"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Qyterimet e lashta perreth Tomorrit

Arkeologjia dhe antropologjia janë disiplina të rëndësishme në fushën e historise, sillni të dhëna për to dhe zbulimet e bëra për një vështrim të bazuar të historisë.

Moderator: Mallakastrioti

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Qyterimet e lashta perreth Tomorrit

#1

Post by alfeko sukaraku » Fri Aug 07, 2009 6:20 pm

Mora shkas nga nje harte e botuar nga Neritan Ceka ..Apollonia 2005 ,ne te cilen shfaqen qyterimet e lashta te zones perreth Tomorrit.
Qytetet e lashta munde ti trajtojm vecantisht,por ketu duam qe te kalojm nje ide te pergjithshem per pjellshemerin arkeologjike te zones perreth.
Me malin e tomorrit lidhet edhe stela e Parmeniskut e gjendur ne Apolloni ,edhe kjo tregon ndikimin e besimit pellazge te zones,ndersa stela e Hades e botuar nga Neritan Ceka 2005 f 90 ,tregon zbritjen e ne boten e pertejvarrit ja si e pershkruan Neritan Ceka:

Ne pjesen e siperme dy gra vajtojn brenda nje shpelle ,qe perfaqson boten e pertej varrit.Njera prej tyre i zgjat doren te shoqit ,i cili po zbret shkallen per ne varken e Karontit ,trasportuesit te shpirterave, per ne Hades.Hermesi,lajmetari i perendive dhe shoqeruesi i shpirterave e ndihmon te vdekurin gjate zbritjes .Ne bregun tjeter te lumit Stiks ,ku lundron varka,eshte ulur Minosi gjykatesi i shpirterave.........

Kjo stele varri e shpjeguar me kaq mjeshteri nga Ne ritan Ceka na tregon disa element qe ne i kerkojm ne zonen perreth?Mos valle stela e varrit lidhet me Dodonen edhe shpellen me me lumin e nendheshem??Tomorri eshte shume prane nga Apollonia...edhe nuk munde te mos ket lidhje me te as stela e Parmenis edhe as stela e Hades..te cilat tregojn me shume jeten ne Dodone nen Tomorre ,se sa jeten ne Apolloni.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by alfeko sukaraku on Mon Oct 05, 2009 7:24 pm, edited 1 time in total.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: Qyterimet e lashta perreth Tomorrit

#2

Post by alfeko sukaraku » Fri Aug 07, 2009 6:48 pm

Gurezeza ne Cakrran ka dhene matrial te bollshem arkeologjik,po keshtu edhe Bylis pak me larte..ne Hekal.Margellici ne Patosin e vjeter ..na ka dhen shume te gjendje arkeologjike te vjetra...me Dimalin do meremi vecantisht me poshte.Partha eshte me se e njohur....ndersa Parthini mbetet i panjohur mire nga ana arkeologjike.Nuk i eshte dhene aspak rendesi arkelogjike edhe kjo eshte per tu vene re,sepse arkeologet greko-latinet na kane drejtur gjithmon atije ku ishin te siurte se do gjenin gjurem te qytetrimit te tyre.

Ne femijeri kam kaluar pran Parthinit mindis fshatrave Drenovic e Gorican....edhe jam mahnitur me guret e medhenj qe kam pare atije...nuk e di fatin e tyre sote sepse kane kaluar plote 33-34 vjete qe ateher.

Emri Parethini eshte per tu diskutuar sepse shpjegimi i tij "pare thin=thenia e te pareve??=te paret e thyen??" munde lidhet fare mire me vjetersin e zones perreth..ndersa germimet arkeologjike ne kete qytet ,do na sjellin me prane te dhenave te kerkuara per Dodonen rreze Tomorrit.

Nje tjeter version i emrit Parthini=Bardhe ini=te bardhe jane..na con tek nje tjeter qytet shume i lashte qe eshte kerkuar ne zonen perreth : Albanopolin.Faktikisht disa dijetare e shpjegojn fjalen "alb-albion=rraca e bardhe".Ne se kjo qendron ateher qyteti i Parthinit duhet te jete Albanopoli...edhe kjo vertetohet ne se kerkojm ne rrenjet e vjetra te tije edhe jo ne kasollet qe munde te ken ndertuar latinet me vone.

Pak me ne perendim te Apollonis gjendet manastiri Ardenices....shenja e perndimit te djellit ne femijrin time...me tomorrin si shenjen e lindjes se djellit...Ne numrin 89 te revistes arkeologjike-elektronike-Albanika ..faqe 31 lexoj....

