"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Lajme Arkeologjike/Historike

Arkeologjia dhe antropologjia janë disiplina të rëndësishme në fushën e historise, sillni të dhëna për to dhe zbulimet e bëra për një vështrim të bazuar të historisë.

Moderator: Mallakastrioti

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 519
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#301

Post by TeuAL » Thu Sep 26, 2019 9:17 pm

Zgjodha dy pamje shume te bukura nga parku i Apollonise. Duke i pare me kujdes me lind nje pyetje qe lidhet me orientimin e monumenteve. Odeoni dhe kater bazamente kolonash (i kam shenuar ne ngjitje) kane nje orientim qe ndryshon nga ai i monumenteve te periudhes se Augustit. Ka ndonje spjegim per kete fakt ?

Kjo pyetje me ka dale kohe me pare por, duke lexuar librin qe vijon, mendoj qe ka lidhje me ate cka tregohet ne librin shume interesant:
---------------------------
Titulli: The Marvel of Maps: Art, Cartography and Politics in Renaissance Italy
Autore: Francesca Fiorani
Ed: illustrated
Publ: Yale University Press, 2005
---------------------------------
vijon pamje nga Pojani . . .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 519
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#302

Post by TeuAL » Thu Sep 26, 2019 9:21 pm

. . . vijon

Parku ne Pojan, pamje e pergjitheshme:


vijon . . .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 519
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#303

Post by TeuAL » Thu Sep 26, 2019 9:29 pm

. . . vijon

Te kene lidhje kater kolonat biblike ne ngjitje me kater bazamentet e mesiperme te Apolonise?

vijjon . . .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 519
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#304

Post by TeuAL » Thu Sep 26, 2019 9:48 pm

. . . vijon


Studimi i autores Francesca Fiorani flet edhe per galerine e hartave ne " Vatican Museums, Rome ". Kete e ben gjate rrefimit te saj per historine e Kishes dhe te monumenteve. Analizohen me hollesi disa vepra arti te shek. XVI ku tregohen rrefenja biblike. Ngjitur eshte nje flete nga studimi ku tregohen burimet historike ku bazohen disa nga veprat e artit ku eshte ndalur studiuesja.

vijon . . .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 519
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#305

Post by TeuAL » Sat Oct 26, 2019 7:56 pm

. . . vijon

Faltorja Levizese

Ne vijim te sa eshte thene ne postimin me lart, mendoj qe skenat e paraqitura ne galerine e hartave jane kryer ne faltoren levizese(the tabernacle) qe pershkruhet ne ngjitjet qe vijojne. Besoj edhe tek ne jane perdorur te tilla. Ne vijim jane pershkrimi i faltores: vendvendosja, objektet dhe radha e veprimeve qe kryheshin me kete rast.

vijon . . .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 519
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#306

Post by TeuAL » Sat Oct 26, 2019 8:03 pm

. . . vijon

Pershkrim i objekteve te faltores:

vijon . . .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 519
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#307

Post by TeuAL » Sat Oct 26, 2019 8:07 pm

. . . vijon
Radha e veprimeve qe kryheshin:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 519
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#308

Post by TeuAL » Mon Oct 28, 2019 2:35 am

Ovidi per Butrintin

Ovidi (Publius Ovidius Naso, poet Roman, 43 BC – 17/18 AD) tregon per viziten e Eneas tek Helenusi ne Butrint(ngjitur).
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 519
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#309

Post by TeuAL » Wed Dec 18, 2019 6:44 pm

TeuAL wrote:
Wed Sep 04, 2019 9:12 am
Misionet Arkeologjike te 2019 ne Durres.

Prane pallatit te kultures arkeologet kane gjetur pjese nga ujesjellesi i qytetit. Ky ujesjelles eshte ndertim i shekullit te katert te eres sone.
Desha te di nese ka gjurme te ndonje dege te ujesjellesit antik (shek. II eres sone) te Durresit drejt portit te Curilave?

