me gure shume te medhej te cilet jane vendosur lirshem mbi njeri tjetrin, pa llac, duke lene hapesira ndermjet gureve dhe duke lejuar keshtu mbajtjen te fresket te ujit brenda vaskave me ane te baticave
3. nuk ka tregues te pranise se lidhjeve (me tuba ose kanal) per te sjelle uje te embel ne keto vaska m.gj.se ka ujesjelles aty prane.

Eshte arritur ne perfundimin se keto pishina te thjeshta jane vaska te porteve detare antike te peshkimit dhe jane perdorur per ta mbajtur te gjalle peshkun(e sjelle nga anijet e peshkimit) per nje periudhe kohe te shkurter. Peshku nga keto vaska dergohej per perpunim ose ju lihej tregtareve te peshkut qe e tregetonin te fresket.
- - - - - - - -
Ngjitja ilustron sa kam thene me lart.

vijon

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

Posted: Thu Oct 18, 2018 11:07 am
by TeuAL
. . . vijon

Vaskat ne portet detare antike te peshkimit.

Ngjitja eshte ne vijim te postimit me lart.