"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Ndërtimtaría mjeshtërore IliroShqiptare

Arkeologjia dhe antropologjia janë disiplina të rëndësishme në fushën e historise, sillni të dhëna për to dhe zbulimet e bëra për një vështrim të bazuar të historisë.

Moderator: Mallakastrioti

Post Reply
User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Ndërtimtaría mjeshtërore IliroShqiptare

#1

Post by rrëqebull » Fri Jul 18, 2014 10:25 am

Image

Në të majtë është ujësjellësi i Ali 'Luan' Tepelenës, i ndërtuar rreth 200 vjet më parë për fshatin Bënçë. Nëpërmjet tij merrte ujë edhe Kalaja e Tepelenës.

Në të djathtë është ujësjellësi i lashtë i Shkupit, të cilin të paditurit dhe paditurípërpallësit nuk do ngurronin ta quanin "romak", ndonëse njohuria e thellë ndërtimtarike e iliroshqiptarëve, e trashëguar prej aq shumë brezash sa që është shndërruar gati në një vetvetishmëri dhuntiore që nuk ka lënë të huaj pa mbresëlënësuar, nuk lë vend për dyshime:

jo vetëm që vepra të tilla — në Siujdhesën Ilire dhe me gjerë, në lashtësinë e largët dhe më afër në kohë — janë tonat, të lentuara prej nesh, por edhe vet Arti Ndërtimtarík i këtillë (që stërgabimtas quhet "romak" a "grek") është Iliroshqiptar dhe është zanafilluar nga Kombi Ynë mendje·e·duarartë!

Thotë Edvin Zhaku [Edwin E. Jacques]:
«Dhuntia e vetvetishme e ndërtimtarëve shqiptarë ngjalli admirimin e një evropiani që bujtte prej kohësh në oborrin e Kostandinopojës.
Ai shkruan kështu për shqiptarët (në vitin 1734):
‟Ata shkëlqejnë në ndërtimin e ujësjellësve. Zotësia e tyre nuk mund të vihet ne pikëpyetje nga kërkush, prej atyre që kanë parë ujësjellësat e Kostandinopojës. Mirëpo, ata ndërtojnë pa patur asnjë studim, njohcí (nocion) apo vegël matematikore; arrijnë të llogarisin lartësinë e maleve dhe largësinë midis vendeve më saktësisht se sa do të mundej një gjeometër, dhe matin tepër mirë sasinë dhe cilësinë e ujit.″»

The native instinct of these Albanian stoneworkers excited the admiration of a long-term European resident at the Turkish court at Constantinople. He wrote about the Arnauts or Albanians,

They excel in building aqueducts. Their skill will not be questioned by any who have seen the aqueducts of Constantinople. And yet, without any mathematical learning, precepts or instruments they make these aqueducts, measure the height of mountains and distance of places more exactly than a geometrician can, and judge very well the quality and quantity of water.When they are asked about the grounds of this art, they do not know what you mean, nor can they explain themselves [Cantemir 1734, 200-1].


Image

User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Re: Ndërtimtaría mjeshtërore IliroShqiptare

#2

Post by rrëqebull » Mon Jun 01, 2015 8:19 pm

VËRTETIMI SE MURET CIKLOPIKE JANË VEPËR DHE TEKNIKË NDËRTIMTORIKE ILIROSHQIPTARE

Koje - Malesi e Madhe
Edhe pse i shtyrë thellë në moshë, shifte dhe dëgjonte mirë.
Mezi na i lëshoi duarët të cilat na i shtrëngonte si me dana, duke na thirri të hyjmë brenda, na tha se e ruan nga një gotë raki për kalimtarin e rastit......
I vogël me trup, por i madh me zemër !!!
Plak mikpritës, fisnik, besnik, bujar, virtyte këto që janë të ndërtuara në shpirtin dhe qenien e malsorëve , e më së tepërmi këto virtyte i ka ruajtur popullata që jeton në zonat malore.
Na përcolli me sy derisa kaluam qafën e malit ...
Karakteristike është shtëpia e Dod Prëtash Ucit Lucaj, 91 vjeçarit, i cili i rri besnik vendlindjes, jeton vetëm në shtëpi të ndërtuar nga gurët ciklopik të latuar me mjeshtri, duke mos përdorur material lidhës, traditë arkitektonike shekullore e përciedhur që nga periudha ilire.
Përë mjeshtrinë e treguar në lidhjen e këtyre gurëve, ledh i thatë do të kishim zili edhe mjeshtrat e sotëm
, ky është urë shekullorë që po i reziston "dhëmbit të kohës", Doda jeton në këtë shtëpi, edhe shtëpia jeton me Dodën, duket sikurë të dy i janë betuar vendit të të parëve, por deri kurë ???????
Jeton vetëm, më të afërmit i ka në dy orë ecje, por është betuar që nuk do ta lëshojë vendlindjen për së gjalli..!
Image

Post Reply

Return to “Arkeologji, antropologji”