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 519
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#310

Post by TeuAL » Thu Jan 09, 2020 6:41 am

TeuAL wrote:
Sat Oct 26, 2019 8:03 pm
. . . vijon

Pershkrim i objekteve te faltores:

vijon . . .
Desha te shtoj disa zbulime te arkeologeve ne vendet qe permenden ne Bibel (rruge, porta dhe altare) qe jane nga libri: Archæology and the Bible i autorit George A. (George Aaron) Barton. Ne www http://archive.org/details/archologyandtheb43070gut
-----------------------------------
vijon . . .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 519
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#311

Post by TeuAL » Thu Jan 09, 2020 6:45 am

. . . vijon
Nje rruge antike, nga i njejti liber:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 519
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#312

Post by TeuAL » Thu Jan 09, 2020 7:02 am

Nje tjeter altar i zbuluar ne nje nga vendet e Bibles. Jane perdorur gure te pa perpunuar. Pamjet jane nga www.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 519
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#313

Post by TeuAL » Fri Jan 24, 2020 6:00 am

Parimet Morale ne Librin e Moisiut
TeuAL wrote:
Thu Jan 09, 2020 7:02 am
Nje tjeter altar i zbuluar ne nje nga vendet e Bibles. Jane perdorur gure te pa perpunuar. Pamjet jane nga www.
Parimet Morale ne Librin e Moisiut

Profeti Joshua, ne shkrimet Biblike(shek.13 para Krishtit), flet edhe per parimet morale dhe per qendrimin e duhur kolektiv ndaj vesit dhe virtytit. Sipas udhezimeve, Joshua vendosi qytetin ne rreze te dy maleve ku njeri u zgjodh per tempullin e ritualit te bekimeve per virtytet dhe tjetri per tempullin e ritualit te denimeve per veset. Populli shikonte dhe aprovonte zbatimin e ligjit.

Duke u nisur nga pershkrimet, arkeologet(ne vitin 1980) mendojne se kane gjetur njerin nga dy tempujt(figura ngjitur) qe permend profeti Joshua ne kroniken e tij.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 519
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#314

Post by TeuAL » Sat Feb 01, 2020 1:29 pm

TeuAL wrote:
Sun Nov 26, 2017 10:48 am

1.
Tempull i "Callirius/Silvanus" në Colchester, U.K., i periudhes shek. (I -V) pas Krishtit (pra periudha e pushtimit Romak) dhe gjendet prane rruges se ndertuar ne kete periudhe. Spjegohet qe "Callirius" eshte emri i mbrojtesit te pyjeve dhe blegtoreve pra analog me "Silvanusin" e Romakeve. Ne ngjitje tregohet nje pjate bronzi, e gjetur nga arkeologet ne tempull, ne te cilen dhuruesi ka shkruar se ja dhuron kete objekt zotit "Silvanus Callirius" . . .
Ne ngjitje jane dy gjetje, nga UK, te periudhes se perandorise Romake( shek. IV pas Krishtit). Vendgjetjet e ketyre objekteve jane jo larg njeri tjetrit.
1.
Shkrimi eshte zbuluar ne nje tempull te perendise mbrojtese te pyjeve dhe kafsheve, Callirius_Silvanus. Ky tempull eshte prane vendit ku ndodhej nje garnizon ushtarak Romak dhe mendohet te jete ndertuar prej ushtareve qe jetonin aty.
2.
Pjata, pjese e nje thesari te gjetur rastesisht ne nje are, tregon pamje te nje valltareje dhe Panit(mbrojtes i pyjeve dhe kafsheve).

A mendoni qe emri Callirius_Silvanus eshte perdorur edhe ne territorin tone, si variant i dyte per emrin e Panit ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 519
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#315

Post by TeuAL » Thu Mar 12, 2020 5:34 pm

Eshte botuar nje liber me mozaike nga Butrinti(2018). Do te ishte me interes te shihnim risite e ketij botimi.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Post Reply

Return to “Arkeologji, antropologji”