Gjetja e kapeles se shen triades eshte nje tjeter domethenie per lashtesin edhe vlerat e ketij manastiri.Kapelja eshte ndertua mbi germadhat e lashta te nje tempulli pagan i ngritur per nder te hyjneshes ArtemisaHipoteza te ndryeshme e lidhin emrin e manastirit me me emrin e hyjeneshes Artemisa..........

pikerisht me kete dua te them....varet se c kerkojm..ne se kerkojm qyterim te pushtuesve edhe leme pas dore qytetrimin me te vjeter..nuk i sherbejm kombit ashtu sikurse duhet

Zona perreth Tomorrit vazhdohet edh nga ana lindore e saj.Ne kete zone folet per qytetime me te vjetra e shpellore..presim te na hidhni te dhena per kete pjes qe nuk e njohe forte mire...
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by alfeko sukaraku on Mon Oct 05, 2009 7:25 pm, edited 1 time in total.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: Qyterimet e lashta perreth Tomorrit

#3

Post by alfeko sukaraku » Fri Aug 07, 2009 6:52 pm

Dimali na ka dhene edhe vulen legjendare te tij
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: Qyterimet e lashta perreth Tomorrit

#4

Post by alfeko sukaraku » Fri Aug 07, 2009 6:53 pm

vreni monogramin e e dyte te kesaj vule....po ta vrejm me kujdes do na vij ndermend simboli "da-dha" i linearit b....vetem se lineari b shkruhet nga majta ne te djathte!
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: Qyterimet e lashta perreth Tomorrit

#5

Post by alfeko sukaraku » Fri Aug 07, 2009 6:57 pm

Na vjen ne ndihme nje monogram i gjajshem edhe i pademtuar i cili eshte i njejte me monogramin e vules se Dimalit...botohet po nga Burhan Dautaj..1994..iliria..tabela e monogrameve..si me poshte.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: Qyterimet e lashta perreth Tomorrit

#6

Post by alfeko sukaraku » Fri Aug 07, 2009 7:00 pm

Ateher kjo na thote se vula e Dimalit ne rreshtin e siperm shkruhet nga e djathta ne te majte..ateher ler ta lexojm simbolin me njohirit e mundshme alfabetore qe kemi..
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: Qyterimet e lashta perreth Tomorrit

#7

Post by alfeko sukaraku » Fri Aug 07, 2009 7:04 pm

ne postimin e mesiperm kam gjyrosur simbolet nga e djathta ne te majt...plotesohet me kete gerem te jonikut=L

simboli i pare=DHA

simboli dyte=Y

germa e trete=L

DHAYL=DHAYLL... cili eshte DHAYLL??Patjeter qe eshte faltore qe jep fatin..nga vete shpjegimi i fjales ..dhayll=dha fatin=parashikimi i fatit me ane te levizjes se yjeve

Mos valle Dha ylle quhej faltorja e Dodones ne Tomorre????????????
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: Qyterimet e lashta perreth Tomorrit

#8

Post by alfeko sukaraku » Fri Aug 07, 2009 7:07 pm

pason simboli i dyte qe lexohet po djathtas majtas me Π =P si shtyllen kryesore

pasuar nga E qe del ne ekstremin e djathte per te treguar radhen djathtas majtas
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: Qyterimet e lashta perreth Tomorrit

#9

Post by alfeko sukaraku » Fri Aug 07, 2009 7:10 pm

pason P=R ..sipas leximit djathtas majta

e ndikur nga A.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: Qyterimet e lashta perreth Tomorrit

#10

Post by alfeko sukaraku » Fri Aug 07, 2009 7:14 pm

e perfunduar nga T ne ekstremin e majte
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: Qyterimet e lashta perreth Tomorrit

#11

Post by alfeko sukaraku » Fri Aug 07, 2009 7:20 pm

Dy monogramet e tjera lexohen si DIMAL edhe PARTA
Kater emra te ndryeshem...3 emra qytetesh...

PERAT---tre urat ne Carcove

PARTA--Berati i njohur

DIMAL--dimali i njohur...por DHA Yll????

Mos valle kjo dop te thote aleanca e tre qyteteve nen faltorn DHAYLL??

Mos valle kjo do te thote se te tre qytetet moren fatin nga faltorja DHAYLL per te ndertuar qytetet e tyre??

Cili eshte DHAYLL??Mos valle keshtu quhej faltorja e Dodones ne Tomorre??
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: Qyterimet e lashta perreth Tomorrit

#12

Post by alfeko sukaraku » Tue Sep 22, 2009 6:10 pm

Mundet kush te na japin te dhena per qytetin vjeter te Parthinit?
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4194
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Qyterimet e lashta perreth Tomorrit

#13

Post by Zeus10 » Tue Sep 22, 2009 6:30 pm

alfeko sukaraku wrote:Mundet kush te na japin te dhena per qytetin vjeter te Parthinit?

