"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Mitologji-Centauret

Arkeologjia dhe antropologjia janë disiplina të rëndësishme në fushën e historise, sillni të dhëna për to dhe zbulimet e bëra për një vështrim të bazuar të historisë.

Moderator: Mallakastrioti

Post Reply
User avatar
Artian
Member
Member
Posts: 22
Joined: Tue Jul 14, 2015 8:28 pm
Gender: Male

Mitologji-Centauret

#1

Post by Artian » Wed Jul 22, 2015 8:47 pm

CENTAURËT, KJO RACE NEOLITIKE MBIJETOI NË MALET E ARKADISË DHE NË MALIN E PINDIT DERI NË KOHËT KLASIKE DHE GJURMËT E GJUHËS SË TYRE PARA-HELENIKE GJENDEN NË SHQIPËRINË E DITËVE TË SOTME
Në shënimet e një kapitulli te botimi i fundit i “Mitet greke”, Robert Graves, duke folur për centaurët, thotë: “Anëtarët e kësaj race neolitike mbijetuan në malet e Arkadisë dhe në Malin e Pindit deri në kohët Klasike dhe gjurmët e gjuhës së tyre para-helenike gjenden në Shqipërinë e ditëve të sotme.” Kjo është një grimë mahnitëse informacioni, e cila nuk mund të hidhet tutje kaq rastësisht. Sigurisht, fakti se sot ka njerëz në tokë që flasin gjuhën e centaurëve përrallorë, edhe pse në formë rudimentare, duhet të na paraqitet si argumenti më i pabesueshëm dhe më i mrekullueshëm. Por Robert Graves, natyrisht, në mënyrë të padrejtë, pretendoi se centaurët ishin fise njerëzish të zakonshëm, të cilët përshkruheshin si kuaj vetëm e vetëm sepse ata kishin kalin si kafshën e tyre totem.
Gjithsesi, shumë pak njerëzve u intereson sot kjo gjë. Presionet e jetës moderne kanë gërryer interesin tonë në lidhje me ato gjëra që preokupuan njerëzimin për kaq shumë shekuj, kështu që centauri, i cili bashkë me dinozaurët duhet të ishte objekt i një frike të thellë dhe pothuajse nderimi, është hedhur poshtë menjëherë si një pjellë fantazie dhe nuk është më një temë e bisedave të salloneve.
Titulli: Nessus the Centaur
Autori: Henry Hollenbaugh
Botues: Alondra Press, 2009
Mandi

Post Reply

Return to “Arkeologji, antropologji”