"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Phoenicia,Phoinike, Finiq dhe .....

Arkeologjia dhe antropologjia janë disiplina të rëndësishme në fushën e historise, sillni të dhëna për to dhe zbulimet e bëra për një vështrim të bazuar të historisë.

Moderator: Mallakastrioti

Post Reply
Phoenix
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 476
Joined: Thu Sep 24, 2009 3:12 am
Gender: Male

Phoenicia,Phoinike, Finiq dhe .....

#1

Post by Phoenix » Sat Apr 02, 2011 9:40 pm

Nëpër rrjet gjenden shumë të dhëna rreth popullit të quajtur Fenikas. Ajo që më bën përshtypje mua është fakti se ata kështu quheshin nga "grekët e vjetër".
Çfarë lidhje mund të kenë "fenikasit" me Phoiniken apo Finiqin?
Kohët e fundit nga gërmimet arkeologjike është vënë re se vendbanimi i Finiqit të vjetër është shumë më i madh se sa mendohej më parë dhe mund të ketë qenë edhe kryeqendra e Epirit.
Image

Post Reply

Return to “Arkeologji, antropologji”