Code: Select all

Parthinët ishin një fis ilir, banorë të trevës midis Bregut të Matës dhe lumit Aps (Semanit). Në perëndim kufizoheshin me toka e Dyrrahut, në Lindje me dasaretët tek malet Polis-Kamje. Përmenden që më 229 p.e.s. në këtë trevë, duke zëvendësuar emrin e taulantëve, si një bashkësi, në kuadrin e shtetit ilir. Më 229-205 p.e.r. kalojnë në varësinë e Romës, të shtetit ilir të Skerdilaidit dhe Maqedonisë.
Më 205 p.e.s. ngritën krye kundër sundimit maqedon dhe u rikthyen në shtetin ilir, deri më 172 p.e.s., kur i pushtoi përfundimisht Roma. Më 48 p.e.s. dhe 39 p.e.s. ngritën krye kundër sundimit romak, por u shtypën egërsisht. Një parthin Asin Epikadi, organizoi një komplot për rrëzimin e Oktavian Augustit në Romë. Hyjnia kryesore ishte Zeusi Parthin (Jupiter Parthinus).
Qytetet më të përmendura ishin Partha e Brysaka. Ndër qendrat qytetare të parthinëve duhet të kenë qenë ato ku janë rrënojat e sotme të në Zgërdhesh, Dorëz, Përsqep, Belsh, Berat e Babunjë.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4194
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Qyterimet e lashta perreth Tomorrit

#14

Post by Zeus10 » Tue Sep 22, 2009 6:39 pm

Gjithashtu shkeputa kete pjese nga :
Appian's History of Rome: The Illyrian Wars §§11-15


http://www.livius.org/ap-ark/appian/app ... ian_3.html

Code: Select all

[§13] Caesar was preoccupied by the necessity of coming to a conclusion with Pompey, and, after Pompey's death, with the numerous parts of his faction still remaining. When he had settled everything he returned to Rome and made preparations for war with the Getae and the Parthians. 
[45] The Illyrians began to fear lest he should attack them, as they were on his intended line of march. So they sent ambassadors to Rome to crave pardon for what they had done and to offer their friendship and alliance, vaunting themselves as a very brave race. Caesar was hastening his preparations against the Parthians; nevertheless, he gave them the dignified answer that he could not make friends of those who had done what they had, but that he would grant them pardon if they would subject themselves to tribute and give him hostages. They promised to do both, and accordingly he sent [Publius] Vatinius thither with three legions and a large cavalry force to impose a light tribute on them and receive the hostages.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: Qyterimet e lashta perreth Tomorrit

#15

Post by alfeko sukaraku » Tue Sep 22, 2009 6:51 pm

Zeus10 wrote:
alfeko sukaraku wrote:Mundet kush te na japin te dhena per qytetin vjeter te Parthinit?

Code: Select all

Parthinët ishin një fis ilir, banorë të trevës midis Bregut të Matës dhe lumit Aps (Semanit). Në perëndim kufizoheshin me toka e Dyrrahut, në Lindje me dasaretët tek malet Polis-Kamje. Përmenden që më 229 p.e.s. në këtë trevë, duke zëvendësuar emrin e taulantëve, si një bashkësi, në kuadrin e shtetit ilir. Më 229-205 p.e.r. kalojnë në varësinë e Romës, të shtetit ilir të Skerdilaidit dhe Maqedonisë.
Më 205 p.e.s. ngritën krye kundër sundimit maqedon dhe u rikthyen në shtetin ilir, deri më 172 p.e.s., kur i pushtoi përfundimisht Roma. Më 48 p.e.s. dhe 39 p.e.s. ngritën krye kundër sundimit romak, por u shtypën egërsisht. Një parthin Asin Epikadi, organizoi një komplot për rrëzimin e Oktavian Augustit në Romë. Hyjnia kryesore ishte Zeusi Parthin (Jupiter Parthinus).
Qytetet më të përmendura ishin Partha e Brysaka. Ndër qendrat qytetare të parthinëve duhet të kenë qenë ato ku janë rrënojat e sotme të në Zgërdhesh, Dorëz, Përsqep, Belsh, Berat e Babunjë.
Parthini gjendet mindis fshatrave Drenovic e Gorican.Poshte tij shtrihet fusha e myzeqes,ndersa aty prane takohet osumi me devollin per te krijuar lumin seman.Matan osumit shtrihet Sulova, e cila mbetet nja nga misteret me te vjetra edhe te pakerkuara nga arkeologjia shqiptare.Ne zonen e Suloves flitet shpesh per lumenj te nendheshem si edhe per humnera ne te cilat hedhin gure brenda edhe nuk degjohet renia e gurit ne funde,gje qe na le te dyshojm per nje tipe kerthize qe zbret thelle ne toke.Ketu kerkojm edhe faltoren e Dodones.

Mua me bene shume pershtypje emri i tije "Parthini",sepse me p=b ,kemi "Bardheni" ,edhe ne se "alba" shpjegohet si "i bardhe" ateher Parthini i ka mundesit te jete "Albanopolis"
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

Post Reply

Return to “Arkeologji, antropologji”